Също така показва, че 70% от гражданите са съгласни, че намаляването на вноса на изкопаеми горива от страни извън ес може да донесе икономически ползиДата28.10.2018
Размер37.56 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 3 март 2014 г.Европейците смятат, че действията в областта на климата могат да стимулират икономиката и заетостта

Според резултатите от специално проучване на общественото мнение „Евробарометър“ четирима от петима души в Европейския съюз смятат, че борбата с изменението на климата и по-ефективното използване на енергия могат да дадат тласък на икономиката и заетостта. Този дял е малко по-висок спрямо последното проучване през 2011 г, когато 78% са били на това мнение.

Някои от държавите от ЕС, засегнати най-силно от икономическата и финансовата криза, са сред страните, в които най-много хора са съгласни, че действията в областта на климата и енергийната ефективност ще донесат икономически ползи. В нито една държава членка процентът на анкетираните, съгласни с това твърдение, не е по-нисък от 65%.

Проучването1 също така показва, че 70% от гражданите са съгласни, че намаляването на вноса на изкопаеми горива от страни извън ЕС може да донесе икономически ползи.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „Няма нужда да се прави избор между добра икономика и опазване на климата — икономически ефективните действия в областта на климата в действителност са добра икономика. Много съм окуражен от факта, че и европейските граждани осъзнават това. Проучването изпраща силен сигнал до лидерите на ЕС да предприемат смели действия в областта на климата с цел устойчиво икономическо възстановяване. То е окуражителен знак и за нас в Комисията да продължим да се борим за амбициозни действия в областта на климата в Европа.“

Кони Хедегор, европейски комисар по действията в областта на климата, заяви: „Проучването потвърждава, че ясно изразено мнозинство от европейците очакват от своите политици още днес да предприемат мерки по отношение на предизвикателствата, свързани с климата. Гражданите разбират, че изменението на климата не е изчезнало, докато техните правителства са били заети с преодоляване на икономическата криза. Въпросът не е растеж и конкурентоспособност или климат. Нужни са и двете. Надявам се, че лидерите на ЕС ще се вслушат в хората и ще предприемат необходимите действия на заседанието на Европейския съвет по-късно този месец, когато ще обсъдят нашите предложения в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г.“


Ето и основните резултати от проучването:

80% от анкетираните са съгласни, че борбата с изменението на климата и по-ефективното използване на енергия могат да стимулират икономиката и създаването на работни места, като 31% са напълно съгласни, а 49% са по-скоро съгласни. Процентът на хората, които са напълно съгласни, е най-голям в Испания (52%), Швеция (50%), Малта (44%), Ирландия и Кипър (43%) и Гърция (42%). Делът на анкетираните, които са напълно съгласни или по-скоро съгласни, е най-нисък в Естония — 65%.

90% от европейците смятат, че изменението на климата е сериозен проблем. Голяма част от тях, 69%, мислят, че то е „много сериозен“ проблем, а 21% — че то е „сравнително сериозен“ проблем. Само 9% не смятат, че то е сериозен проблем. По скала от 1 (най-ниска степен) до 10 (най-висока степен) сериозността на изменението на климата се оценява на 7,3. Тази стойност е сравнима с посочените през 2011 и 2009 г. стойности — съответно 7,4 и 7,1.

Изменението на климата се смята за много сериозен проблем, пред който е изправен светът, наред с бедността и икономическото положение. През 2011 г. изменението на климата бе на второ място след бедността, глада и липсата на вода, но преди икономическото положение. Днес половината от европейските граждани мислят, че климатичните промени са сред четирите най-сериозни проблема. В Швеция (39%), Дания (30%) и Малта (30%) най-голям процент от анкетираните смятат изменението на климата за най-сериозния глобален проблем днес.

70% от европейците са съгласни, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да донесе икономически ползи на ЕС, като 26% са напълно съгласни, а 44% са по-скоро съгласни. Процентът на хората, които са напълно съгласни, е най-голям в Испания (45%), Австрия (40%), Кипър (38%), Ирландия (37%), Португалия (34%) и Малта (34%).

Преобладаващата част от европейците подкрепят националните действия в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия. 92% от анкетираните мислят, че е важно техните правителства да осигуряват подкрепа за подобряване на енергийната ефективност до 2030 г., като малко над половината (51%) смятат, че това е „много важно.“ 90% от анкетираните са на мнение, че е важно техните правителства да определят цели за увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници до 2030 г., като 49% смятат това за „много важно“.

50% от европейците казват, че са предприели някакво действие за борба с изменението на климата през последните 6 месеца, което е малко по-ниско спрямо 53% през 2011 г. В същото време делът на хората, които са посочили, че са предприели някое от действията в списък с конкретни действия без определен период на извършването им, се е увеличил от 85% през 2011 г. на 89%. Най-често срещаните действия са намаляване и рециклиране на отпадъците (69%) и стремеж към използване на по-малко вещи за еднократна употреба (51%).

Допълнителна информация:
Проучването „Евробарометър“:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#409
Facebook страница за действията на ЕС в областта на климата


За контакти:

За медиите:Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70) - Alejandro Ulzurrun (+32 2 295 48 67)

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71) - Mirna Bratoz (+32 2 298 72 78)

За обществеността: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или по ел. поща

1 Специално проучване „Евробарометър“ 409: Изменение на климата. Проучването е извършено в 28-те страни от ЕС между 23 ноември и 2 декември 2013 г.

IP/14/201

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница