Със сирени болницата в Търново почете патрона систраница1/7
Дата05.02.2018
Размер474.11 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
16.08.2016
Национални вестници

Със сирени болницата в Търново почете патрона си


Дима МАКСИМОВА

24 часа стр. 3

С вой на сирени и едноминутно мълчание медици от областната болница във Велико Търново и местната лекарска колегия почетоха паметта на патрона си д-р Стефан Черкезов и всички колеги, починали при изпълнение на хуманния си дълг. На този ден преди 53 г. 26-годишния лекар от великотърновското с. Стрелец д-р Стефан Черкезов спасява от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. "В името на неговия подвиг и на още 130 лекари и 15 медицински сестри, починали по време на работа от изтощение, вследствие на заразяване от болести на свои пациенти, както и при катастрофи с линейки на път към тях, всяка година на 15 август се отбелязва с едноминутно мълчание Денят на спасението", каза в словото си директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев.

През 2005 г. МС официално обяви денят да се отбелязва на Голяма Богородица по инициатива на БЛС. За пръв път почит е отдадена пред ВМА през 2006 и 2007 г.

Не е задържан Боян, който наби шофьор на линейка


Радко ГЕНОВ

24 часа стр. 25

16-годишният Боян Боев от Пловдив, който счупи носа на шофьор на линейка, не е задържан. Това обявиха от пловдивската районна прокуратура. "Не оправдаваме постъпката на младежа, който е бил афектиран от внезапната смърт на баща му", казаха от обвинението.

54-годишният родител страдал от исхемично заболяване. В петък около 19,28 ч бил подаден сигнал на тел. 112 за спешен случай. Разговорът продължил 2 минути. След още толкова случаят бил препратен в Центъра за спешна медицинска помощ.

По същото време се извършвала смяна на екипите, но линейка веднага тръгнала към адреса. Тя пристигнала в 19,50 ч въпреки трафика. В това време бащата починал. Боян изпаднал в ярост и обвинил медиците, че се забавили и това е причина баща му да умре. Нахвърлил се върху шофьора и му счупил носа. Действието се развило на ул. "Георги Кондолов", където живеят Боеви. На шофьора на линейката е направена операция на носа.

От прокуратурата съобщиха, че е образувано бързо производство срещу 16-годишния Боян, който е ученик. Той не е криминално проявен.

Британец издъхнал от тежък перитонит


Диана САВАТЕВА

24 часа стр. 7

Майкъл Д., за когото в. "Дейли мирър" съобщи, че е умрял по време на почивката си в България, е бил опериран по спешност в бургаската МБАЛ "Лайф хоспитал", показа проверка на "24 часа".

"Пациентът бе докаран с тежък перитонит, обхванал всички черва. От една страна, късно е потърсена лекарска помощ, от друга - базовото му състояние бе тежко. Става въпрос за млад човек, но е имал полипи по червата и хеморагичен колит", обясниха от болницата. През цялото време - около 2 седмици, са му преливани кръв и плазма. Накрая е поставен и на хемодиализа, но организмът вече бил увреден.

По неофициални данни Майкъл Д. не си е направил международна здравна застраховка, близките му го сторили по-късно. Бургаската болница била информирана, че разходите по лечението ще бъдат покрити, но впоследствие е получено съобщение, че пациентът няма валидна застраховка, тъй като застрахователното събитие е настъпило преди сключването й. Близките нямали претенции към болницата.Най-модерният ехокардиограф заработи във верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал"


24 часа стр. 25

Последно поколение ехокардиограф от най-висок премиум клас вече работи в отделението по кардиология на верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал" в Пловдив. Благодарение на него нашето отделение стана най-доброто крадиологично неинвазивно звено под тепетата, тъй като техниката няма аналог в града, заяви началникът д-р Камелия Акабалиева.

Новата иновативна платформа и "cSound''-технологията позволяват на лекарите да получат изключително качество на клиничния образ както в 2D, така и в доплер режим. Ехокардиографът разполага с последно поколение технологии - редуцира зърнестите артефакти, образът е мултипланарен - получен от различни равнини на сканиране в реално време, има ясно обособени граници и висока контрастна резолюция, които спомагат за надеждна диагностика. Гамата от информация е изключително богата, която до този момент лекуващият лекар можеше да получи само чрез инвазивно изследване - коронаро- и вентриколография, посочи д-р Теофил Груев.

Апаратът дава перфектна оценка на клапните болести на сърцето като ревматичен ендокардит, пролапс и при исхемична болест на сърцето /б.а. - известна сред пациентите като стенокардия или гръдна жаба/. Може да открие рано дефект в кръвоснабдяването на сърцето и увреждане на миокарда, както и ранни стадии на исхемичната болест. Това позволява да се почне навреме лечение, за да се предотвратят инфаркти.

С този апарат се правят също изследванията на пациентите с онкологични заболявания в болниците, за да се предвидят рисковете за онези, на които се прави химиотерапия, тъй като процедурата е токсична за сърцето.

Апаратурата дава възможност за анализ и оценка на миокардната функция чрез познатите рутинни методики, но с изключителна точност и прецизност. Притежава редица иновативни програми за изследване степента на тъканна деформация, както и за пълна обща и сегментна оценка на движението на сърдечната стена, комбинирайки три различни надлъжни равнини в един детайлен образ.

Записът на данните (образи, доплер, кино) в оригиналната им кадрова честота позволява детайлен анализ на клиничните образи и осигурява диагностична сигурност. Този обстоен процес дава възможност за обективно проследяване на клиничното състояние на пациентите, съпоставяйки съхранената информацията при няколко последователни прегледа.

Чрез новата техника освен ехокардиография извършваме изследвания като стрес тест под ехографски контрол, контрастна ехокардиография, ехографска оценка за прилагане на сърдечна ресинхронизация (CRT) и триизмерна ехография на сърце, каза д-р Груев.

Според кардиолозите сърдечно-съдовите страдания държат първото място сред социално-значимите болести - освен че засягат голям брой хора, те се и подмладяват. За около 70% от пациентите с ИБС това е най-честата причина за смърт.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница