Уикенд в Златоград и Кавала с тръгване от Бургас, Варна и ШуменДата15.01.2018
Размер51.85 Kb.
Уикенд в Златоград и Кавала

с тръгване от Бургас, Варна и Шумен
Бургас – Перперикон – Златоград – Кавала – Бургас

13.10.2012 – 14.10.2012

I ден
06:00 ч - Отпътуване от Бургас за Перперикон. Около 10:00 ч - Пристигане на Перперикон.Разглеждане и екскурзоводска беседа за открития археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост. Името му е свързно със златните монети перпера известни и като златица в средновековна България . Счита се, че това е епископският град ,в който Никита Ремесиански е покръстил бесите и им е дал създадената от него тракийска азбука и християнско богослужение на тракийски език Свещенният хилядолетен град е унищожен от турците в ХІV в. и жителите му са отвлечени в робство. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. Площта му е около 12 кв. км. Разкопките там започват през 2000 г. и продължават, разкрит е голям скален град, чиито разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано.Още от края на XIX в. Константин Иречек съобщава за средновековната крепост Хиперперакион (Перперикон), макар лично да не е посещавал местността. Интересен момент в неговото описание е фактът, че сред преобладаващите турски топоними единственият оцелял е хидронимът Перперек-дере, името на реката, оформила красивата долина, над която се издига Перперикон. 13:00 ч – Отпътуване за Златоград. 15:00 ч – Разглеждане на Етнографския ареален комплекс Златоград с екскурзоводска беседа. Град Златоград се намира в Южна България. Разположен е в Източните Родопи по долината на река Върбица. В Златоград и околностите можете да посетите много църкви, манастири и християнски гробища, които свидетелстват, че по тези земи е живяло предимно българско население. Интерес представляват архитектурни и културни паметници от XVIII- XIX век в самия град. Тук е запазена най - старата църква в Родопите - “Успение Богородично” , построена през 1834 г. Забележителности в града: Стояновата къща с килийното училище от 1832г.; най- старият писмен паметник, открит в Родопите - “Златоградският писмовник” от 1852 г.; Ареалният архитектурен резерват, където са запазени много стари родопски къщи; параклисите “Св. Атанас”, “Св. Неделя”, “Св. Илия” и “Св. Константин и Елена”; язовир Златоград.Нощувка.
II ден

08:00 ч – Закуска.Отпътуване за Кавала. 10:00 ч – Пристигане и разглеждане на Кавала. Кавала е вторият по големина град в Северна Гърция и е столица на префектурата Кавала. Намира се на залива Кавала, срещу остров Тасос.Кавала е основан от колонисти от о.Тасос през VI в.пр.Хр. През времето града се е разраствал и в момента е най-голямото пристанище в областта Западна Македония, Гърция. Много добре е развита търговията с тютюн. В града се организира и един от най-големите етнически фестивали – международния фестивал Космополис Запознаване със забележителностите на града: Крепостта на Кавала - намира се на 15-20 минути пеша над пристанището; Акведуктът Камарес - построен е между 1520 и 1566 г. от османския султан Сюлейман Великолепни. Намира се в стария квартал Панагия; Къщата-музей на Мехмет Али - роден в Кавала ,основател на последната династия,управлявала Египет до 1952. ; Имарет - късноосманска сграда, типичен пример за ислямска архитектура,построена от Мехмет Али,намира се в Панагия (стария град),първоначално е използвана за учебно заведение, днес е луксозен хотел; Археологическия музей ; Морският музей; Музей на тютюна - представя интересна експозиция за един от основните поминъци в Кавала - отглеждането и преработката на тютюн. Намира се на улица Konstantinou Palaiologou 4, вход свободен; Музей на восъчните фигури - срещнете се с най-популярните гръцки и световни лица, сред които Майкъл Джексън, Мадона, Андреас Папандреу и др.; , Античният театър във Филипи - Намира се в основата на източната стена на град Филипи и е много добре запазен. Всяко лято там се провежда Фестивалът във Филипи с театрални и музикални изпълнения.

15:00 ч – Отпътуване към България (Бургас)

Цена на възрастен от Бургас: 115лв.

Цена на възрастен от Варна: 140лв. ( при минимум 4 човека )

Цена на възрастен от Шумен: 150 лв. ( при минимум 4 човека)
Цената включва :

* транспорт с луксозен автобус ,сервиране на безплатни топли напитки /кафе,чай/ * една нощувка със закуска в Златоград

* мед.застраховка

* екскурзоводските беседи на Перперикон , Златоград и Кавала.

 

Екскурзиите се провеждат при минимален брой 20 туриста. При по- малка група екскурзиите се осъществяват с доплащане, което се определя в зависимост от броя на записалите се, туристите се уведомяват предварително и имат право да приемат или откажат новата цена.

* Необходими документи – валиден международен паспорт; - за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите –международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие от родителите детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. * *Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 40 пълноплащащи туриста;
* Агенцията си запазва правото да променя цените в следвие на драстично увеличение на горивата.
* Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването - 7 дни преди датата на тръгване;

За информация и записване : „ Вива травел” ООД гр.Бургас Тел./ факс 056 / 84 12 45 ; GSM : 0888 / 430 816 ; 0888 / 477 710 e-mail:vivatravel.05603@abv.bg ; vivatravelnet@gmail.com www.viva-travel.net


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница