Тютюнопушене и последици за здраветоДата01.02.2018
Размер43.74 Kb.
Тютюнопушене и последици за здравето
Тютюнопушенето е една от най-широко разпространените нездравословни привички, която зависи единствено и само от отделния човек. Представлява тежка битова интоксикация на човешкия организъм и е рисков фактор №1 за множество болестни състояния, инвалидизация и преждевременна смъртност. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната система; 80-85% от белодробния рак;30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.

Здравни предупреждения за разрушителните последици върху организма дължащи се на тютюнопушенето

Дихателна система

Сред най-силно засегнатите от тютюнопушенето в човешкият организъм е дихателната система. В белият дроб попада сложна комбинация от около 4000 химически вещества, много от тях токсични, дразнещи, канцерогенни. Тютюневият дим причинява дразнене и спазъм на гладката мускулатура на бронхите, увеличаване на слузната секреция и увреждане на ресничестия епител на лигавицата. По този начин се нарушават бронхиалната проходимост и нормалните механизми за очистване на бронхиалното дърво. Развиват се остри, а след това и хронични възпалителни заболявания.

Има много доказателства, че белодробните инфекции, на първо място пневмониите, са по-чести при пушачите. Хроничната обструктивна белодробна болест, позната като хроничен бронхит и емфизем се среща най-често при пушачи. Показателите за бавната и мъчителна смъртност при заболяването са пряко свързани с броя на изпушените цигари. При пушачите е висока честотата на заболяване от рак на белия дроб и белодробна туберкулоза, поради намалената устойчивост към инфекциозните причинители.

Сърдечно-съдова система

Заболяванията сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, атеросклероза и артериална хипертония са причина за високата смъртност. Един от многото рискови фактори за тези сериозни заболявания със значимо високо присъствие е тютюнопушенето.То съкращава средната продължителност на живота на пушача с около 10 години.

Всяка изпушена цигара ускорява сърдечната дейност с около 20 удара в минута.

При тютюнопушене кръвното налягане се повишава с 20% до 40%, което се дължи на учестяването на сърдечната дейност и свиването на кръвоносните съдове.

Тютюнопушенето ускорява образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове, поради което то е един от най-важните рискови фактори за исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест. Характерна за пушачите е и болестта на Бюргер, при която се развива болезнено стеснение на артериите на долните крайници, довеждащо до некроза и ампутация.

Нервна система

Нервната система е много чувствителна към въздействието на тютюневите отрови. Никотинът който създава силна психическа зависимост уврежда нервната система по два начина: пряко токсично действие върху нервната клетка; спазъм на кръвоносните съдове, който се отразява върху кръвоснабдяването на мозъка и се проявява с главоболие, виене на свят, отслабване на паметта, намаляване на работоспособността и други. При продължително пушене могат да бъдат засегнати и сетивата: слухът намалява, зрението отслабва, като се увеличава рискът от катаракта.Храносмилателна система

Устната кухина и дъвкателният апарат са сред първите, които се срещат с тютюневия дим. Особено силно се засягат влизащите в непосредствен контакт с дима лигавици на устните, езика, гласните струни и т.н. Зъбите пожълтяват и лесно се развалят, инфекциите на венците около зъбите са много по-чести при пушачите. Те също по-често страдат от хроничен гастрит и язвена болест на стомаха. Тютюнопушенето е една от причините за развитието на стомашен рак.Ендокринна система

Има достатъчно доказателства, че тютюнопушенето предизвиква ендокринни промени като засяга хипофизата, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, функцията на тестисите и яйчниците, калциевият метаболизъм и действието на инсулина. Това вредно въздействие се причинява от никотина и другите токсични вещества в тютюневия дим. Пушенето има множество ефекти върху хормоните, някои от които са свързани с важни клинични последици, като повишен риск и повишена тежест на хипертиреоидизъм, остеопороза и намалена плодовитост, допринася за развитието на инсулинова резистентност и следователно захарен диабет тип 2.Полова система

Доказано е, че тютюнопушенето дава вредно отражение на половите органи и тяхната функция. Тютюневият дим влияе не само на активните и пасивните пушачи, но и на техния генетичния материал в сперматозоидите и яйцеклетките.

Мъжете пушачи по-често страдат от импотентност и произвеждат с около 24% по-малко количество семенна течност и имат по-висок дял на сперма, показваща груби аномалии.

Жените пушачки по-често страдат от безплодие. Менструалните разстройства са по- характерни за тях - болка, нередовна менструация и аменорея.Пушещите жени които ползват орални контрацептиви имат по-голям риск от развитие на сърдечносъдово заболяване. Тютюнопушенето при жените е причина за ранната менопауза, която настъпва с 2-3 години по-рано и води до преждевременно остаряване.

Недоносеността, мъртвородените и вродените аномалии на плода са по-чести сред пушещите бременни жени. Бебетата родени от пушачки обикновено са с поднормено тегло. При тези деца се среща по-често и синдрома на внезапната детска смърт.

Опорно-двигателен апарат

Тютюнопушенето е един от водещите предотвратими фактори за развитието на заболяването остеопороза. От една страна никотинът потиска функцията на остеобластите - клетките изграждащи костното вещество в организма, а от друга страна предизвиква ускорено извличане на калций от костите.Кожа

Пушененето състарява преждевременно кожата.Тя става сивкава, безжизнена, отпусната.Ракови заболявания

Хората пушещи дълго време, както и пасивните пушачи са с увеличен риск от развитие на ракови заболявания.Установено е ,че в тютюневият дим се съдържа коктейл от около 50-60 канцерогенни и мутагенни химически вещества. Раковите заболявания се развиват предимно в тези органи, които са в постоянен контакт с тютюневия дим: бял дроб, бронхи, трахея, устна кухина, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник.С тютюнопушенето се свързват и раковите заболявания на гърдата, панкреаса, бъбреци, жлъчен мехур и други. Рискът за поява на раково заболяване се определя от: генетични предпоставки; възраст на пропушване; продължителност на пушене; брой на цигарите, изпушвани дневно;съдържание на никотин и катран в употребяваните цигари; дълбочина на всмукване на дима и други.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница