Специалните гости на Панаира на книгата, сръбските писатели Саня Домазет, Велимир Костов, Зоран Чирич и Сърджан Валяревич, ще се срещнат със студенти и преподаватели в пу „Паисий Хилендарски” утре, 10 декемвриДата12.03.2017
Размер21.97 Kb.


4023 Пловдив

бул. „Освобождение” №3

Хотел SPS, ет.3, офис 336

тел./факс: 032/ 993 215
1113 София

ж.к. Изгрев

ул. „Д-р Любен Русев” №6, вх. Б-1, ет.2, офис 17

тел.: 02/ 483 04 93, 0884 160 684
За повече информация:
Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ООД

GSM: 0887 51 22 70, 0893 489 501

vasileva@megacommunication.net
WEB: www.megacommunication.net

e-mail: office@megacommunication.net
Пловдив, 9 декември 2010 г.
СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ
Четирима сръбски писатели идват

за премиера в ПУ „Паисий Хилендарски”

Специалните гости на Панаира на книгата, сръбските писатели Саня Домазет, Велимир Костов, Зоран Чирич и Сърджан Валяревич, ще се срещнат със студенти и преподаватели в ПУ „Паисий Хилендарски” утре, 10 декември. Това потвърди доц. д-р Дарина Дончева от Филологическия факултет на висшето училище.
Четиримата творци са поканени за премиерата на сборника „Най-хубавите разкази на Давид Алгахари”, която включва 16 кратки произведения на едноименния сръбски белетрист. Той е предоставил творчеството си безвъзмездно, затова книгата няма да се продава, а ще бъде разпространявана безплатно в библиотеки и културни институции.
Най-хубавите разкази на Давид Алгахари” са издадени по проект на Министерството на културата на Сърбия, който факултетът е спечелил. Близо две години, с подкрепата на декана доц. Живко Иванов и Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, се подготвяхме за кандидатстване по програмата „Постоянен PR на сръбската литература”.

На принципа на сходно финансиране и популяризиране предстои издаването на български книги в Сърбия, уточни доц. Дончева.
Саня Домазет е позната на българската публика основно с пиесите си „Коко” (Coco Chanel) и „Фрида”. Родената през 1968 г. писателка вече е популярно име в съвременната сръбска литература, носител е на националната награда „Женско перо” за своя първи роман „Кой плаче”. В областта на драматургията тя е репертоарен автор и извън родината си. Има степен доктор на науките с тема на дисертацията „Креативното писане в медиите”. Завършила е международно право в Белград. Развитието й като творец е още едно доказателство в полза на историческото наблюдение, че доста юристи са добри писатели, коментира доц. Дончева.
Автор на много хитови романи и стихосбирки е Сърджан Валяревич. Той е роден през 1967 г. в Белград. Критиците по стил го сравняват с Чарлс Буковски, Шерууд Андерсън и Джеръм Селинджър. Носител е на редица литературни награди, превеждан на английски, немски, френски, италиански, шведски език. През тази година у нас бе издаден романът му „Комо”.
Хобо” е книгата, с която Зоран Чирич е най-популярен в родната си Сърбия. За нея той получава литературната награда НИН. Сънародникът му Велимир Костов е поет, преводач от английски и български, който не крие, че е етнически българин, обясни Дарина Дончева.
КОЛЕГИ,
Срещата с четиримата сръбски писатели е утре, 10 декември от 12.00 ч. в 8 семинарна зала, 3 етаж .

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница