Спам Нежелана поща (Spam)Дата25.06.2017
Размер60.59 Kb.

Спам - Нежелана поща (Spam)Съветите и сведенията в текста по-долу няма да ви избавят от нежеланата поща. Но вероятно ще ви помогнат да държите нежеланата поща на възможния минимум.

Какво е спам?


Под спам в Интернет се разбира натрапването на нежелана информация на потребителите, най-често под формата на електронни писма. Понякога повече или по-малко шеговито, със същата дума означават всякаква нежелана информация, ако човек бива затрупван с нея, докато търси по коректен начин нещо друго в Мрежата. Тук ще имаме предвид само спам под формата на нежелана електронна поща.
Защо възниква нежеланата поща?

Има няколко причини за това.

Най-честата е чисто търговска. Много нежелани писма съдържат реклами на най-различни продукти, с надеждата да приемете офертата и да си ги купите.
Пример: "Купете си Виагра!" (Ако ви трябва Виагра, идете в аптеката.)
Пример: "Това писмо не е спам, понеже когато се абонирахте за нас, приехте да получавате писма от нас! Ако искате да спрете да получавате писма от нас, идете на еди-кой си адрес!"

(НИКОГА не отговаряйте на такива писма, освен ако не сте сигурни, че наистина вие сте се абонирали за тях.)
Пример: "Ние знаем как да ви отървем от спама! Свържете се с нас и ще ви помогнем!"

(НИКОГА не приемайте оферти от такива писма. Все едно да отидете с непознат бабаит в тъмния парк, за да ви покаже нещо интересно.)

Други писма целят да заразят компютърната ви система с вирус(и).
Пример: "Пуснете този файл на компютъра си, за да го защитите срещу вируси!").

НИКОГА не правете това! Ако искате да обновите или защитите софтуера на компютъра си, правете го само по регламентираните за целта начини! Консултирайте се с документацията на Вашата операционна система или със системния си администратор!

Понякога писмата целят да ви въвлекат в някакви действия, в резултат на които да ви измамят и безвъзмездно да вземат от вас пари.


Пример: "Аз съм внукът по сестрина линия на застреляния крал на Никарагуа, тука имаме една голяма сума пари и ви молим да ни помогнете да ги прехвърлим в Европа!"
Някои дори не е ясно какво целят, но това което постигат е, че ви губят времето, нервите и дори ви карат сами да преизпращате нежелана поща на свои познати и приятели с идеята че по този начин вършите някакво абстрактно добро на другите или на себе си или че умилостивявате бъдещето да не ви стовари някакво предполагаемо зло.
Пример: "Ако преизпратите това писмо на 10 свои приятели, ще ви се случи нещо много хубаво!"
Пример: "Ако преизпратите това писмо на 10 свои приятели, еди-коя-си програма ще остане безплатна!"

Пример: "Ако преизпратите това писмо на 10 свои приятели, еди-колко си пари ще бъдат дарени на децата в Сомалия!"

Откъде ми знаят адреса? Защо точно на мен ми пращат?


Има много възможни отговори. Каквато и активност да проявявате в Мрежата, винаги има шанс да попаднете в списъка от обстрелвани със спам адреси.

Ако адресът ви е на услуга с много абонати (hotmail, yahoo и др.), много вероятно е той да бъде случайно налучкан. Подобни услуги имат толкова много абонати, че на практика един случаен адрес като ivopet@yahoo.com вероятно наистина съществува. Все едно да стреляте с пистолет в гора -- все ще улучите някое дърво. Изпращачите на нежелана поща са в състояние автоматично да генерират такива адреси (да стрелят напосоки) и по случайност да улучат Вашия.


Адресът ви може да бъде налучкан и недотам случайно. Ако участвате в уеб клубове, форуми, места за обяви и т.н. вероятно се налага там да се представите с някакво име или прякор. И е много вероятно да използвате същото име или прякор за електронната си поща. Ако във форум сте се прествяли като elfic, много лесно за изпращача на спам да изпрати писма до elfic@yahoo.com, elfic@hotmail.com, elfic@abv.bg и т.н. Все някъде може да ви улучи.

И ако не вас, то поне някой друг вместо Вас, или Вас вместо друг.

Изпращачите на спам могат да са в състояние да разбият защитата на някоя пощанеска или друга услуга, която да предлага достъп до списъци с електронни адреси.
Ако попаднете в списъка на един изпращач на нежелана поща, вероятно ще попаднете във списъците и на други изпращачи

Някои вируси използват личната ви адресна книга с адреси на приятеи и колеги, за да се самоизпратят под формата на електронни писма от вас до колегите и приятелите ви. По същия начин можете да получите нежелана поща, със или без вирус, от ваш познат или приятел, без той да ви ги е изпращал.


Понякога познат или приятел може да ви изпрати съвсем доброволно нежелана поща, неосъзнавайки какво прави. Той може да си мисли например, че ви прави някакво абстрактно добро (вижте по-горе примерите за спам).

Кои са основните правила, за да намаля спама възможно повече?


НИКОГА не отговаряйте на електронно писмо със спам. НИКОГА не предприемайте действия, за които ви подканят в такова писмо.

Не вярвайте на обещания, че ако направите еди-какво си, ще бъдете премахнати от списъка на получателите на нежелана информация.
В противен случай правите една или повече (може би всички) от следните грешки:

- Издавате на изпращача на спам, че активно използвате електронния си адрес. Това ще го стимулира да ви изпраща повече спам и да споделя адреса ви с други изпращачи на спам.

- Навличате спам на свои колеги и приятели. Това може да се случи ако в резултат на действията ви адресите на ваши колеги и приятели бъдат препратени към източника на спам. Възможно е също от вашата програма атоматично да препраща писма с вируси към познатитие ви от адресната книга.
Това обикновено се случва ако ползвате некачествена програма за електронна поща. Ако програмата ви за работа с електрона поща може да бъде настроена да ви показва писмата като обикновен текст (без изображения и украшения), възпоолзвайте се от тази възможност!

Ако програмата ви за работа с електрона поща има възможност да забрани зареждането на външни обекти в писмата, възползвайте се!

Ако получите "украсено" (HTML) писмо, в което се зарежда картинка от Интернет, рискувате неволно да уведомите изпращача на спам, че активно използвате електронния си адрес. Това ще го стимулира да ви праща още спам.

Поддавате се на измама


Сосбтвеноръчно, водени от "добри намерения" препращате спам на познатите си. Пътят към Ада е постлан с добри намерения.

Използвайте качествена програма за електронна поща. Най-уязвими сте ако ползвате Microsoft Outlook или Outlook Express. Ако ви се налага да ползвате именно нея, направете всичко възможно тя да бъде максимално защитена.

Най-добре е обаче да ползвате друга: Thunderbird, The Bat!, Netscape Messenger, Mozilla Messenger, Eudora, Opera M2 и др.
НИКОГА не отваряйте приложени към писма файлове с разширения (частта от името на файла след последната точка в него) EXE или PIF. Дори и в писма от ваши познати може да се промъкне такъв файл! Рискувате да повредите необратимо компютърната си система и всички данни на нея!
Използвайте антивирусна програма, която редовно да следи компютърната ви система и да проверява информационния поток за вируси.

Криворазбрани или недоразбрани методи за борба с нежеланата поща


Забрана за получаване на поща от даден адрес. Този метод има твърде малка практическа стойоност, защото:

- Адресът на изпращача вероятно си е фалшив поначало и не съществува.

Дори да е бил реален към момента на изпращането й, вероятно вече не е валиден.

- Твърде вероятно цитираният в писмото адрес на изпращача да е съвсем реален адрес, но на напълно невинен човек.


И в двата случая ползата е съмнителна. Във втория случай мярката има смисъл единствено доколкото компютърът на невинния изпращач е заразен с вирус и забраната за получаване на писма от него ще ви предпази от получаването на нова вирусна поща от него.
Забрана за получавне на поща от даден домейн. Ако забраните получаване на писма от домейна hotmail.com например, наистина може да си спестите много спам, но е много вероятно да не получите и истинско, желано писмо. Мнозина изпозлват тези услуги и нищо чудно някой ваш познат да се опитва да ви пише именно от такъв адрес. По този начин покрай спама може да се лишите от необходима за вас поща.

Използване на услуга, която претендира да акумулира списъци от адреси или домейни и сървъри, считани за източник на спам. По споменати в другите точки причини, подобна услуга би имала съмнителна ефективност.


Идеалният филтър за спам. Това е нещо като двигателите за вечно движение, иделаният мъж и идеалната жена. Трябва да се примирите с мисълта, че такова нещо просто няма. Има по-добри, по-лоши, по-приемливи, по-предпочитани, но идеални няма. Ако се доверявате 100% на един филтър за нежелана поща, и автоматично триете всичко, дето той е белязал като спам, винаги има вероятно да загубите важно за вас писмо. Филтърът за нежелана поща може да ви помогне, но не може да мисли вместо Вас. Неговата "преценка" е автоматична и не може да замести Вашата.
Ако посоченият като изпращач адрес не отговаря, значи писмото е нежелано.

В това има някаква логика, но невинаги е така. Има много автоматични услуги, които изпращат писма за да ви уведомяват за различни неша, за които вие сами сте помолили, но не могат да отговарят. В подобни случаи е добре да ползвате добра програма за електронна поща, както и автоматичната услуга да е интелигентно програмирана.Тогава автоматичната услуга би трябвало да подаде на програмата правилен адрес за обратна връзка (слъжебно поле Reply-To), а не автоматичния).

Добрата програма за поща трябва да използва именно този адрес за обратна връзка. Но дори тогава е възможно пощата на получателя да е препълнена и писмото да се върне като недоставено.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница