Уважаеми господин председателДата04.01.2018
Размер22.66 Kb.
Отговор на министъра на културата проф. Стефан Данаилов на въпрос от н.п. Мария Капон относно съществуващите проекти за възстановяване на тракийския град Севтополис край гр. Казанлък и превръщането му в историческа и туристическа атракция.

Уважаеми господин председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаеми госпожо КАПОН,

Уважаема госпожо Капон,

Преди няколко години на обществеността бяха представени проекта на арх. Жеко Тилев и инициативата на община Казанлък за регенерация и експониране чрез изграждане на ограждащо кръгово язовирно съоръжение на намиращия се на дъното на язовир Копринка тракийски град Севтополис и археологическите паметници в Казанлъшката долина. В няколко разговора с мен и с писмо до Министерството на културата, кметът на Казанлък г-н Стефан Дамянов представи идеята и поиска съдействие за нейното реализиране.

Идеята безспорно е оригинална. В Казанлъшката долина са разположени значителен брой първокласни паметници на тракийската гробнична архитектура във висока степен на запазеност, които е наложително да бъдат адекватно защитени, експонирани и социализирани. Високо бяха оценени направените през последните години археологически разкопки и откритите при тях предмети. Известно е, че община Казанлък работи активно за изграждането на техническа инфраструктура и социализация на богатото археологическо наследство в Долината на тракийските царе, за превръщането й в световен културно-исторически и туристически център на древната тракийска цивилизация.

До момента идеята за изграждането на музейно-туристически комплекс „Севтополис” не е подлагана на публично професионално обсъждане по отношение на реалните възможности за осъществяване, остойностяване, както и съпоставимост спрямо други варианти и идеи за експониране, отговарящи на съвременните подходи и на модерните технологични възможности. В Националния археологически институт с музей към БАН, както и в Министерството на културата, до момента не са представени и резултатите от най-новите подводни заснемания на останките от структурите на Севтополис, което би позволило да се изкажат по-обективни мнения по поставените проблеми.

Във връзка с това и като се позовава на становище на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, Министерство на културата предложи на община Казанлък да се проведе международен конкурс за цялостно решаване на проблемите на устройството на територията, опазването и експонирането на древния тракийски град Севтополис. Община Казанлък прие това предложение като го допълни със становище за провеждане на международен конкурс (търг) за инжинерингово изпълнение на обекта, което да включва разработването на технически проект и строително изпълнение.

В момента Министерството на културата и Община Казанлък работят съвместно по изготвянето на планова програма за социализиране и експониране на тракийския град Севтополис, съобразена с изискванията и проучванията на Националния археологически институт с музей към БАН, на Центъра по тракология „Проф.Александър Фол” към БАН и на Националния институт за паметниците на културата. След приемането на тази програма Министерството на културата ще подготви и ще внасе в Министерския съвет мотивирано предложение за вземане на решение за изграждане на обекта чрез международен конкурс. По този начин ще може да се осигури и външно финансиране на обекта.ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница