Според закона Националната здравноосигурителна каса (нзок) вече ще може да избира кои болници да финансира, като взема под внимание и мнението на пациентитеДата20.10.2017
Размер45.1 Kb.
www.bnr.bg 06.07.2015 г.

http://bnr.bg/horizont/post/100577078/p-moskov-imame-nai-mnogo-bolni-ot-cala-evropaa-sme-chetvarti-peti-po-broi-na-bolnici-v-celia-svat
Москов: Имаме най-много болни в Европа, а сме четвърти-пети по брой на болници в света
Според закона Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече ще може да избира кои болници да финансира, като взема под внимание и мнението на пациентите. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Петър Москов.

Москов извърши проверка в болници в морската столица и коментира прекалено големия, по думите му, брой здравни заведения в България:

България има най-лошите здравни показатели, тоест на всеки един от нас и като нация в цяла Европа. Имаме най-много болни от цяла Европа и сме четвърти или пети по брой на болници в целия свят. Тоест, много болници - лошо здраве.

Начинът е определено количество болници, което гарантира достатъчност, но болници, оборудвани по този начин, защото, когато концентрирате и ресурса на държавата, и кадровия капацитет, и възможностите пред европейско финансиране, получавате това. Когато ги разпределяте между 400 болници, получавате нещо, което гледахме сутринта. За болници като "Света Марина" - подкрепа, пълният агреман на държавата, че така трябва да се развиват нещата, а за болници като "Света Ана" - спешни мерки за стабилизирането й, защото там е друго.

Министърът каза още, че прокуратурата ще се произнесе за ситуацията в специализираната онкоболница във Варна, където са допускани практики, които могат да бъдат наречени криминални.07.07.2015 г., с.21
Неграмотни роднини отровиха млада жена
ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Неграмотни роднини отровиха погрешка 23-годишна варненка. Жената е настанена в клиниката по токсикология във Военноморската болница, след като изпила накуп 30 таблетки от предписан от лекар медикамент.

В рецептата той указал болната да пие 3 пъти дневно по 1 таблетка.

Близките й, които са роми, обаче объркали дозировката, защото смятали, че таблетка означава цял блистер, а не отделно хапче. Затова чинно натъпкали младата жена с ударна доза от препарата и тя изпаднала в несвяст.

Бързата реакция на токсиколозите спасила живота на пациентката, която трябва да остане в болницата още няколко дни. „Лекарството беше много силно, можеше да предизвика и смърт", коментираха лекарите.

Вчера те обгрижваха още трима отровени с медикаменти след опити за самоубийство - момиче на 22 г., 87-годишна баба и 35-годишен алкохолик с разстроена от пиенето психика.


07.07.2015 г., с.4-5
Продават ги нелегално в наши сайтове
БГ мошеници оставиха Гърция без хапчета за рак
Представят се за изцерени, но имали количества
Български мошеници оставиха Гърция без лекарства за рак, установи проверка на „Телеграф". Търговци въртят далавера със скъпоструващи онкоилачи, като ги внасят от съседката, а след това ги продават в интернет у нас.

Наш кореспондент направи справка в няколко аптеки в Солун какви медикаменти липсват в мрежата. Оказа се, че единственият недостиг е на противоракови препарати и вече втора седмица няма нови доставки. Междувременно проверката ни установи, че в наши сайтове и форуми е пълно с обяви за животоспасяващи продукти. Някои от тях са налични и у нас, а други вече не фигурират в позитивния лекарствен списък. Най-често срещаните онлайн обяви са за медикаменти, които се използват за химиотерапия.

Обяви

Сред десетките страници с обяви и форумни споделяния откриваме, че близки на заболелите често се натъкват на мошеници. „Пишат, че им били останали от лечението, а в същото време въртят търговия. Срещнах се с Хиксман или какъвто му е там никът. Много добре си спомням, че е писал, че лекарствата ги купувал за себе си, но сега е в ремисия. Пиша тук, за да се види от всички. Това момче е младо и съм сигурна, че не е бил раковоболен. Не знам какви са тези схеми. Нека да ги продава щом ги има, в крайна сметка на мен ми трябва лекарството и не ме вълнува откъде си го взел, но да се лъже за подобно нещо...", гласи един от най-драматичните статуси. Вниманието на „Телеграф" е привлечено от обява, публикувана преди по-малко от месец. Наш репортер се обажда на оставения телефон и се представя за близък на онкоболен. Лицето, което търгува с продуктите, има над 40 оферти за различни лекарства, като сам е написал, че са внос от Гърция. Потребителят, представящ се за Алекс, дори уточнява, че има количества. Въпреки това по телефона той ни разказва, че лекарствата са останали, след като е приключил своята химиотерапия. „Нямам какво да ги правя, затова съм ги пуснал да се продават на хора, които имат нужда", обяснява той.Интерес

В обявите на въпросния търговец има два различни медикамента за онколечение -Bleomycin (Блеомицин), който от март миналата година е заличен от Приложение №2 на Позитивния лекарствен списък и не се заплаща от НЗОК, както и 5-Fluorouracil (Флуороурацил), който се реимбурсира от касата. Само за април от там са платени 28 520 лв. за въпросното лекарство. Кратко търсене в интернет сайтове и форуми показва, че много нашенци проявяват интерес към „Флуороурацил". Ето защо влизаме в една гръцка аптека и питаме дали все пак не е останала някаква наличност. Фармацевтът се свързва по вътрешна мрежа с различни доставчици и складове. Оказва се, че е останала само една ампула от ценния илач. Цената й е 4,50 евро или около 9 лева. У нас обаче тя се продава с надценка. В някои обяви сумата е съвсем малко по-висока, но в други разликата е далеч по-значителна. Срещат се предложения за от 10 до 25 лв. на ампула. Отделно от това много от родните търговци слагат и критерии за минимално закупено количество. В повечето случаи минимумът е 5 или 10 флакона с по десет ампули във всеки.

Количества

Причината за наплива на търсене и предлагане на въпросните илачи е, че често те не достигат и заявените количества у нас бързо се изчерпват. „Един лекар лично ме е изпращал в Гърция да си търся лекарства. Каза ми, че ако искам мъжа ми да живее, да си купувам билет. После ми предложи той да ми достави нужното количество, но ми заяви, че ще си вземе и хонорар. Не искам да споменавам имена, защото мъжът ми почина, но самата аз се разболях от рак и сега се лекувам в същата болница", разказва ни наша читателка от Пловдив. „Проблемът с нелегалната търговия на лекарства е, че хората лесно могат да бъдат подведени и излъгани. Първо, защото те няма как да знаят реалната стойност на продукта и второ, ако получават пратката по куриер, те няма как да са сигурни, че медикаментите са все още в срок на годност. Така могат да заплатят търсената сума, но да се окажат излъгани", коментира пред „Телеграф" фармацевтът Иван Петков. На няколко пъти му се е случвало хора да влизат в аптеката, в която работи, с кутия от лекарство в ръка и да му споделят, че са си го купили по интернет, но искат да проверят дали е същото. От Изпълнителната агенция по лекарствата са категорични, че нерегламентираната продажба на медикаменти онлайн е абсолютно незаконна. Освен това търговците не изискват рецепта, което също само по себе си е нередно, тъй като така с лекарствата може да се злоупотребява.ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: ПОЛИ ПАНТЕВА. СТАНИСЛАВ ДИМОВ. СИЛВИЯ ПЕТРОВА


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница