София, юли 2004 Да дадем думата на цифритеДата28.03.2017
Размер184.51 Kb.

Kak виждам бъдещето на JobTiger?

Автор: Гергана Тодорова Вълкова

Студентка III курс Международни икономически отношения

Университет за национално и световно стопанство

София, юли 2004
Да дадем думата на цифрите ...Активни автобиографии – 24 918, от тях 87% на хора с висше образование и 61% от всички от София

Активни обяви на 4 юли 2004 – 168
От всички, публикувани до юли 2004 - 92% за длъжности на пълно работно време и 2% за стажантски позиции
През февруари 2004, когато JobTiger навършва три години, са регистрирани за това време 87 371 кандидати за работа, 3664 работодатели и 6940 обяви.

Мястото на JobTiger на българския пазар на труда
За да се оформи представата ни за мястото на JobTiger на българския пазар на труда, трябва да започнем с това, че той е предназначен за две групи потребители, както и показват двете препратки за регистрация в сайта – търсещи и предлагащи работа. Задачата на JobTiger е да спомогне за установяване на контакт помежду им, за намиране на пресечна точка на интересите им. Логично е да си зададем въпроса защо работодателите и кандидатите за работа биха предпочели JobTiger за свой навигатор в търсенето си. Оттук нататък целта ми ще бъде да вникна в мотивите на двете страни за предпочитането на JobTiger. Представи, както потвърждават повечето американски учебници, се изграждат най-лесно и ефективно чрез прости действителни примери. А на този етап мога да разчитам само на скромния си опит в търсене на работа, след това от позицията на асистент на Мениджър “Човешки ресурси” и последното ми начинание, свързано с изграждането на кариера – кандидатстването за стаж.


  • Защо да предпочетем JobTiger, когато търсим работа?

За пръв път се наложи да си потърся работа през юни 2003г. Тогава бях завършила едва първи курс. Исках да започна да се занимавам с нещо, което отговаря на основните насоки на образованието ми, но ще ми даде повече, отколкото пълните с излишна информация учебници. Пристъпих към търсенето с убеждението, че никой не би ми гласувал доверие за подобна работна позиция, но все пак упорито следях всякакви обяви, които се появяват в Интернет, включително и тези в jobtiger.bg.
Скоро ми стана ясно, че за мен на този етап преглеждането на обявите в JobTiger няма да даде резултат. Бях съвсем в началото на образованието си и то редовно обучение – шансовете ми бяха нулеви. JobTiger изобилстваше с обяви за хора, готови да следват пътя на кариерата си, с необходимото образование и квалификация, в повечето случаи и с опит. Статистиката на JobTiger във връзка с базата с автобиографии, които са активни за търсене от работодател, показва, че 87% от 24 918 биографии са на хора с висше образование ( по данни от 4 юли 2004г.). От друга страна само 3% от всички, публикувани в JobTiger обяви предлагат работа за неквалифициран персонал. Като съдя по собственото си неуспешно търсене в JobTiger и статистиката, се убеждавам, че JobTiger ще бъде полезен на кандидатите за работа, които са получили необходимата теоретична основа, определили са точно сферата на реализацията си, поработили са върху чертите на характера си и допълнителните умения, които притежават, за да стигнат максимално близо до профила на желаната позиция.
След като хората, които отговарят на тази характеристика, решат да потърсят работа за пръв път или да сменят работното си място, те са изправени пред няколко възможности за откриване на работни оферти. Личните контакти могат да се окажат много полезни, особено в комбинация с препоръки от приятел, който работи в същата фирма. Те обаче могат да са нестабилна основа, защото често будят съмнение в обективността на служителя, извършващ селекцията и създават конфликти в екипа. Ако обаче търсим работа веднага след приключване на образованието си, е малко вероятно да имаме подобни перспективни познанства. Аз самата винаги особено съм ценяла обективността при подбора и оценката на служителите, така че всички да разполагат с равен стартов шанс. Макар и неволно личните познанства често водят до изопачаване на действителната картина.
Агенцията по заетостта и бюрата по труда са съперник, който е доста под категорията на JobTiger. Обявите там са предимно за ниско квалифициран труд и им липсва разнообразието на публикуваните в JobTiger. Имат и доста да наваксват, що се отнася до лесния за ориентиране формат, подредеността и достатъчното информация на обявите в JobTiger.
Малко хора се обръщат към агенциите за Човешки ресурси като възможност за намиране на работа. На тези, които работят с потърсилите ги кандидати за работа, според моето виждане, им липсва популярност и от там и резултати, с които биха привлекли клиенти. А и услугите им си имат своята цена, обикновено част от първата получена заплата. Все пак активирането на CV в базата данни на JobTiger изисква единствено малко свободно време от страна на търсещия работа, за да попълни шаблона в сайта.
Пресата публикува доста обяви за търсещи и предлагащи работа. Повечето обаче са твърде кратки и неясни и съдържат само телефон за връзка. А по телефона е най-лесно да бъдеш отхвърлен. Да не споменавам, че обяви във вестници от типа “Позвънете” са често доста съмнителни. В двата случая, когато реших да се обадя по такива обяви, странно защо счетоха за ненужно любопитство от моя страна въпросите ми относно местоположението на офиса и предмета на дейност на фирмата. В JobTiger не биха допуснали подобни фантомни обяви. Единствено може да им съперничи притурката “Кариери” на вестник “Капитал”, но определено обявите в JobTiger се актуализират по-често и разглеждането им отнема по-малко време, след като можеш да зададеш търсене по ключова дума.
JobTiger се оказва предпочитания източник на информация за търсещите работа, които се нуждаят от нещо повече от източник на средства за съществуване. Той е успешният избор на целеустремените и далновидни хора, като им предоставя бърз, лесен и удобен достъп до перспективни работодатели.


  • Защо работодателите биха предпочели JobTiger?

В тази част на моето изложение мога да разчитам на опита ми на позицията асистент на Мениджър “Човешки ресурси”, която заемах в продължение на малко повече от три месеца. Попаднах в малка фирма, благодарение на препоръка от моя състудентка, чиято по-голяма сестра беше управител там. Повечето фирми при необходимост да открият подходяща личност за нова или освободена позиция естествено разчитат на наличните им човешки ресурси. Това дава добър резултат бързо и без допълнителни разходи. Ако обаче по този начин не е възможно да се попълни празнотата в екипа, мениджърите “Човешки ресурси” прибягват към личните си контакти с колеги и приятели, от които могат да получат предложение за кандидатури. Такава беше ситуацията и с моята асистентска позиция. Към агенции за подбор на персонал се обръщат предимно по-големи чужди фирми, които не познават нашия трудов пазар или позицията, за която става дума е ниско в йерархията на фирмата. За тях проблем с финансовата достъпност на подобни услуги не съществува, което не важи за по-малките и тепърва прохождащи фирми. Такъв беше и случаят с фирмата, в която аз работех. Тя се занимаваше с лизинг на персонал и включваше около 30 служителя. Малко работодатели биха се обърнали към Агенцията по заетостта и бюрата по труда при условие, че интересът към тези източници сред търсещите работа е нищожен.
Електронните борси, включително JobTiger, се оказват една от най-удачните възможности за един работодател за откриване на свежи попълнения в неговия екип. Те спестяват време и финансови средства на работодателя, особено ако кандидати трябва да се открият в рамките на няколко дни. Единствен съперник, аналогично на ситуацията при избора на източници на обяви за търсещите работа, са печатните издания, като необходимите изчерпателност и разнообразие притежава единствено “Капитал Кариери”. JobTiger обаче се радва на повече известност, като имаме предвид, че информацията за него достига и до огромната TV аудитория чрез предаванията “Има начин” и “Искам работа”.
Естествено докато работех като асистент на Мениджъра “Човешки ресурси”, съм имала за задача да разпространя обяви за работа. Доколкото знам JobTiger е бил използван в началото, когато се е оформил мениджърския екип. При останалите длъжности се наблюдаваше сериозно текучество и непрекъснатото пускане на обяви в JobTiger беше финансово неизгодно. Определено тази фирма не беше с подходящ за JobTiger профил. Предпочитахме jobs.bg, тъй като публикуването беше безплатно.
Според статистиката на JobTiger за 4 юли 2004г. 58% от обявите са за позиции за експертен персонал, а следващата в класацията категория е административен и помощен персонал с 19% от обявите. Очевидно работодателите разчитат, че JobTiger е приоритетен източник на два основни вида обяви за :

  • Хора с експертни познания, на които няма да бъдат поверени управленски функции и

  • Желаещи да започнат на entry port позиция, т.е. такива на ниско йерархично ниво, но с перспектива за растеж.


www.jobtiger.bg е подходящ за работодатели, които искат да създадат стабилен и ефективен екип, за тези, които са готови да инвестират в човешки капитал и това да стимулира фирмените резултати. В JobTiger имат място компании с утвърден авторитет, които желаят обявите им да стигнат до най-напредничавите, ентусиазирани и добре подготвени кандидати. Спомням си, че на представянето на Форума “Кариери” в моя университет ни предупредиха, че търсенето на работа е “работа само по себе си”. Според статистиката от 100 разпратени автобиографии на един кандидат, само две достигат до покана за интервю. JobTiger бива предпочетен от работодателите, тъй като той е място за търсене на оферти от “специализиралите се в тази дейност” кандидати.

Услуги на JobTiger – предимства и недостатъци
До сега стана дума за предимствата на JobTiger в сравнение с останалите начини за търсене и предлагане на работа, с изключение на други електронни борси – лични контакти, агенции за човешки ресурси, бюро по труда, преса. В Мрежата JobTiger далеч не страда от липса на конкуренти. Мога да твърдя, че сред тях заслужават внимание www.jobs.bg и JobsPartner.bg.Сравнението с конкурентите на един пазар е винаги най-подходящия метод да преценим собствените предимства и недостатъци, както и да видим реално шансовете ни за развитие и оцеляване.


  • За търсещите работа

Обяви

Сред JobTiger, JobsPartner и Jobs.bg само последният превъзхожда количествено секторите с обяви на другите два. Смятам обаче, че в JobTiger и JobsPartner могат да се открият най-вече позиции със сериозна перспектива за кариера. Липсват обяви за сезонна и временна заетост, а както са малко и тези за неквалифициран персонал.


Недостатък на JobTiger е, че търсене сред обявите може да се зададе само чрез ключова дума, но не и според населено място и бранш. Затова пък всички нови за деня обяви могат да се видят веднага и това спестява време на тези, които редовно следят постъпващите обяви. Jobs.bg предлага по-детайлни възможности за търсене, а JobsPartner – препратки към обявите, разделени в шест сфери. Това, което липсва и при трите страници, е възможност да се визуализират обяви по времеви отрязък, например от последните три дни, седмица или две. Ако трябва да оценя възможностите за търсене сред обявите в трите сайта, то JobTiger получава Добър (4), JobsPartner – Много добър (4,5), а Jobs.bg – Много добър (5).
Получаването на обяви по електронна поща е удобство за търсещите работа, което и трите страници предлагат на потребителите си. Тук JobTiger няма конкурентно предимство. Всички получават Отличен(6).
Съвети относно автобиография, мотивационно писмо и интервю

Необходимо условие за кандидатстването за обявена позиция е да подготвим автобиография и мотивационно писмо. JobTiger дава отлични насоки за тези, които все още не са се сблъсквали с тази задача, както и готови модели с уговорката, че сляпото им следване не е най-удачното решение. Личният поглед и стил при подготвянето на CVто и мотивацията са много по-високо оценени. Предложеният модел за автобиография е изчерпателен, а различните типове мотивационни писма са много полезни, когато кандидатът избира ефекта, който иска да постигне. Моделите можем да видим на английски и български, но смятам за пропуск, че няма варианти на немски език. На нашия пазар все пак действат достатъчно немски и австрийски фирми. JobsPartner предлагат модел на CV, който поразително прилича на този на JobTiger. Като се има предвид, че JobTiger е на повече от три години, а JobsPartner – на по-малко от една, е ясно “кой от кого е преписвал”. Трябва да оценим и творческият принос все пак, понеже в JobsPartner са се сетили да дадат възможност за прикачване на снимка към автобиографията. Понеже в JobTiger тази опция липсва, то те получават Отличен (5,5) , JobsPartner – Лош (1) за преписване, а Jobs.bg са извън класацията с 0.


И ако след като подготвим автобиография и мотивационно писмо, бъдем забелязани от работодателя и той ни покани на интервю, JobTiger е отново наш верен помощник. В него можем да открием информация за всеки елемент от явяването на интервю – от външния вид през поведението, докато изчакваме да бъдем поканени до нашите собствени въпроси на финала. Отличен (6+) за JobTiger при нули за конкурентите!
Ако трябва да обмислим оферта и контра оферта, отново JobTiger ни идва на помощ с разглеждането на всички рискове и евентуални конфликти. Специалистите на JobTiger са прави в твърдението си, че у нас не е така популярно договарянето на заплата, но на доста интервюта, на които съм била, са ми задавали въпроса “ Какво възнаграждение бихте приели?”. Смятам, че в JobTiger е полезно да има ориентировъчни данни за заплащането, което е разумно да изискваме според квалификацията ни, задълженията, местоработата и т.н.
Бази данни

Възможността да включим биографията си в база данни, от която работодателите подбират кандидати, е предвидена в JobTiger и JobsPartner. И двете страници получават Отличен по този критерий и нула за Jobs.bg.


Шанс за развитие във фирма, която отговаря на изискванията на търсещия работа, е базата данни от представени фирми. Тази на JobTiger включва доста голям брой фирми, но на не всички от тях са посочени официален сайт или координати за връзка. Успешно се насърчава обаче контактът с компании, които в момента не са обявили свободни позиции, тъй като присъствието на кандидатите в техните бази данни може да стане причина за неочаквано предложение. Тази възможност е подсказана в JobTiger при разясняването на трите типа статус на една автобиография в базата данни на сайта. Базата от предоставени работодатели на JobsPartner количествено отстъпва на тази на JobTiger. Много добър 4,5 за JobTiger, Среден 3 за JobsPartner и нула за Jobs.bg.
Какво прави JobTiger истински лидер?

Това, което дава значителна преднина в състезанието на JobTiger, са оригиналните хрумвания като “Информация в целта”, “Има начин” и “Искам работа”.


Информация в целта” прави достъпни обявите и за хора, които не разполагат с непрекъснат достъп до интернет. Това улеснява търсенето на работна позиция и разкрива завидната иновативност на екипа на JobTiger при съпричастността си към кандидатите за работа.
Искам работа” е доста точно попадение на JobTiger. Там може да се види как наистина протича едно интервю и как се печели финалната фаза от надпреварата за едно работно място. Самонаблюдаваният монолог е добра идея при подготовката за интервю, но нагледното сравнение с поведението на други хора е далеч по-резултатно. Така визуално по-добре се запечатва в съзнанието ни какво трябва и какво не трябва да се прави, както и ответните реакции на интервюиращия. Не откриваме нищо обаче за последващото развитие на хората, които чрез “Искам работа” достигат до заветния трудов договор. Би било интересно да се проследи пътя на кариерата на някои от тях или причините за напускането им и извлечените поуки и за двете страни в трудовото правоотношение.
Има начин” е насочено към младите хора и е наистина доста полезно за тях. Запознаването им с възможностите за квалификация и преквалификация в Европа и с потенциални работодатели е ключов момент в постигането на целта “Добра кариера, добър живот”. Неоспоримо предимство е представянето в последните броеве на различни професии. Това помага на тези, които пристъпват за пръв път към търсенето на работа и в съзнанието им има мъгляви представи за това, с което искат да се занимават. Това хрумване може да се види и в Jobs.bg, в списанието, което те от скоро подготвят, но популярността и достъпността на “Има начин” му спечелват по-голяма аудитория.

Какво още би било полезно за търсещите работа?

Неудобство за потребителите на сайта причинява и невъзможността да сменят генерираните автоматично потребителско име и парола със свои собствени. Аз самата използвам много страници, които изискват регистрация и ми е трудно да помня всички потребителски имена и пароли или всеки път да ги копирам от електронната си поща. От опит знам, че конкурентните сайтове вече са се погрижили за това дребно неудобство.


Освен възможността да бъде публикуван отзив смятам, че би било полезно да има и чат форуми както за търсещите работа, така и за работодателите ( два отделни форума, разбира се). Там хората, търсещи работа, ще могат да споделят впечатленията от проведените интервюта, да се свържат с бивши или настоящи служители в същата фирма, да поискат съвет от някой със същите проблеми.  • За работодателите

Тук не претендирам за пълнота на анализа си, тъй като нямам достъп до условията и услугите, които касаят работодателите, желаещи да имат за партньор JobTiger. Доколкото прочетох, JobTiger предоставя възможност за сравняване и получаване на резултат в % относно съответствието на дадена автобиография на профила на позицията. Идеята е времеспестяваща, но ми е любопитно до колко може да се разчита на тази оценка. Все пак интервюто според мен е единствения начин за получаване на пълна представа за качествата на кандидата.
Възможността работодателите да прикачат свой коментар към автобиографията и той да бъде отбелязан като “споделен” е начин за останалите работодатели да определят обективността на преценката си. Особено полезно е това за хората, които сега “прохождат” в сферата на човешките ресурси и всеки споделен опит за тях е незаменима помощ. В един от месечните бюлетини на JobTiger попаднах и на съобщението за уикенд на HR мениджърите. Инициативата, вярвам, ще изиграе ролята си за изграждане на определена етика и готовност за взаимопомощ сред тези хора, които се нагърбват с трудната задача да осигурят най-ценния за една фирма ресурс. В същата посока би допринасял и чат форума на HR мениджърите в сайта, които така ще могат да обменят мнения за ежедневната си работа.
Бях приятно изненадана и от идеята за online книжарница с литература по въпросите на човешките ресурси и развитието на кариерата, която би трябвало според съобщението да започне да функционира след края на май тази година. Попаднах също и на обявата за стажантска позиция в JobTiger, като едно от задълженията й включваше поддържането на книжарницата. Радвам се, че работите в тази посока и сигурно вече предоставяте възможност на регистрираните работодатели да поръчат интересуващите ги заглавия. Дано скоро книжарницата да стане достъпна и за търсещите работа като им предложи книги, свързани с изграждането на собствената им кариера.
Като съдя от почти еднаквия брой обяви в JobTiger и JobsPartner, вероятно финансовите условия за работодателите са сходни. Все пак значителният опит на JobTiger и по-голямото разнообразие от услуги му дава предимство. Участието на работодателите в “Искам работа” и “Има начин” е чудесна реклама. Форумът “Кариери” помага на фирмите да привлекат нови попълнения със свежи идеи в екипите си. В библиотеката на JobTiger попаднах и на идеята за CV Book на випуск 2002. Нямам информация дали този каталог продължава да се изготвя, но мисля, че би бил полезен в случаите, когато студентите не са достатъчно информирани за възможностите за кариера в дадена компания и не са кандидатствали за стажантската й програма. Тогава, благодарение на информацията в тази книга, работодателят би могъл да им направи предложение. Доколкото знам JobTiger си сътрудничи активно с AIESEC и други подобни студентски организации, като те биха били много полезни в процеса на събиране на автобиографиите на перспективните студенти. Малко конкуренция и контрапредложения сред работодателите няма да навреди на трудовия пазар у нас.

Как JobTiger може да е от помощ на младите хора?
Тук е мястото отново да се върна към собствената си история. През април тази година намерих малко време да посетя Интернет по време на Форума “Кариери” и бях страшно приятно изненадана, когато в края на юни получих предложение за стаж. Не смятах, че имам шанс, щом като повечето програми предпочитаха студенти последен курс. Пак обаче се сещам за отговора на един от въпросите, зададен на предварителната среща по повод “Кариери 2004”. Беше относно студентите от първи и втори курс и шанса им да получат предложение за стаж. Беше подчертано, че всичко зависи най-вече от нас и доколко можем да убедим работодателите, че именно ние сме хората, от които имат нужда. Форумът “Кариери” дава равен старт на всички студенти, но все пак в най-добрите отбори остават само най-добрите играчи. Тази инициатива кара нас, младите хора, да вярваме, че времето на личните ходатайства за издигане по кариерната стълбица е безвъзвратно отминало. Зад всяко наше постижение ще стоят само удачна стратегия и упоритост.
Завръщане у дома” е ключов момент в промяната на мисленето на младите хора зад граница. Искам да вярвам, че много от тях искрено биха се радвали да работят в родната си страна, но не мога и да избегна мисълта, че в Западна Европа и САЩ има достатъчно много процъфтяващи фирми, които се стремят да привлекат най-добрите млади специалисти. Смисъл от програмата има, ако се разчита не само на оскъдния патриотизъм на българските студенти извън страната, но и на внушаването на фирмите, действащи в България, че могат да ги привлекат, само с конкурентни на вече предложените им възможности за кариера. Какво ли би станало, ако JobTiger и негови съмишленици успеят да изградят лоби, което да наложи разглеждането на законопроект за преотстъпване на част от данък печалба на фирмите, в които работят определен % българи, получили образованието си извън страната? Естествено това, както винаги, би могло да доведе до изкривяване на иначе добрите намерения и студентите от българските университети да бъдат несправедливо пренебрегвани. Не твърдя, че това е най-удачния начин да се стимулира привличането на българските студенти обратно в страната, но поне би могло да се експериментира с подобна мярка и JobTiger да инициира обществен дебат по темата.
А колкото до други услуги, от които младите хора се нуждаят и JobTiger би могъл да им предложи, смятам, че набор от тестове за професионално ориентиране биха помогнали много. Доста млади хора се разкъсват между различни идеи, които в момента изглеждат модни и доходоносни, но не могат обективно да преценят работа в кой бранш би им донесла вътрешно равновесие. Добрата кариера бива последвана от добър живот, от истинска удовлетвореност, ако възможности и желания съвпадат. Един такъв тест би могъл да даде отговори на някои въпроси на младите хора относно професионалната им ориентация.
Щом стана дума за избора на кариера, бих предложила и срещи на студентите от първите два курса на обучение с мениджъри “Човешки ресурси”, които да им дадат съвети за съставяне на автобиография и мотивационно писмо. Същите могат и да включват ролеви игри, които да представят поведение по време на интервю.
След като младите хора се ориентират в търсенето си на възможности за кариера, би било полезно да могат да прочетат и обща информация за бранша и да видят евентуално ваша класация на най-добрите фирми. Кратки съобщения за промени в сферата и демонстрирани фирмени резултати, публикувани в сайта, могат да са от полза при подготовката за интервю в дадена компания. Малко официални фирмени сайтове биха посочили обективно недостатъците на работата на екипите си, но концентрирането върху демонстрираните на пазара резултати могат да насочат младите хора към нови идеи, чрез които да впечатлят работодателите.
В частта с полезната информация можете да добавите и съвети за получаване на студентски кредит. Това не е разпространена в България практика, но стимулира отговорността и самостоятелността на младите хора. Тази година навършвам 21 години и ме е срам да призная, че съм все още финансово зависима от родителите си. Вярно е, че съм работила през ваканциите, но постъпленията от това не са достатъчни да се издържам през учебната година изцяло сама. Не смятам обаче, че е удачно да съчетавам работа на пълен работен ден и редовна форма на обучение. Не бих отказала позиция на половин работен ден, която е с гъвкаво работно време. Ако JobTiger започне публикуването на обяви за позиции, които могат да се заемат от двама студенти, всеки на половин работен ден това би било чудесен старт на кариерата им и друга възможност за работодателите да подберат нови попълнения за екипите си. Така един служител на пълен работен ден би могъл да се замени от двама студенти на половин. Те могат да бъдат избрани след стажантска програма или по обява и конкуренцията между тях да улесни избора на работодателя на кого да направи предложение, щом приключат образованието си.
По повод възможностите, предоставени на младите хора да придобият знания и умения, които да са им полезни в бъдеще, забелязах колко малобройни са обявите за различни курсове в JobTiger. Обяснявам го или с ниската популярност, или с неизгодните финансови условия. Все пак мисля, че именно тук JobTiger може да съветва младите хора в какъв езиков или квалификационен курс да се запишат. Съветите могат да бъдат насочени и към HR екипите при организиране на обучения и тийм билдинг събития в техните компании. А подобни препоръки на JobTiger биха привлекли доста подобни школи и организации.

Бъдещето на JobTiger
Винаги съм се възхищавала на хората, които при информация за настоящото състояние на нещата притежават усета да предвидят бъдещата тенденция на развитие. Не претендирам, че съм овладяла тази способност, но поне мога да правя опит след опит като се усъвършенствам стъпка по стъпка.
А какво ще ни поднесе бъдещето? България усърдно се стреми към членство в Европейския съюз, което ще означава и общ трудов пазар. Тогава българските работодатели ще бъдат подложени на сериозна конкуренция от страна на трансграничните компании в Европа и при висока мобилност на човешкия ресурс борбата няма да е без жертви. JobTiger, като партньор на работодателите в търсенето на кандидати за работа, би могъл да ги консултира относно бонусни схеми за заплащане, допълнителни служебни придобивки, възможности за растеж. За да бъде полезна и на търсещите работа, страницата би трябвало да публикува и обяви за работни позиции извън България. Това до известна степен затруднява селекцията, ако интервюиращите представители на фирмата работодател нямат възможност да отделят време за пътуване до България за провеждане на интервюто. Тогава това може да стане на два етапа – първо с представители на JobTiger и след това преминалите това предварително интервю да участват в друго, което да се проведе online директно с работодателя. По мое мнение е само въпрос на време да започне използването на камера и Messenger за тази цел.
Друга идея, която би намерила реализация на страницата на JobTiger, са съвети относно завършването на цикъла на кариерата. В България все още не е достатъчно популярно доброволното осигуряване – пенсионно, здравно, срещу безработица. Много хора пренебрегват тези осигурителни рискове в началото на кариерата и в момента, в който го осъзнават, става твърде късно за предприемане на някакви промени. Добрата кариера би трябвало да води до добър живот не само по време на трудовата активност на един човек, но и след оттеглянето му от динамичния трудов режим. Един форум на осигурителните компании, организиран подобно на този за стажантските програми, ще затвори кръга от услугите, които JobTiger може да предложи на целеустремените и далновидни хора.
И накрая – JobTiger ще има бъдеще, ако продължава да привлича с идеите си най-вече младите хора. Не малко от проектите на JobTiger са насочени именно към тях, за да им помогнат да изградят у себе си устрема на победителите и упоритостта на успяващите. А да вдъхваш подобни идеи на поколението, клиширано наричано “бъдещето на нацията”, гарантира собственото ти бъдеще. Естествено нито един проект не може да бъде осъществен без подходящия екип, а вашият явно се състои от хора с неизчерпаем запас от идеи, готови да вложат всичките си сили в осъществяването им. Общият дух винаги съхранява едно начинание. Постарайте се и вие по олимпийски да държите запалена искрата, която ви обединява!


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница