Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали съдържание: В. Труд 1 В. Стандарт 10 В. Стандарт 20страница1/7
Дата24.07.2016
Размер1.09 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7
7 април 2008 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ

Съдържание:


В. Труд 1

В.Стандарт 10

В. Стандарт 20

В. 24 часа 22

В. Сега 27

В. Монитор 29

В. Дума 35

В. Дневник 36

В. Телеграф 45

В. Пари 50

В. Земя 57

В. Българска армия 60
06.04.2008 г., с. 1
Георги ВЕЛИНОВ

Позиция
Кьорфишек, йок пари
„Политически кьорфишек" нарече вчера аграрният министър Нихат Кабил писмото от Брюксел, с което на 31 март бяхме предупредени, че може да ни спрат парите за земеделие.

По същото бреме строителният ми­нистър Асен Гагаузов бодряшни уверя­ваше по едно радио, че скоро ЕК ще пусне замразените средства по ФАР Може да предположим, че и някой друг минис­тър е искал, но не е получил трибуна, за да декла­рира, че ще бъде възстановено и спряното фи­нансиране по програма ИСПА.

Аферим, ашколсун! Ербап министри! Кабил да­же писал вече до Брюксел, че нямало нужда да ни налагат 12-месечен изпитателен период за на­блюдение на Разплащателната агенция. Може би е объркал Еврокомисията с Комисията по зе­меделие в парламента, за да мисли, че гола декларация ще хване дикиш.

С толкова бодрост да не я докараме накрая до ситуация: Кьорфишек, йок пари!
06.04.2008 г., с. 4
Сграда-убиец
208 постройки се рушат край Дунав
Цяло село от руини и опасни сгради - като де­кор за военен екшън, мо­же да бъде събрано от за­страшените от срутване къщи в община Лом.

В крайдунавския град и селата около него ко­мисия от специалисти е преброила общо 208 опасни постройки. В са­мия град едни от най-опасните за гражданите сгради са красивите къ­щи, строени от виенски архитекти в началото на миналия век. Над 50

сгради, които са обявени за паметници на културата и архитектурата, са в плачевно състояние - с напукани стени, изронени мазилки, потрошени скулптурни композиции и надвиснали над улиците балкони.

Собствениците са по­лучили предписания, но ремонтите на виенските къщи са под надзора на Националния институт за паметниците на култу­рата. А и собствениците нямали пари да стегнат фасадите. Между опасните сгради в града са и руините на стари предприятия. Останките от покриви и стени в бившите заводи „Ломска захар", „Автоматика" и др., стърчат застрашително, а в някои от тях преди - години намериха смъртта си търсачи на метали. Двете ромски гета в Лом са пълни с паянтови,

- килнати и нацепени от ветрове и порои съборетини,където живеят многолюдни фамилии.
Снимка на три колони – Една от най-опасните постройки в центъра на Лом е тази до бившето Военно окръжие. Тя бе продадена през 90-те години на столична фирма. Оттогава обаче сградата е изоставена и превърната в свърталище на клошари. А общината още се бори да си я върне.


06.04.2008 г., с. 4
Коч” продава бензиностанциите си в България
Турската „Коч холдинг" продава бензиностанциите си в България, съобщи БТА. На наша територия компа­нията има 17 бензиностан­ции и две складови бази за горива под марката „Опет-Айгаз".

Според турския в. „Ватан" кандидати за покупка на обектите на „Опет" били гръцката „Хеленик петролиум", „Лукойл" и OMV.

В съобщение на „Коч хол­динг" за оттеглянето от България се посочват две причини-съсредоточаване към вътрешния пазар в Турция и „обърканата структу­ра на българския пазар.


06.04.2008 г., с. 8
Снимка на четири колони – 5 април 2008 г. По традиция и тази година месец преди активния сезон „Златни пясъци" прилича на огромна строителна площадка. Въпреки че за страничния наблюдател изглеж­да, че вече всеки сантиметър в черноморския курорт е зает, находчиви строители издигат нови и нови постройки. Все още малкото туристи са принудени всеки ден „да се любуват" на подобни гледки само на 100-200 метра от входа на комплекса.


06.04.2008 г., с. 9
ХВЪРЛЕН КАМЪК

Кметът на Варна Ки­рил Йорданов комен­тира притеснения­та, че изграждането на нов контейнерен терминал ще приклю­чи чак през 2014 г.: Този проект е ба­зата на задълбоча­ващото се варнен­ско икономическо чудо. Времето ви­наги тече бавно само за несподеле­но влюбените и за опозицията.
06.04.2008 г., с. 32
Кирки и в бус на търговец
Лалка КИПРОВА

Микробус „Фолксваген", собственост на 47-годишен търговец от Средец, бе надупчен с две чисто нови кирки. Ударът бил из­вършен към 5 ч вчера, съ­общи полицията.

Автомобилът бил парки­ран пред блок 16 на ул. „Преображенска" в Сре­дец, където е домът на соб­ственика - Драган Ангелов. Бандитите нанесли три удара със сечивата в пред­ното панорамно стъкло и още три в купето на вози­лото. „Ако алармата не бе­ше се задействала, най-вероятно са щели да по­трошат цялата кола", раз­каза вчера Ангелов. Той държи магазин за строителни материали в центъ­ра на Средец. Търговецът категорично изключва възможността атаката срещу него да е свързана с бизнеса му. „Сутринта съ­пругата ми видя, че пред блока има полицаи и ме из­вика. Щом слязох долу- из­тръпнах! Кирките бяха още с етикетите 11,40 лв. Нямам никаква представа кой стои зад всичко това", заяви Ангелов.

Според полицаи не е из­ключено инцидентът да е заради любовен триъгъл­ник. „Знаем кой е авторът на престъплението, но трябва да се докаже", каза вчера шефът на ОДП-Бургас Павлин Димитров. То­ва е тридесети случай на терор с кирки в региона.


Снимка на две колони – Три от ударите с кирки били в предното стъкло на микробу­са.


07.04.2008 г., с. 5
Станишев отива при червения актив в София
Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев ще се срещне в края на седми­цата или в началото на след­ващата с червения актив в София, научи „Труд" вчера.Форумът не бил свързан със скандалите в държавата, а с редовната обиколка на ми­нистрите социалисти в стра­ната.

По традиция по време на тези кампании лидерът Ста­нишев гостува на софийски­те социалисти.

Очаква се премиерът да обсъди с актива на най-голя­мата партийна организация в страната вота на недове­рие, поискан от опозицията и предстоящите промени в здраве- опазването.

По време на червения тур министърът на строител­ството Асен Гагаузов бе в Търговище и Шумен. Минис­търът на икономиката Петър Димитров посети Монтана и Видин Днес вицепремиерът Ивайло Калфин е в Габрово, а в сряда - във Велико Търно­во и Враца.
07.04.2008 г., с. 6
Около 1,7 млн. лв. са заделени

от общинския бю­джет на Севлиево за ремонт на улиците в региона. За възста-новяването на път­ната мрежа в града ще бъдат използвани 1 млн. лв., а за близките села са от­пуснати 300 000 лв.
07.04.2008 г., с. 6
Армията ни изоставала с 30 години
Албена БОРИСОВА

„Армията ни изостава с около 30 г. във въоръже­нието. Войнишката профе­сия се оказва неатрактивна и няма наплив от желаещи да я практикуват", това обя­ви вчера в Перник военният министър Веселин Близнаков.

До края на годината на­чалната заплата в армията щяла да се изравни с тази в бюджетната сфера и да стане 500 лева. В момента тя е 391 лева, поясни Близнаков. Планира се и увели­чение на разходите за хра­на от 30 лева на 60 лева месечно.

Около 18 млн. лв. задели­ло Министерството на от­браната и за подпомагане на военните в плащането на наемите. Близо 230 млн. лв. са предвидени от бю­джета за модернизация на въоръжението, а 90 млн. лв. са отпуснати за обезпеча­ване на мисиите на българ­ски рейнджъри в чужби­на.


07.04.2008 г., с. 10
Продават AOHCУ в Русе
Община Русе подготвя повторен опит за прива­тизация на сградите на бившата Академия за об­ществени науки и сто­панско управление (АОНСУ). На тезгяха се слага и предприятието „Изкуство-ДВ", известно в миналото с производ­ство на детски колички. Това се съобщава в до­кладна записка на кмета Божидар Йотов.

За „Изкуство ДВ" е кон­статирано, че е в тежко финансово състояние и е в невъзможност да по­крива задълженията си.

Търгът за сградите на бившата АОНСУ ще е на 24 април. Първоначал­ната цена е 6,28 млн. лв. М.г. общината искаше 9,21 млн. лв., но инвести­торски интерес липсваше.


07.04.2008 г., с. 10
Снимка на две колони – Строителството в курорта Златни пясъци кипи с пълна сила въпреки презастрояването. Малкото туристи са принудени да преминават ежедневно край калните строителни площад­ки, камари с боклуци и строителна техника.


07.04.2008 г., с. 10
Имоти и проблеми за милиарди на изложение в София
Ще засегнат ли ефек­тите от световната финансова криза пазарите на недвижими имоти на Балканите? За­дават ли се масови фали­ти на предприемачи, ин­вестиращи във вакан­ционни и жилищни имоти и кой ще плати за всички тези апартаменти?

Тези проблеми ще бъ­дат шумно дискутирани на предстоящата в София „Седмица на недвижими­те имоти на Балканите" (14-20 април).

Темите са особено ак­туални, след като банките вече затегнаха финанси­рането на проекти, свър­зани с имоти. А консул­танти съветват инвести­торите да замразят нови проекти в свръхзастроени райони.

Мнение по горещите те­ми ще изкажат инвести­тори, консултанти, фи­нансисти, брокери, архи­текти, урбанисти и др. Участие са потвърдили представители на мощни чуждестранни инвестито­ри - американските компании „Федерал дивелъпмънт" и „Тишман интернешънъл", „Пролоджис", както и водещи консул­танти - „Прайсуотьрхаус Купърс", „Колиърс интернешънъл" и „Фортън интернешънъл".

Събитието стартира с втората регионална кон­ференция „BalREc" насо­чена към пазарите на България, Румъния, Съ­рбия. Специален обзор ще има и на „скритите перли на Балканите" -Черна Гора, Албания, Ма­кедония и Северна Гър­ция.

След това ще има меж­дународно изложение за недвижими имоти „BaiPEx" в „Интер Експо Център" (18-20 април).

Заявка за участие са дали над 150 изложители. Те ще представят търговски, индустриални, жилищни и ваканционни проекти. На пролетното изложе­ние ще могат да се видят бъдещи комплекси в Coфия, Пловдив, Варна, как­то и ваканционни имоти в Банско, Боровец, Пампо­рово, с. Баня, Велинград, Сандански, Поморие, Ка­варна и др.

Силно застъпени на из­ложението ще са търгов­ските и офис имоти. Ще бъдат представени общо 8 мола,сред които„Стара Загора мол", „Мол Пле­вен", „Марково тепе мол" в Пловдив, „Бизнес и тър­говски център Кавар­на".
07.04.2008 г., с. 11
Снимка на четири колони – Цената на паркомястото в тези сглобяеми системи се движи от 4000 до 7000 евро. Производ­ство са на германската компания Nussbaum Group и се внасят у нас от „Евромаркет Аутомотив". Според фирмата системите на 2 и 3 нива и кулите за 44 автомобила са една от възможно­стите за решаване на проблема с паркирането у нас. В зависимост от вида си те осигуряват автомобилна площ от 11 до 121 кв. м. В същото време са близо 2 пъти по-евтини в сравнение с традиционните паркинги, където цената на едно място може да достигне 12 хил. евро. и тенденцията е тя да расте.


07.04.2008 г., с. 12-13
С проф. огнян Герджиков, депутат от НДСВ,разговаря Таня Джоева
Забрана за връзки без брак?Не сме фанатици
Новият семеен кодекс е между чука на църквата и наковалнята на ген организациите
Този проект за нов семеен кодекс не е бяла лястовица, непозната в Европа. Дори сме закъснели да уредим фактиче­ския брак. В повечето европейски държави той е познат от 15-20 г. Промяна има и в материята за осиновяването. Ако без уважителни причини родителите не дават съгласие за осиновяване, то въпреки липсата му, детето ще може да намери ново семейство, а не да живее в социален дом.
- Г-н Герджиков, новият семеен кодекс, който предлагате, засяга хиля­ди българи.

- Не, засяга всички бълга­ри.- Очевидно, защото раз­буни духовете. Какво на­лага промяната?

- Семейното право се нуждае от сериозна рефор­ма. Сегашният семеен ко­декс е от 1985 г. и забележе­те, не е много различен от предишния, приет през 1968 г.

А през последните десе­тилетия се наблюдават тен­денции, които влизат в кон­фликт със сегашната регу­лация. Брачността в свето­вен мащаб намалява. Това засегна и България. Много двойки живеят на съпруже­ски начала, без да сключват граждански брак. Не е въз­можно българският законо­дател да изостане от проце­сите и да се прави, че не съществуват. Засягат се ин­тересите на лица, които имат нужда от закрилата на закона. На първо място - де­цата.

- Проектът бе одобрен от правителството и вече до­би известност. Наред с традиционния граждан­ски брак предвиждате и фактически брак за лица, които живеят заедно. Веднага ви упрекнаха, че поощрявате съжител­ството без законно реги­стрирана връзка. Как ще убедите протестиращите в правотата си?

- Веднага ги убеждавам с няколко изречения. Питам първо: факт ли е, че има хи­ляди случаи на хора, които живеят във фактическо съ­пружеско съжителство? факт е. Можем ли да го предотвратим или да го за­браним? Не. Би било юриди­чески фанатизъм. По подобие на времето след 1917 г., когато някои решиха, че же­ните не могат да бъдат в ин­тимни отношения само с един мъж и всичко е общо. Слава Богу, бързо се отка­заха от налудните си идеи. 100 г. по-късно няма да по­втаряме безумия. До 1991 г. беше углавно престъпление някой да напусне семей­ството си и да заживее на съпружески начала с друг. И това, слава Богу, отдавна не е факт.

Второ, от фактическото съжителство се раждат де­ца. Вярно ли е? Вярно е. Се­га разчитаме на добрата во­ля на бащата да припознае детето. А според новия се­меен кодекс, щом е родено от фактически брак, то си има родители и няма нужда да бъде припознавано. Това е мощна закрила за децата.

- Ще се регистрира ли фактическият брак?

- Вписва се в общината. Достатъчно е мъжът и же­ната да подадат заявле­ние. Ще има е нерегистри­рани съжителства, но от тях няма да има правни по­следици.- Каква е разликата между фактическия и гражданския брак, след като и двата се регистри­рат и са израз на лична воля?

- Разликата е огромна. За да се сключи граждан­ски брак, има редица из­исквания, пречки, забра­ни. Например - не могат да сключват граждански брак

лица, които имат друг брак. Които страдат от душевна болест или от болест, опасна за поколенията или за дру­гия съпруг, освен ако другият не е съгласен. Лица, които са в роднинска връзка до опре­делена степен или т нар. инцест. При фактическия брак формалности липсват.

- Тоест и лица с неразтрогнат граждански брак могат да сключват факти­чески брак?

- Да. Според проекта няма пречки. Ако женен мъж или омъжена жена са напуснали семейството си, могат да от­идат и да заявят фактически брак с друг.- Занапред може да има­ме и законен, и фактиче­ски брак. Това е револю­ционна промяна.

- Но отговаря на житейски­те факти. Случва се в реал­ността. Животът е по-силен от правото. Длъжни сме да го вкараме в такъв коловоз, че да няма неблагоприятни, а напротив - да има добри по­следици.- Убедени ли сте, че обществото ни е готово да приеме тази стъпка? Не поощрявате ли безотго­ворността? Адвокати прогнозираха, че ще по­следват масови разводи, защото облекчавате и за­конната раздяла.

- Никое общество не е готово за съществени про­мени. Съпротива на старо­то винаги има. Затова НДСВ поде разяснителна кампания. Хората имат нужда от информация, така че съзнанието им да узрее за промените.- Нека дадем повече ин­формация и да се върнем към фактическия брак. Ако от едно съжителство няма деца, защо двойка­та ще го сключва? Има ли други юридически по­следици?

- Има и други случаи, когато фактическото съжи­телство е от значение. Един от примерите е свър­зан с ограничения в граж­дански или наказателен процес. Прокурор и съдия в едно дело не могат да са съпрузи. Същото вече ще важи, ако са във фактиче­ско съжителство. Друг при­мер е кодексът за застра­ховането. Сега съпрузите могат да сключват взаимни застраховки. Предвижда­ме практиката да се раз­простре и за лица във фак­тически брак.- Двойките във факти­чески брак ще могат да сключват взаимни за­страховки, но няма да имат право да се насле­дяват?

- Точно така.- Предвижда се хората във властта да заявяват конфликт на ин­тереси.Ако ми-

нистър или депутат има и фактически брак, ще тряб­ва ли да го декларира?

- Да, това също е една от идеите за приравняване на случаите на граждански и фактически брак. При двой­ки, които живеят на семейни начала, също може да въз­никне конфликт на интереси.- Спорове възникнаха и около църковния брак. Какво ги породи?

- Свещенослужителите ще могат да венчават, преди двойката да е сключила граждански брак. Сега има поредност първо граждан­ски, по­сле - цър­ковен брак, но струва ми се, че не се спазва нався­къде.

Българската православна църк­ва обаче протестира срещу фактическото съжителство. Нормално е. Бих се изнена­дал, ако нямаше съпротива. Църквата е консервативна институции и в каноните й трудно може да се вмести толкова модерно и авангард­но разбиране, каквото е за­легнало в семейния кодекс за фактическия брак.

- А има ли натиск от стра­на на организации за защи­та на сексуалните малцин­ства?

- Има Смятат, че трябва да отпадне ограничението фак­тическият брак да бъде меж­ду мъж и жена и да се отвори възможността двойките да бъдат и еднополови. Но чак дотам няма да стигнем.- Тоест вие сте между чу­ка на БПЦ и наковалнята на гей организации?

- Да. Струва ми се, че злат­ната среда е тази, която е залегнала в проекта.- За първи път се въвеж­да и брачният договор у нас. Това е още една ради­кална промяна. Бяхме свикнали с практиката, че каквото се придобие по време на брака, е общо.

Как ще бъде за­напред?

- Недостатък на всички имуществено-правни брачни режими досега беше техният императивен характер. До 1968 г. господстваше режим на разделност - кой каквото придобие по време на брака и е записано на негово име, си е негово. След това се въведе режим на съпружеска иму­ществена общност и даже го върна с обратна сила за всич­ки заварени бракове. Вещи­те по време на брака стават обща собственост и нямате избор, независимо дали ви харесва или не.

През 1985 г. режимът дори разшири обхвата си, като включи в общата собстве­ност и спестовните влогове. Това беше наложено като матрица, от която няма изли­зане. Сега за първи път съ­здаваме либерален режим и възможности за избор.

- Между какво ще изби­раме?

- Ако не заявите друго, дей­ства режим на съпружеска общност, както досега. Преди сключване на брак можете да изберете и режим на разделност, както е било преди 1968 г. А ако нито един от двата не ви харесва доста­тъчно, има и трета възмож­ност - отношенията да се уредят с брачен договор.- Съпрузи, които имат зад гърба си години бра­чен живот, ще могат ли да сключат сега брачен дого­вор?

- Да, когато влезе в сила новият кодекс. Договорът ще може също да се прекратява по време на брака по взаим­но съгласие.- Защо вадите влоговете от общата съпружеска соб­ственост? И в най-напред­налите държави на една и съща длъжност мъжете получават по-високи за­плати от жените.

- Счете се, че общите вло­гове са в дисонанс със съвре­менните пазарни отноше­ния.

- Разпоредбата вероятно ще предизвика недовол­ство. При развод ще може ли жена, която е била до­макиня, да претендира за част от спестовния влог на съпруга?

- Да. Съпруга, която се е грижила за дома, за възпита­нието на децата, има принос в придобиването. При развод може да получи част от лич­ното имущество и влоговете на съпруга.


Портретна снимка на четири колони


07.04.2008 г., с. 17
Шефът на общинските съветници от БСП в морския град Павел Маринов:
Кметът подкрепя проекта „СуперБургас”
Председателят на гру­пата червени общин­ски съветници в Бургас Павел Маринов е юрист по образование и е едно от мла­дите и нови лица на столет­ната партия в града. 43-го-дишният социалист е бил юрисконсулт в столичната община „Оборище", работил е в „Булгаргаз"-София, в Ми­нистерството на промиш­леността.

Сега е изпълнителен ди­ректор на„3авод за графитни изделия" - Каблешково. Съветник е на транспорт­ния министър Петър Му­тафчиев по разви­тието на при­станищата. Член е на „Об­ществения съ­вет за високи технологии"-София и на „Бургаска морска асоциа­ция".
Мариела БАЛЕВА
- БСП след местните из­бори вече е четвърта по­литическа сила в Бургас. Защо, г-н Мари­нов?

- В Бургас дълго време БСП беше символ на запазва­не на статуквото, на съхранение, на си­гурност. За съжаление тя не можа да стане символ на про­мяната. Това е обективен процес, за който БСП трябва да има време, за да го прео­долее и да започне да се раз­вива в новите условия по нов начин.

- Кризата в партията ли е главната причина да не ус­пеете да спечелите кмет­ския вот в Бургас в лицето на Йоан Костадинов и да имате само петима от общо 51 съветници?

- Тази криза я има във всич­ки политически сили. Въпре­ки че БСП е на четвърто мя­сто, тя има влияние в общин­ския съвет, а гласовете на съ­ветниците се чуват добре. Бройката не винаги определя резултата от едно политиче­ско поведение. След катар­зиса, който БСП преживя на тези избори, сигурен съм, че ще съумее да намери сили, за да се преструктурира въ­трешно и да намери диалог между поколенията и идей­ните течения, оформени през годините.

- Какво не можахте да разделите в БСП-Бургас, едва ли само идеите?

- Миналото ни раздели. БСП трябваше да се обнови, да стане символ на ново отно­шение към политиката.

- Кадрите ли са причина за скандалите?

- Хората решават всичко - и добро, и лошо. По-рано тряб­ваше да се отсеят проблеми­те и да се говори на нов поли­тически език, да се поставят нови цели. Не се получи про­мяната, която обществото чакаше. Това е причина не само хората в Бургас да търс­ят нови формации, които да определят политическия из­раз на новото време.

- Вие сте едно от новите червени лица, но веднага ви лепнаха етикета „човек на Румен Овчаров"?

- Българите обичат да сла­гат етикети. Когато се яви не­що ново, искат бързо обясне­ние за него. Не съм човек на Овчаров и не се чувствам чо­век на никой.

- Водач сте на червената общинска листа. Как се справяте в О6С?

- В бургаския общински съвет има много странни явле­ния в момента, борба за изя­ва без оглед на политическа­та принадлежност. И това не винаги е в полза на обществе­ния интерес. Инерцията в по­литиката не е полезна-счита се, че щом някой не е от упра-вляващите, значи не трябва да го слушаме. Нужни са по­вече усилия за разумен диа­лог в интерес на града.

- Ролята на каква опози­ция сте избрали червените - по-хард или предпочитате диалога?

- В никакъв случай не сме хард. Някои ни обвиняват, че не действаме опозиционно, защото подкрепяме и пред­ложения на администрация­та. Проблемите трябва да се разглеждат поотделно, без да се политизират.

- Защо гласувахте с ГЕРБ декларацията, признава­ща геноцида над арменци­те? От „Позитано" 20 ви скръцнаха заради „своево­лието". Да не би да затопля­те отношенията с герберите?

- ГЕРБ е едно от случайни­те явления, чието появяване стана закономерност в Бъл­гария. При всеки политиче­ски неуспех се търси утеха в съответния герой, в случая Бойко Борисов. Гласувахме декларацията защото смята­ме, че големите политически проблеми са конгломерат от успешно решени малки про­блеми. В града ни такъв е и въпросът с тази декларация. Било е време, когато в Бургас е имало повече арменци, от­колкото българи. И те са неделима част от бургаското население. Арменският въ­прос не бива да се политизи­ра Показахме знак на уваже­ние към общността. Но де­кларацията не е насочена срещу Турция. За нас отно­шенията с Турция са важни и приоритетни.

- Защо подкрепихте бю­джета на ГЕРБ за Бургас?

Направен е съгласно из­искванията на закона. В бю­джета се подхожда прагма­тично - по равно на всички. Поради това решихме да да­дем аванс на управлението на администрацията. Но зая­вявам, че ще бъдем критични

по отношение на това как се изпълнява той.

- Бургазлии не се вклю­чиха масово в референду­ма за „Южен поток". Леви­те бяхте пас. Контра ли играхте на ГЕРБ или дей­ствахте по заръка на прави­телството?

- Нито едното, нито друго­то. Ще уточня, че предложе­нието за референдум беше подадено от „Атака", а ГЕРБ го подкрепиха.

- Вие защо не го подкрепихте?

- Това е поредна инерция за политизиране на обикно­вени технологични и граж­дански проблеми, от което няма полза. По никакъв на­чин проектът не е по-разли­чен от всеки друг инвести­ционен в страната. В обще­ството се внуши страх. И се стигна до абсурдно предложение гласува­лите 50 хил. души да бъдат обявени пои­менно в Интернет страницата на общината и едва ли не да бъдат награде­ни като почетни гражда­ни на Бургас. Не бива да се краде от полити­ческото доверие за момент­ни интереси.

- Има ли място за Йоан Костадинов в политиката на БСП-Бургас? Казват, че той е разделил червените в града.

- Не може да се хвърля ви­ната върху един човек. Всеки трябва да поеме отговор­ността за разделението сред социалистите. Нужно е да обсъдим не само миналото, а и бъдещето.

- Как е при вас – бизнесът ли пречи на политиката или е обратно?

- По-скоро бизнесът се явява двигател на начина на взимане на решение в полза на града. Дълго време бяха противопоставяни интере­сите на бизнеса с интереси­те на обществото. Т.е имаше разделение на трите секто­ра - държавни, частни и пу­блични интереси. Бяхме стигнали до вулгарност в от­ношенията помежду им. Ве­че се забелязват наченки за диалог между различните политически, администра­тивни и частни структури в името на обществения инте­рес.

- Говори се много за проекта „СуперБургас". Ще има ли общи позиции на всички партии или пак ще започнете по партийно-му да казвате колко е поле­зен или колко е вреден?

- Проектът ще даде много ползи на Бургас. Кметът Ни­колов е добронамерен към него. И така трябва да бъде.

- Какво представлява проектът?

- Това е стара мечта на бургазлии - концепция за ин­фраструктурата на града ни. Подобен проект има и във Варна - става дума за отваря­не на града към морето и за свободния излаз на гражда­ните на бреговата ивица. Градът никъде пряко не из­лиза на брега на морето. Ня­ма възможност, освен на

пристанището. Но може да стане само със завършване­то е на инвестиционния про­цес по реконструкция и мо­дернизация на търговския порт. Трябва да си партнират и административните органи - държавни, общински, част­ни.

- Колко ще струва това?

- Не се ангажирам с прог­нози, но според анализ - око­ло 1,5 млрд. евро. Сумата сигурно звучи фантастично. Последната визия за инфра­структурата на Бургас е пра­вена преди 30 г. Предвид но­вите икономически условия и потребности на хората ци­фрата дори е малка.

- Откъде ще вземете тол­кова много пари?

- От еврофондовете могат да бъдат взети около 10 %. Останалата част ще са по ли­ния на публично-частното партньорство. И това е на­пълно възможно. Има огро­мен инвеститорски интерес, но проектът още не е готов.

- Кои се включват в този проект?

Министерството на транспорта, Община Бургас, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструк­тура", Национална компания „Железопътна инфраструк­тура", Министерството на ре­гионалното развитие и Областна управа на Бургас. Предвиждаме изпълнението на проекта да бъде завърше­но до 2014 г.  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница