Тв европа+ или липсващото лице на Европейския съюзДата13.01.2018
Размер63.23 Kb.
ТВ ЕВРОПА+ или липсващото лице на Европейския съюз
Точно преди две1 години в Русе, в рамките на фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА се проведе дебат на тема “Българското европрисъединяване в огледалото на електронните медии”. Коментира се отразяването на процеса на присъединяване на България към Европейския съюз и се стигна до заключение, че българските електронни медии са оказали сериозен принос. Четири години по-късно електронните медии продължават своето позитивно отношение към Европейския съюз и най-важното – те го изразяват от екрана и ефира на своите тв и радиостанции. Това е видно от изследвания на МАРКЕТ ЛИНКС. Днес обаче интерес представлява друга гледна точка.

Доколко българите възприемат европейските ценности?

Могат ли да ги дефинират?

Могат ли да ги хармонизират с българската ценностна система? Имаме ли такава?

Дали аудиториите са повлияни в своите оценки от електронните медии или просто повтарят като папагали нещо, което се тиражира масово в общественото пространство?

Доколко ние познаваме добре културното многообразие на народите от Европейския съюз и откъде и как си създаваме тази представа?

Цивилизационните различия фактор за консолидация ли са или източник на напрежение?

Много често сме свидетели на недобронамереност, липса на взаимно разбиране, неточности, които ни дразнят. Общо взето неща, които се случват винаги, когато някой е обект на чужд преразказ. Още повече, когато този преразказ е резултат от препредадена информация. В телевизията репортажът априори съдържа преразказ на някакви събития и носи личните пристрастия на своя автор. А директното излъчване от мястото на събитието все още е лукс за нашите медии.

Имам опасение, че по отношение на развиващото се гражданско общество в посока на европейските ценности ние нямаме устойчиво развитие, а по-скоро демонстрираме конформистки опортюнизъм.

Какво правят медиите?. В общи линии тиражират актуална информация от свои кореспонденти или по дидактичен начин поучават хората за това какво е ЕС. “Така е в Европа!” също се превърна в мантра. А в Европа е най-разнообразно. И все пак на глобално ниво съществува важен дефицит. Преди две години ръководителят на преговорния екип от страна на ЕК с България г-жа Бриджит Чернота ни посъветва да представяме повече позитивни наши съвременници. Въпросът е как те да станат известни не само на евроадминистрацията, а и на европейските народи. И тук откривам свободна ниша.

Ние знаем какво става в Япония, САЩ, Ирак, Афганистан и къде ли не , но не знаем какво става в Словения, Хърватска, Исландия, Ирландия, Дания, Норвегия, Естония и т.н. Да не говорим за Кипър и Малта. Световните информационни агенции и пулове са се превърнали един огромен информационен редуктор. Механично реагиращите международни редактори от българските телевизии не са по различни. Тогава? Как да разберем повече, т.е. да се сближим, опознаем, взаимно харесаме с португалците, испанците, шведите, ирландците, и т.н.европейски народи.

Налице е огромен дефицит. В светлината на желанието на всички европейски страни и народи за по-пълно опознаване и съвместно изграждане на общи ценности лесно може да се открие липсата на общ паневропейски телевизионен канал. ВВС за Европейския съюз. Висш модел на цифрова европейска обществена телевизия. Липсата е особено осезаема в контекста на задълбочаващата се финансова и политическа криза в ЕС.Паневропейският канал би трябвало да продуцира собствена информация за европейските институции в блокове през деня, а през останалата част да излъчва програма представена от различни телевизионни канали от всички европейски страни и на независими продуценти. Този канал ПАНЕВРОПА + може да се развие на базата на съществуващия EUROPE BY SATELITE, който излъчва институционална информация за дейността на органите на ЕК и ЕС и се разпространява по сателит.

В бъдеще той би трябвало да продуцира собствена информация в блокове през деня, а през останалата част да излъчва програма представена от различни телевизионни канали /на първо време от националните обществени телевизии/ от всички европейски страни и такава на независими продуценти.

Всяка страна ще селекционира и изпраща собствена програма един път месечно. Тя ще се събира в студиото на EUROPE BY SATELITE в Брюксел и ще се излъчва от там. Цифровизацията, на практика премахва ограничения ресурс и не би трябвало да бъде проблем всяка държава да задели честота за този паневропейски канал. Програмата ще се състои от панели с информация от общоевропейско значение и национални програми продуцирани от всяка страна член на ЕС, както и от кандидатите за членство в съюза.

Примерно – сутрешният блок “Добро утро Европа” да представя актуални новини от Брюксел, Страсбург, работата на комисиите, дирекциите, Съветът на Европа, Съдът по правата на човека, ПАСЕ и други важни европейски институции.

Втори панел ще представя икономическа информация, сервизна информация /времето и т.н. от цяла Европа/, която има огромно значение в условията на бушуващата финансова криза.

Трети панел ще излъчва новини от европейските столици, кросновини – отношения между държавите членки и информация за валутния, енергиен, стоков и трудов пазар в Европа.

Този двучасовият блок се повтаря четири пъти за времето от 06.00 до 10.00 ч..

След 10.00 часа ще се програмират филми и богата културна, фолклорна, научнопопулярна, образователна, развлекателна, младежка, религиозна, етническа програма от всички страни с подчертано интеграционен характер. Тя трябва да представя културното многообразие, така че различията да привличат, а не да остават енигматични в представата на други народи. Всъщност непознатото все още плаши, а глобализацията преди всичко на територията на електронните медии повече унифицира и обезличава, отколкото да подържа линията на многообразие. Волно или неволно армия от редактори редуцират информациите, подчинявайки ги на личните си представи. Така например Япония в новините е страната на високите технологии, чаените церемонии, сепуку и прочие клишета. Дали Япония е само това е риторичен въпрос.

Вечер ще бъде времето на гала програми от различните страни – членки . Това са симфонични, джаз, поп, рок и всякакви други жанрови концерти, оперни и театрални спектакли, филми, изложби, младежки програми. Проблемът как се забавляват различните нации и етноси, на какво се смеят, какво ги вълнува, как учат и работят, какви културни послания създават е от огромно значение за всички европейци.

Централно място ще заемат програми за историческото разнообразие, културата и обичаите на всички народи и на етнически малцинства.

Актуални предавания за проблеми пораждани от различията в общуването, проблеми на пътуващите из страните от ЕС поради различните изисквания, общи тежки проблеми на всички в ЕС – борбата с мафията, трафикът на наркотици, трафикът на жени и т.н. ... Такава информация липсва , а е крайно необходима, дори бих казал, че е с ключово значение за бъдещето на Европейския съюз.

Този канал ще бъде основен културен форум за взаимно опознаване на европейските народи.
Вечер ще бъде времето на големите концерти, премиерни филми, театрални спектакли, филми - портрети на големи личности от различни страни със свой принос в европейското развитие.

ТВ канал ПАНЕВРОПА + ще спомогне много ефективно за обмена на култура и споделянето на ценностите на другия. Разликите ще бъдат туширани за сметка на интеграцията около общи европейски ценности. И най-важното няма да бъде необходимо всяка страна да интепретира какво е искал да каже другия. Това ще бъде форум, на който ще се срещнат културното многообразие и неговото непосредствено възприятие.

С две думи ЕВРОПА + ще бъде аудиовизуалното лице на обединена Европа. Засега тя няма такова.

Най-важното е, че покрай канал ПАНЕВРОПА + различните етноси ще излязат от анонимност, ще отпадат общи знаменатели, които често са причина за необоснована, ирационална омраза. Хората ще участват в обществено-политическите дебати на европейско равнище и ще заяват себе си като активни граждани. Най-важното е, че ще чрез този канал хората ще разчупят тясната, остаряла рамка на класическата държава от средата на 20 век и чрез техните позиции и интереси те ще могат да се интегрират по естествен път. И тогава Балканите ще престанат да бъдат синоним на буре с барут. Всеки, който не вярва би трябвало да прочете есето на Иво Андрич ‘Писмо от 20-та година”.

Едва тогава ще можем да отговорим на въпросите за качеството на информацията, устойчивото развитие на тенденцията за възприемане на европейските ценности и тяхното прилагане на местна почва. От всички народи, не само от българския.

Композитната програма на ТВ канал ПАНЕВРОПА + ще възприеме модела на работа на ARD, FRANCE 3 и EURONEWS. И тогава нещата няма да се оскъпяват, а ще бъдат въпрос на организация и композиране на програмата...


Иво Драганов
П.С. През 1993 и 1994 година г-жа Елена Томалевска-Цанкова селекционира, преведе и организира излъчването на десет часа българска телевизионна програма по френският канал TV 5 поднесена като „Ден на България по TV 5”. Нашата продукция е гледана от над 90 милиона души и е посрещната изключително радушно. За съжаление след смяната на ръководството на БНТ, на Елена й бе отказано съдействие от новото ръководство и тази прекрасна инициатива пропадна. Но, останаха двете години позитивна практика. Какво пречи този опит да се мултиплицира и пренесе на ново паневропейско ниво?

И.Д.

1 2006 г.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница