Стандартизираните опаковки на цигари вероятно намаляват пушенетоДата10.04.2018
Размер20.16 Kb.
Стандартизираните опаковки на цигари вероятно намаляват пушенето
Изследвания върху здравното въздействие на “обикновените” или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари, които консумират пушачите, съобщиха учени.

В няколко научни статии в списание Addiction, изследователи заявиха, че докато стандартизирането на опаковките все още е твърде ново явление за да осигури надеждни доказателства, проучванията до момента показват, че вероятно те въздействат за намаляване броя изпушени цигари.

Великобритания планира да стане втората страна в света, която да въведе немаркови, стандартизирани опаковки на цигари, след като правителството обеща миналия месец да приеме законодателство, което ще влезе в сила през 2016 г.

Австралия въведе стандартизираните опаковки преди две години в лицето на ожесточена съпротива от тютюневата промишленост. Нейният закон наложи продажбата на цигари в обикновени зелени опаковки с предупреждения за здравето и изображения, показващи вредните последици от тютюнопушенето.

В серията проучвания на Addiction, изследователите открили, че след решението на Австралия през 2012 г., когато са били въведени новите опаковки, пушенето на открити площи в кафенетата, баровете и ресторантите е намаляло и по-малко пушачи оставят опаковките си на видими места върху масите.

Друго проучване установи, че премахването на марковите изображения от опаковката увеличава фокуса на предупреждението за рисковете за здравето сред нередовните пушачи и юношите, които тепърва започват да пушат.

Робърт Уест, редактор на списанието, заяви че ефектите на обикновените опаковки върху младите потенциални пушачи вероятно ще бъде най-важният първоначален удар.

„Дори ако стандартизираните опаковки нямат ефект върху настоящи пушачи и възпира от пушенето един на всеки 20 млади хора (във Великобритания), това ще спасява около 2000 човешки живота годишно", каза той пред брифинг с репортери в Лондон.

Производителите на цигари се бореха усилено срещу новия закон, казвайки че стандартизираните опаковки нарушават правата на интелектуална собственост, отстранявайки марковите знаци и че това само ще увеличи фалшифицирането и контрабандата.

Но Ан МакНийл, професор по пристрастяването към тютюна в Кралския колеж в Лондон, заяви, че производителите на цигари трябва да имат предвид, че ако техният продукт е бил създаден днес, той никога не би достигнал до потребителския пазар.„С такъв пристрастяващ продукт, който убива толкова много от своите потребители, производителите на цигари трябва да се считат късметлии, че им е позволено да продават вредни продукти изобщо, а какво остава да се опитват да го направят по-привлекателен чрез опаковаката”, заяви тя.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница