Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с втори етап на национална антиспин кампания – ден на влюбените – 14 февруари 2013 гДата19.04.2017
Размер335.33 Kb.
СЪВМЕСТНИ ПРОЯВИ НА ПРОГРАМА „ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ХИВ/СПИН”, РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ (РЗИ), ОБЩИНИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ (НПО) ВЪВ ВРЪЗКА С ВТОРИ ЕТАП НА НАЦИОНАЛНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ – ДЕН НА ВЛЮБЕНИТЕ – 14 ФЕВРУАРИ 2013 г.


БЛАГОЕВГРАД
На 14 февруари партньорите Регионална здравна инспекция - гр. Благоевград, Местен обществен комитет за превенция на ХИВ и СПИН - Община Благоевград, ЮЗУ „Н.Рилски”, Информационен център за психично здраве, общински Младежки дом - Благоевград и Детски парламент- Благоевград ще реализират следните дейности:
В централна градска част от 11.00 – 14.00 ч. на 14 февруари, на пл. „Македончето”, зала „22 септември”, ще се предлага услугата безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.
В 10 часа на Свети Валентин стартира интерактивно-обучителна игра за двойки, подбрани от учебните заведения („Ромео и Жулиета” и „Трифон и Лозияна”). В периода 10.30 – 11.00 ч.Ромео и Жулиета” и „Трифон и Лозияна” ще връчат поздравителни адреси по повод 14 февруари на представители на Областната и Общинската администрация, РЗИ-Благоевград, Младежки дом – Благоевград, РИО-Благоевград, ЮЗУ „Н.Рилски” и Регионална библиотека. В замяна двете двойки ще получат символите на любовта от посетените институции.
В 11.00 ч. от сградата на Община Благоеград ритуално ще се спусне голямо сърце. Пред Общината ще се разпространяват валентинки, презервативи и лозови пръчки на преминаващите граждани.
В 15.30 ч. ще се открие Парти–шоу в Младежки дом–Благоевград. Ще се обявят резултатите от конкурса „Къде се крие любовта?”, проведен на 12.02. Ще се наградят учениците, участвали в първи кръг от споменатия конкурс на тема „Музикална фотосесия/видеоклип със сърцето на DUREX”. Авторите на три видеоклипа ще се борят за призовото място, като този конкурент, който изброи всички стъпки за правилното поставяне на презерватив, ще печели два пъти повече точки. В 15.45 ч. ще бъдат наградени учениците, участвали във втори кръг от конкурса „Къде се крие любовта” на тема „Оригинална рецепта за Празника на Любовта и Виното, състояща се задължително от 14 съставки”.
В 16.00 ч. ще започне викторината „Сблъсъкът на Боговете: Амур – Бог на Любовта и Дионис - Бог на Веселието и Виното”. Викторината цели да се дадат най-много правилни отговори на въпроси, свързани със сексуалното поведение на младия човек.
В 16.30 часа в Благоевград стартира „Дефиле на Любовта - Ромео и Жулиета, Трифон и Лозияна/НОВА ГЕНЕРАЦИЯ 2013”. Важно за заемане на първото място е участниците да бъдат атрактивно облечени и да аргументират добре мнението си по въпроса „Има ли сделка в любовта?”. За призовото място се борят най-атрактивно облечените двойки, които по убедителен начин отстояват позицията си.

БУРГАС
Дейностите, предвидени на територията на Община Бургас за отбелязване на 14 февруари, са в партньорство с РЗИ-Бургас, сдружение „Равновесие“, сдружение „Доза обич“, фондация „Областен ромски съюз“, сдружение „Каритас София-клон Бургас“, Общински младежки клуб „J.J.Cool A“, Община Бургас, БМЧК, бургаски училища, Младежки културен център, ОДК, ОСНВ и танцови формации.
В Деня на влюбените ще се извършва анонимно и безплатно тестване за ХИВ в мобилни медицински кабинети, разположени на възлови места в гр. Бургас:
- от 10.30 ч. до 13.30 ч. на 14.02.2013 г. пред Бургаски Свободен Университет - съвместно с НПО “Доза обич”;

- от 10.30 ч. до 13.30 ч. на 14.02.2013 г. пред “Трия Сити Център”- съвместно с НПО “Областен ромски съюз”;

- 10.30 ч. до 13.30 ч. на 14.02.2013 г. пред Часовника на Община Бургас - съвместно с НПО “Каритас”.

От 10.30-12.30 ч. в кафе „Бродуей” на Бургаски Свободен Университет ще се проведе кампания "кафе с презерватив". От 12.00-14.00 ч. в Търговската гимназия са планирани дискусии на тема „Сексуално здраве и превенция на ХИВ/СПИН” с експерти на РЗИ.


От 19:00 - 21:30 ч. в Младежкия културен център ще има музикално парти, съпроводено от викторина, концерт на младежки танцови формации и рок-банди. Купонът предполага следния дрескод: „в зелено”-свободен/а съм, „в червено”-зает/а съм, ”в жълто”- в неангажираща връзка съм. Очаква се това да подсили креативността, въображение и творческо мислене на участниците. Обучители на връстници от Общински младежки клуб „J. J. Cool A“ ще раздават здравно-информационни материали и презервативи.
На 15 февруари в МОЛ–ГАЛЕРИЯ в гр. Бургас от 17:30 - 19:30 ч. обучителите на връстници от младежки клуб „J. J. Cool A“ и БМЧК ще раздават здравно-информационни материали и презервативи. Същата вечер от 23.00-2.30 ч. в дискотека Da CLUB ще се проведе АНТИ- СПИН купон под надслов „Парти шоу на любовта”.

ВАРНА
Във Варна кампанията започна на 11 февруари и ще продължи до 17 февруари. В периода 11.02. - 15.02. 2013 г. фондация „Център за социално – екологични практики” инициира играта "Срещи на сляпо" в различни заведения във Варна. Кулминацията на играта ще бъде на 14.02.2013 г. в Bar "The College". Паралелно с тази активност, в МОЛ Варна и Гранд МОЛ ще бъдат разположени маси с по един доброволец, който ще дава информация за отделни сексуално преносими инфекции. На входовете на търговския център ще има още доброволци, които ще раздават презервативи и здравно-образователни материали.
Училищни кампании се провеждат в 15 гимназии на града, включващи раздаване на материали, обучителни сесии на връстници от връстници и АНТИСПИН презентации.
В две варненски дискотеки се инициират АНТИСПИН партита с програма, реализирана от доброволците, представляваща викторини, игри и раздаване на здравно-информационни материали.
На 14 февруари в централната градска част на Варна ще се раздават здравни материали, ще има обособени информационни кътове за консултиране за ХИВ/СПИН и СПИ.
В КАБКИС към РЗИ–Варна на ул. „Брегалница”№3 ще се извършва безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ с експресни тестове.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Във връзка с провеждането на Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания – Ден на влюбените, в периода 8 – 22 февруари 2013 г. Регионална здравна инспекция – Велико Търново организира кампания под надслов „Топография на любовта”. Дейностите, посветени на 14 февруари, се организират в партньорство с Община Велико Търново, Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, Младежки дом – Велико Търново, Клуб “К7”, Ученически клуб на здравето, Градски ученически парламент – Велико Търново, Арт клуб „Таралеж”, Арт клуб „Там”, Младежки дом – Горна Оряховица, учебните заведения и средствата за масова информация.
Във времето от 14.00 до 16.00 ч. се организира информационна акция, която предвижда доброволци на Клуб К7 да раздават тематично опаковани презервативи, здравно-образователни материали и валентинки под формата на малки подаръчета пред сградата на “Sky Center” в града, намиращ се в близост до Съдебна палата. Там ще бъде поставена и пластика на червена панделка “Getting To Zero”, където минувачите ще могат да изписват своите послания към младите хора, влюбените и половинките си. Ще бъдат поставени два пункта на “Клуб К7”-Велико Търново – пред сградата на “Sky Center” и пред арката на 5-ти корпус на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Освен двата основни пункта, мобилни екипи от доброволци ще обхванат територията на града, раздавайки презервативи и здравно-образвателни материали. За първа година доброволците на „Клуб К7”- Велико Търново ще работят в партньорство с младежи от Градски ученически парламент (ГУП) и новосформирания Клуб на здравето към РЗИ Велико Търново. В края на акцията доброволците от трите клуба заедно ще закачат посланията за червени балони и ще ги пуснат в небето.
На 14 февруари от 16.00 часа в Арт клуб „Таралеж” започва арт-акция срещу „разбито” сърце, представляваща арт-сцена за млади таланти, прожекция на филм и изложба на картини на млади художници. От 19.00 часа в Арт клуб „Там” се открива арт-работилница за изработване на колажи „Обект на желанието”, изготвяне на плей-лист с любовна музика, импровизации и разказване на истории на тема „Любов всякаква”.
В периода 8 – 22 февруари РЗИ-Велико Търново провежда интерактивни обучения и видеолектории с ученици от Велико Търново и Горна Оряховица по теми за превенция на ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции, сексуално и репродуктивно здраве.
През целия „месец на любовта” в КАБКИС-Велико Търново (на адрес ул. „Никола Габровски” 23) се предлага безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на всички желаещи лица.
Кампанията в град Горна Оряховица се проведе на 13 февруари и включва прожекция на филма „Като насън”, презентация на тема „СПИН и контрацепция”, дискусия, викторина и забавни игри.

ВИДИН
По повод 14 февруари 2013 г. РЗИ-гр. Видин ще проведе лекции съвместно с медицинските фелдшери във видинските училища и областта, както и в ГУО гр. Видин.
В Деня на влюбените РЗИ-Видин ще предостави услугата доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилен кабинет в централна градска част с помощта на доброволци от клуб „Феникс”, както и в МОЛ Видин. Ще се раздават здравно информационни материали и презервативи.
Сдружение “Свободен Младежки Център” – гр. Видин ще предприеме следните инициативи: на 14 февруари се организира традиционен конкурс за авторска песен за Свети Валентин (залата на „Симфониета“ гр. Видин). На входа на залата доброволците от Свободен младежки център - клуб „Феникс“ ще направят импровизирано фото студио с помощта на креативно изрисувано платно със сърца и послания, пред което младежи могат да се снимат. Освен това активистите от клуб „Феникс” ще насочват гражданите за изследване към мобилен медицински кабинет, който ще бъде ситуиран до сградата. В една от паузите по време на конкурса ще бъде изиграна сценка, свързана с предпазването от ХИВ/СПИН. На събитието се очаква да присъстват около 600 - 800 души на възраст от 15 до 24 г.
ВРАЦА

Националната АНТИСПИН кампания - Ден на влюбените в град Враца ще се изразява основно в предоставяне на услугата доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ и изнасяне на беседи за сексуалното здраве. Безплатното консултиране и изследване за ХИВ ще се проведе по следния график:


- Център за психично здраве – метадонова програма- изследване за HIV, HBs, HBC и сифилис на употребяващи наркотици (13.02.2013 г.)

- СБАЛПФЗ – ЕООД гр. Враца- изследване за HIV, HBs, HBC и сифилис. Беседа

„Предпазване на медицинския персонал от ХИВ и кръвно преносими инфекции” (14.02.2013 г.)

- Медицински център „Здраве” гр. Враца - изследване за HIV, HBs, HBC и сифилис (14.02.2013 г.)


РЗИ-гр. Враца организира беседи за сексуалното здраве и превенция на ХИВ сред целеви групи и в следните населени места:
- млади хора, принадлежащи към етнически малцинства на тема “ХИВ/СПИН – същност, профилактика и начини за предпазване от инфекцията”, видеопоказ на филма „Ти гониш” и обучение в умения за поставяне на презерватив в с. Бутан, общ. Козлодуй (12.02.2013 г.)

- млади хора, принадлежащи към етнически малцинства на тема “ Какво знаем за СПИН и как да се предпазим от заболяването” и видеопоказ на филма „Ти гониш” в ромския клуб в гр. Козлодуй (12.02.2013 г.)

- млади хора, принадлежащи към етнически малцинства на тема “ХИВ/СПИН – същност, профилактика и начини за предпазване от инфекцията”, видеопоказ на филма „Ти гониш” и обучение в умения за поставяне на презерватив в с. Михайлово, общ. Хайредин (13.02.2013 г.)

- ученици от горен курс на обучение в СОУ „В. Левски” в гр. Бяла Слатина на тема “Какво знаем и какво не знаем за СПИН” (14. 02. 2013 г.)- ученици горен курс на обучение на тема “ХИВ/СПИН – същност, профилактика и начини за предпазване от инфекцията”, видеопоказ на филма „Ти гониш” и обучение в умения за поставяне на презерватив в различни училища в гр. Враца (04.02. - 20.02.2013 г.)

ГАБРОВО
На 14 февруари от 12.00 ч. в МОЛ Габрово доброволци от клуб „Компас” и от БМЧК- Габрово ще изработят гирлянд от сърца с послания, които са написани от посетители. Ще се организира състезание за поставяне на презервативи „Love-BOX”, както и т. нар. „Speed Dating” на тема “Да си поговорим за секса”.
От 17.00 ч. на 14 февруари ще се проведе поход в централната градска част, по време на който ще се раздават любовни късмети, презервативи и картички с послания. В седмицата след 14 февруари ще се организира беседа за репродуктивното здраве с млади хора от с. Царева ливада. В училищата в областта ще се проведат здравни дискусии, организирани със съдействието на медицински специалисти.

ДОБРИЧ
По повод на Втория етап от Националната АНТИСПИН кампания - Ден на влюбените, РЗИ – Добрич организира регионални инициативи в партньорство с Община Добрич, общините и училищата от региона, Общински клуб К7 към СНЦ „Здравна грижа за всеки”, ОМЦ „Захари Стоянов”, МИКЦ – гр. Добрич и медиите. Сред горните класове в средно-образователните училища и професионалните гимназии в гр. Добрич ще се раздават презервативи. В различни училищата в гр. Добрич и в областта ще се реализират обучения и дискусии на теми “СПИН и СПИ”, “Превенция на ХИВ/СПИН”, “Превенция на рисково сексуално поведение”. В СОУ - с. Крушари и гр. Тервел обученията ще се допълват от викторина и демонстрационни игри, както и конкурс за най-оригинално любовно послание. Всяко училище в областта ще отбележи 14 февруари с разнообразни форми по избор на учениците: изработка на рисунки, колажи, пана, „валентинки” с оригинални послания, информационни табла за превенция на ХИВ, викторини по темата и др.
От 12.02. - 14.02.2013 г. в центъра на гр. Добрич на подвижен плакат гражданите имат възможност да напишат своите любовни послания, като трите най-оригинални „градски любовни картички” ще бъдат наградени от ефира на радио „Добруджа“.
На 14.02.2013 г. от 15.00 ч. на пл. „Демокрация” ще се отбележи Деня на влюбените с общоградска проява, като доброволците от общински клуб „К7“ ще раздават „кондомче с бонбонче в червено балонче”, картички с любовни послания и „кондом с късметче в червено балонче”.

КЪРДЖАЛИ
Кампанията в гр. Кърджали започна на 11 февруари и ще продължи до 22 февруари, когато медицински специалисти от здравните кабинети във всички ПГ и СОУ в област Кърджали са ангажирани с изнасянето на беседи по сексуално здраве и превенция на сексуално преносими инфекции. В инициативите партньори са РЗИ, клуб „Младите хора - здраве, секс, наркотици” към РЗИ, доброволци на БМЧК от Кърджали и Крумовград, членове на клуб „Добро сърце” към СОУ ”Васил Левски” - Крумовград.
На 14 февруари ще се организира изложба-базар за най-добри валентинки и кулинарни изделия, свързани с Деня на влюбените. От 11.00 часа АНТИСПИН активистите в Кърджали ще проведат акция на открито, която ще представлява позициониране на голямо сърце, съдържащо надписи с послания върху по-малки бели сърчица на тема “любов” и “безопасен секс”. В централните части на града доброволци от клуб „Младите хора - здраве, секс, наркотици” и доброволци на БМЧК ще разпространяват червени сърчица, презервативи, стихотворения за любовта и информационни материали.
Здравно-образователна дейност се провежда и в райони с етнически уязвими групи - кв. Боровец в Кърджали в периода 11 - 22.02.2013 г.

На 21.02. от 11.00 часа членовете на клуб „Младите хора - здраве, секс, наркотици” и клуб „Сподели усмивка” към БМЧК ще преминат обучение на тема ”Бъди информиран, за да не си ХИВ инфектиран!”


На 21.02. от 9.00 до 16.00 ч. в РЗИ-Кърджали ще има Ден на отворени врати за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, сифилис и хепатит С.

КЮСТЕНДИЛ
За Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания мероприятията в Кюстендил се реализират от РЗИ- Кюстендил, клуб „Чуй ме”- Компонент 7 към сдружение „Ларго” – Кюстендил и училищата Езикова гимназия, гимназия „Н.Рилски”, ПГТ ”Н.Й.Вапцаров” и ПГИМ.
На 14.02. учениците в Кюстендил и Дупница ще получат здравно-информационни материали на входовете на своите учебни заведения. От 11.00-14.00 ч. презервативи и здравно-образователни материали ще получат и гражданите в централните части на Кюстендил и Дупница.
На всеки кръгъл час от 12.00 до 14.00 ч. на площад „Велбъжд” в Кюстендил членовете на клуб „Чуй ме!” ще организират флашмоб с голяма червена панделка. В допълнение към това ще бъде изработено сърце от балони с любовни послания, залепени върху него. Доброволци, облечени като ”Купидони” и “Трифони” ще раздават презервативи и здравно-образователни материали на преминаващи граждани.
От 10.00 - 15.00 ч. на 14 февруари РЗИ-Кюстендил обявява Ден на отворени врати за консултации и тестване за ХИВ (приемен сектор, 1-ви етаж).
От 12.30-13.00 ч. в Актовата зала на Езикова гимназия „Д-р П.Берон” ще се завихри „купон на Любовта”, който ще предполага събиране на любовни послания на различни езици и награждаване на трите най-добри предложения.

ЛОВЕЧ
В рамките на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, ІІ-ри етап на Национална АНТИСПИН кампания и по повод 14 февруари, РЗИ-гр.Ловеч, сдружение “Знание” и сдружение “Екомисия 21 век” ще проведат съвместни дейности на регионално ниво.
Седмицата от 11 – 15.02. е означена като “Седмица на сексуалното здраве”. В този период се провежда здравно-образователна кампания сред ученици в професионални и профилирани гимназии на гр. Ловеч (ГЧЕ, ПМГ, ПГИТУ, ПГВМ, ПГКОХТ). Учениците от целевите училища ще получат безплатни презервативи и индивидуални консултации за правилната им и постоянна употреба като ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции.
В Деня на любовта – 14 февруари РЗИ-Ловеч ще осъществи инициативата „Ден на отворените врати” – изследване за ХИВ, хепатит В и хепатит С. Сдружение “Знание” ще проведе традиционни акции на “деня”:


 • Акция в ПГМЕТ-гр.Ловеч, насочена към младите хора за популяризиране на безрисково сексуално поведение, употреба на презервативи с предоставяне на информация и здравни материали.

 • Акция сред проституиращи за предоставяне на образователни материали, свързани със сексуалното здраве, обща здравна култура и традиционните предпазни средства.

 • Вечерна акция с предоставяне на здравна информация и материали за безрисково сексуално поведение в клуб „Версай”.

 • Улична акция в партньорството със сдружение “Екомисия 21 век” за разпространение на презервативи, брошури, картички-валентинки и послания.


МОНТАНА
За популяризирането на безрисковото сексуално поведение и употребата на презервативи РЗИ – Монтана организира кампания за 14 февруари под надслов „Любовта е второто слънце на земята!”
На 14.02. от 10.00 -11.00 ч. ще се организират информационни пунктове на ключови места в четири професионални гимназии в гр. Монтана (ГПЧЕ, ПГСАГ, ФСГ, ПМГ). Инициативата е в партньорство с БМЧК и Общинската комисия по наркотични вещества. В същия ден РЗИ-Монтана ще проведе обучение на родители на ученици в ХІІ клас от ГПЧЕ „Петър Богдан“ на тема „Безрисково сексуално поведение при подрастващите“.
От 12:00 - 14:00ч. в центъра на гр. Монтана ще бъде разкрит здравен пункт за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. На желаещите граждани ще бъдат предоставени информационни материали и презервативи. Инициативата е съвместно с БМЧК – Монтана.

ПАЗАРДЖИК
Кампанията в гр. Пазарджик започна на 1 февруари и ще продължи до 15-ти февруари, като цели да фокусира общественото внимание върху проблемите на сексуално предаваните инфекции, средствата за контрацепция и значението на безопасния секс. Партньори на инициативата са МКБППМН-гр. Пещера, Община Пещера, БЧК – гр. Пазарджик и МБЧК – гр. Пазарджик, РИО на МОМН, ЦПЗ „Човеколюбие”, КАБКИС- гр. Пазарджик и Община Пазарджик.
В периода 1-15 февруари училища, неправителствени организации в област Пазарджик, както и населението като цяло, получават здравно-информационни материали за превенция на ХИВ и безплатни презервативи.
На 14 февруари до обяд в местността „Тортата” в Пазарджик ще бъде разположен мобилен медицински кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ. След обед медицинският екип с мобилния кабинет ще тества за ХИВ желаещите граждани на гр. Пещера пред Община Пещера.
На 14 февруари клиенти на ЦПЗ „Човеколюбие” съвместно с РЗИ ще раздават валентинки със здравно-промотивни материали и презервативи в западната част на гр. Пазарджик. Доброволци на „Фонд за превенция на престъпността – ИГА” също ще раздават презервативи и здравно-образователни материали по улиците на града. В Деня на любовта сред ученици от гр. Пещера ще се проведе конкурс за есе на тема „Любовта е страстна, нека бъде безопасна” и викторина по темата ХИВ/СПИН.


ПЕРНИК
На 14 февруари на централния площад в гр. Перник от 12 до 14 ч. РЗИ–Перник заедно с фондация „П.У.Л.С.”, БМЧК и Обединен Младежки Съвет ще организират работилница за валентинки. Ще бъде приспособена черна дъска, на която с тебешир гражданите ще дописват изречението „Любовта е...” на фона на любовни песни. В допълнение към това ще бъде изработено „дърво на любовта” от стереопор, обвито в червен плат, на което гражданите ще залепят личните си любовни послания. Второ „дърво на любовта” ще бъде разположено и пред Младежкия дом в гр. Перник от 12-13 ч.
Във връзка с АНТИСПИН кампанията от 13-17 ч. на 15 февруари в центъра на гр. Перник ще бъде разположен мобилен медицински кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ. За консултациите и тестовете ще съдействат асоциация „Здраве и бъдеще”, БМЧК, фондация „П.У.Л.С.”, РЗИ-Перник и Община Перник.
От 18:00 ч. на 15 февруари доброволците на организациите, реализиращи кампанията, ще пуснат 14 летящи китайски фенера в небето над града.


ПЛЕВЕН
Във връзка с Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания РЗИ-Плевен даде старт на инициативите още в първата седмица на месец февруари. Медицински екип с мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ предоставя услуги от 7.02. до 20.02.2013 г.
В четири населени места на община Долна Митрополия се провеждат беседи с ученици относно начините на заразяване с ХИВ, съпроводени с раздаване на предпазни средства и информационни материали. В периода 11.02-15.02. в 20 училища в област Плевен РЗИ се провеждат училищни кампании по превенция на ХИВ. Инициативата е организирана от РЗИ-Плевен, КАБКИС, здравни медиатори, кметства и училищни ръководства.
На 13.02.2013 г. от 10.00-14.00 ч. участници от клуб „Връстници обучават връстници“ към читалище „Лик“ - град Плевен се разпространиха презервативи и здравно-образователни материали в град Кнежа.
На 14.02. от 10.00-12.00 ч. два екипа доброволци на БМЧК ще раздават брошури, листовки и презервативи в центъра на град Плевен. В същия ден се очаква масова акция по разпространение на здравно-информационни материали и кондоми в кварталите „Дружба” и „Сторгозия”.


ПЛОВДИВ
Планираните образователни инициативи от РЗИ – Пловдив и местните неправителствени организации, свързани с Втория етап от Националната АНТИСПИН кампания – 14 февруари 2013 г., са по следния график:


 • Провеждане на дискусия и интерактивни занимания на тема „В света на чувствата” с ученици от 7 и 8 клас в Помощно училище „Стефан Караджа” - гр.Пловдив (специализирано за обучение и възпитание на деца с тежки и множество увреждания) - 11.02.2013 г.
 • Презентация на тема “ХИВ/СПИН”, работа с казуси, видеопрожекция на филма “Ти гониш” и дискусия по темата “Рисково сексуално поведение” с ученици от 10 и 11 клас на НХГ “Цанко Лавренов” - гр. Пловдив, в зала в РЗИ – Пловдив. (12.02.2013 г.)
 • Здравна беседа за най-често срещаните сексуално-преносими заболявания и тяхната профилактика сред клиенти на „Дроп – ин център” към Фондация „Панацея” в кв. Столипиново, работеща с инжекционно употребяващи наркотици. (14.02.2013 г.)

На 14 февруари в кафенетата на МОЛ Пловдив ще се проведе информационна кампания, наречена „кафе с презерватив”, целяща да популяризира отговорното сексуално поведение сред младите хора.


В Деня на влюбените в аудиторен комплекс на Медицински университет – гр. Пловдив ще бъде поставена кутия за най – оригинални любовни послания, която ще бъде съпътствана от информационна акция по разпространение на брошури “ХИВ/СПИН”, валентинки “Бъди в час”, книжки и презервативи чрез представители на Асоциацията на студентите медици – гр.Пловдив. Подобна кампания се планира и сред младежите, посещаващи фитнес центровете в гр. Пловдив.


РАЗГРАД
За 14 февруари РЗИ-Разград планира кампания за консултиране и изследване с експресни тестове за диагностика на ХИВ от 8.30 до 15.30 часа. На желаещите ще се предлагат здравно-образователни материали по темата ХИВ/СПИН.
В деня на влюбените РЗИ-Разград ще иницира среща – беседа с мултимедийна презентация с представители на женската неправителствена ромска организация „Кармен“ по темата превенция на ХИВ/СПИН.
В гимназиите в града Свети Валентин ще се отбележи с раздаване на валентинки, поставяне на подходяща украса във фоайета и прожекция на тематични слайдове или любовна лирика на видеостени.
Учениците от ПТГ „Шандор Петьофи“ – Разград ще представят авторски АНТИСПИН спектакъл пред съученици и пред учениците от други гимназии в областния град.

РУСЕ
РЗИ - Русе в партньорство със сдружение „Център Динамика”, ОС на БЧК-Русе и сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск” организират следните инициативи на 14 февруари:


 • От 10.30 до 11.30 часа във фоайето на МГ ,,Баба Тонка”-гр. Русе ще бъде подредена изложба на електронни и ръчно изработени картички. Ще последва мултимедийна презентация на тема ,,ХИВ/СПИН и СПИ” с представяне на актуални данни за разпространението на СПИН в България; ще се проведе викторина, придружена с музикална програма. Ще се раздават информационни материали и презервативи.
 • От 14.30 до 15.30 часа в Средношколско общежитие-гр. Русе ще се състои акция по анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, придружена с мултимедийна презентация на тема ,,ХИВ/СПИН и СПИ”. Двете легенди за празника Свети Валентин ще бъдат представени от доброволците на клуб ,,Домино” към сдружение ”Център Динамика”. Предстои и флашмоб, викторина с награди, раздаване на информационни материали и презервативи.
 • От 16 до 18 часа в MEGA Mall Русе ще се предлага услугата анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Младежи ще представят флашмоб, мултимедийна презентация и клип. Доброволци от клуб ,,Домино” ще правят снимки на влюбени двойки и ще организират игри с награди, посветени на легендата за Свети Валентин (предвиден е и конкурс за най-дълга целувка). Ще се разпространяват здравно-информационни материали и презервативи.СИЛИСТРА
Между 14 - 20.02. РЗИ-Силистра ще организира мероприятия в училищата в областта под мотото „Животът е безценен”. Ще се разпространяват здравно-образователни плакати и картички във всички училища на територията на общината.
На 14 февруари от 10.00-12.00 ч. в СОУ „Н. Й. Вапцаров” в гр. Силистра ще се проведе здравно-информационна кампания под мотото „Животът е безценен”.  
Във връзка с Втория етап на Национална АНТИСПИН кампания на 19 февруари от 15.00 ч. в ПГСУАУ „Атанас Буров” ще се проведе среща с активистите от клуб „Здраве” на тема „Като на сън”. По време на двете мероприятия ще се раздават презервативи. Във фоайето на РЗИ-Силистра ще бъде изготвено тематично табло, свързано с превенция на ХИВ.

СЛИВЕН
Регионална здравна инспекция-Сливен планира Втори етап от Национална АНТИСПИН кампания съвместно с БМЧК-Сливен, сдружение „Жажда за живот” и фондация „Здравето на ромите”.
На 14 февруари от 12.00 до 15.00 часа мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ще бъде разположен в центъра на града. Доброволци от БМЧК-Сливен и сдружение „Жажда за живот” ще раздават презервативи, балони и информационни материали. Доброволците от „Жажда за живот” ще провокират младите хора чрез своята „любовна кутия” и ще привличат вниманието на гражданите с „ходещо сърце”. В същото време представители на фондация „Здравето на ромите” ще работят на терен в ромският квартал ”Надежда”-гр.Сливен по превенция на ХИВ чрез информиране на населението.


СМОЛЯН
В периода 11-14 февруари РЗИ-Смолян провежда информационна кампания с цел насърчаване на безопасното сексуално поведение сред младите хора. Инициативата ще премине под мотото ,,Да се обичаме страстно, но безопасно”. Партньори в реализацията й са директорите на три училища в общините Смолян, Чепеларе и Златоград. Кампанията включва следните дейности:


 • видеопрожекция на филма „Знайте какво правите” и дискусия с ученици от 11-ти и 12-ти клас на ГПЧЕ ,,Иван Вазов”- гр.Смолян, СОУ,,Антим Първи” - гр. Златоград и СОУ ,,Васил Дечев” - гр.Чепеларе;

 • предоставяне на здравно-образователни материали за превенция на сексуално предавани болести, в т.ч. и ХИВ;

 • подготвяне на любовен стих с късметче под формата на сърце и презервативи за всички ученици, включени в обученията.СОФИЯ
Във връзка с АНТИСПИН кампанията за Деня на влюбените - 14 февруари 2013 г., Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, ще даде възможност на над 300 ученици от 8-12 клас (включително и деца със специални образователни потребности) и други млади хора да участват активно в дискусия за предпазване от ХИВ/СПИН и наркозависимости. Дискусията ще бъде модерирана от обучители на връстници от Национална доброволческа мрежа Y-PEER, преминали многогодишно обучение по сексуално здраве и превенция на сексуално предавани инфекции. Базата за дискусията ще бъде специален спектакъл, поставен от „Театрална формация УЛИЧНА БАНДА” и с участието на известни актьори, наречен „Спасителят”. Чрез езика на изкуството тематиката за превенцията на наркозависимости и ХИВ става по-близка до учениците; младите хора я съпреживяват и пиесата събужда редица въпроси у тях, които могат да получат отговор веднага след представлението в часа за дискусия. Освен това на младите зрители ще бъдат представени нагледно правилата за правилно използване на предпазни средства при секс и венозно инжектиране.
АНТИСПИН събитието на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще се проведе на 14 февруари 2013 г. в кино-театър „Освобождение” на бул. „Княгиня Мария Луиза” № 106 (до Транспортна болница в гр. София). То ще бъде разделено на две части:

 • Театрално представление „Спасителят” от 14.00 часа - 15 часа

 • Дискусия на здравно-сексуални теми с млади хора от 15.00 ч. - 16.00 ч.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Столична Община и Коалиция АНТИСПИН. Всички участници ще получат здравно-образователни материали.


На събитието ще присъстват 300 ученици от седем училища от различни краища на столицата: Първа английска гимназия, 119-то СОУ, 1-во СОУ, 31-во СУЧЕМ, 30-то СОУ и 23-то СОУ, както и 30 ученика със специални образователни потребности и деца в риск от 59-то ОУ, общежитие за деца и младежи в риск „Св. Контанстин” към НПО „Конкордия” и от Кризен център за деца, преживели насилие „Вяра, Надежда и любов”.
На територията на The Mall-София на бул. „Цариградско шосе” между 12.00 - 18.00 часа ще се проведе паралелна АНТИСПИН инициатива на клуб „С.У.П.Е.Р.” към сдружение „Деца и юноши”-гр. София. Доброволци ще раздават на гостите на търговския център презервативи с валентинки, балони във формата на сърца и брошури със здравна информация. Младежите от клуб „С.У.П.Е.Р.” ще насочват желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус към мобилен медицински кабинет, който ще бъде разположен пред сградата на The Mall от 12-18 часа.
На „Моста на влюбените” до Националния дворец на културата също ще бъде разположен мобилен медицински кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Мобилният екип е от фондация «Инициатива за здраве», под-получател на средства по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Доброволците, които ще насочват желаещите граждани към доброволно консултиране и изследване за ХИВ на „Моста на влюбените”, ще бъдат от Българския Младежки Червен Кръст.

Столична Регионална здравна инспекция също активно ще се включи в АНТИСПИН каузата на 14 февруари. В Деня на влюбените СРЗИ ще бъде домакин на фотоизложба на тема „Любовта е сладка отговорност”, дело на ученици от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография.


Паралелно на тези активности на 14 февруари СРЗИ организира серия от мероприятия в различни училища:


 • Организира се кулинарна изложба с най-добрите сладкарски и хлебарски произведения в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии под надслов „Сладка безопасност!” съвместно със Столична Община - район „Красна поляна”.

 • Инициира се конкурс за най-красива „валентинка” в 34 ОУ „Стою Шишков” кв. „Борово”.

 • Ще се проведе конкурс за най-оригинално любовно обяснение сред ученици от 10те класове в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес”. Най-добрите автори на обяснения ще бъдат наградени от сладкарница „Росита”.

 • Планиран е конкурс за изработване най-красива „валентинка” с ученици в 129 ОУ „Антим І”, район „Оборище”.

На 14 февруари Столична РЗИ ще предостави услугата доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в Бизнес парк – Младост 4. Медицинският консултант ще бъде ситуиран в кабинет на първи етаж в медицински център „Медичек” от 13-17 ч. Акцията ще бъде промотирана сред работещите на територията на Бизнес парка.


Студентите в УНСС ще участват в проявата „Любовта е сладка отговорност”, като раздават „опаковани целувки” и презервативи на своите колеги с посланието силният пол да се изправи пред проблема „ХИВ/СПИН” и да понесе отговорност както за собственото си здраве, така и за това на партньора си.

СОФИЙСКА ОБЛАСТ
По повод Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания - 14 февруари 2013 г., РЗИ – Софийска област организира младежки инициативи на регионално ниво в редица населени места в областта. Те ще преминат под мотото: “Животът е безценен!”
В гр. Костинброд партньори в мероприятието ще бъдат община Костинброд, Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец” и СОУ "Д-р Петър Берон", които организират редица инициативи за популяризиране на безрисковото сексуално поведение:


 • Разпространение на здравно-информационни материали и презервативи в училищата, общината и по улиците на града с цел промоция на безопасно сексуално общуване и повишаване отговорността към собственото здраве.

 • Презентация на здравни послания от по-големите ученици към по-малките за отговорно сексуално поведение и превенция на ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции.

 • Провеждане на беседи „Предизвикателствата на необезопасения секс при мъжете” и „Да бъдем влюбени и отговорни за своето здраве” в учебните заведения.

В гр. Долна Баня инициативите на учениците от СОУ „Н. Рилски” ще включват здравни беседи на тема „Безопасен секс - презервативите са най-сигурния начин за предпазване от СПИН, нежелана бременност и полово предавани болести” и „Любовта и празника Св. Валентин. Може ли любовта да съществува без секс и сексът без любов” с дискусия за отговорността към собственото здраве.


На младежката дискотека под мотото „Животът е безценен - нека да го изживеем здрави и влюбени” ще бъдат раздавани валентинки, презервативи и агитационни материали в подкрепа на безрисковия модел на сексуално поведение.
В гр. Ботевград празникът, организиран в ПГТ „Стамен Панчев” и посветен на Деня на влюбените - 14 февруари и Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания, ще събере младежите от града - участници в ученическите клубове по проект „Успех”.


 • Участниците в клуб „Сръчко” ще украсят залата с плакати и брошури, свързани с темата СПИН, като са подготвили изненади за всички гости и участници. Всички присъстващи ще са с червени панделки.

 • Клуб „Моят свят” ще разкажат как се отбелязва празника по света.

 • Участниците от клуб „Млад еколог” са подготвили състезателни игри под наслов „Симптомите на болестта Любов” и „Аз съм информиран”, където двойките и публиката трябва да отговорят на въпроси и игрословици за проверка на знанията за СПИН.

 • Клуб „Танцът в основата на здравето” ще поздравят всички присъстващи с танц на влюбените, а „Свети Валентин” ще обяви победителите и ще връчи награди и презервативи.


СТАРА ЗАГОРА
В периода 11 – 15. 02. 2013 г. в гр. Стара Загора АНТИСПИН кампания с разнообразни програми и изненади се провежда по традиция в: IX ОУ „Веселин Ханчев”, I ОУ „Георги Бакалов, ПМГ „Гео Милев”, ПГЕ „Джон Атанасов”, СУ „Тодор Каблешков”, XII ОУ “Стефан Караджа”, ОУ „Георги Райчев”, ПГОХ „Райна Княгиня”, IV ОУ „Кирил Христов”, ОУ ”Самара”, ПГВМ „Ив. П Павлов”, XIII ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, ПГ „Н. Й. Вапцаров”, СОУ „Иван Вазов”, V ОУ „Митьо Станев”, ПГЕ „Г. С. Раковски”, СОУ „Христо Смирненски”, СОУ „Железник”, СОУ „Васил Левски”, СОУ „Хр. Ботев”, VI ОУ „Свети Никола”, II ОУ „П. Р. Славейков”, ОУ „Отец Паисий”, с. Калояновец, ОУ „Иван Мирчев”, с. Дълбоки, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Хан Аспарухово.
В гр. Раднево ПГ „Св. Иван Рилски”, ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора съвместно с членовете на Младежки екип, доброволци от Български младежки червен кръст (БМЧК), Школа за приложни изкуства към ОбЦК „Нончо Воденичаров” и медицинските специалисти от училищно здравеопазване ще проведат тематични срещи, беседи, конкурси и презентации.
На 14. 02. 2013 г. КАБКИС при РЗИ-Стара Загора съвместно с НПО „Свят без граници”, клуб „Зараза”, Община Раднево и Кабинета за семейно планиране организират следните мероприятия:


 • Консултиране и изследване за ХИВ с бързи тестове в центъра на град Стара Загора (пред Общината) в периода 14.00 – 18.00 ч.

 • Консултиране и изследване за ХИВ с бързи тестове в кабинета по семейно планиране в Медицински факултет към Тракийския университет от 10.00 ч. – 14. 00 ч.

 • КАБКИС при РЗИ-Стара Загора ще консултира и изследва желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус през целия ден без прекъсване на адрес ул. „Стефан Караджа” 10.

На 14 февруари от 09.00 ч. – 12.00 ч. в с. Хан Аспарухово, община Стара Загора, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в с. Дълбоки, община Стара Загора, ОУ „Иван Мирчев” и в с. Братя Кунчеви, община Стара Загора, ОУ „Христо Ботев” ще се проведат здравни викторини с ученици от 6, 7 и 8 клас. Ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи.


В същия ден между 14.00 ч. – 20.30 ч. в Парк МОЛ и МОЛ Галерия - гр. Стара Загора, доброволци от БМЧК ще раздават здравно-образователни материали и презервативи. В периода 14.00 ч. – 20.00 ч. в старозагорския квартал „Лозенец” в Здравно-социалния център, както и на места, където се събират млади хора, ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи. СНЦ „Свят без граници” организира здравна викторина с награди с участието на доброволци от ромска общност между 14-15 часа в Здравно-социален център - кв. „Лозенец”, гр. Стара Загора.
В 15.00 ч. в парк „Пети октомври” на областния град стартира кампанията „Любовта помни. Животът е безценен!” Ще се открие конструкцията „Сърце” и символично ще се закачат катинари. Ще бъде представено „Арт ателие на любовта” (шатра, в която младите хора ще могат да си изработват валентинки, гривни и др.). Доброволци от клуб „Зараза” към СНЦ „Самаряни” ще раздават презервативи и здравно-образователни материали; ще им съдействат отдел „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Стара Загора, Младежки дом, Младежки общински съвет и БМЧК.
В 19.30 ч. на 14 февруари в Младежки дом - гр. Стара Загора започва емоционален и визуален шоу-концерт – представяне на „Любовта е във въздуха”, организиран от Младежки дом и Младежки общински съвет.
По повод Националната АНТИСПИН кампания в периода 11 – 15. 02. 2013 г. РЗИ-Стара Загора провежда здравно-образователни дейности в следните училища:


 • На 14 февруари преди началото на учебните занятия учениците от ПГВМ „Ив. П. Павлов”-гр. Стара Загора ще бъдат посрещнати с валентинки, презервативи и приятна музика от съучениците си от звеното „Подай ръка”.

 • На 14 февруари в СОУ „Железник”-гр. Стара Загора ще се реализира училищна работилница „Любовта през очите ни”.

 • На 14 февруари в СОУ „М. Горки”-гр. Стара Загора ще се излъчи радиопредаването „Любовта през вековете”, озвучено с български и световни любовни хитове. Ще се проведе базар с валентинки „Любовта през вековете” и дарителска кампания за ученичка със здравословни проблеми под надслов „Купи с любов, дари с любов!”.

 • На 14 февруари в ПГОХ „Р. Княгиня”-гр. Стара Загора ще се реализира радиопредаването „Влюбени сърца” и благотворителен мини базар на валентинки.

 • На 14 февруари в ПМГ „Н. Обрешков” – гр. Казанлък ще се проведе работен училищен семинар на тема „Интересите на съвременния тинейджър”, както и изложба на рисунки на тема „Дървото на любовта”. В часа на класа ще се дебатира „Отговорни ли сме за здравето си?”.

 • До 14 февруари учениците от VІ ОУ в Стара Загора ще интервюират своите учители по темата „Любовта около нас – как я усещате Вие?” и ще представят изложба на рисунки на тема „Месец на любовта и трезвеността”.

 • В ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров”-Стара Загора са изготвени тематични АНТИСПИН табла и кътове. Медицинският специалист в часа на класа ще представи филма „Ти гониш” и ще води дискусия след него.

 • Учениците от Първо основно училище „Св. Климент Охридски”-гр. Раднево ще се запознаят с легенда за Св. Валентин. Ще се обяви конкурс „Най-добро послание за любов”. Медицинският специалист ще представи темата „Болести, предавани по полов път – предпазване”.

 • В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”-гр. Чирпан ще акцентират върху литературно четене на любовна лирика и ще проведат кастинг за актьорски състав за „Ромео и Жулиета – моят първи филм”.

 • В ОУ „Мати Болгария” -Казанлък учениците от І – VІІІ клас ще участват в ролеви игри и беседи в часа на класа на тема „Приятелството”.

 • В ПГРХ-гр. Павел баня учениците с помощта на мединицнския специалист ще изработят и представят на свои съученици презентация на тема „Превенция на ранния секс” и информационно табло.

 • В ПМГ „Г. Милев” - гр. Стара Загора ще се изработят валентинки и ще се оформи кът с колажи, постери, плакати с АНТИСПИН насоченост под формата на „Стена на любовта“. Ходещи „Валентинки“ ще раздават на учениците образователни материали.

Община Раднево под патронажа на РЗИ - Стара Загора и с активното участие на членовете на Младежки екип, доброволците от БМЧК, школата за приложни изкуства към ОбЦК ”Нончо Воденичаров”, училищата и медицинските специалисти от училищното здравеопазване планират следните дейности за 14 февруари:
 • Среща на ученици от ПГ „Св. Иван Рилски” с лектор акушер – гинеколог по темата „Сексуално здраве и сексуална култура сред подрастващите”.

 • В ОУ „Св. Паисий Хилендарски” ще се организира конкурс за презентация на тема „Моята първа любов”, както и конкурс за есе или стихотворение на тема „Любовта, без която не можем”. Наградените творби ще бъдат прочетени по радиоуредбата в училището точно в Деня на влюбените.

 • Учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” ще се срещнат с медицинския специалист, за да беседват по темата „Първи трепети на любовта в юношеска възраст”; ще се четат стихове и сентенции за любовта.

 • Презентация с викторина на тема „Любов без риск” ще бъде изнесена в Център за развитие на общността с участието на експерти от РЗИ – Стара Загора и НПО ”Свят без граници”.

 • В заведенията в града, посещавани от млади хора, ще се предлага „На кафе с презерватив” – с всяко поръчано кафе ще се подаряват презервативи, информационни материали и балони.

 • Учащите в школата за приложни изкуства към ОбЦК „Нончо Воденичаров” ще изработят сърца с послания за Свети Валентин и Купидонова поща за посланията.

 • На 15. 02. 2013 г. КАБКИС при РЗИ-Стара Загора ще инициира анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в центъра на гр. Раднево.

В гимназия „Акад. П. Стайнов”- гр. Казанлък през целия месец февруари ще се провеждат обучения на тема „кафе с презерватив”, придружени със здравни дискусии и видеопоказ на тематичния филм „Ти гониш”.


В учебните заведения на област Стара Загора през целия месец на любовта ще се провеждат АНТИСПИН викторини, анкети, оформяне на тематични кътове, здравни беседи, видеопокази, изготвяне на презентации от ученици и разпространение на комуникационни материали „Животът е безценен!” и презервативи.

ТЪРГОВИЩЕ

По повод Деня на влюбените РЗИ-Търговище ще издаде флайер във формата на сърце с прикрепен към него презерватив и послание „Аз съм влюбен, но разумен!”. Кампанията по раздаването на флайерите и листовките ще се осъществи на 14 февруари съвместно с доброволци от Клуб на НСО - Търговище. За Свети Валентин по централните улици на града на желаещите влюбени двойки ще бъде предоставено голямо подвижно сърце, с което могат да се снимат.


АНТИСПИН активисти ще раздават презервативи, листовки и флайери в училищата в градовете Търговище, Попово и Омуртаг. Кампанията ще прерастне в Дни на отворените врати за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ в лабораторията на РЗИ-Търговище (седмицата 11-15 февруари 2013 г.). Ученици от града ще бъдат поканени на здравни беседи с представители на РЗИ по актуалната тема рисковото сексуално поведение и СПИН; ще им бъдат предоставени комуникационни материали за целите на местните училищни кампании.

ХАСКОВО
По повод Втори етап от Националната АНТИСПИН кампания РЗИ Хасково организира разнообразни инициативи съвместно с БМЧК-Хасково, Превантивно-информационен център по наркотични вещества към Младежки център, фондация „Толерантност и взаимопомощ” - гр. Хасково и фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково”.
На 13.02.2013 г. от 9.00 до 12.00 часа медицински екип от РЗИ-Хасково в мобилен кабинет предостави услугата безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ във ФСГ „Ат. Буров“ – Хасково.
По повод Националната АНТИСПИН кампания местните партньори в Хасково организират конкурс за написване на есе, стихотворение или фотография под надслов „Чудото любов!” (в две възрастови групи: 13-19 години и 20-25 години). От 14 часа на 14 февруари по време на общоградски празник съвместно с Младежки център и с участието на ученици от целия град ще бъдат наградени най-добрите творби. На учениците от гр.Хасково ще се раздават здравно - образователни материали, презервативи и информация за КАБКИС.
На този ден доброволците от клуб „Заедно” - гр. Хасково ще изработят любовни пожелания във формата на сърце с прикрепен към тях презерватив. Разделени на няколко екипа, младежите ще обхванат част от кафенетата около училищата и центъра на Хасково. Сборен пункт за всички доброволци ще бъде универсалния магазин в центъра на града, където минувачите ще получат любовно послание, презервативи и брошури, промотиращи сексуалното здраве. Гражданите ще имат възможност да видят демонстрация на правилно поставяне на презерватив посредством „Love-box” на две места в центъра на града.
На 14.02.2013 г. от 13 до 17 часа мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН при Регионална здравна инспекция – Хасково ще бъде разположен в центъра на града /до младежкото заведение BARCODE/. Доброволци на БМЧК, Превантивно-информационен център за наркотични вещества към Младежки център и двете неправителствени организации ще насочват желаещите за изследване за ХИВ към мобилния кабинет и ще раздават презервативи и здравно-образователни материали.

ШУМЕН
На 14 февруари от 10-15 ч. Областен съвет на Български Червен Кръст – Шумен ще разпространява валентинки, любовни късмети и презервативи посредством разкриване на тематични АНТИСПИН шатри. Шатрите ще бъдат разположени в гр. Шумен в пространството пред ДКТ „Васил Друмев”, пред кино „Херсон” и пред хотел „Мадара”. В шатрите доброволци, облечени като Купидон и ходещи сърца, ще дискутират с граждани значимостта на безопасното сексуално поведение.
Подобни акции ще се организират между 10 -13 ч. в централните части на градовете Нови Пазар, В. Преслав, Смядово, Каспичан и Върбица.
На 14 февруари от 17.00 – 20.00 ч. пред кино „Херсон” в гр. Шумен ще има мултимедийна прожекция на тема „Любовта е лудост” и театрална сцена от пиесата „Ромео и Жулиета” със специфична АНТИСПИН тематика. Актьорите ще са доброволци на БЧК- Шумен.
В Деня на влюбените от 10.00 – 20.00 ч. в пространство пред кино „Херсон” в гр. Шумен демонстративно ще се извиси пандела от балони във форма на сърце - символ на кампанията. Вечерта от 19.00-22.00 ч. в клуб „Мултифейс” в Шумен стартира младежко парти „в червено”, съпроводено от викторини и занимателни игри с публиката.
В периода 4 до 15 февруари 2013 г. РЗИ-Шумен е отворила врати за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ за желаещите граждани.
За 14 февруари РЗИ-Шумен предвижда тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции (СПИ) в училищата в града. Очакват се следните мероприятия:


 • Дебат на тема „Рискът ХИВ – питанка за двама?“ в СОУ „Йоан Екзарх Български“.

 • Тематични беседи и обучения от представители на РЗИ, БМЧК и ОЗЦ на лица и групи от ромското население по проблемите на ХИВ/СПИН и СПИ.

 • Обучения по подхода „връстници обучават връстници” от активисти на БМЧК на тема „Рисково поведение, ХИВ/СПИН и СПИ” в младежкото общежитие „Младост“ в гр. Шумен.

 • Обучения по подхода „връстници обучават връстници” от активисти на БМЧК на тема „Рисково поведение, ХИВ/СПИН и СПИ“ с ученици от три училища в залата на РЗИ.

 • Открита среща - дискусия с ромски младежи в ромското читалище „Екипе“.

 • Видеопокази на филми, свързани с темата ХИВ и СПИ.

 • Разпространение на здравно-образователни материали в учебните заведения на гр.Шумен.

 • Мини кампании в училищата – СОУ и професионални гимназии в област Шумен.

 • Обучение в с. Кочово, общ. Велики Преслав на младежи от ромски произход, посещаващи и непосещаващи училище, на тема „ХИВ/СПИН и СПИ, наркотици, алкохол и рисково поведение”.


ЯМБОЛ
Във връзка с отбелязването на 14 февруари – Национална АНТИСПИН кампания, РЗИ- Ямбол ще предприемe следните дейности съвместно с партньорски организации.


 • Аранжиране на табло в РЗИ-Ямбол с плакати и информационни материали.

 • Осъществяване на дискусионен форум с ученици от 9-11 клас в синия салон на читалище „Съгласие”. Обучение по модули: профилактика на ХИВ/СПИН и СПИ, безопасен секс, въздържание, вземане на решения. Демонстрация на поставяне на презерватив.

 • Представители на сдружение „Жажда за живот” гр. Сливен ще проведат обучение на персонала и децата в Социално-педагогическия интернат в гр. Стралджа по темата ХИВ/СПИН.

 • Викторина в РЗИ, томбола с пожелания.

 • На 14 февруари по централните улици на града РЗИ-Ямбол и доброволци от БМЧК стартират информационна АНТИСПИН кампания. Ще бъдат раздавани ръчно изработени валентинки с послания и прикрепен към тях презерватив, както и здравно-образователни материали.

 • В две гимназии в гр. Ямбол ще се раздават здравно – информационни материали и презервативи, предоставени от РЗИ. Учениците в тези гимназии ще преминат обучение по безопасно сексуално общуване от медицинските специалисти. В училищата ще бъдат поставени кутии за валентинки, които в края на учебния ден ще бъдат раздадени на ученици, придружени с презерватив.

 • На 14 февруари в лабораторията на РЗИ-Ямбол ще се предлага услугата по доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

 • В кафенетата в Ямбол започва инициатива “кафе с презерватив”– с всяко поръчано кафе ще се подаряват презервативи и здравно-информационни материали.

Каталог: images -> upload -> Doc Novini
Doc Novini -> Дкц „Александровска д-р Виолета Нанкова, кожен кабинет №103, от 09 до 13ч, тел
Doc Novini -> Лечебни заведения, в които са организирани безплатни прегледи от кардиолози по повод световния ден на сърцето област благоевград
Doc Novini -> Отчет на програмата на правителството на европейското развитие на България втора година съдържание
Doc Novini -> Инициативи на рзи по повод отбелязването на световния ден без тютюн рзи благоевград 18. 05. 2012 г
Doc Novini -> Управителен съветна сдружение на общинските болници в българия
Doc Novini -> Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, регионални здравни инспекции


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница