Социализация и приемственост на децата от подготвителна групаДата04.01.2018
Размер58.4 Kb.
СОЦИАЛИЗАЦИЯ И ПРИЕМСТВЕНОСТ

НА ДЕЦАТА ОТ ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА

ЧРЕЗ НАРОДНИТЕ ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ

Елка Илиева – старши учител, Стоянка Перничева - учител

ОДЗ № 7 „Слънчо” – гр. Пазарджик
Аз обичам народния живот, неговите песни и пословици, с неговите приказки и легенди, с неговите обреди и обичаи … Аз бих желал да покажа всекиму моя народ с неговите бели къщи, с неговите песни и празнични обреди .”

/Л. Каравелов/
Семейството е групата, в която се осъществява първичната социализация на детето, база, фундамент, център за изграждане на всички социални връзки, които му предстои да установява и утвърждава за овладяване на необходимия жизнен опит. Възпитанието в семейната среда е уникално по съдържание. Осъществява се в естествени условия, непрекъснато и продължително, едновременно обхваща всички страни на изграждащата се личност.

Извън семейната среда решаващо значение за възпитанието на детето и неговата социализация имат педагогическите институции, които са водещи фактори за формирането на личността чрез различни функции – възпитателна, педагогическа, комуникативна, коригираща, регулираща, информационна, контролираща.

Непрекъснатият и скокообразен процес на социализация на детето от предучилищна към начална училищна възраст е с най-съществено значение за него. За да се избегне или поне намали стресът от резките изменения на социалния климат, е необходимо да се постигне приемственост във възпитателните въздействия в семейството, детската градина и началното училище. Чрез празниците и обичаите преходът от детска градина към начално училище ще бъде по-безболезнен.

Народните традиции и обичаи в бита на нашия народ са неотменна част от неговата култура. Те предават историческия опит на поколенията и носят богата символика, която кара човек от дете да заживее с техните достойнства, да бъде носител и продължител на народните традиции.

Затова основна цел, която си поставихме, е: използвайки иновационни методи и похвати на работа, да доведем до създаване на интерес у децата към народните празници и обичаи и това да послужи като база за разширяване на познанието им в други области. Емоционалната привлекателност да допринесе за тяхната социализация и безболезнен преход към училищна възраст.

Основните задачи, които изведохме на преден план, са следните:

1. Чрез празничните традиции и обичаи да се въведе детето в сложния свят на социалните взаимоотношения и норми на поведение.

2. Да се овладеят знания, умения и отношения, свързани със съдържанието и смисъла на даден празник или обичай.

3. Да се формират и развиват начални умения за общуване и социални контакти, спазване на правила и поемане на отговорности, свързани с потребностите на дадена личност.

4. Да се възприемат и съзнават модели на поведение и отношение в обществото. Да се подпомогне изграждането на ценностна система, която да позволява на детето да изработва и изпробва собствени познания и морални съждения.

5. Включване на децата в подготовката и участието в празничния календар.Подготовката и организацията на празниците минава през няколко етапа:

1.Създаване на емоционална нагласа чрез прочит на литературен текст за пробуждане на конкретни нравствено-естетически чувства, обогатяване на житейския и социален опит на децата и мотивиране на предстоящата дейност.

2. Представяне на конкретния обичай или обред с помощта на адаптирани или автентични текстове. Извеждане на основните и значими моменти, представящи същността и смисъла на обреда.

3. Запознаване със същността на народния празник, обред или обичай, чрез припомняне на най-ярките му ритуални характеристики.

4. Организиране на адекватни дейности, свързани с подготовката на празниците и вникване в тяхното съдържание и смисъл.

5. Включването на семейството, училището и на обществените институции да формира умения за реално осъществяване на културната традиция. Подготовката на реквизита заема една немаловажна част от работата на педагозите.

Опитвайки се да пресъздадем народните традиции и обичаи стигнахме до извода за тяхната житейска и природна целесъобразност. Именно затова решихме да пресъздадем кръговрата, който е векувал и да запалим пламъчето на родолюбието в душите на всяко българско сърце.

Работата с децата по разкриване същността на народните обичаи и традиции започнахме, поставяйки детето в конкретната ситуационна форма на обучение и възпитание и ползвайки я като основен метод на работа в детската градина. Използвахме различни механизми, практически техники, средства и прийоми:

-беседи, разговори, упражнения, ролеви игри, задължителни регламентирани и нерегламентирани ситуации, презентации;

-тематични срещи със семейството, анкети с родителите, посещение на музей;

-разучаване на народни песни и хора и запознаване с народните носии;

Анализирайки работата си и резултатите от участието на децата в празниците изведохме няколко важни акценти:

- чрез изучаване и пресъздаване на българските традиции и обичаи празниците се явяват форма, която обединява интересите на децата към културното наследство.

- обогатяване на познания, формите на общуване и социализация на детската личност чрез очакване, подготовка и реализация на празниците.

Искаме да споделим с вас хронологията на планираните и проведени празници и народни обичаи за учебната 2010-2011 година.

Откриването на учебната година в двора на детската градина и в съседно учебно заведение – помощно училище „Иван Вазов” гр. Пазарджик, по един официален и тържествен начин донесе на децата много положителни емоции. Те се вълнуваха как ще се представят, дали ще зарадват другите деца, какъв ще бъде този миг, когато догодина вече ще бъдат първокласници.

„Златна Есен” - с това тържество бъдещите първокласници показаха прелестите и красотата на сезона есен пред своите родители. Присъстващите гости останаха очаровани от песните, стихчетата и танците, като накрая се включиха в приготвянето на плодови салати и туршии.

На 1 ноември децата изнесоха тържествен рецитал за деня на народните будители пред своите родители и бъдещи учители и ученици от ІV клас от НУ "Васил Левски", които ги запознаха със своето училище чрез специално подготвена презентация. Обогатихме познанията им за велики национални и местни личности и тяхното просветителско и книжовно дело, без което нашата култура не би се съхранила до наши дни.

На 21 ноември отбелязахме деня на християнското семейство като всички деца изпратиха семейни снимки на сайта на нашата група – „Ален Мак”

На 6 декември съвместно с родителите децата посрещнаха Никулден, спазвайки традициите за риба на масата, питка и постни ястия. Празникът бе съчетан с народни песни, танци и презентация.

Един от най-ярките и светли празници в календара, това е Бъдни вечер и Коледа. Децата участваха и в празничната програма организирана от Община Пазарджик по случай тържественото запалване на светлините и украсата на елхата на площад „Съединение”.

Според българската традиция на 20 декември се отбелязва празникът Игнажден. Още рано сутринта, в народни носии, с геги в ръка, момчетата, както повелява традицията, пожелаха берекет, здраве и успех на кмета Тодор Попов и на работещите в РИО, а чрез тях и на жителите на Пазарджик и Общината.

От зимните празници много хубав празник е Бабин ден. По стар народен обичай пресъздадохме как младите майки са поливали на бабите, а песните и стихотворенията, казани за тях, доставиха голяма радост на всички. Всяко дете поднесе и специално изготвена грамота на своята баба.

Друг народен обичай, който децата очакват с нетърпение, е Баба Марта. Тя пристига в детската градина с ярка носия, с голяма шарена торба, пълна с мартеници, разказва им интересни легенди за мартениците, а децата пеят песни, казват стихотворения. Накрая тя закичва всички деца с мартенички, като ги благославя да са бели и червени, пожелава им здраве, сила и дълъг живот.

Осми март е чакан и желан празник за цялото семейство.Чрез своята изява на този ден децата разкриват обичта, признателността и таланта си пред своите родители. Развиват се социални умения за самооценка, норми на поведение, чувстват емоционална удовлетвореност, утвърждават се сред приятели и роднини със своя потенциал.

Детството е най-чувствителната част от живота на всеки човек, но в същото време децата са основата на бъдещото общество. Възпитавайки днешните деца и осъществявайки приемственост, ние определяме какъв ще бъде новият ХХІ век. Чрез празниците и обичаите изпълняваме нашата мисия, да съхраним и пренесем през поколенията човешките ценности.


Използвана литература:

  1. Аврамова, Е., Народни традиции, обреди и обичаи, С. 2007г.

  2. Димитров, Л. и колектив, Теория на възпитанието, Веда Словена

  3. Динеков, П., Български фолклор, С. 1985г.

Каталог: koo
koo -> Програма „ развитие на човешките ресурси" проект bg051PO001 06-0014: " център по математично моделиране и компютърна симулация за подготовка и развитие на млади изследователи "
koo -> Министерство на образованието, младежта и науката регионален инспекторат по образованието, софия-град
koo -> Новите книги и техните букви (Как традиционни и модерни урочни похвати водят учениците към новото знание)
koo -> Програма "развитие на човешките ресурси"
koo -> Всички категории Всички допуснати
koo -> Вариант №1 за матура по география и икономика
koo -> Бдп изкуството на уменията
koo -> Урок по български език и литература и география Таня Лазарова и Таня Стойнова соу „Георги Брегов град Пазарджик
koo -> Любомира Петрова Звезда
koo -> Графично изграждане на образи чрез илюстративно рисуване в подготвителна група


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница