Тропари и кондаци на Господските и Богородичните празници, и на особено почитани светииДата10.10.2017
Размер262.89 Kb.

Тропари и кондаци на Господските и Богородичните празници, и на особено почитани светии1 септември, църковна нова година, тропар глас 2.

Създателю на всичко сътворено, Който под Своя власт държиш времената и годините, благослови кръга на годината на Твоята благост, Господи, като опазваш в мир Твоя народ и Твоя град, по молитвите на Богородица, и ни спаси!


Кондак, глас 2.

Христе Царю, Който живееш във висините, Творец и Създател на всичко видимо и невидимо, Който създаде дните и нощите, времената и годините: благослови сега годишния кръг, запази и съхрани в мир Твоя град и народ, Многомилостивий!


8 септември. Рождество на Пресвета Богородица. Тропар, глас 4.

Твоето рождество, Богородице Дево, възвести радост за цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата — Христос нашият Бог, и унищожи проклятието, даде ни благословение, и като обезсили смъртта, дари ни живот вечен.


Кондак, глас 4.

Йоаким и Анна се избавиха от укора на безплодието и Адам и Ева се освободиха от смъртната тлен чрез светото Твое рождество, Пречиста — него и ние, твоя народ, празнуваме, избавени от корена на греховете, когато ти пеем: от безплодната се ражда Богородица и Питателката на нашия Живот.


Величание:

Величаем те, пресвета Дево, и почитаме светите ти родители и славим твоето всеславно рождество.


14 септември. Въздвижение на честния Кръст Господен. Тропар, глас 1.

Спаси, Господи, Твоя народ и благослови Твоето наследие, като даряваш на православните християни победи над враговете и с Твоя Кръст запазваш Твоето общество.


Кондак, глас 4.

Христе Боже, Който доброволно се издигна върху Кръста, дай на едноименното Твое ново общество Твоите милости — развесели чрез силата Си православните християни, като им даваш победи над противниците, за да им бъде помощта Ти охрана на мира и победа несломима.


Величание:

Величаем Те, Създателю на живота Христе, и почитаме Твоя свят Кръст, чрез който си ни спасил от вражеското робство.


22 септември. Преп. Козма Зографски. Тропар, глас 3.

На житието ти във плът се удивиха силите небесни, как в смъртно тяло ти невидимо надви врага безплътен, като със силата на Кръста добре се подвизаваше. Затуй и пред Христа, Козмо блажени, ти имаш дръзновение — моли Го, отче, да спаси душите ни!


Кондак, глас 8. Подобен: „На тебе, Богородице, като непобедима воевода“

От ранно детство като жертва непорочна ти се принесе чрез добродетелен живот на Бога, Козмо блажени, и стана дивен съзерцател на безплътните; затуй ти бе на преподобните украса и на пустинята прехвален жител. Ето защо ти пеем: Радвай се, отче Козмо, на постниците украшение!


25 септември. Преп. Сергий Радонежки. Тропар, глас 4.

Ти, добродетелен подвижнико, като истински войн на Христа Бога усилено се подвизава срещу страстите в живота временен, като стана образец за учениците си в пението, бденията и постенето; затуй се и всели в тебе Пресветият Дух, с чието действие ти светло украсен си. Но като имаш дръзновение пред Светата Троица, споменавай стадото, които си събрал, о мъдрий, и както обеща, недей забравя да посещаваш твоите чеда, преподобни Сергие отче наш!


Кондак, глас 8.

Ранен от любовта Христова, препободний, и тръгнал подир Христа с желание необратимо, ти всяко плътско наслаждение намрази и като слънце изгря за своето отечество, затуй Христос с дара на чудотворство те обогати; спомняй си за нас, които почитаме пресветлата ти памет, за да ти пеем: радвай се, богомъдри Сергие!


26 септември. Успение на св. ап. и ев. Йоан Богослов. Тропар, глас 2.

Възлюбени апостоле на Христа Бога, побързай да избавиш ония, що оправдание не намират; Той приема молитвата ти, когато се кланяш пред Него, както те прие, когато се склони върху гърдите Му; моли Го да разпръсне и мъглата езическа, която ни притиска, като просиш за нас мир и велика милост.


Кондак, глас 2.

Кой може да изрече всички твои велики дела, девственико! Ти си извор на чудеса и изливаш изцеления, и за душите ни се молиш като Богослов и приятел Христов.


Величание:

Величаем те, апостоле Христов и евангелисте Йоане Богослове, и почитаме болките и трудовете ти, с които си се трудил за благовестието Христово.


1 октомври. Покров на пресвета Богородица. Тропар, глас 4.

Днес ние, благоверните люде, светло празнуваме, осенявани от твоето идване, Божия Майко, и като отправяме взор към твоята пречиста икона, казваме с умиление: закриляй ни с твоя драгоценен покров и ни избавяй от всякакво зло, молейки твоя Син, Христос нашия Бог, да спаси душите ни.


Кондак, глас 3.

Днес Девата предстои в църквата и заедно с множеството светци за нас невидимо се моли, ангели с архиереите се покланят, а апостолите с пророците ликуват, защото за нас моли Богородица предвечния Бог.


8 октомври. Преподобномъченик Игнатий Старозагорски. Тропар, глас 4.

С троен венец увенча те Христос: на постничеството, на мъченичеството и на девството божествено, което ти докрай запази, славни свети Игнатие; затуй и мощите ти прогонват страстите и всички лоши болести и рани.


Кондак, глас 4.

По подражание на повесения заради тебе на дърво Христос, о богоблажений, ти бе издигнат и обесен на дърво, о твърдий; и посветен на Господа, в ръцете си ти носеше Неговия образ и кръст, затуй моли Го за нас, които те почитаме, да се спасим, славни свети Игнатие!


13 октомври. Иверска икона на Пресвета Богородица. Тропар, глас 1.

От Твоята света икона, о Владичице Богородице, обилно се леят изцеления и здраве за ония, що с вяра и любов отиват при нея — тъй и моята немощ посети и душата ми помилва, о Блага, и тялото ми излекувай с благодатта си, Пречиста!


Кондак, глас 8.

Макар да беше хвърлена в морето светата ти икона, Богородице, от вдовицата, която не можеше да я спаси от враговете, ала ти стана на Атон Пазителка и на Иверския манастир Вратарка, която хвърля враговете в страх и от всякакви беди избавя всички православни християни, които те почитаме!


В същия ден, св. мъченица Злата Мъгленска. Тропар, глас 3.

Златен съсъд на девството и чиста Господна невеста ти се яви, Злато прекрасна девойко, защото като запази непорочно чистотата си, ти богомъдро за Христа се подвизава; славна мъченице, моли твоя Жених да ни дарува велика милост.


Кондак, глас 4.

Позлатена от Всесветия Дух, ти запази чистотата си нетленна за Христа и превъзмогна в подвига си естеството, девойко мъченице Злато досточудна!


14 октомври. Преп. Параскева (Петка) Епиватска. Тропар, глас 4.

Като обикна пустинническото и безмълвно житие и последва с усърдие Христа, твоя Жених, като взе благото Му иго от младост и мъжествено се въоръжи с кръстния знак против враговете безплътни, о Параскево за слава достойна, ти угаси въглените на страстите чрез подвизи на пост, молитва и струи от сълзи; и сега като стоиш пред Христа заедно с мъдрите деви в чертога небесен, моли Го за нас, които честваме твоята честен празник.


Кондак, глас 6.

Светата застъпница на падналите в беда, всечестната Параскева всички нека възпеем благочестиво, защото като изостави тленното житие, тя получи нетленен живот навеки, затова намери и слава, и благодат чудотворна, по Божията повеля.


18 октомври. Св. апостол и евангелист Лука. Тропар, глас 5.

Достойния за възпяване свети апостол Лука, който преди да бъде изписана Христовата Църква, стана повествовател на деянията апостолски и светъл писател на Христовото евангелие, нека да го възхвалим с песни свещени като лекар, който изцелява човешките болести, недъзите на естеството и раните на душите, и не престава да се моли за душите ни.


Кондак, глас 2.

Да възхвалим божествения Лука — истински проповедник на благочестието и ритор на неизразими тайни, звезда на Църквата, защото едничкият Сърцеведец — Бог Слово — го избра заедно с учителя на езичниците, мъдрия Павел.


19 октомври. Преп. Йоан Рилски. Тропар, глас 1.

На покаяние твърдина, на умилението пример, образ на утешение и на духовно съвършенство, о преподобний, бе твоят ангелски живот; в молитви, в постничество и сълзи пребъдваше ти, отче Йоане, затуй моли Христа Бога за душите ни!


Кондак, глас 8.

Когато зажадува да подражаваш на житието ангелско, преподобний, ти изостави всичко земно и към Христа се устреми; и като се огради чрез Неговите заповеди, ти се показа стълб непоклатим от вражеските нападения; затуй ти пеем: радвай се, отче Йоане, светило пресветло!


В същия ден. Преп. Прохор Пшински. Тропар, глас 1.

На пустинята жител и ангел в плът, и чудотворец беше ти, богоносни отче наш Прохоре — с пост, бдение и молитва ти получи небесни дарования и изцеляваш страдащите и душите на прибягващите с вяра към тебе; слава на Този, Който ти даде сила, слава на Този, Който те увенча, слава на Този, Който чрез тебе дава изцеления на всички.


Кондак, глас 4.

Велика победа ти с мъжеството си придоби, като се разпали с божествена любов, тленния цар и всяка земна красота пренебрегна и се засели на Козяк планина, откъдето се възкачи на небесата при Царя на царете, Прохоре: моли се непрестанно за всички нас!


26 октомври. Св. великомъченик Димитър Солунски. Тропар, глас 3.

Велик поборник всред беди вселената намери те, страдалецо, който езичниците побеждаваш. Затова както съкруши Лиевата гордост и изпълни Нестор с дръзновение за подвиг, тъй, свети Димитрие, моли се на Христа Бога да ни дарява велика милост.


Кондак, глас 2.

Със струите на кръвта ти, Димитрие, Бог обагри Църквата — Той ти даде сила непобедима и Той пази невредим твоя град, чието утвърждение си ти.


27 октомври. Преп. Димитър Басарбовски. Тропар, глас 5.

Поборнико на благочестието, ограда на Православието, изцелителю на болните, утешителю на скръбните, отрада на страдащите, застъпнико на безпомощните, благоухаен цвят на българската земя, пазителю на нашия град и бърз помощнико на всички, които идват при тебе, отче наш Димитрие, моли Христа Бога да спаси душите ни!


Кондак, глас 8. Подобен: „На тебе, Богородице“

Като непорочна жертва се принесе от детство на Бога чрез добродетелен живот, блажени Димитрие, и беше градинар на благочестието, затова и на преподобните ти стана украса и похвала, и на монасите достойно за възхвала чудо, затуй ти викаме: радвай се, отче Димитрие!


8 ноември. Събор на св. архангел Михаил и всички безплътни сили. Тропар, глас 4. Вж. понеделник на седмичните тропари и кондаци.
16 ноември. Св. апостол и евангелист Матей. Тропар, глас 3.

Призоваващия те Владика Христос, Който се яви на човеците на земята поради Своята благост, ти последва усърдно от митницата и се яви апостол избран и гръмогласен благовестник на Евангелието във вселената. Затова почитаме честната ти памет, богоречиви Матее: моли милостивия Бог да дари на душите ни прошка на греховете.


Кондак, глас 4.

Като сне от себе си игото на митарството, ти пое на плещите си игото на правдата и се яви превъзходен търговец, припечелвайки вместо богатство небесна премъдрост. Затова проповядваше словото на истината и пробуждаше от унинието човешките души, описвайки часа на Страшния съд.


21 ноември. Въведение на пресвета Богородица в храма. Тропар, глас 4.

Днес Божието благоволение се предизобразява и се проповядва спасението на човеците — в храма Божий Девата ясно се явява и Христа на всички предвъзвестява. На нея и ние с висок глас да пеем: радвай се, изпълнение на промисъла на Създателя!


Кондак, глас 4.

Пречистият Храм на Спасителя, скъпоценният Чертог и Девата, свещеното Съкровище на славата Божия днес се въвежда в дома Господен, а с нея там влиза и благодатта на Духа Божествен — нея възпяват ангелите Божии, тя е небесно селение.


Величание:

Величаем те, пресвета Дево, избрана от Бога девице и почитаме твоето влизане в храма Господен.


23 ноември. Св. благоверен велик княз Александър Невски. Тропар, глас 4.

Тебе, преславно клонче от благочестив корен, блажени Александре, Христос те яви като божествено съкровище на руската земя, нов чудотворец — преславен и богоугоден. И днес, събрани да празнуваме твоята памет с вяра и любов, ние радостно прославяме с псалми и песнопения Господа, Който ти е дал благодат целителна; затуй моли Го да пази този град и да спаси благочестивите православни християни.


Кондак, глас 8.

Почитаме те като звезда пресветла, от изтока изгряла и достигнала до запад, понеже цялата земя ти обогатяваш с чудеса и хубост, и просветяваш почитащите паметта ти с вяра, блажени Александре. Затуй днес празнуваме твоето успение, бидейки твой народ; моли за спасението на твоето отечество и на всички люде, които идват при ковчега с мощите ти и с вяра ти пеят: радвай се, укрепление на нашия град.


25 ноември. Св. Климент Охридски чудотворец. Тропар, глас 4.

Със слова си научил езичниците на Христовата вяра, а с дела си възвисил себе си към божествения живот, равноапостолни светителю Клименте, и с чудеса сияеш на идващите с вяра при тебе, и със знамения озаряваш Църквата преславно, затуй прославяме честната ти памет.


Кондак, глас 3.

Твоят храм, светителю, се явява преславно духовна лечебница за идващите с вяра, защото в него се избавят от всякакви болести и всякакви душевни страсти там заспиват; затуй те назоваваме, о всеблажений, горещ застъпник наш!


Величание:

Величаем те, светителю отче Клименте, който с поученията си просвети племената български и ги доведе при Христа.


27 ноември. Преп. Теодосий Търновски. Тропар, глас 3.

В блаженото пустинническо безмълвие и на съборите с любов гореща към Бога ти посрами лукавите бесове и злочестивите еретици; а като стоеше на молитва, ти просия с огнени блясъци и с твоето преселване отвъд ти ангелите пеещи развесели, Теодосие отче наш, затуй те молим — моли се за душите ни!


Кондак, глас 8.

Гръмогласен проповедник на божествените догмати ти бе на светите събори, мъдри отче, като умъдряваше царете и ги укрепяваше във вярата, а осияван от Божията благодат ти затули устата на злославните, о Теодосие, затуй ти пеем: радвай се, похвала на България и светла радост за Православието!


30 ноември. Св. апостол Андрей Първозвани. Тропар, глас 4.

Като първозван сред апостолите и брат на върховния (апостол Петър), моли се на Владиката на всички, Андрее, мир на вселената да дарува, а на душите ни — велика милост.


Кондак, глас 2.

Нека възхвалим проповедника на Бога, на мъжеството едноимен и на Църквата върховен последовател, и сродник на апостол Петър, понеже както на него в древност каза, тъй и сега ни (проповядва) с думите: дойдете, намерихме Въжделения.


6 декември. Св. Николай Мирликийски чудотворец. Виж четвъртък на седмичните тропари и кондаци.

7 декември. Преп. Филотея Търновска. Тропар, глас 4.

От майчините пелени ти обикна Бога и всякога четеше божествените книги; с пост, сълзи, молитви и въздишки непрестанни ти стана храм на Бога, достохвална Филотейо, затуй и на празнуващите паметта ти със любов ти неоскъдно даваш освещение и изцеления; запазвай твоя град и всички, които вярно те почитат, от всякакви беди и напасти.


Кондак, глас 5.

Днес настана празникът на лъчезарната и богообична девица и в него цялата Христова Църква светло ликува, радват се небесата, славният Търнов-град е изпълнен със светлина и земята българска, като си спомня чудесата светли на Филотея, духовно тържествува.


23 декември. Преп. Наум Охридски. Тропар, глас 4.

Като се привърза към Христа, ти напусна света, живеейки в Духа, ти разпна плътта си, всеблажени Науме. Усърдно се потруди да изминеш апостолското поприще и улови във вярата несметно множество българи, затуй с молитвите си ни избавяй от изкушенията.


Кондак, глас 3. Подобен: „Днес Девата...“

Възсияла над всички като слънце пресветло всечестната памет на твоите подвизи озарява лицата на тези, които те възпяват, а бесовете и всички болести тя прогонва, затова, като се събрахме с любов, с вяра я празнуваме.


25 декември. Рождество на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос. Тропар, глас 4.

Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на духовното знание: в него служителите на звездите от звезда се учеха да се кланят на Тебе, Слънце на правдата, и да познават Тебе (Дошлия) от висините на Изтока; Господи, слава на Тебе.Кондак, глас 3.

Днес Девата ражда Свръхестествения и земята дава пещера на Непристъпния, ангелите пеят славословие ведно с пастирите, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас Младенец се роди предвечния Бог.


27 декември. Св. първомъченик и архидякон Стефан. Тропар, глас 4.

С добрия подвиг ти се подвизава, първомъченико и апостоле Христов, и нечестието на мъчителите изобличи; убит със камъни от беззаконните ръце, ти прие венец от Господната десница и към Бога викаше: „О, Господи, не им зачитай тоя грях!“


Кондак, глас 3. Подобен: „Днес Девата...“

Вчера Владиката дойде при нас във плът, днес Неговият раб излиза от плътта. Вчера Царуващият се роди по плът, а днес убиват Неговия раб със камъни: заради Него и умира като първомъченик божественият Стефан.


Тропар на Обрезание Господне, глас 1.

Ти, Който седиш на престол огневиден, заедно с безначалния Отец и с Твоя божествен Дух, си благоволил да се родиш на земята от Девицата — Твоята Майка, незнаеща мъж, Иисусе; затова и прие и обрезание като Човек на осмия ден: слава на Твоя всеблага воля, слава на Твоя промисъл, слава на Твоето снизхождение, едничък Човеколюбецо!Тропар на св. Василий Велики, глас 1.

По цяла земя, която словото твое прие, се разчу твоят глас, с който боголепно ти разкри (истинската вяра), естеството на всичко съществуващо изясни, човешките обичаи украси, царствени свещенослужителю, отче преподобни, моли Христа Бога да спаси душите ни!


Кондак на Обрезание, глас 3.

Господ на всички днес търпи обрезание и като Благ обрязва греховете людски, и на света спасение дарява, а в небесата радва се и архиереят на Създателя — облеченият в светлина божествен тайноведец на Христа Василий.


Кондак на св. Василий Велики, глас 4.

Ти се яви на Църквата непоклатимо основание, като на всички хора даваше господство неприкосновено, което запечата с твоите учения, небесното разкриващ Василие преподобни.2 януари. Преп. Серафим Саровски чудотворец. Тропар, глас 4.

От младост Христа ти възлюби, о блажений, и на Него едничкия пламенно жадуваше да служиш; в пустинята ти се подвизаваше в непрестанни молитви и труд и с умилено сърце ти придобил Христова любов, ти стана възлюбен избраник на Майката Божия, затуй ти викаме: спасявай ни с молитвите си, преподобни Серафиме отче наш!


Кондак, глас 2.

Красотата на света и всичко тленно в него ти остави, преподобний, и в Саровската обител се засели; и като поживя там като ангел, ти за мнозина се оказа път към спасението, затова и Христос, отче Серафиме, те прослави и с дар на изцеления и чудеса те обогати. Затуй ти пеем: радвай се, преподобни Серафиме отче наш!


4 януари. Преподобномъченик Онуфрий Габровски. Тропар, глас 4.

В поток от сълзи, в пост мъчителен, в неспирни молитви и коленопреклонения, във бдения всенощни, о Онуфрие всечудни, невещественият огън на Господната любов в сърцето ти се разгоря и за Христа на смърт ти, преподобни, безбоязнено се устреми; ето защо те и прие Христос в лика на мъчениците и преподобните; моли Го да спаси душите ни!


Кондак, глас 3. Подобен: „Девата днес...“

Твоето светло страдание и божествено посичане се събра със свещеното Христово Рождество, то доближи се и до божественото Богоявление, и тъй от две страни е със слава озарено, славни Онуфрие, страдалецо Христов!


6 януари. Богоявление — Кръщение Господне. Тропар, глас 1.

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, яви се поклонението на Светата Троица, защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като възлюбен Син Те назова, и Духът във вид на гълъб показа истинността на словото Му: Христе Боже, Който на света се яви и го просвети, слава на Тебе.


Кондак, глас 4.

Днес Ти, Господи, се яви на вселената и светлината Ти се отпечата върху нас, които със знание Те възхваляваме, че си дошъл и си се явил, Светлина непристъпна.


7 януари. Св. пророк, предтеча и кръстител Йоан. Вж. дневните тропари за вторник.

16 януари. Преп. Ромил Видински. Тропар, глас 8.

Със сълзите си ти поливаше безплодната пустиня и със въздишки от дълбините на душата стократен плод от трудовете си принесе и стана светилник за вселената, сияещ с чудеса, Ромиле отче наш, моли Христа Бога да се спасят душите ни.


Кондак, глас 3.

Като прие свише сила, богоносний, ти посрами бесовските пълчища, а като получи от Бога чудотворна благодат, ти обилно я изливаш над идващите при тебе с вяра, затова почитаме, блажени Ромиле, божествената твоя памет.


20 януари. Св. патриарх Евтимий Търновски. Тропар, глас 4.

В пустиннически подвиг просия и на първосветителския престол достойно бе издигнат, откъдето с лъчите на богопознанието и добродетелите ти всички озари и чашата изпи на безкръвно мъченичество. Сега, стоейки пред Божия престол в небесния Йерусалим, Евтимие, моли седящия на него наш Бог Христос за нас, почитащите честната ти памет!


Кондак, глас 8. Подобен: „На тебе, Богородице...“

В невидимата бран ти стана победител и от всевишната десница прие венец, преподобни отче наш Евтимие, а в битката със злочестивите непобеден, ти удвои наградата си в небесните обители, затуй ти пеем: радвай се, страдалецо безкръвен на българската земя!


30 януари. Св. три светители. Тропар, глас 1.

На трисияйния Бог трите превелики светила, които с лъчите на догматите божествени просветиха вселената и напоиха с медоструйни реки от премъдрост цялото творение — Василий Велики, Богослова Григорий и славния Йоан с език златословесен — нека всички ние, които обичаме словата им, заедно всички с песни да ги почетем.


Кондак, глас 2.

Свещените проповедници на Бога, връх на църковните учители Ти, Господи, засели всред наслажденията на Твоите блага и в покой, защото техните трудове ти прие повече от всяко всеплодие, Ти, Който единствен прославяш светиите Си.


В същия ден. Св. мъченик Димитър Сливенски. Тропар, глас 3. Подобен: „На вярата божествена...“

Разцъвнала в град Сливен свята клонка, славни мъченико Димитрие, ти принесе плодове на добродетелите, като запази православната ни вяра; и като завърши мъченически живота си, ти посрами агарянската вяра, мъченико славни, моли Христа Бога да ни дари велика милост.


2 февруари. Сретение Господне. Тропар, глас 1.

Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря нашият Бог Христос, Слънцето на правдата, Което свети на тънещите в мрака; весели се, и ти праведни старецо, който прие в обятията си Освободителя на нашите души, Който ни дарява възкресение.


Кондак, глас 1.

Ти, Който с рождеството Си освети утробата на Девата и Симеоновите ръце благослови, както подобаваше, Ти и сега побърза и ни спаси, Христе Боже; но умири живеещите във войни и укрепи православните християни, които си възлюбил, единствен Човеколюбецо!11 февруари. Св. мъченик Георги Нови. Тропар, глас 4.

В търпението изпитан славно, блажени мъченико Георгие, ти претърпя смърт чрез изпитание всред огън и след кончината си от Христа венец прие нетленен ведно със сонма мъченически. И сега въдворен в земята на кротките, недей престава да молиш Христа Бога за нас, които с вяра се покланяме на ковчега с твоите мощи.


Кондак, глас 2.

Желаейки небесна слава, Георгие многострадални, ти стъпка и презря агарянската лъжа и победен венец придоби, сега заедно с ангелите ти се веселиш и с мъчениците ведно живееш — с тях непрестанно се моли на Христа Бога за всички нас.


13 февруари. Светител Серафим чудотворец Софийски. Тропар, глас 4.

Чрез девствената чистота ти придоби богословие свише и се яви стълб на Православието, утвърждавайки паството си в апостолската вяра; в любовта си ти пазеше истината и благодат изобилна от Бога получи — затова изливаш потоци от изцеления и чудеса върху всички, които с вяра и любов прибягват към тебе, свиден наш отче Серафиме!


Кондак, глас 7.

В подвизите на благочестието ти се преобрази, изобилно прие озарението на Светия Дух и като запален светилник прогони мрака на ересите, затова и в деня на тържеството на Православието ти се пресели при Светлината предвечна — Христа: моли Го за душите ни!

14 февруари. Св. равноапостолен Константин-Кирил Философ, учител на славяните. Тропар, глас 4.

От пелените още ти взе за сестра премъдростта прилежно, богогласний, и като девойка чиста и пресветла я прие и с нея украси душата си, като със скъпоценно злато, и стана втори Кирил за Църквата по име и по разум, о премъдрий!


Кондак, глас 2. Подобен: „Твърдите проповедници на Бога...“

С твърд ум и боговдъхновено учение ти преброди света, просвещавайки го и вселената озари с пресветли зари, Кириле блажени, вредом сеейки пресветлото слово Божие на север, запад и юг. Но понеже имаш дръзновение пред Христа, непрестанно за нас се моли!25 март. Благовещение на Пресвета Богородица. Тропар, глас 4.

Днес е началото на нашето спасение; днес се разкрива тайнството, отвека скрито: Божият Син става Син на Девица и Гавриил благодат благовести; нека и ние с Него да пеем на Богородица: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе.“Кондак, глас 8:

На тебе, Богородице, като непобедима воевода, победни песни пеем, и от злини избавени благодарствени пения Ти възнасяме ние, Твоите раби; но понеже имаш непобедима сила, от всякакви беди ни освободи, та да ти викаме: радвай се, Невесто неневестна!


6 април. Св. равноапостолен Методий, учител на славяните. Тропар, глас 4.

Свише дарувай Твоите милости, Христе, на нас, празнуващите светлото успение на Твоя светител Методий; отвори ни дверите на Царството и разкъсай веригите на многото ни грехове по неговото застъпничество, о Владико, и помилвай ни!


Кондак, глас 2. Подобен: „Неуморимата в молитви Богородица...“

Всички да възпеем божествения и верен Методий и с любов да го облажаваме като велик пастир на славяните и честен служител на Светата Троица и прогонител на ересите, защото той се моли непрестанно за всички нас.


25 април. Св. апостол и евангелист Марк. Тропар, глас 3.

Научен от върховния апостол Петър, ти бе апостол на Христа и като слънце възсия над страните, украшение на народа Александрийски, о блажений. Ти, като светлина и стълб църковен, избави Египет от заблудата, като цял го просвети с учението си, затова празнуваме светло и с благоговение твоята памет, богогласни Марко: моли Бога, Когото благовестиш, да даде на душите ни прошка на греховете!


Кондак, глас 2.

Като прие от висините благодатта на Духа, ти разкъса плетениците на риторите, апостоле, и, улавяйки всички народи, Марко всеславни, ти ги доведе при твоя Владика чрез проповедта на Божественото Евангелие.


2 май. Св. равноапостолен княз Борис-Михаил. Тропар, глас 4.

Днес празнуваме паметта на благоверния княз Борис и успението на преподобния сред монасите Михаил, осенявани от неговото благодатно застъпничество, и умилно към него молитви възнасяме: закриляй ни с покрова на твоето застъпничество и избави твоя народ от всякакво зло, като молиш Христа Бога, Когото с цяла душа си възлюбил, да спаси душите на ония, които тебе, отче, почитаме вярно.


Кондак, глас 4. Подобен: „Днес Ти се яви...“

Ти се облече в одеждата на Божията правда и Князът на ангелите те увенча с венеца на вечна слава, равноапостолни княже Михаиле, защото в твои дни възсияха мирът на Христовата правда и славата на богопочитанието — затова и във вечния град за нас, чеда на чедата ти, ти се молиш на Бога и от беди и грехове пазиш душите, които се веселят в твоя празник.


4 май. Св. новомъченици от Батак. Тропар, глас 5.

Като овце, обречени на клане, страшни мъки за името Христово претърпяхте, старци, мъже и момци, младенци заедно с майките си, целомъдрени невести и девойки чисти — всехвални баташки мъченици, украшение на българския народ: молете Христа нашия Бог за ония, които с вяра и любов почитат вашите страдания.


Кондак, глас 5.

От Христа не се отрекохте, но мъки страшни и чутовни предпочетохте пред лъжовния живот в неблагочестивата агарянска вяра, затуй, живеейки на небесата заедно с всички светии, непрестанно молете Христа Бога за ония, които с любов празнуват вашата памет и от все сърце ви пеят: радвайте се, многострадални отци и майки наши!


9 май. Пренасяне мощите на св. Николай. Тропар, глас 4.

Днес светло тържество настана, град Барсе радва и с него ликува цялата вселена, пеейки духовни песни, защото днес е тържество свещено — пренасяне на честните и многоцелебни мощи на светителя и чудотвореца Николай, — което като слънце незалязващо изгря със светозарни лъчи, прогонващо тъмата от изкушения и беди от пеещите вярно: спасявай ни като закрилник наш, велики Николае!


Кондак, глас 3.

Като звезда, грееща от изтока до запада, изгряха твоите мощи, светителю Николае, морето освети се от твоето пътешествие и град Бар чрез тебе получава благодат, защото ти се яви за нас, поделяйки ни, изящен чудотворец, предивен и милостив.


11 май. Св. равноапостолни учители на славяните, Методий и Кирил. Тропар, глас 4.

Като еднонравни на апостолите и на славянските страни учители, о богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди всички славянски народи в православие и единомислие, да умири света и да спаси душите ни.


Кондак, глас 3.

Нека да почетем нашите двама свещени просветители, които изляха за нас извор на Богопознание чрез превода на божествените Писания, от който даже до днес ние черпим изобилно и вас облажаваме, Кириле и Методие, които стоите пред престола на Всевишния и горещо се молите за душите ни.


Величание:

Величаем вас, свети равноапостолни Методие и Кириле, които с вашата проповед просветихте всички славянски народи и ги доведохте при Христа.


17 май. Св. великомъченик Николай Софийски. Тропар, глас 3.

Обогатен със сиянието на благодатта, о славний, и чрез него получил смелост, ти мъжествено изповяда единосъщната Троица пред съдилището; когато с камъни те убиваха, ти пак не се покори, когато с огън те изгаряха, ти пак изобличи безбожната заблуда, многострадални свети Николае. Затуй те молим: изпроси за душите ни велика милост!


Кондак, глас 2. Подобен: „Ти, който небесното търсеше...“

На благочестието истинския поборник и непобедимия помощник всред бедите, божествения Николай нека с песни да възхвалим, защото той в последно време се яви звезда пресветла, която просвещава на верните сърцата; и като стои заедно с ангелите пред Светата Троица, той не престава да се моли за всички нас.


21 май. Св. равноапостолни царе Константин и Елена. Тропар, глас 8.

Когато видя образа на Твоя Кръст в небето, Господи, и след като бе призован, както Павел, не от човек, Твоят апостол сред царете положи престолния град в ръцете Ти — спасявай го винаги в мир, по молитвите на Богородица, едничък Човеколюбецо!


Кондак, глас 3.

Днес Константин заедно с майка си Елена явяват Кръста, всечестното Дърво, посрама за всички юдеи и оръжие на верните срещу враговете, защото заради нас се яви той велик и страшен във войните Знак.


26 май. Св. мъченик Георги най-нови, Софийски. Тропар, глас 4.

С душа, ранена от любов към Бога ти, премъдри Георги славни, на неблагочестивите Христа Бога проповядваше и кривоверието турско с нозе потъпка; когато пък се украси с венеца мъченически, ти възлезе при небесните множества: моли Христа Бога да запази родината ти, този град и народа, който винаги се прекланя пред твоите подвизи.


Кондак, глас 8. Подобен: „На тебе, Богородице...“

Ти, мъченико, се яви като звезда пресветла и нелъжовна, която на света благовести Христа, Слънцето на правдата; и мохамедовото заблуждение с нозе потъпка и беззаконните мъчители ти хвърли в ужас; на верните пък светлина даряваш, като се молиш непрестанно на Бога за всички нас.


24 юни. Рождество на св. славен пророк, предтеча и кръстите Господен Йоан. Тропар, глас 4.

Пророче и предтечо на Христовото пришествие, недоумяваме как да те възхвалим достойно ние, които с любов те почитаме; твоето славно и честно рождество избави от безплодие твоята майка и от немота твоя баща, и на света се проповядва въплъщението на Божия Син.


Кондак, глас 3.

Тази, която преди бе безплодна, сега ражда Христовия Предтеча и той е изпълнение на всички пророчества — върху Този, Когото пророците проповядваха, той положи ръка в Йордан и се яви на Бог Слово пророк, проповедник и Негов Предтеча.


Величание:

Величаем те, Предтечо на Спасителя Йоане, и почитаме твоето преславно рождество от тази, която бе безплодна.


29 юни. Св. славни апостоли Петър и Павел. Тропар, глас 4.

Първопрестолни сред апостолите и на вселената учители, молете Владиката на всички да дари мир на вселената и велика милост на душите ни!


Кондак, глас 2.

Твърдите проповедници на Бога, връх на Твоите апостолите Ти, Господи, засели всред наслажденията на Твоите блага и в покой, защото техните болки и смърт прие повече от всяко всеплодие, Ти, Който единствен познаваш сърцата човешки.


1 юли. Възвръщане мощите на преп. Йоан Рилски от Търново в неговата Рилска обител. Тропар, глас 4.

С възвръщането на твоите мощи твоята обител се обогати, а като ги прие, твоят храм се просветли и, изпълнен с красота, верните зове да празнуват с веселие твоя светоносен ден с такива думи: „Дойдете и получете дарове на благодатта!“


Кондак, глас 2. Подобен: „Неуморимата в молитви Богородица“.

Докрай надвил с твърд ум и непрекъснати молитви всепагубната сила на настойчивия враг, ти от Христа достойно бе прославен, Йоане всеблажени, затуй днес, като празнуваме с веселие светлия ден на възвръщането на мощите ти, ти пеем хармонично: На стадото и на народа твой ти, отче преподобни, си подир Бога похвала и утвърждение.


7 юли. Св. великомъченица Неделя (Кириакия). Тропар, глас 4.
Като извор многоструен ти, премъдра дево мъченице Христова, напои Църквата Христова и извърши подвизи прекрасни, тънещите в мрака на безумното идолопоклонничество ти избави чрез блясъка на чудесата си, о Недельо победителко, затова с дръзновение моли Христа да ни спаси.
Кондак, глас 2.

Събра ни мъченицата Христова, за да възпеем в песни днес божествените й страдания и подвизи, защото в мислите мъжествена, по името си тя се показа господарка и на ума си, и на страстите безчестни.20 юли. Св. пророк Илия. Тропар, глас 4.

Ангел в плът, основа на пророците, втори предтеча на Христовото пришествие е славният Илия, който изпрати свише благодат на Елисей, за да прогонва болестите и прокажените да очиства, затуй и за почитащите го той лее изцеления.


Кондак, глас 2.

Пророче и предзрителю на великите дела на нашия Бог, велик по име Илие, който само със словото си възпря дъждовните облаци: моли за нас единствения Човеколюбец.


27 юли. Свети седмочислени просветители на българския народ Методий и Кирил, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Тропар, глас 1.

Нека с венци на възхвала да увенчаем славните Седмочисленици — Кирил и Методий, Климент, Наум и Сава, Горазд и Ангеларий — като светила изгрели и благовестили нам Триединия Бог, непоклатими стълбове на Българската Църква и боговдъхновени поборници на родното ни слово, които унищожиха идолопоклонничеството и се молят на Христа Бога да утвърди Църквата ни и на душите ни да дари мир и милост велика.


Кондак, глас 4.

Като се явихте непобедими в постничеството, с божествената сила вие победихте лукавствата на невидимите врагове, и като научихте на православна вяра множествата непросветени българи, вие получихте венци: молете Христа за нас, о Седмочисленици, да ни дарува прошка на греховете!


29 юли. Св. свещеномъченик Висарион Смолянски. Тропар, глас 4.

Днес празнуваме паметта на светилника на нашата земя и дивния страстотерпец с любов възхваляваме, защото той посрами злобата на обезумелите агаряни и верните в благочестието утвърди, на него всички с ликуване да пеем: радвай се, отче наш Висарионе, молитвенико за земята българска.


Кондак, глас 5.

Малкото си стадо в изпитните ти не изостави, на верните беше твърд стълб на утвърждение в бедите, а като понесе храбро поруганието и мъченията от мъчителите, ти остана на Христа Бога верен докрай и венец на славата получи в Неговото Небесно царство, отче наш пречудни Висарионе: затова непрестанно моли нашия Бог Христос за ония, които от все сърце те почитат!


6 август. Преображение Господне. Тропар, глас 7.

На планината се преобрази, Христе Боже, като показа на учениците Си славата Си, доколкото те можеха да я съзерцават. Нека и над нас, грешните, по молитвите на Богородица, да засияе Твоята вечна светлина, Дарителю на светлината: слава на Тебе!


Кондак, глас 7.

На планината се преобрази и, доколкото можеха, славата Ти, Христе Боже, Твоите ученици видяха, та кога Те видят разпнат, да разберат, че страданието Ти е доброволно и на света да проповядват, че Ти наистина си от Отца Сияние.


15 август. Успение на Пресвета Богородица. Тропар, глас 1.

В раждането Ти запази девството си, в успението си света не изостави, Богородице — ти в живота се пресели, сама бидейки Майка на Живота и с твоите молитви душите ни от смърт избавяш.


Кондак, глас 2.

Неуморимата в молитви Богородица и наша неизменна надежда в застъпничеството гробът и смъртта не одържаха — понеже Този, Който в нейната утроба вечнодевствена се бе вселил, пресели я в живота като Майка на Живота.


18 август. Успение на преп. Йоан Рилски. Тропар, глас 1. Вж. 19 октомври. Кондак, глас 2. Подобен: „Неуморимата в молитви Богородица...“

С бодрост в молитвите ти неуморен беше и в песнопенията непрестанни на ангелите се уподоби, в гроба влезе, напускайки живота тленен, и на небесата в нетление възлезе, отче Йоане, защото от смъртта към вечния живот Христос Бог те пресели като Свой угодник.


29 август. Отсичане честната глава на светия пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан. Тропар, глас 2.

Споменът за праведника е (увенчан) с възхвала, ала за тебе стига и Господното свидетелство, Предтечо, защото ти се яви наистина по-достоен за чест и от пророците, понеже се удостои и да кръстиш в речните струи Проповядвания; затова и като пострада за истината с радост, ти и на заключените в ада донесе благовестието за Бога, Който се яви на света, Който взема греховете на света и ни дарява велика милост.


Кондак, глас 5.

Посичането славно на Предтечата бе някакъв божествен промисъл, та и на заключените в ада той да проповядва идването на Спасителя. Нека ридае Иродиада, която изпроси беззаконното убийство, че тя обикна не закона Божий нито живота вечен, но временния и измамния.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница