Статия на посланик Христо Георгиев по повод 24 май, вестник „Филелефтерос, 24 май / български текстДата07.08.2018
Размер19.33 Kb.
Статия на посланик Христо Георгиев по повод 24 май, вестник „Филелефтерос”, 24 май / български текст /
Който и българин да попитате за 24 май, той ще ви отговори, че това е най-светлия български празник. Най-светлият, защото от него струи светлината на буквите, на писмовността, на словото. Защото в темелите му не са вплетени революции, барикади и сражения, а силата и увереността на духа. На този ден, вече 166 години, българите отбелязват тържествено и се прекланят пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий, създали славянската азбука. За този исторически подвиг един от големите български поети казва, че светите братя са дали „на вси славяни книги да четат”. Историята разказва, че родените в Солун братя, били натоварени от византийския император да създадат азбука за моравските славяни, заплашени от немска асимилация. Братята, завършили най-известните школи по това време, изпълняват с чест задачата. Вечната битка между Изтока и Запада не е лесна. Кирил отива при папата, за да защити новата писменост и да добави още един широко отворен прозорец в сградата на световната цивилизация.

Тук ще попитате, а къде е България в тези събития? Става така, че немското духовенство взема връх в Моравия, по-големият брат Методий е преследван и умира в тъмница, малко преди него в Рим умира и Кирил. Нерадостна е съдбата на учениците на двамата братя. Те са прокудени – голи и боси – от немското духовенство и тръгват на юг. В България ги посреща един прозорлив цар – Борис Първи и оценявайки бързо значението на новата азбука им дава манастири – в Охрид, в старите български столици Плиска и Преслав, където учениците на Кирил и Методий създават силни книжовни центрове. Славянската азбука, която между впрочем е създадена на основата на древнобългарския диалект, получава своята опора и спасение. България става нейна люлка. От България азбуката се разпространява сред другите славянски племена. Делото на Кирил и Методий е завършено от българските просветители и народ.

За България азбуката става не само фундамент на създаващата се българска държава и на формирането на българската нация, но и съставна част на българското самосъзнание. Ненапразно той се отбелязва и като ден на българската култура и просвета.

Знаете, че в Кипър има българска общност, чиито членове допринасят за икономическия напредък на Кипър. Сигурно малко известен е фактът, че тази общност е създала 10 български съботно-неделни училища, в които се изучава български език и литература, българска история и география. В тези училища 24 май се отбелязва тържествено с концерти и рецитали, връчват се свидетелствата за завършен клас. Всички пеят химна на Кирил и Методий –„Върви народе възродени”.Искам да направя и един паралел. Миналата година, заедно с директорката и учителите в гимназията на Агиа Варвара, организирахме съвместно честване на славянската азбука и на Деня на гръцките букви и Тримата йерарси на Православната църква. Беше вълнуващ празник, както за официалните и българските гости, така и за учениците в гимназията.
Христо Георгиев, посланик


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница