Управителен съветна сдружение на общинските болници в българияДата02.06.2018
Размер46.48 Kb.
ДЕКЛАРАЦИЯ
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТНА СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

 

            Днес, 12.12.2011 г. на заседание на УС на СОББ след обсъждане на предоставени данни за състоянието на 38 общински болници към септември 2011 г., във връзка с публично оповестени резултати от договаряне между БЛС и НЗОК за НРД 2012 и предстоящ събор на БЛС се прие следната декларация:1. През 2011 г., независимо от нашите усилия за постигане на промяна и отправяни предупреждения за последиците от НРД 2011 към НС, МЗ, БЛС, НЗОК и др., продължи рязкото влошаване на нормативно определяните условия за работа на общинските болници и съответно - предоставянето на болнична медицинска помощ на обслужваното от тях население.

За 38 общински болници (около ½ от общинските болници извън областните градове в страната), с 1 219 212 обслужвано население (1/6 от населението на страната)  броят на клиничните пътеки, по които се работи по договор с НЗОК за 2011г., е намален средно с 26%. За 24 от тях най-засегнати болници,  с 661 598 обслужвано население, средното намаление е почти катастрофално - 38%.Обективно не е възможно, от началото на 2011 г. болници, които години наред са извършвали тези дейности в съответствие със съществуващите изисквания, пациентите съзнателно са ги избирали да се лекуват в тях, непрекъснато са проверявани от НЗОК и не са прекратени договорите им за нарушения, вече да са негодни да вършат същата работа.

Резултатът от всичко това за 9 месеца е: 0,4% намаление на средствата за болнична помощ, изплатени от НЗОК на тези 38 общински болници; няколко други общински болници престанаха да съществуват; чувствително се влоши финансовото състояние на значителна част от болниците.

За обслужваното население, което е бедно, отдалечено от големи болници, с етнически и демографски особености, рязко се засилват и без това конституционно недопустимите неравенства при ползването на болнична медицинска помощ. Изчезването на съществуващи медицински услуги обезсмисля здравното осигуряване и усилва мотивацията да не се плащат здравните осигуровки.

 2. През 2011 г. институциите, имащи отношение към здравеопазването, продължиха последователно процеса на елиминиране (възможно е да се касае за дискриминация) на две от най-важните медицински специалности – вътрешни болести и педиатрия.

Вече се стигна до там,  че при преговорите между БЛС и НЗОК тези специалности не бяха включени в графика, а по-скоро допускането на участието им в клиничните пътеки е въпрос на жест от профилните специалности. Това се случва при императивните изисквания на чл. 5 т.2 от Закона за съсловните организации – БЛС да представя своите членове при преговорите за сключване на НРД.  В общинските болници отделенията по тези специалности са основни. Патологията, свързана с тях е преобладаваща сред обслужваното население. Следваната в последните години стратегия тази патология да се обслужва от профилни специалности, води до лекуването на болест, а не на пациент, многократно намалява ефективността в работата на лечебните заведения при недостатъчен финансов ресурс, намалява качеството на предоставените медицински услуги, в ситуацията на напреднало демографско стареене на населението все повече противоречи на потребностите на обслужваните пациенти. Нормативното ограничаване на възможностите за работа на специалистите по вътрешни болести и педиатрия води до това, лечението на пациенти с повече заболявания в по-лек начален стадий да става все по непреодолима бариера

Крайният резултат е отново същият – влошаване на условията за работа на болниците и на предоставената медицинска помощ на населението.

3. През 2011 г. БЛС продължи да не изпълнява възложени му от Закона за съсловните организации задължения

В писмо до БЛС от 16.11.2011 г. поставихме проблема неравнопоставеност между терапевтични и хирургични клинични пътеки в НРД 2011 и предходни договори с искане за становище.

Съгласно чл. 176 т.2 и т.3 на НРД е закрепена принципна неравнопоставеност между съдържанието на терапевтични и хирургични пътеки - терапевтичните специалности трябва да доказват определена диагноза от посочен изчерпателно списък от МКБ 10 и след това да лекуват. При хирургичните пътеки няма изисквания за поставяне на диагноза, а могат да се извършват диагностични и хирургични процедури на всеки пациент. Нормалната логика предпоставя много по-отговорен подход към доказване на диагнозата именно тук, заради далеч по-сериозните последици от извършваните интервенции. А в т.7 от структурата на клиничната пътека не е регламентирано как се поставя и съответно попълва окончателната диагноза. Всичко това има пряко отношение към структура на лечебни заведения, обем от изследвания, цени на пътеки, грешни диагнози, съдебни последици и т.н. До този момент на нашето писмо няма получен отговор.

На 5.12.2011 г. с писмо на НЗОК се промени документооборота между МБАЛ и НЗОК, който подробно е разписан в НРД 2011. Подобна промяна е възможна само чрез анекс. БЛС до този момент не реагира официално на случващото се.

НРД 2012 последователно продължава официално обявената политика на създаване на условия за изчезване на общинските болници. Последователно заеманата позиция от БЛС дори и в нарушение на закона, съзнателно скриваните данни за движението на финансовите средства от НЗОК към изпълнителите, липсата на стандартизирано определяни от МЗ показатели за здравното състояние на населението по области в страната и др. са част от условията да няма ясна представа за случващото се в системата на здравеопазване.

Вземайки предвид всичко това, очакваме през следващата година все по-големи групи от населението да трябва да платят все повече лични средства за все по отдалечена болнична медицинска помощ. Все повече филиали на бърза помощ няма да разполагат с възможност за консултации със специалисти, лабораторни и ренгенови изследвания. За все повече хора специализираната доболнична помощ ще се отдалечава. Все повече ще са пациентите в тежко и терминално състояние. И всичко това се нарича реформа, която на практика е без финасов ефект. Големият проблем на здравеопазната система са пациентите. Няма значение, че парите са техни и болниците са за тях. Ако за тях промяната се окаже непреодолимо препятсвие и не могат да стигнат до „качествена” медицинска помощ, те ще трябва да заплатят с нещо, което не се продава и купува, не се описва със стандарти, няма цена ...Категорично възразяваме срещу вече 5 годишна тенденция да се концентрира изразходването на средствата на НЗОК в няколко големи града и в няколко привилигировани специалности. Използването на нови завишени стандарти, нива на компетентност на отделения, формирането на цени в медицината на исторически принцип, делегирани и прогнозируеми бюджети, изискуем минимален брой легла в болничните лечебни заведения, завишените изисквания в клиничните пътеки, ограничения за работа на лекари, постоянните промени на законите и т.н. са само част от механизмите, използвани при преразпределението на финансовия ресурс за сметка на здравето на милиони български граждани.

Затова ние приемаме, че основният проблем на българското здравеопазване не е обемът на отделяните за системата финансови ресурси, а правилата и начините за тяхното разпределение и използване.  Управителният съвет на Сдружение на общинските болници в България за пореден път категорично заявява, че не е допустимо за големи групи от населението на България достъпността до медицинска помощ значително да се ограничава, да се ликвидират работещи болници и да се използва НРД 2012 като основно средство това да се случва.
Каталог: images -> upload -> Doc Novini
Doc Novini -> Дкц „Александровска д-р Виолета Нанкова, кожен кабинет №103, от 09 до 13ч, тел
Doc Novini -> Лечебни заведения, в които са организирани безплатни прегледи от кардиолози по повод световния ден на сърцето област благоевград
Doc Novini -> Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, регионални здравни инспекции (рзи), общини и неправителствени организации (нпо) във връзка с втори етап на национална антиспин кампания – ден на влюбените – 14 февруари 2013 г
Doc Novini -> Отчет на програмата на правителството на европейското развитие на България втора година съдържание
Doc Novini -> Инициативи на рзи по повод отбелязването на световния ден без тютюн рзи благоевград 18. 05. 2012 г
Doc Novini -> Съвместни прояви на програма „превенция и контрол на хив/спин”, регионални здравни инспекции


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница