Ubuntu и Debian gnu/LinuxДата22.01.2017
Размер15.63 Kb.
Ubuntu и Debian GNU/Linux
Ubuntu Linux е една сравнително нова дистрибуция, която успя да се изкачи на мястото, което дълго време беше заето от Mandrake Linux (или сегашната Mandriva) . Изграден на стабилната основа на Дебиан, вече доста месеци не е помръдван от върха.
Наскоро четох сайт, в който се говореше за връзката между Убунту и Дебиан. Автора стигна до извода, че всеки който е успял и е инсталирал Убунту, за който се твърди че е елементарен за инсталация, би могъл спокойно да си инсталира Дебиан , понеже инсталаторите били еднакви . Говореше се за пренебрежителният избор от приложения, сместени на едничкото CD, което едва ли не осакатява възможностите на дистрибуцията . Но все пак, тя е на първо място и би трябвало да има защо ...
Разлика между инсталаторите има . За целта инсталирах на лаптопа си най-новият рилийс на Дебиан - Sarge . Колкото и учуден да останах, дистрибуцията не успя да засече нито един от моите NTFS и ext3 дялове на харддиска. ОК, изтрих си Линукските дялове под Уиндоус и така освободих добро количество unpartitioned space (свободно място) на харда ми . Отново без резултат ... Така ми остана широкият избор между да се откажа от инсталацията или да създам нов партишън тейбъл с пълен формат на харда ми и да инсталирам ... Желанието ми беше достатъчно силно да видя за какво иде реч, затова прехвърлих важните данни на друг компютър и инсталирах Дебиан Сардж . Но защо трябваше да се стига до тук по този начин ?
Инсталирайки Убунту е достатъчно единствено да създадете нов дял под Уиндоус, да го изтриете и след което "човешкият Линукс" (от мотото на Ubuntu - Linux for human beings) ще засече всички дялове на харддиска и ще ви даде опцията която липсваше при Дебиан - use largest free space т.е да използва най-голямото свободно пространство на харда . Воала , преминахте най-трудната част !
Да се говори ,че на Убунту му липсва софтуер е все едно да кажете същото за Дебиан ! В интернет, на 1 ред в конзолата разстояние или на няколко клика през пакетният мениджър Synaptic можете да си инсталирате над 16 000 програмни приложения, повече от която и да е дистрибуция . Това се дължи на основата на програмното осигуряване на Дебиан системите . Така единият диск ви е напълно достатъчен ако имате сносна връзка към интернет .
Убунту Линукс и Дебиан ГНУ/Линукс са един отбор, чиято цел е разпространението на свободният софтуер до всички хора на този свят, предлагайки качествени и стабилни софтуерни решения с отворен код . Глупаво е да се отправят нападки между феновете на двете дистрибуции .


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница