Урок за 1 клас звук и буква иДата19.07.2018
Размер21.19 Kb.

Урок за 1 клас звук и буква и


1. Беседа, посветена на играта, която може да започне с въпроса какво обичат да правят децата най-много. Естествено, че отговорът ще е този, макар че изненади никога не липсват :) След това използваме думата игра като изходна за отделяне на новия звук. Моделираме думата със сини и червени квадратчета, респ. съгласни и гласни звукове.

2. В учебника е дадена думата "игла", представена с предметна картинка. Тук можем да използваме гатанка, за да осъществим връзка с изходната дума. Например:Що е то?

Мъничко, голичко, а цял свят облича.

Отг.:Игла

У: Открийте модела на думата в буквара.

Всъщност и двете задачи може да се използват, стига времето ни да стигне, че с това преструктуриране на учебното съдържание, едва успяваме.

След подреждането на модела на думата и отделянето на звука И, звукът се интонира, описват се характеристиките му на гласен звук. Тъй като децата вече са учили за гласните звукове, за тях понятието не е ново, може да се зададат въпроси от рода с мотива "Да проверим дали звукът е гласен":

1. Среща ли издишната струя преграда от устните, езика, зъбите?
2. Звукът чува ли се ясно?
3. Може ли да образува сам сричка?
4. Може ли да се пее?

Извод: значи той е гласен.

Следва работа със звуковите модели в буквара и откриване на мястото на звука в думата и в сричката.

Стихче за звука И. Учениците пляскат с ръце, когато го чуят в думата.Изгрев, Изток и Избрах,
Искрен, Искам, Интерес.
Като в истинска игра
нови думи идват днес

Иво има имен ден.
Ильо е инат... Или...
Сетих се - със И - игли.
Изведнъж в едната там
се убоде наш Иван.

Запознаване с главната и малката печатни букви И, и. Може да се използва следното стихче, като се изписват елементите й.

Буквата е само от чертички,
хванати една за друга -
като три сестрички.

Децата коментират на какво им прилича буквата. Сравняват главната и малката, сравняват също и с изучените букви. Моделират с пластмасови пръчици. Могат да оцветят и довършат буквата, ако има предварително готови материали, но това е само в случай, че има време.

Сл. задача. По сюжетната картинка в буквара децата "улавят" думи със звука и. В моя случай на лаптопа им давам звукови модели, при които да търсят думата, скрита в картинката. Общо взето ги затруднявам с това упражнение, но пък и авторите на учебника са се постарали доста да ни понапрегнат. От децата се очаква да произнесат, т. е. "активизират" думите": Иво, игра, играе, пистолет, гърми, телевизор, конник (да бе!), филм, цвили (за този глагол не вярвам да се сетят).

Разказват по картинката с няколко изречения, които записваме с модели, за да се научат да отделят, да чуват думите в тях. Последното изречение е записано под картинката. То е: - Иии! и го прочитаме с подходяща интонация, като се правят няколко опита. Тук бих желала някой да ми каже как е правилно да се пише: със или без тиренца между буквите, защото в буквара се срещат и двата варианта. Примерно за Ъ изречението е написано ето така: Ъ-ъ-ъ!.Децата работят със звуко-буквените схеми под картинките: китара, цигулка, пиано. Търси се израза, с който да назоват всички предмети - музикални инструменти. Тук аз бих им пуснала и малко музика, докато работят самостоятелно. Могат да измислят гатанки за всеки от инструментите. Избираме най-сполучливата и нейния автор го награждаваме с печатче на страницата в буквара - на моето е изобразено усмихнато сърчице.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница