Традиции при годеж и сватба в гр. СъединениеДата21.07.2018
Размер44.95 Kb.
ТРАДИЦИИ ПРИ ГОДЕЖ И СВАТБА В ГР.СЪЕДИНЕНИЕ

Младите хора са се харесвали по хора и седенки.А понякога родителите са избирали бъдещите си снахи и зетьове, като са гледали те да бъдат от „сой” и да са заможни.

Най-напред сватовници са отивали да думат на моми и ергени.Това са го правили в тъмните вечери , за да не ги видят комшиите и да се изложат ако им откажат да се сватосат.

В случай ,че бащите одобрят предложението черпят с ракия сватовниците.

След това бъдещите сватове се срещат в сладкарницата на центъра или на пазара и уговарят годежа.

Годежа се прави в дома на бъдещата булка.

Сватовете/родителите на момчето / заедно с младоженеца отиват в дома на момата и носят със себе си –погача,бъклица с червено вино и шише ракия ,които са украсени със червено мушкато и здравец.

Бъдещият зет слага годежен пръстен на момата и тогава бащата на момичето вдига първата наздравица с благословия за младите , а след това и бъдещия младоженец вдига наздравица за получената благословия.

След това майката на момичето поднася дарове на бъдещият зет, след което двамата млади чупят пита, за да видят кой ще отчупи по-голям пай.

Годежа приключва с отвеждане на булката в бъдещия дом.Тя се придружава от близки и роднини , за да видят в какъв дом отива момичето.

На излизане булката рита менче с вода, за да им върви по вода, а бъдещият зет целува ръка на баща й за да му благодари да прекрасната булка.

В дома на младоженеца свекъра и свекървата посрещат булката с пита и мед, като захранват първо булката , а след това и сина си, за да им е сладък живота.Младите влизали в къщи по бяло платно , посипано със здравец розови листенца и парички.

Свекървата дарява булката.Всички сядат на масата и се черпят за здраве на младото семейство.

На годежа се уговаря и деня за сватбата.

Подготовката за сватбата и от двете страни е много оживена.

От страна на момичето неговите близки/майка,сестра ,зълва и др/ работят усилено за изработването на чеиза .Момата се учи да плете , да шие и да тъче.

Гостите за сватбата се канят от „калескари”- младежи ,които носят шише с ракия, закичено със здравец.На сватбата се канят всички роднини,комшии и приятели от мъжката страна, а от женската се канят само сватовете,придружени от братя и сестри на булката.

Обикновено сватбите са ставали в неделен ден.Още от четвъртък се събират роднините и започват да правят палатката ,където ще се състои сватбата.Заколват се няколко овце и се приготвят за гощавка на сватбарите .

Жените от своя страна нарязват туршиите още от понеделник , за да втаса бързата туршия.

По-млади жени и девойки правят пряпореца / байряк, знаме/ ,като го накичват освен с плат който зашиват на дървото и със шарени хартийки,нанизани пуканки и сушени плодове.А най-отгоре се слага червена ябълка с червени цветя.

В деня на сватбата девера взема пряпореца и бъклицата с червено вино и кравай, /който е прикрепен с китка към бъклицата/.

Трима девери обслуждат специално кума и кумата.Те заедно с музиката взеват кумовете преди сватовете да са тръгнали за булката.

Кумът се кани лично от свекъра няколко седмици по-рано,като го калесва със шише ракия.
Сватбарите не минават по път по който ще се върнат с булката защото има поверие ,че булката ще се върне при родителите си.

Момините порти са залостени и за да пуснат младоженека и сватбарите да влязат той трябва да се пребори с брата на невестата или да даде откуп.

Близките на булката скриват едната обувка на булката и младоженека трябва да я открие , а след това да постави в нея и пари,защото тя определено се оказва по-голяма.

Отвън старите сватове се черпят на специална трапеза ,а момите и ергените играят хоро.Майката на момичето дарява булката ,младоженека и сватовете.

Когато булката излиза от бащината къща няколко жени пеят:
Ела се вие превива,

Мома се с рода леле прощава.

Прощавай мамо и татко

И ти ле рода леле голема.

До сега съм Ви слушала,
От сега свекър леле свекърва.

До сега братец и сестра

От сега зълви леле девери.

Ела се вие превива

Мома се с рода прощава.

Младоженека не трябва да вижда предварително булчинската премяна.

Ако по пътя се срещнат две булки то задължително трябва да си разменят някаква вещ.

След венчавката сватбарите се връщат в дома на младоженека.Свекървата посреща младото семейство с пита и мед , за да им е сладък живота.Тя от своя страна дарява булката.


Сватбарите се гощават задължително със специално сготвените ястия/туршия,супа,яхния, баници/.

Младоженците минават с поднос на който има малки стъклени чаши и черпят гостите първо с ракия а след това с вино.Гостите от своя страна им пускат монети в синийката и ги даряват .

На кума се оказва специално внимание.За него и за кумата се грижат тримата девери.Те изпълняват всички желания на кума.

Младоженците се покланят пред кума и така изминават около 10 метра ,докато той не им каже да се изправят.Когато той им разреши тогава те проговарят с него.Булката дарява кума и кумата , а те им дават сребърни или златни накити .

За кумовете се приготвя-печено агне,погачи,баници ,вино и ракия.

Когато кумовете си тръгнат деверите заедно с музиката отиват в къщата на кума и носят всичко ,което е приготвено за тях.Няколко жени пеят на кума : „ Ако сме знаели куме

Че кум ще бъдеш,

Да ти поръчаме нови трапези

……………………………………..Деверите носят със себе си и торбички със всякакви неща,които може да поиска кума.

След като сватбарите вече си отидат шетачите и деверите хващат най-големия петел ,играят хоро с него и след като го сварят се почерпват и сватбата приключва.

На следващата неделя се прави женска сватба, която се казва „повратки”.На повратките се канят само роднини на булката , а от мъжката страна присъстват само сватовете .За разлика от мъжката сватба булката е без було , а има само бяло венче на главата си.Иначе процедурите в подготовката и провеждането на повратките са както на мъжката сватба.

Младоженеца измива краката на дядото и бабата и ги обува с нови обувки, а старите ги хвърля на покрива на къщата.Това е символ ,че старите неща трябва да се заменят с нови.

Ако младоженката е преженила брат или сестра купува обувки или някакъв друг дар .
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница