„училищен център за интеграция „заедно у дома, заедно в европа”Дата05.08.2018
Размер36.25 Kb.ПРОЕКТ BG051PO001-4.1.05-0011„УЧИЛИЩЕН ЦЕНТЪР

ЗА ИНТЕГРАЦИЯ „ЗАЕДНО У ДОМА, ЗАЕДНО В ЕВРОПА”

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз
Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд.

ПГСС «Златна нива» гр. Айтос носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или МОН.

Бюлетин за дейността на клубовете по проекта за месец август 2013 година
Лятото макар и ваканционно, беше наситено с дейности за участниците в клубовете по проект „Училищен център за интеграция „Заедно у дома, заедно в Европа“ в ПГСС „Златна нива“ град Айтос.

Дейността на клуб „Художествено слово“ през месец август 2013 година беше посветена на участието на фестивала- празник на град Доспат. Самият фестивал се проведе в периода от 23 до 25 август. Той беше посветен основно на Родопа и родопските легенди, митове, песни и танци. Освен това имаше участие и на самодейни певци и състави-гости и популярни певци и артисти. Проведохме много срещи както с известни личности, така и с хора от местното население.

Посещението в град Доспат съчетахме освен с фестивала и с много мероприятия, за да могат учениците да попият от прекрасната природа, уникалните родопски масиви, величествения язовир Доспат, уникалните традиции и обичаи на местното население, както и пословичното им гостоприемство. Проведохме срещи с населението на град Доспат и на село Триград, в което има хора от различни етноси и религии.

Организирахме кратки пътувания до природните забележителности, които са в близост до град Доспат. Обиколихме язовир Доспат, видяхме язовирната стена и се снимахме за спомен там. Посетихме и разгледахме Ягодинската пещера, пещерата „Дяволското гърло“, Триградското ждрело, Буйновското ждрело, село Триград и местността „Орлово око“. Останахме изумени от величествената природа. Красотата на двете ждрела още е пред очите ни, а гледката от 1563 м от площадката на „Орлово око“ никога няма да забравим. Останахме очаровани и от прекрасните пещери, както и от самата природа на всякъде по пътя до тях.

Споменът за участието на фестивала „Родопа пее и танцува“ и празникът на град Доспат ще останат едни от най-запомнящите се за нас събития в календара на клуб „Художествено слово“ по проект „Заедно у дома, заедно в „Европа“ за тази година
За шести пореден път през жаркия август местността Добромерица, превърнала се за три дни в селище пренесло бита и културата на българина от преди 100-200 години, посрещна хиляди гости – участници и зрители в Националния фестивал на фолклорната носия „Жеравна - 2013г”.

През парадния вход между шпалир от гайдарджии с родопски каба гайди преминаха и учениците от клуб „Шарена черга”, работещ по проект Училищен център за интеграция „Заедно у дома, заедно в Европа”, който ПГСС „Златна нива” град Айтос реализира.

Момичетата се вълнуваха. На тях бе отредено да открият фестивалната програма на самодейните състави през втория най-голям ден с изпълнението на лазарски песни и танц. Организаторите от ансамбъл „Българе” дадоха право най- напред младостта да стъпне на импровизираната сцена приличаща на тучна селска поляна. Да покаже, че българския фолклор е жив, и че докато я има Родината ни, той ще се предава от стари на млади и винаги ще бъде жив. Участието нямаше конкурсен характер, но имаше признание. То беше изразено в грамоти, които получиха всички участници. Нашата е „За цялостен принос на автентичност и колорит”.

След представянето ни започнаха изпълнения на фолклорни състави и клубове. Завъртяха се автентични народни хора, запяха се автентични песни, представиха се народни обичаи. Такова вълшебство събрано на едно място трудно може да се опише. То трябва да се преживее. Гледайки красивите танци. Слушайки сладкогласните песни, нежните мелодии на кавали, гадулки и тамбури, звучните изпълнения със зурни, майсторството на гайдарджии и тъпанджии. А засвиреха ли духовите оркестри дошли от земите край Дунава ставаше мало и голямо хоро да играе.

Жеравна. Предполага се, че името на селото е със старославянски корен и означава воденица, която за да е жива и е нужна вода да работи. А в този край се лее много вода.Чиста, студена, бърза по реките и пее, та оглася Балкана.

Като нея три дни се лееха звуци, мелодии и танци. Пригласяха и се носеха по върхове и долини. Какво по- голямо доказателство, че нашият фолклор продължава да живее. Че той може да събира хора, да полага основи на приятелства. Затова е жива и Жеравна. Всяка година стоплена от жаравата на нестинарите. Огряна от буйният огън, около, който здраво се държат хиляди познати и непознати хора в безкрайно кръшно българско хоро. Огън, накладен от Ансамбъл „Българе” за да разпалва и поддържа българския дух.Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна ще остане завинаги в сърцата на участниците от клуб „Шарена черга”, работещ по проект Училищен център за интеграция „Заедно у дома, заедно в Европа” в ПГСС „Златна нива” град Айтос.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница