Устав на Народно читалище ”Св. Димитър Басарбовски 1902 ”



Дата05.03.2018
Размер221.11 Kb.
#61111

Устав

на Народно читалище ”Св. Димитър Басарбовски 1902 ”

с. Басарбово, общ. Русе, обл. Русе ул. Св.св. Кирил и Методий №66 а

ГЛАВА ПЪРВА
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1 Този устав е съобразен със Закона на народните читалища и урежда основните положения на вътрешно нормативната уредба на читалището в зависимост от специфичните условия, при които се развива неговата дейност.


Чл.2 /1/ Народно читалище “Св. Димитър Басарбовски 1902” е традиционно самоуправляващо се българско сдружение в с. Басарбово, което изпълнява и държавни културно-просветни задачи. В неговата дейност могат да участват всички физически лица без ограничения на възраст, пол, политически и религиозни възгледи и етническо самосъзнание.

/2/Народно читалище “Св. Димитър Басарбовски 1902” е юридическо лице с нестопанска цел със седалище в село Басарбово, общ. Русе и адрес на управление ул. Св.св. Кирил и Методий №66 а., пощ. к. 7071.

/3/ Читалището е вписано в регистъра на Министерството на културата под № 61 от 11.07.2001 г.

Чл.3 Наименованието е : Читалище “Св. Димитър Басарбовски 1902”, което наименование при необходимост ще се изписва на латиница по следния начин: “Citaliste Sv. Dimitar Basarbovski”.



Чл.4 Читалището работи в тясно взаимодействие с учебните заведения, културните институти, църквата, обществени и стопански организации, фирми и др., които извършват или подпомагат културната дейност.

Чл.5 Читалището поддържа тесни връзки за сътрудничество и координация на културната дейност, организирана от общината и участва активно в организацията и провеждането на общоселски и общински културни прояви. Съобразява своята дейност със стратегията на общината в областта на културата.


ГЛАВА ВТОРА
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ


Чл.6: Основната цел на читалището е да задоволява потребностите на населението, свързани с :

  1. Развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователна дейност в селото.

  2. Запазване на обичаите и традициите на населението в селото.

  3. Разширяване знанията на жителите на селото и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата.

  4. Възпитаване в дух на демократизъм, родолюбие и общочовешка нравственост.

  5. Възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание.

  6. Осигуряване на достъп до информация.

Чл.7: За постигане на целите по чл. 6 читалището извършва основни дейности, като:

  1. Уреждане и поддържане на общодостъпни библиотека, читалня, фото, фоно, филмо и видеотека, както и създаване и поддържане на електронни информационни мрежи.

  2. Развива и подпомага любителското художествено творчество чрез създаване на колективи и изпълнители в различни жанрове на изкуството, за които има необходимите условия.

  3. Организиране на школи, кръжоци, курсове, клубове, кинопрожекции и видеопоказване, празненства, концерти, чествания и младежки дейности.

  4. Организиране на изложби на отделни или групи художници във фоайетата на читалищния дом.

  5. Събиране и разпространяване на знания за родния край.

  6. Създаване и съхраняване на музейни колекции съгласно Закона за културното наследство.

  7. Предоставяне на компютърни и интернет услуги.

Чл.8 Читалището може да развива и допълнителна стопанска дейност, свързана с предмета на основната му дейност, в съответствие с действащото законодателство, като използва приходите от нея за постигане на определените в устава цели. Читалището не разпределя печалба.

Чл.9 Читалището няма право да предоставя собствено или ползвано от него имущество – възмездно или безвъзмездно:

  1. За хазартни игри и нощни заведения.

  2. За дейност на нерегистрирани по Закона за вероизповеданията, религиозни общности и юридически лица с нестопанска цел на такива общности.

  3. За постоянно ползване от политически партии и организации.

  4. На председателя, секретаря, членовете на настоятелството, проверителната комисия и на членовете на техните семейства.

Чл.10 Читалището може да се сдружава с други читалища за постигане на своите цели, за провеждане на съвместни дейности и инициативи при условията и по реда на ЗНЧ.

ГЛАВА ТРЕТА
УПРАВЛЕНИЕ


Чл. 11 /1/Членовете на читалището са: индивидуални, колективни и почетни.

/2/ Индивидуалните членове са действителни и спомагателни. Те са български граждани и са длъжни да спазват Устава на читалището, да опазват имуществото на читалището, да участват в читалищната дейност според възможностите си и да не извършват действия, уронващи доброто име на читалището.



  1. Действителни членове са лица, навършили 18 години, които участват в дейността на читалището, редовно плащат членския си внос и имат право да избират и да бъдат избирани.

  2. Спомагателни членове са лица под 18 години, които нямат право да избират и да бъдат избирани. Те имат право на имат съвещателен глас.

/3/ Колективните членове съдействат за осъществяване на целите и задачите на читалището, подпомагат неговата дейност, поддържа и обогатяват материалната му база и имат право на един глас в общото събрание. Колективни членове на читалище могат да бъдат:

    1. Професионални организации.

    2. Стопански организации.

    3. Търговски дружества.

    4. Кооперации и сдружения

    5. Културно-просветни и любителски клубове, творчески колективи.

/4/ Почетни членове могат да бъдат български и чужди граждани с изключителни заслуги към читалището.

Чл.12 Органите на читалището са ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, НАСТОЯТЕЛСТВОТО И ПРОВЕРИТЕЛНАТА КОМИСИЯ.



Чл.13 /1/Върховен орган на читалището е Общото събрание.

/2/ Общото събрание се състои от всички членове на читалището, имащи право на глас.

Чл.14 /1/ Общото събрание:


  1. Изменя и допълва Устава.

  2. Избира и освобождава членове на Настоятелството, Проверителната комисия и Председателя.

  3. Приема вътрешните актове, необходими за организацията на дейността на читалището

  4. Изключва членове на читалището

  5. Определя основните насоки за дейността на читалището

  6. Взема решения за членуване или за ппрекратяване на членството в читалищно сдружение

  7. Приема бюджета на читалището

  8. Приема годишния отчет до 30 март на следващата година

  9. Определя размера на членския внос.

  10. Отменя решения на органите на читалището

  11. Взема решения за откриване на клонове на читалището след съгласуване с общината.

  12. Взема решение за прекратяване на читалището.

  13. Взема решения за отнасяне до съда на незаконосъобразни действия на ръководството или на отделни членове.

/2/ Решенията на Общото събрание са задължителни за другите органи на читалището.

Чл.15 /1/ Редовно общо събрание на читалището се свиква от Настоятелството най-малко веднъж в годината, като на 3 години е отчетно-изборно. Извънредно общо събрание може да бъде свикано по решение на Настоятелството, по искане на Проверителната комисия, или на 1/3 от членовете, имащи право на глас. При отказ на настоятелството да свика извънредно общо събрание, до 15 дни от постъпването на искането, Проверителната комисия или една трета от членовете на читалището с право на глас могат да свикат извънредно общо събрание от свое име.

/2/ Поканата за събранието трябва да съдържа дневния ред, датата, часа, мястото на провеждане и кой го свиква. Тя трябва да бъде получена срещу подпис или връчена не по-късно от 7 дни преди датата на провеждането. В същия срок на общодостъпни места, на вратата на читалището в с. Басарбово и чрез медиите трябва да бъде залепена покана за събранието.

/3/ Общото събрание е законно, ако присъстват най-малко половината от имащите право на глас членове на Народно читалището. При липса на кворум събранието се отлага с един час. Тогава събранието е законно, ако на него присъстват не по-малко от една трета от членовете при редовно общо събрание и не по-малко от половината плюс един от членовете при извънредно общо събрание.

/4/ Решенията се вземат с мнозинство на повече от половината от присъстващите членове с право на глас, освен решенията по чл.14, ал.1, т.1, 4, 10, 11, 12 от Закона за народните читалища, които се вземат с мнозинство най-малко 2/3 от присъстващите членове на читалището.

/5/ Две трети от членовете на Общото събрание на читалището могат да предявят иск пред окръжния съд по седалището на читалището за отмяна на решение на общото събрание, ако то противоречи на Закона или Устава. Искът се предявява в едномесечен срок от узнаването на решението, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.

Чл.16 /1/ Изпълнителен орган на читалището е Читалищното настоятелство. То се състои най-малко от 3 члена, избрани за 3 /три/ години. Те не могат да имат роднински връзки по права и съребрена линия до четвърта степен.

/2/ Настоятелството:



    1. Свиква общото събрание.

    2. Осигурява изпълнението на решенията на общото събрание.

    3. Подготвя и внася в Общото събрание проект за бюджет на читалището, утвърждава щата му и годишната програма за културната дейност.

    4. Подготвя и внася в Общото събрание отчет за дейността на читалището.

    5. Назначава секретаря на читалището и утвърждава длъжностната му характеристика.

    6. Приема нови членове на читалището въз основа на подадена молба.

/3/ Настоятелството провежда най-малко 4 заседания годишно.

/4/ Настоятелството взема решения с мнозинство повече от половината от членовете си.

Чл.17 /1/Председателят на читалището е член на настоятелството и се избира от Общото събрание за три години въз основа на чл.17 от ЗНЧ.

/2/ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ:



    1. Организира и ръководи дейността на читалището, съобразно ЗНЧ, Устаава и решенията на общото събрание.

    2. Представлява читалището.

    3. Свиква и ръководи заседанията на Настоятелството и председателства Общото събрание.

    4. Отчита дейността си пред Читалищното настоятелство.

    5. Сключва и прекратява трудовите договори със служителите, съобразно бюджета на читалището и въз основа на решение на Настоятелството.

    6. Може да изпълнява и длъжността секретар по основен трудов договор.

Чл.18 /1/ СЕКРЕТАРЯТ на читалището:

      1. организира изпълнението на решенията на Настоятелството, включително решенията за изпълнението на бюджета;

      2. организира текущата, основна и допълнителна дейност;

      3. отговаря за работата на щатния и хонорувания персонал;

      4. представлява читалището заедно и поотделно с Председателя.

/2/ Секретарят не може да е в роднински връзки с членовете на Настоятелството и на проверителната комисия по права и по съребрена линия до четвърта степен, както и да бъде съпруг/съпруга на председателя на читалището.

Чл.19 /1/ ПРОВЕРИТЕЛНАТА КОМИСИЯ се състои от трима члена и се избира от общото събрание за срок от 3 години.

/2/ Членове на проверителната комисия не могат да бъдат лица, които са в трудово-правни отношения с читалището или са роднини на членове на Настоятелството, на председателя и секретаря по права линия, съпрузи, братя, сестри и роднини по сватовство от първа степен.

/3/ Проверителната комисия осъществява контрол върху дейността на Настоятелството, председателя и секретаря на читалището по спазване на Закона, Устава и решенията на общото събрание.

/4/При констатиране на нарушения, Проверителната комисия уведомява Общото събрание на читалището, а при данни за извършено престъпление - органите на прокуратурата.

Чл.20 Не могат да бъдат избирани за членове на Настоятелството и Проверителната комисия и лица, които са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Чл.21 Членовете на Настоятелството, включително Председателят и Секретарят, подават декларации за конфликт на интереси при условията и по реда на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Декларациите се обявяват на интернет страницата на читалището.


/2/ Сумите от дарения се изразходват според волята на дарителя или по решения на настоятелството, ако няма изрично изразена воля на дарителя.

/3/ Читалищното настоятелство може да награждава изявили се читалищни служители, читалищни деятели и самодейни колективи, допринесли за обогатяване на читалищната дейност и популяризиране името на читалището и общината на регионални и национални конкурси и прегледи.

Чл.24 Читалището не може да отчуждава недвижими имоти и да учредява ипотека върху тях. Движими вещи могат да бъдат отчуждавани, залагани, бракувани или заменяни с по-доброкачествени, само с решение на настоятелството.

Чл.25 Читалищното настоятелство изготвя годишния отчет за приходите и разходите,

който се приема от Общото събрание.Отчетът за изразходваните от бюджета средства, заедно с отчета за дейността се представя в община Русе.


Чл.26 /1/ Председателят на читалището ежегодно, в срок до 10 ноември представя на Кмета предложения за своята дейност през следващата година.

/2/ Програмата по ал. 1 се изпълнява от читалището въз основа на финансово обезпечени договори, сключени с кмета на общината.

/3/ Председателят на читалището представя ежегодно до 31 март пред кмета на общината и общинския съвет доклад за осъществените читалищни дейности в изпълнение на програмата по ал.2 за изразходваните от бюджета средства през предходната година.
Чл. 27 Счетоводната отчетност се води в съответствие със Закона за счетоводството и подзаконовите документи.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ


&1. Читалището има кръгъл печат, в средата с разтворена книга, с надпис около нея „Читалище Св. Димитър Басарбовски 1902”, а под нея надпис „с. Басарбово, община Русе”.

&2. Празникът на Читалището е 27 октомври

&3. Този нов устав е приет на редовно общо събрание на читалището, проведено на 02.11.2010 година, съобразно &34 от ПЗР на ЗИД на Закона за народните читалища,обн. ДВ бр .42 от 2009. и отменя устава на читалището, приет от общото събрание проведено на 29.05.1997 год.


О Т Ч Е Т

НА НЧ «СВЕТИ ДИМИТЪР БАСАРБОВСКИ 1902» ЗА 2016 г.


ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

I. Актуално състояние на читалището като център с възможности за предоставяне на услуги:

1. Наименование на читалището:НЧ,,Свети Димитър Басарбовски 1902”

2. Населено място: с.Басарбово

3. Брой регистрирани читалищни членове: 62

4. Брой посетители на предоставяни от читалището услуги:920

5. Извършена пререгистрация на читалището в определения от ЗНЧ срок: Решение№99/23.06.2016г. на РОС по фирмено дело №824/1997г. за вписване на Милена Симеонова Йорданова-председател и Елена Григорова Лунчева-секретар

6. Проведени събрания – общи и на настоятелството:Общо отчетно-изборно събрание и 5 на настоятелството

II. Административен капацитет

1. Субсидирана численост на персонала през 2016 г.

Моля да предоставите информация за:

- субсидираната численост на персонала:1 щатна бройка

- поименно разписание на длъжностите, включващо длъжностно наименование, имената, образователна степен и квалификация на лицата, чиито заплати се осигуряват с финансиране чрез субсидия от държавния бюджет



Елена Григорова Лунчева-секретар,магистър по специалност,,Право”

2. Участия на работещите в читалищата в обучения за повишаване на квалификацията, работни срещи, дискусии и други форми за развитие на капацитета на служителите.

(опишете ги)

Обучение по тема ,,Брилятни офлайн” и ,,Маркетингови техники за забележително онлайн ,,присъствие”

3. Наложени санкции на читалището по чл. 31, 32 и 33 от Закона за народните читалища не

III. Материално-техническа база

1. Наличен брой компютри и периферни устройства (принтер, скенер) и други съвременни информационни устройства.

Необходимо е да се предоставят данни и за:

- наличие на интернет достъп-да

- закупена нова техника за периода-не

-1 бр. стационарна компютърна система

-мултифункционално устройство 3 в 1,,Самсунг”- принтер, копир и скенер

-лаптоп ,,Asus”

-проектор и прожекционен екран

2. Сграден фонд

Моля, опишете подробно предоставения и собствения сграден фонд – квадратура, бр. помещения, читалищни салони за публични прояви, акт на предоставяне и начин на отопление.

Обща площ-385 м2

Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на читалището с Акт за общинска собственост №3874 от 12.06.2002г. и Решение №561 от 25.04.2005г. на Общински съвет Русе

Отопление на твърдо гориво

3. Наличие на сграден фонд и/или помещения за читалищна дейност с осигурен достъп за хора с увреждания –не


РЕАЛИЗИРАНИ ДЕЙНОСТИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА 2016

1. Библиотечно и информационно обслужване

- Брой на библиотечните единици във Вашия библиотечен фонд: 10 832

- Брой на новозакупените книги през 2016 г.: 28

- Брой дарени книги през 2016 г.:62

- Брой на абонираните за 2017 г. периодични издания: 4

- Брой творчески срещи в библиотеката през 2016 г.: 5

- Брой читателски посещения през 2016 г.:362

- Брой заета литература през 2016 г.: 320

2. Художествени състави за любителско творчество, функционирали през 2016 г.

(Моля, опишете ги подробно, като посочите ръководителите и броя на участниците в тях) Женска певческа група ,,Китка” с ръководител Спасийка Димитрова - 17 хористки



Танцова формация ,,Басарбовски лудории” с хореограф Катерина Стоянова – 22 танцьори

Група по модерни танци с ръководител Симеон Йорданов – 7 участници

Детска театрална група ,,Да бъде ден” с ръководител Елена Лунчева-13 участника

3. Колективни и индивидуални форми на обучение – клубове, школи, курсове, кръжоци, ателиета, студиа, курсове по изкуствата и други области на знанието, културата, науката и информационните технологии; издателска дейност и др.

/Моля, посочете броя и опишете детайлно всички образователни форми, които читалището е реализирало за отчетния период. Опишете също и броя на привлечените участници/



1. Детска театрална школа

2. Клуб - ,,Моята цветна градинка”

3. Клуб - ,,Природата на Басарбово”

4. Клуб – „Кулинарни фантазии”

5. Клуб – „Художествено слово“

6.Клуб- ,,Майстор по колоездене”

4. Социална политика на читалището – привличане на доброволци; работа с различни възрастови групи; работа с хора с увреждания и осигуряване на достъп на тези хора до дейността на читалището; работа с представители на етнически групи.

(Моля опишете ги детайлно)



5. Музейна или eтнографска сбирка: обновяване на музейни или етнографски колекции, създаване на нови.

(Моля, опишете съществуващите и/или обновени и/или създадени нови музейни и етнографски колекции за 2016 г.).



6. Брой публични прояви и събития, организирани от читалището в населеното място/район, които читалището обслужва.

(Моля, опишете детайлно и по месеци колко и какви инициативи, програми, концерти, изложби, чествания, творчески вечери, срещи, граждански инициативи, спортни занимания, фестивали и др. публични прояви сте организирали през 2016 г. във вашия град/село за местната общност)


1.На 23.01.2016г. възпроизвеждане на ритуала,,Бабинден „ и организиране на маски.Общоселски концерт в чест на празника на родилната помощ.

2.На 04.02.2016г. 112-та годишнина от рождението на патриарха на българската авиация генерал полковник Захари Симеонов Захариев .

3.Изработване на мартеници и организиране на изложба с тях на 1 март.

4.На 03.03.2016 Честване на Освобождението на България и Деня на художествената самодейност.

5.Лазаруване от малки момичета на 23.04.2016г.

6.Велики Четвъртък 28.04.2016 боядисване на великденски яйца от децата.

7.Отбелязване на Гергьовден на 6 май и обичая Гергьовска люлка.

8.На 17.06.2016г. откриване на изложба в читалището по проект ,,Мъдрост и младост-една памет, едно Отечество”със съдействието на РСОСЗР.

9.Отбелязване на 24май-Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

10.На 01.06.2016г. Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България и отслужване на Заупокойна молитва.

11.На 13.08.2016 се организира шахматен турнир на открито,,БЕНОНИ” съвместно с кметство Басарбово.

12.Премиера на детската пиеса,,Трите прасенца” на 18 септември.

13.Представяне пиесата,,Трите прасенца” в ОДЗ,,Синчец”кв.Средна кула.

14.Ден на народните будители и отбелязване на патронният празник на читалището на 1 ноември.

15.Коледно тържество.


7. Участия на ваши художествени състави в общински и регионални, национални и международни форуми, събори, конкурси.

1.На 05.06.2016г. участие НФФ,,Насред мегдана в Арбанаси” на женска певческа група ,,Китка” и солистката Спасийка Димитрова-12хористки и четирима музиканти.

2.На 12.06.2016г. участие в 47.Фолклорен събор,,Златната гъдулка” гр.Русе на танцова формация ,,Басарбовски лудории”,ЖПГ,,Китка” и солистката Спасийка Димитрова.Брой на участниците-12хористки , четирима музиканти и 15танцьори.

3.На 25.06.2016г. участие на III Фестивал,,Сцена под липите” с.Николово на женска певческа група ,,Китка” и солистката Спасийка Димитрова-12хористки и четирима музиканти.

4.На 2.07.2016 участие на Пети НФС,,Лудогорие”гр.Разград на танцова формация ,,Басарбовски лудории”,ЖПГ,,Китка” и солистката Спасийка Димитрова.Брой на участниците-12хористки , четирима музиканти и 14танцьори.

5.На 06.08.2016г.,,Надиграване „ Липник с участието на ТФ,,Басарбовски лудории”-12бр. танцьорки.

6.На 27.08.2016г. участие във ФФ,,Сандрово пее и танцува”с.Сандрово танцова формация ,,Басарбовски лудории”,ЖПГ,,Китка” и солистката Спасийка Димитрова.Брой на участниците-10 хористки,1 музикант и 12танцьори.
(Моля, опишете подробно участията на художествените състави и техния брой)

8. Получени отличия и награди от участия на ваши художествени състави в общински и регионални, национални и международни форуми, събори, конкурси

(опишете подробно по вид и брой награди)
1.Грамота за Трета награда от 47.Фолклорен събор,,Златната гъдулка” гр.Русе и прeмия от сто лева.

2.Златен медал в категорията ,,III Възрастова група-Певчески групи” на ЖПГ,,Китка” при участието им на Фестивала ,,Сцена под липите” с.Николово.

3.Купа,,Награда на публиката” на ТФ,,Басарбовски лудории” на конкурс надиграване” Липник

4.Дипломи за участие на НФФ,,Насред мегдана в Арбанаси” на ЖПГ,,Китка” и на Спасийка Димитрова

5.Грамоти за участие в Пети НФС,,Лудогорие” на ЖПГ,,Китка” , на Спасийка Димитрова и на ТФ,,Басарбовски лудории”

6.Грамоти за участие в Пети ФФ,,Сандрово пее и танцува” на ЖПГ,,Китка” ,на Спасийка Димитрова и на ТФ,,Басарбовски лудории”

9. Проекти, реализирани през 2016 г.

(Моля, опишете реализираните през 2016 г. проекти като основен бенефициент или като партньор на други организации)

,,Басарбовци на мегдана” финансиран от Община Русе

,,Знания за театъра и художественото слово” финансиран от ОФ,,Русе-град на свободния дух”

10. Проекти, чиято реализация продължава през 2017 г.

11. Въведени нови художествени и/или образователни форми

(Моля, опишете конкретно новите художествени и/или образователни форми, които сте въвели през 2016 г.)


Дата: 02.03.2017 г. Председател на читалището:

/ Милена Йорданова, подпис и печат /




ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧИТАЛИЩНАТА ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2017



ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Читалище: ,,Св.Димитър Басарбовски 1902”

село Басарбово

Брой жители на населеното място: 1 386

Брой читалищни членове: 75

СЪДЪРЖАНИЕ НА ГОДИШНАТА ПРОГРАМА

1. Библиотечно и информационно обслужване

Моля опишете както следва:

1. Брой на библиотечните единици във Вашия библиотечен фонд: 10 832

2. Прогноза за увеличаване на библиотечния фонд през 2017 г.: 120

3. Брой на абонираните за 2017 г. издания: 4

4. Брой планирани инициативи в библиотеката – 33

5. Дейности за оптимизиране качеството на библиотечно-информационното обслужване през 2017 г. и конкретни мерки за разширяване броя на читателските посещения:



  • Читалището е единствената културна институция в село Басарбово.

  • Настоятелството ще продължи дейността си по съхраняване на българското и ще провокира интереса на хората към любителското творчество, като ще организира изяви за всички желаещи пред публика.

  • Ще си сътрудничи с колективите на читалища от съседните населени места.

  • Ще взаимодейства с Община Русе.

  • Ще внедрява съвременни информационни технологии за да популяризира дейността си.

  • Ще поддържа и обновява електронен каталог на библиотечният фонд




2. Художествени състави и други форми на любителско творчество, които читалището ще поддържа през 2017 г.

1. Женска певческа група ,,Китка” с ръководител Спасийка Димитрова - 21 хористки

2. Танцова формация ,,Басарбовски лудории” с хореограф Катерина Стоянова - 28 танцьори

3. Група по модерни танци с ръководител Симеон Йорданов – 7 участници

4. Група за възраждане на обичая „Лазаруване“с ръководител Елена Лунчева - 29 участници

5. Група за изучаване на обичая „Коледуване“ с ръководител Елена Лунчева 22 участници



(моля, опишете ги, като посочите ръководителите и броя на участниците в тях)

3. Колективни и индивидуални форми на обучение

(моля, посочете курсове, клубове, школи и/или други образователни форми, които читалището ще продължи да развива през 2017 г.)

1. Детска театрална школа

2. Клуб - ,,Моята цветна градинка”

3. Клуб - ,,Природата на Басарбово”

4. Женска фолклорна група

5.Група за народни танци

6. Клуб – „Кулинарни фантазии“

7. Клуб – „Художествено слово“

8. Група по модерни танци

9. Група за възраждане на обичая „Лазаруване“

10. Група за изучаване на обичая „Коледуване“


4. Планирани нови образователни форми през 2017 г.

(моля, опишете какви нови образ. форми планирате да развие читалищeто)

1. Здравни беседи

2. Билките и техните свойства


5. Планирани нови форми на любителското творчество през 2017 г.

1. рисуване

2. апликации с природни материали

3. природата на Басарбово през фотообектива

(моля опишете подробно планираните нови художествени състави, ако е приложимо)


6. Музейни колекции (съществуващи и/или в проект за 2017)

1. ще продължим създаването на фонд с професионални видеозаписи на характерни за селото традиции и обичаи, които да се предават на идните поколения.

2. изложба на мартеници

3. изложба на великденски яйца, кошници и козунаци

4. изложба на апликации от билки

5. изложба на коледни картички и ръкоделия



(моля, опишете съществуващите музейни колекции, както и тези, които възнамерявате да създадете през 2017 ако е приложимо)

7. Публични инициативи, организирани от читалището за местната общност в седалището му.

(моля, опишете подробно брой и вид на културните събития по месеци и дати, където е възможно - концерти, изложби, четения, срещи, чествания и други публични прояви, които планирате да организирате за местната общност през 2017 на територията на вашето населено място)

  1. Възпроизвеждане на ритуала ,,Бабинден” и организиране на маски – 21 януари

  2. Общоселски концерт в чест на празника на родилната помощ

  3. Общоселска дискотека с развлекателна програма

  4. Отбелязване 113-та годишнина от рождението на генерал-полковник Захари Симеонов Захариев – 4 февруари

  5. Изработване на мартеници – 1 март

  6. Изложба на изработените мартеници

  7. Конкурс за най-оригинална мартеница

  8. Концерт по случай деня на художествената самодейност

  9. Изложба на ръкоделия

  10. Честване на Освобождението на България от турско робство – 3 март

  11. Възраждане на обичая ,,Лазаруване”

  12. Беседа с отец Антоний за историята и обичаите на Великден

  13. Изложба на великденски яйца и козунаци

  14. Състезание за най-здраво великденско яйце

  15. Гергьовденска люлка – 6 май

  16. Гергьовденско хоро и концерт

  17. Еньовден бране на билки от ученици

  18. Изложба на апликации от билки набрани в село Басарбово

  19. Отбелязване на Деня на славянската писменост и култура, чрез рецитал на клуб „Художествено слово“ – 24 май

  20. Детски празник на открито с участието на герои от приказките – 1 юни

  21. Демонстрации на алпийски техники за катерене с гости туристическо дружество „Приста“ и състезание за деца

  22. Отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, поднасяне на цветя пред паметника на загиналите войни от село Басарбово и тържествена заря

  23. Двудневна общоселска екскурзия под наслов „Опознай родината за да я обикнеш“ – месец юли

  24. Организиране на традиционен турнир по шахмат за деца и възрастни – месец август

  25. Организиране на традиционен турнир по белот – месец септември

  26. Отбелязване на денят на възрастните хора – 1 октомври

  27. Честване на патронният празник на читалището - Празник на Св.Димитър Басарбовски – 27 октомври

  28. Концерт във връзка с празника на село Басарбово

  29. Коледари – възраждане на обичая

  30. Коледно тържество

  31. Украсяване на площада за коледа и нова година

  32. Изложба на картички и украса

  33. Възпроизвеждане на нощта на коледа – посещение по домовете на дядо Коледа, Снежанка и техните джуджета. Разнасяне подаръци на децата в Басарбово.

8. Участия в общински и регионални фестивали, прегледи, събори, конкурси и др.

(моля, опишете планираните участия на художествените състави на читалището)

  1. ,,Златната гъдулка” град Русе

  2. ,,Сцена под липите” село Николово,,

  3. ,,Сандрово пее и танцува” село Сандрово

  4. „Ото Дунав до Балкана“ град Борово

9. Участия в национални и международни фестивали, прегледи, събори, конкурси

(моля, опишете подробно планираните участия на художествените състави на читалището)

1.,,Лудогорие”Разград

2. „Да бъде ден“ Албена

3. ,,Златната гъдулка” Русе

4. „Море от ритми“ Балчик


10. Проекти, чиято реализация продължава и през 2017 година.

(моля, опишете предстоящи дейности по вече одобрени проекти на читалището, по които то е бенефициент или партньор)

11. Планирани за разработване през 2017 г. нови проекти

(моля, опишете наименованието на проектите)

Басарбовски лудории“, „Басарбово пее и танцува“



АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ

1. Субсидирана численост на персонала

Моля да предоставите информация за:

- субсидираната численост на персонала (щатни бройки) 1бр.

- поименно разписание на длъжностите, включващо длъжностно наименование, имената на лицата, образователна степен и квалификация.

Елена Григорова Лунчева – секретар на читалището. Образование висше с образователна степен ,,магистър” и квалификация ,,юрист”



2. Планирате ли повишаване на квалификацията на работещите в читалището? (моля опишете конкретно мерките, които ще предприемете в случай, че предвиждате такива за квалификацията на работещите в читалището)

1. посещение на тематични семинари и обучения тясно свързани с работата по организацията на библиотечната дейност и организаторската работа по провеждане на мероприятия






МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКА БАЗА

  1. Наличен брой компютри и периферни устройства (принтер, скенер) и други съвременни информационни устройства; (моля да се опишат подробно)

1 бр. компютър, мултифункционално устройство 3 в 1,,Самсунг”- принтер, копир и скенер, лаптоп ,,Asus”

2. Сградата има ли застраховка: не

3. Състояние на сградния фонд

(моля опишете накратко състоянието на сградата (сградите), която стопанисвате, както и Вашите нужди от текущ или основен ремонт, като посочите ориентировъчна стойност на необходимите ремонтни дейности)
Сградата е в окаяно състояние: въпреки многократните ни опити за ремонт, покрива е с изгнила конструкция, тече, опасен е и се нуждае по спешност от ремонт:

  • Разкриване на покрива

  • Демонтаж на съществуващата изгнила конструкция

  • Изграждане на нова конструкция до дъсчена ламперия

  • Полагане на мушама за под керемиди

  • Наковаване на вертикални и хоризонтални летви /скара/

  • Покриване с керемиди

  • Подмазване на капаци с варов-циментов разтвор

  • Подмяна на 6 броя прозорци / изгнили черчевета /

Всичко това на обща стойност 25 000 лева



Дата: 01.11.2016г. Председател на читалището:

(подпис и печат) Милена Йорданова

Списък на Настоятелство и Проверителната комисия

Настоятелство:
1.Милена Симеонова Йорданова – председател

2.Виолета Рачева Тройчева - член

3.Катерина Стефанова Стоянова - член

4.Павлина Иванова Енева - член

5.Спасия Иванова Димитрова - член
Проверителна комисия:

1.Йовка Петрова Пенева – председател



2.Ирина Стоянова Тодорова - член

3.Албена Викторова Гаврикова - член
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница