Специалисти искат: Всеки пациент с личен пакет направлениястраница1/13
Дата01.05.2018
Размер0.65 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
23.03.2017
Национални вестници


Специалисти искат: Всеки пациент с личен пакет направления


в. Телеграф Стр. 8

Всеки нашенец да има личен пакет от направления.

За това настояват медицински специалисти, тъй като по думите им в момента свободния достъп до тях е ограничен според броят на талоните, с които разполагат джипитата. Д-р Георги Ставракев от Асоциация на специалистите от доболничната помощ заяви по време на дискусия за здравеопазването, че през последните 10 години доболничната помощ е неглижирана трайно и това се вижда от бюджетите на НЗОК. Ето защо гилдията настоява за кардинални промени. Сред основните искания на лекарите е да се въведе потребителска такса и за деца, да се сложи горна граница от 1500 пациенти на един общопрактикуващ лекар, да се въведат реални санкции за пациентите, които не ходят на профилактичен преглед. Също така медиците искат всеки лекар с 2 специалности да бъде стимулиран, а заплатата на педиатрите да се увеличи, защото родът им продължава и по домовете. Според гилдията процентът от БВП за здравеопазване трябва да се вдигне на 8%, а бъдещите управляващи да вземат мерки срещу застаряването на лекарите. Фармацевтите пък настояват да се въведа такса за обработка на рецепта.

Имунизират 100 деца срещу морбили в "Столипиново"


в. Телеграф Стр. 4

100 деца от общо 8000 в ромския квартал на Пловдив "Столипиново" не са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола.

Хлапетата без ваксина нямат достъп до детски градини и учебни заведения. Това заяви в Пловдив зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов след среща в местното РЗИ и в община Пловдив по проблема. "Тези 100 деца са в процес на имунизиране в момента. Предполагам, че до няколко дни това ще завърши", каза д-р Каменов. По думите му първият случай на обринало се с дребна шарка момиченце е бил именно в "Столипиново" и това било притеснително. Каменов опроверга слуховете за вълна от заболели от морбили в гетото. Зам.-министърът заяви, че опитът в Европа от предишни епидемии и нашият опит от епидемията 2010 г. са показали, че овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизирани, и от обхвата. До момента осем души са приети за лечение в Инфекциозна клиника. Четири от тях са от -"Столипиново* и са деца. Другите са две майки от селата Злати трап и Чешнигирово с бебетата им.

Актовете на линейкаджията законни


в. Телеграф Стр. 4

Полицаите, съставили два акта на шофьор на линейка в Пловдив, са спазили закона, става ясно от направена проверка по случая, съобщи Нова телевизия.

Във вторник се разбра, че полицейски патрул е преследвал в Пловдив линейка, опитвайки се да я спре, докато тя бърза за спешен случай. Шофьорът, който отказал да се подчини на катаджиите, е получил два акта - за това, че отказва да се подчини на полицейско разпореждане, говори по мобилен телефон в движение и кара с включени светлинен и звуков сигнал. От МВР уточниха, че сигналът за нужда от медицински транспорт е получен в 13,49 часа, а линейката е била засечена да преминава на червено на кръстовище в града в 16 часа като освен него, в автомобила не е имало други хора. Оказва се, че по закон специален режим на движение ползват само линейките на Спешна медицинска помощ, но не и частните. В случая МПС-то е можело да извършва единствено дейности, свързани с "диагностика, лечение, рехабилитация и наблюдение на болни, консултации, профилактика и диспансеризация", показват резултатите от проверката.

РОДИТЕЛИ В АДА ЗАРАДИ БОЛНО ДЕТЕ


Поли ПАНТЕВА

в. Телеграф Стр. 5

Семейство от Варна живее буквално в ада, докато търси истината за болното си дете. Само преди година малкият Младен е бил като всички други момченца на неговата възраст. Днес обаче е парализиран, а родителите му събират средства, за да го заведат в Германия.

Те се надяват там да получат отговори и помощ. Историята на семейство Алексиеви трогна хиляди, след като бащата, също Младен, пусна видео с разказа си в социалните мрежи. Според семейството състоянието на детето се дължи на поставена ваксина от задължителния имунизационен календар и последвала операция. Става въпрос за серума "Пентаксим", който защитава децата от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Специалистите обаче са категорични, че той не може да е причина за състоянието на детето.

До 1 година и 6 месеца малкият Младен говорел, играел с хлапета навън и дори се хранел сам. Майка му обаче го завела на лекар, за да го имунизират и така започнало всичко. По думите на родителите именно след имунизацията нещо се объркало. Краката на момченцето започнали да се схващат, а семейството било насочено към невролог и ортопед. Специалистите поставили диагноза детска церебрална парализа (ДЦП). Насрочена била и операция във варненската болница "Св. Анна". Тя е извършена на 25 март м.г. от доц. Димитър Райков. Според родителите след интервенцията малкият Младен се влошил. Днес той е парализиран, не може да говори, трудно се храни и често стене. Семейството смята, че операцията е допринесла за състоянието му. "Проблемите, които това дете има, са неврологични, а операцията, която е направена от мен, е елементарна и не са допуснати никакви грешки. След нея родителите не са ме търсили- за консултация и едва сега, година по-късно, разбирам, че има влошаване на здравословното състояние. То обаче не е свързано по никакъв начин с хирургическата намеса", коментира пред "Телеграф" доц. Райков. По думите му още преди операцията детето е било с тежка сублуксация на двете тазобедрени стави и долна спастична парапареза. "Това означава, че от месеци то е боледувало и е развивало тези промени", обясни още ортопедът.

След като преминава през интервенцията, Младен получава нова диагноза - левкодистрофия. "Консултирах се с детски невролози и педиатри, които познават случая. Левкодистрофията е неврологично заболяване, което детето има още от раждането си. То може да се прояви след първата година от живота, към 12-13-годишна възраст или при вече зрели хора. При такава диагноза не може да се вини "Пентаксим". Ваксината не "отключва" вродени генетични заболявания като това. Те просто се проявяват рано или късно без значение дали се правят имунизации или не", категоричен е доц. Атанас Мангъров - шеф на детското отделение в Инфекциозна болница.

Семейството пък е решено да заведе малкия в Германия, където медиците да опитат да му помогнат. Затова събират и средства. Сметките са на името на Младен Младенов Алексиев.

BG23UNCR70001522882681 BG70UNCR70001522882805 BG59UNCR70001522882809

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница