Уважаеми господин цай у, уважаеми колеги министри, драги участнициДата07.08.2018
Размер33 Kb.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАЙ У,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ МИНИСТРИ,

ДРАГИ УЧАСТНИЦИ,
Преди всичко бих искал да поднеса нашата благодарност към Правителството на Китайската народна република и лично към Министъра на културата г-н Цай У за топлото гостоприемство и за чудесната идея да организира този висок форум и изразявам надежда, че той ще се превърне в солидна база за нашата по-нататъшна съвместна дейност.

България е втората страна в света, признала Китайската народна република – на 3 октомври 1949 г. През следващата година ще честваме 65 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две държави. Значимата роля на Китай на международната арена като постоянен член на Съвета за сигурност, икономическите му успехи, огромният потенциал на китайския пазар и традиционните връзки на сътрудничество обуславят приоритетното място на българо-китайските отношения в нашата външна политика, от която неделима част представлява и активното сътрудничество в областта на културата. Това обуславя и изключителната динамика на двустранните ни отношения в духовната сфера. Налице е солидна правно-нормативна база, която регулира нашите взаимовръзки. Радостен съм, че вчера с моя колега - министърът на културата на Китай г-н Цай У, подписахме Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Китайската народна република за периода 2013-2016 г. Българо-китайското сътрудничество в областта на културата има своята многогодишна история и големите географски разстояния не могат да бъдат пречка за непрекъснатия диалог във времето. Опознаването на китайската култура провокира интереса към тази далечна и древна страна. Опустошавана и разединявана през вековете, тя запазва своето величие и идентичност и до днес китайското изкуство оставя богати и трайни впечатления. Стремежът за взаимното опознаване на нашите народи, чрез езика на културата и изкуствата, е двупосочен.

В съвременния свят на глобализирани пазари и икономики, свят на информационно общество, ние не можем да се надяваме да постигнем интегрирано развитие без да запазим и развиваме своята собствена специфична културна идентичност, но и без да я споделяме с останалата част от света. Улисани в ежедневието и търсейки изход от тежката икономическа и финансова криза, ние като че ли не забелязваме бурното развитие на един цял отрасъл – културните и творчески индустрии. Освен, че те все повече заемат своето място в нашия живот, те дават и своя принос в утвърждаване на иновации и нови професии за много хора, особено сред по-младите, допринасят съществено за икономическия растеж на нашите държави. Тези явления не могат да не бъдат забелязани, анализирани и използвани при формирането и прилагането на културните ни политики. Днес ние живеем в един дигитален свят, в който цифровизацията и представянето чрез интернет на материали в областта на културата и дългосрочното им съхранение в цифров вид са от съществено значение за осигуряването на всички на достъп до културата, за популяризиране на богатството и многообразието на културното наследство и за неговото опазване и предаване на следващите поколения. Споделянето на богатото и разнообразно културно съдържание дава възможност за създаване на стабилни връзки между минало, настояще и бъдеще. Но живите контакти между творци от различните страни в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани, а системно и активно насърчавани и в нашата практика през годините имаме много положителни примери за това.

През последните години представянето на китайски културни прояви в България се превръща в традиция в нашия културен живот. Трудно могат да бъдат изброени всички изложби, но аз бих искал да спомена последната изложба на Съвременно китайско изкуство, която се превърна в най-голямото арт събитие в културния афиш на нашата столица през м. април т.г. България също има възможност да представя успешно своето изобразително изкуство в различни китайски градове, както и изтъкнати български музиканти. Културните връзки между нашите две страни не се ограничават само с размяна на изложби и художествено-творчески състави. Създадени са традиционни вече контакти и между специалисти в областта на културното наследство и музеите, архитекти, журналисти, кинодейци, писатели, библиотечни работници, фотографски организации и др. Именно тези живи контакти и взаимното опознаване на културите дават импулс за сближаване на нашите народи, за провокиране интереса на всяка от страните към другата.

България отдава голямо значение на провеждащия се тук форум и високо цени предложението за приемане на Програма за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Убеден съм, че нашите съвместни усилия ще доведат до много конкретни резултати. Ето защо бих искал да отправя към вас две предложения: заедно да инициираме провеждането на наш общ фестивал на изкуствата през 2015 г., който да се проведе в България, както и да поемем домакинството на следващия форум в този формат, отново през 2015 г.

Една китайска поговорка казва: Ако мислите за един ден напред - вземете си храна! Ако мислите за една година напред - посадете дърво! Ако мислите за сто години напред - образовайте децата си! Сигурен съм, че това, което ние заедно посаждаме днес, ще дава духовна храна за поколенията, които ни следват.Благодаря за вниманието.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница