Уважаеми колеги, предлагаме ви няколко игри за зимната ваканционна програма. Желаем ви весели и снежни дни!Дата02.06.2018
Размер53.66 Kb.
Уважаеми колеги, предлагаме ви няколко игри за зимната ваканционна програма. Желаем ви весели и снежни дни!

ХОДЕНЕ В ДЪЛБОК СНЯГ
Необходима е равна, добре покрита с неотъпкан сняг площадка.

Децата са строени по отбори в колони зад стартова линия. След сигнал на водещия играта първият състезател от всеки отбор възможно най-бързо трябва да преодолее разстоянието от 10-15 метра. Пристигайки на финала, тръгва вторият, след това третият и т.н. докато се изредят всички деца. Отборът, завършил първи, е победител.

Варианти:

1. Децата от всеки отбор са строени в 2-3 колонки, близо една до друга. Хлапетата, хванати за ръце по двойки или тройки, трябва да преодолеят разстоянието, без да разкъсват веригата.

2. Децата са строени в колонки по отбори. Ръководителят дава сигнал, след което първият участник /най-дребното на ръст дете/ прави стъпки от старта до финала – 10 м. и обратно. Всички останали деца трябва да минат точно по отбелязаните стъпки, като повдигат високо краката, за да не ги заличат. Отчита се бързината и прецизността на изпълнението.

БОЙ ПО ТОПКАТА
Играта развива качествата точност, бързина и ловкост.

Необходима е равна, покрита с добре утъпкан сняг площадка с размер 10х10 м.

Два отбора са строени в редици зад двете странични линии с лице към центъра, където е поставена голяма гумена топка. За време 5-10 мин. Трябва да се отбие топката в противниковото поле чрез бой със снежни топки. Отборът, който успее пръв да направи това, е победител.

Варианти на играта:

1. Ако децата са повече, разделят се на 4 отбора и се строяват в редици зад четирите странични линии. Боят по топката продължава докато не се отбие в едно от противниковите полета. Играта се повтаря няколко пъти и се отчита кой отбор ще събере най-малко наказателни точки.

2. В центъра се поставя не една, а 4-5 топки. Отчита се кой отбор ще отбие повече топки в полето на противника.

ПРЕВЗЕМАНЕ НА КРЕПОСТТА
Участващите 15-20 деца, са разделени в две равни по брой групи – нападатели и защитници на крепостта.

За крепост може да послужи заснежен храст, скала или специална стена с дължина 1-1,5 м. Зад нея защитниците са готови за отбраната й. Нападателите, ùвсички заедно със снежни топки. Защитниците от своя страна се стремят да поразят нападателите. Всеки улучен излиза от играта.

Крепостта се смята за превзета, ако до нея са достигнали най-малко двама нападатели. Играта се повтаря като се сменят ролите. Отчита се кой отбор е превзел крепостта с повече състезатели.

ПРАВИЛА:

1. Снежните топки се изработват предварително или по време на щурма.

2. Стрелбата се извършва само по тялото.

Варианти на играта:

По пътя към крепостта се издигат защитни купчинки или се използват храсти или дървета от местността.

Всяко дете, успешно стигнали до крепостта, спасява по едно от изгорелите или отстранява по един от нападателите.



ЩАФЕТА „СНЕЖЕН ЧОВЕК”
Неограничен брой деца се разделят в отбори по осем.

За играта е необходимо е да се подбере равна или леко наклонена, добре покрита със сняг площадка.Ход на играта: Децата са строени зад стартова линия в две колонки, една до друга, по двама. Разстоянието между отборите е 2-3 метра.
По даден сигнал от ръководещия играта, тръгва първата двойка от всеки отбор. Единият от двойката прави снежна топка и я поставя върху снега. Двама участници търкалят снежната топка, като следят формата и да бъде правилна. Стигайки до предварително отбелязаното от ръководителя място на разстояние 15-20 м (в зависимост от снега), укрепват вече голямото снежно кълбо. То трябва да бъде неподвижно и с правилна форма. С бегом се връщат, пляскат ръцете на следващата двойка в отбора. По описания вече начин, втората двойка прави второ снежно кълбо, но по-малко. То се поставя върху първото, укрепва се и тялото на снежния човек е готово. Третата двойка прави същото, след като се е върнала втората двойка. Третото снежно кълбо е най-малко и се поставя най-отгоре. Това е главата. Но тя трябва да има очи, нос и уста. Четвъртата двойка поставя предварително подготвените камъчета, въгленчета или клонки, като оформя тялото (копчета, метла) и главата (очи, нос, уста). Отборът, завършил първи, е победител.
Отчита се не само бързината на изпълнение на задачата, но и качеството.

ЩАФЕТА „СЛАЛОМ С ШЕЙНИ”
Неограничен брой деца се разделят в отбори с четен брой участници.

Необходимо е да се подбере равна или леко наклонена, добре заснежена площадка. Може да се използва описаната щафета „Снежен човек”, като между снежния човек и старта се правят 3 снежни купчини на разстояние 5 м една от друга. Всеки отбор трябва да има по една шейна.Ход на играта: Децата са строени зад стартовата линия в две колонки, една до друга, по двама. Малчуганите от лявата колонка на всеки отбор ще теглят или бутат шейната, а от дясната ще се возят и управляват.
По сигнал на ръководителя, първата двойка от всеки отбор тръгва по указания по-горе начин. Минава в слалом между купчините, заобикаля снежния човек, връща се по правата и предава шейната на следващата двойка. Всички участници в щафетата тръгват и се връщат вляво от купчините. Всяка следваща двойка минава по пътя на първата. Отборът, завършил първи, е победител.
Правила: 1. Децата сядат на шейната зад стартовата линия и тогава тръгват.

2. Разрушените купчини по време на слалома, трябва да бъдат възстановени. Ако не се изпълни това условие от същата двойка, отборът може да бъде декласиран.



СНЕЖНА ЩАФЕТА
За неограничен брой деца, разделени в няколко отбора.

Може да се използва описаната щафета „Слалом с шейни”. На разстояние 3 м зад снежния човек е начертана „огневата” линия.


Ход на играта: По сигнал на ръководителя, първият участник от всеки отбор, взима предварително направените три снежни топки, бяга в слалом между първите две купчини, прескача третата, прави пълна обиколка около снежния човек, продължава да бяга и спира зад „огневата” линия. От тук стреля три пъти в мишената. Хвърлил последната топка, бяга по правата в обратна посока и пляска ръката на следващия участник.

Отборът, завършил първи и набрал повече точки (попадения в мишената), е победител. Равенство може да се обяви, ако завършилият втори отбор има повече попадения.Вариант: Снежните топки да бъдат поставени до „огневата” линия.

ШЕЙНИ САМОХОДКИ – НАСРЕЩНА ЩАФЕТА
Играта има голям закаляващ ефект. Развива у децата качествата сила, бързина, ловкост, издръжливост и гъвкавост.

Провежда се на равна площадка, покрита с добре утъпкан сняг.

Всеки отбор се разделя на 2 равни по брой групи, строени в колонки насрещно, зад линии разположени на разстояние 10-15 метра една от друга. Пред първия участник е поставена шейна. По сигнал на ръководителя, той ляга по корем на шейната и помагайки си с ръцете и краката, я придвижва напред. Когато премине разстоянието и достигне до насрещната колона, слиза от шейната я предава на следващия участник.

Той преминава разстоянието по указания начин до насрещната колона и т.н. докато се изредят всички деца. Отборът, завършил първи, е победител.


Варианти на играта: 1. Децата са строени в една колона зад стартовата линия и преодоляват разстоянието от 7-10 м по указания по горе начин, а се връщат, теглейки шейната.

2. Преодоляват разстоянието, седнали в шейната по посока на движението, като си помагат само с краката.

3. Преодоляват разстоянието, седнали с гръб към посоката на движение, като се придвижват също само с крака.

4. Преодоляват разстоянието по един от указаните начини, но по пътя е поставена вратичка от 2 флагчета, задължителна за преминаване.Лидия Стоянова



База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница