В рамките на една вечер публиката ще може да се наслади на два спектакъла ние сме като онези жабиДата06.04.2017
Размер30.79 Kb.
26 октомври 2015 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 16.30 часа)


Съдържание:


www.actualno.bg 1


www.actualno.bg, 26.10.2015 г.

http://scene.actualno.com/Integralen-tanc-i-krasiva-akrobatika-predstavja-tancovata-kompanija-MPTA-na-28-oktomvri-v-Plovdiv-news_503784.html
Интегрален танц и красива акробатика представя танцовата компания MPTA на 28 октомври в Пловдив
Френската компания MPTA - les mains les pieds et la tête aussi ще представи в рамките на международния фестивал ONE DANCE WEEK своя вълнуващ изпълнителски стил – комбинация от съвременен танц, театър, интегрален танц, акробатика и циркови техники.

В рамките на една вечер публиката ще може да се наслади на два спектакъла – НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... и АЛИ – резултат от артистичния обмен между петима международно признати артиста – Хеди Табет, Али Табет, Матюран Болзе, Артемис Ставриди и Софиан Бен Юсуф. Спектаклите на MPTA са поетични, емоционални, силно визуални, изключително майсторски в цирково-акробатичния си език. За тях The Guardian пише че са "извънредни и вълнуващи", Le Monde ги определя като "златна мина за красиви и умни идеи", а списанието Circus magazinе описва спектаклите им като „наситени и запомнящи се“.

Представленията НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ… и АЛИ ще бъдат представени на 28 октомври, 19:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив. Билет за двата спектакъла може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim и от Билетен Център – Пловдив (Площад „Централен“ 1).

НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... разказва красива история за взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност, история за любов, брак, раздели и събирания. На сцената тримата персонажи влизат във всевъзможни взаимодействия, като първоначалният образ на сватбена двойка претърпява множество трансформации и модификации, вследствие намесата на третия човек.

Финалната щриха на спектакъла е оркестър на сцената, който на живо създава звуковата среда, перфектно партнираща на танца. Вокалните изпълнения на песни от репертоара на ребетика – музиката на гръцките бежанци от началото на 20 век – с мотиви от тунизийския фолклор създават южняшка атмосфера на протяжно, фамилно, традиционно преживяване. НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... е най-новият спектакъл на творческия тандем Али Табет и Хеди Табет, имащи зад гърба си творчески колаборации с хореографи и артисти от цял свят, както и редица международни награди и признания.

Вторият спектакъл АЛИ, който ще бъде игран в рамките на същата вечер, изследва въпросите за другостта и различието и тяхното възприемане и нагласи от страна на обществото, в което живеем. На сцената Матюран Болзе и Хеди Табет завихрят своя танц – задни салта, в духа най-добрите циркови традиции, се преплитат с красиви и изящни танцови движения на изпълнителите, различни в телесния си потенциал. Изпълнителите преминават през различни трансформации – единично тяло се мултиплицира в двойка или двете тела се превръщат в едно сиамско цяло, една в друга се проектират две индивидуалности или се произвежда нова трета човешка реалност.

Въпреки че са създадени в отстояние от пет години, двете представления са неразривно свързани като две части на едно цяло, най-вече заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло. Обединяващият елемент е Хеди Табет - акробат и танцьор, който след тежката диагноза - рак на костите, губи единия си крак, но не спира да танцува и постепенно се фокусира върху актьорските техники и движението. Освен като изпълнител, той участва в спектаклите на МРТА и като артистичен консултант.

Али Табет е хореограф, танцьор и актьор. Работи със световни звезди от ранга на Йозеф Надж, Сиди Ларби Черкауи и мн.др.

Съосновател и артистичен директор на компания МPTA е Матюран Болзе, режисьор, хореограф, акробат и танцьор. Преди появата на MPTA Болзе работи за различни танцови компании с артистичен профил в жанра съвременен цирк. За MPTA Болзе поставя множество продукции: La cabane aux fenêtres (2001), Fenêtres (2002), Tangentes (2005), Ali заедно с Хеди Табет (2008), Du goudron et des plumes (2010), utoPistes заедно с collective XY (2011), A bas bruit (2012).

Трейлът: http://vbox7.com/play:5dceb708f1

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

За фестивала:

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 | Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация „Америка за България”.

ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, Национален институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), Институт Сервантес София, Посолство на Кралство Испания в България, Посолство на САЩ в България, Гьоте-институт, Чешки Център, Министерство на културата на Република България, Международния фестивал за хореография в Сеул.ONE DANCE WEEK е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).
Снимка - без текст


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница