Стандартизация на географска информация и приложението й в антарктическата топонимияДата15.08.2018
Размер14.91 Kb.
Стандартизация на географска информация

и приложението й в антарктическата топонимияДейността по темата включва идентификация, картографиране и описание на безименни антарктически географски обекти с оглед тяхното наименуване с български имена. Ползуватели на научните продукти са Министерство на външните работи и Президентът на Република България, и Международният комитет за антарктически изследвания SCAR към ICSU. Научно-приложните разработки се реализират чрез укази на Президента за наименуване на антарктически географски обекти, и чрез периодично включване на разработките в международния Справочник на антарктическите географски имена Composite Gazetteer of Antarctica публикуван от SCAR (https://data.aad.gov.au/aadc/gaz/scar/).
Изпълнител: доц. д-р Любомир Иванов, член на Националния съвет по стандартизация на географските имена към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, председател на Комисията по антарктическите наименования към МВнР, и член и национален представител на България в Постоянния комитет по антарктическа географска информация SCAGI на SCAR.
Изследователски план със задачи за 2014–2016: Изготвяне на 2 до 3 научно-приложни разработки годишно, всяка от тях с идентификация, картографиране и описание на няколко десетки безименни антарктически географски обекта; внасяне на всяка разработка в Комисията по антарктическите наименования към МВнР с предложение за наименуване на обектите с български имена, и предлагане на одобрените наименования с описание на обектите за тяхното утвърждаване от Президента на Република България. Предоставяне на всяка от разработките в Постоянния комитет по антарктическа географска информация на SCAR за включването й в международния Справочник на антарктическите географски имена.


––––––––––––––––


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница