Вежди рашидов: състоянието на културата не е по-различно от всичко останало у насДата13.10.2018
Размер75.5 Kb.
ВЕЖДИ РАШИДОВ: СЪСТОЯНИЕТО НА КУЛТУРАТА НЕ Е ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ВСИЧКО ОСТАНАЛО У НАС
1 септември 2009 г.

- Добро утро, г-н министър.

- Вежди Рашидов: Добро утро.- Водещ: Малко ми е странно да наричам така Вежди, но както знаете, той стана министър на културата, след като спечели едни много драматични избори в Кърджали. Казвам „спечели”, защото той взе там депутатски мандат за партия ГЕРБ. Въпреки че четири отидоха за ДПС, но това беше пробив, неправен досега на избори. Как минаха първите дни на поста? Имаше ли ревизия на това, което остави наследникът?

- Вежди Рашидов: Сега много се говори напоследък за ревизии, проверки. Има ревизия, разбира се. Никой човек да не си прави илюзии. Когато човек влезе в нова къща, най-малкото малко си го ремонтира, почиства, подрежда и си прави собствения уют, в който иска да живее.- Водещ: Какво показа ревизията? Какво е положението в културата, има ли бюджет?

- Вежди Рашидов: Вижте, държавата е една система. Ако кажем, че културата е по-различна много от всички останало, което е станало, ще бъде пълна лъжа, разбира се. Проверката показа, че 70% от бюджета вече август месец го няма в културата, като разходи. Сключени са всички договори, които са необходими да бъдат сключени.- Водещ: Капиталовото строителство уредено ли е като договор?

- Вежди Рашидов: Да, да, подписано е. Да, това е проблем. Когато ти остават 30% до края на годината и на всичкото отгоре при дупка в националния бюджет от 2 млрд. и 800 хил. и когато финансовият ни министър казва – всички министерства по 15% режем от тези 30%, настъпва леко стрес и драма. Леко стрес за какво? - Че са останали пари, колкото да се борави до края на годината да се плати на хората, има живи хора, има артисти, има читалища, има кино, има театър, има жива плът, която иска да си получи възнаграждението. Не може хората да се оставят без пари. Оставени са за заплати и общо взето, много-много да не може човек до края на годината да си мърда главата за нещо по-артистично.- Водещ: Въпросът е, че Ламбо е свършил тежката работа, сега на Вежди няма да му се налага да се занимава с пари и с работи, ще се занимава само с култура.

- Вежди Рашидов: Да, облекчил ме е от тази гледна точка.- Водещ: Наемите как са подписани?

- Вежди Рашидов: Добре е. До края на моя мандат някои са подписани. Слава Богу ще изляза чист сигурно след четирите години, защото, общо взето, почти на нищо не успях да се подпиша. Това е в рамките на шегата, разбира се, но шега с живота на хората не бива. Наистина вчера се събирахме с гилдията на артистите, с всички театри. Слава Богу, че тези хора са умни и интелигентни хора. Талантливи хора са хората на културата, всички са образовани. И слава Богу, че тези хора имат разбиране. В края на краищата българската култура 20 години, тя непрекъснато беше в някакъв недоимък поради неуредени законодателни уредби, така че малко са свикнали с глада, но не е /.../ и при най-доброто желание един техен събрат, в крайна сметка и аз съм артист. За мен е много важно всеки артист поотделно, всеки човек артист, като кажем общото понятие за културата, всеки жив човек да се чувства добре. Така че ще направя всичко възможно да не се усети кризата до края на годината. толкова силно.- Водещ: Как приемаш заседанията на МС? Бойко Борисов, четох в една стенограма казва, че това не е място за дебати. Ти си човек, който обича дебатите.

- Вежди Рашидов: Не, аз изненадващо съм много дисциплиниран, защото, вижте, има едни общи порядки. Аз много добре правя разлика. Когато съм свободен артист, едно поведение, фриволно, разбира се, имам правото на това, ако съм извоювал правото на свободен, но когато боравиш със съдбата на много хора и много отговорни неща, тогава се налага малко една самодисциплина. Бойко, искам да ви кажа, че и за мен е изненада, защото това е един човек, който се развива много добре и искам да ви кажа, че не бива да бъде подценяван от никой. Един човек, който много добре си води засега екипа.- Водещ: Питам като човек, който наистина разбира от изкуство, от театър, влезе ли той бързо в ролята си на министър-председател.

- Вежди Рашидов: Това казвам – че не бива никой да го подценява. Бойко мисля, че ще бъде един доста интересен и добър министър-председател. Това, което е хубаво, че има воля, има характер, което е много важно и е човек, който много компромиси не прави. Разбира се, компромиси не прави в името на това, което трябва да е реда и порядките, които трябва да се създадат в държавата. Вижте, ние много искаме за един ден нещо да се случва. За първи път някой започва да рови и за първи път някой вади кирливи ризи. Когато едно нещо е наслоено 10-20 години, ние не можем да кажем, че за един месец ще се изчисти. Ето, аз чакам в моето министерство одита и чакам проверките, които трябва да станат. Иначе би било много просташки и лесно да хвърляме бомби и след това те ще върнат като бумеранг.- Водещ: Добре, но в жилището винаги е бил човек, който много е говорил за корупцията на предишните управляващи. Тука има серия от предавания направени с ваше участие, темата се дискутираше, за пръв чухме някои неща тъкмо от Вежди Рашидов в това студио. Така ли изглеждат нещата отвътре или са още по-страшни?

- Вежди Рашидов: Страшното отвътре е това, че когато човек съблюдава законите, защото какво очакват хората от новото правителство, да извадим автоматите и да започнем да ги гърмим по стадионите ли?- Водещ: Хората имат и такива очаквания, ако трябва съм точен, за бързо възмездие?

- Вежди Рашидов: Да, бързо възмездие няма как да стане, защото трябва да спазваме закона, все пак е правителство, не е хунта. Ако искаме демократична държава, трябва да съблюдаваме законовите уредби.- Водещ: Много генерали има в това правителство и хората затова, това очакват.

- Вежди Рашидов: За един месец корупционни схеми от милиони, които добре са прикрити, много трудно могат да се вадят. Това иска доказателства. Доказателства се набират много трудно и бавно. Разбира се, тук апелирам към съдебната система. Това, което прави правителството, никой не го е правил досега. Всеки божи ден някое младо момче от министрите, вади по някоя кирлива риза, е от тук нататък не можете да чакате министър да го осъди.- Водещ: Е, това не е ли PR-стратегия всеки ден да има по някоя кирлива риза?

- Вежди Рашидов: Не беше ли PR-стратегия да казват, че всичко е прекрасно до вчера. Ето, всеки ден се вади по нещо и то се вади и се показва.- Водещ: Онова е било PR-стратегия, питам дали и вашето е PR-стратегия?

- Вежди Рашидов: Ами нали имаме правосъдие и прокуратура, да изчакаме и това нещо, нека и те да заработят малко. Сега разбирам какво значи правителство. Правителството може да извади конкретни данни и да ги даде в правовата държава там, където им е мястото. Ами дайте сега да понатиснете правосъдието, да питате и тях, какво става от тук нататък, ще има ли възмездие, ще бъдат ли наказани.- Водещ: Имаме въпрос за Водното огледало в Кърджали. Записали сме и вашият наследник на поста Цвета Караянчева, която стана депутат от ГЕРБ, след като Вежди Рашидов стана министър. Колеги, пуснете да видим какво казва Цвета Караянчева от ГЕРБ Кърджали за Водното огледало, което струва 77 млн. лв.

Цвета Караянчева: Толкова много пари за такова съоръжени, мисля че са абсолютно неоправдани. Другият въпрос е, че тези пари не се знае дали са отишли по предназначение. В момента върви проверка, знаете в София, аз съм информирала г-н Плевнелиев, г-н Цветанов и в София върви проверка на техническата и финансова част на съоръжението. Мисля, че в момента на криза и много преди това, не трябваше да се започва точно това съоръжение, а трябваше да се направи една добра инфраструктура на областта, защото направих редица посещения в областта и се оказа, че хората имат нужда от обратна канализация, от асфалт, трябваше да се направи Околовръстният път. Може би там трябваше да се акцентира най-вече, за съжаление обаче парите свършиха, а огледалото, както виждате, все още се работи. Радвам се, че г-н Михалевски успя да сбъдне своята голяма мечта, но той трябваше да се обърне към мечтите на кърджалийци, защото те не са толкова големи.

- Водещ: Някакъв коментар, ще има ли възмездие? Хората избраха Вежди Рашидов в Кърджали, за да има там промяна на модела?

- Вежди Рашидов: Възмездие трябва да има, но пак казвам, трябва да се доказват. Мога ли само като ви нарека, че сте мошеник, да ви осъдя. Нали трябва да докажа, че сте такъв, нали не би било редно. Сигурно има страхотни нарушения. Първо, Водното огледало вече не обслужва нищо. Аз бях да връчвам награди на името на мой приятел, който почина, капитан на националния отбор по скутери, и проблемът е, че като проект той е сбъркан. То не може да се напълни Водното огледало, защото нивата са сбъркани. И сега трябва с багери да дълбаят по-дълбоко, за да паднат нива, там е една сложна история.- Водещ: Т.е. дадени са 77 млн. лв., но не изпълнена задачата до края?

- Вежди Рашидов: Това трябва да се докаже, разбира се, и то ще се докаже. Разбира се, че едва ли съоръжението е 77 млн. лв. Ясно е, че са изпрани пари там, пералнята е работила.- Водещ: Как така изпрани, нали държавата ги е дала?

- Вежди Рашидов: Държавата ги дава, нали знаете как се пере от държавата.- Водещ: Може би са откраднати, но чак пък изпрани?

- Вежди Рашидов: Ей така се казва, нали имаше един виц „С какво пере България без накисване? С Огнян Дойнов, разбира се”. Така беше и тук. Разбира се, в строителството най-лесно се взимат дяловете и процентите, но както и да е, въпросът е, че това огледало на този етап не върши никаква конкретна работа.- Водещ: Въпрос към вас – може ли културата да оправи положението? Такава беше темата на нашия разговор. Ето, докато гледаме това хубаво съоръжение, все едно в Китай се строи, такава мащабна операция е там.

- Вежди Рашидов: Въпросът е доста излишен, защото културата във всички страни е на предна линия. Тя е приоритет на всяка държава. Всяка цивилизована държава тръгва навсякъде по света с културата си. Ние единствено я влачим след себе си.- Водещ: Напред науката е Слънце, както се пее, но тук малко е назад.

- Вежди Рашидов: Е, песента никак не е лоша, но ...- Водещ: Г-н Рашидов, знаете ли в коя страна известен скулптор или художник е бил висш държавен чиновник или министър? Аз мисля, че ние имаме примери в нашето минало.

- Вежди Рашидов: Има, има. Даже един от най-великите поети на Англия е бил министър на външните работи – Джон Дън, и във Франция е имало.- Водещ: Още един въпрос. Ще върнете ли скоро Рибния буквар на хората в Котел?

- Вежди Рашидов: Защо аз да го връщам, той не у мен. За Рибния буквар се прави някакво писмо, иска се, от там, където се намира, в музей ли е, ако Котел има нужда, прави се проверка.- Водещ: Нали го откраднаха и вероятно е в момента в прокуратурата.

Вежди Рашидов: Ами тогава ще се провери къде е, и Рибният буквар, да не стане като История Славянобългарская, голям шум вдигнахме, като операта „Много шум за нищо”, и накрая вместо да оставим българите да се покланят пред тази книга, която е реликва за тях, ние отново я закарахме в Св. Гора, защото нито гърците я искаха, нито касае гръцката история.- Водещ: Да де, но там също е българска територия манастира, може би за това.

- Вежди Рашидов: Ами да, от българска територия дойде българска територия, тука живеят 8 млн., а там живеят 12 монаха.- Водещ: Един въпрос, свързан със Закона за културно-историческото наследство. Що за закон беше това? Има там една игра на думи, четох една стенограма на Министерски съвет, където Вежди Рашидов казва, че това е като за теорията за кокошката и яйцето, кое е първото. Дали това е закон, писан за един човек, или кокошка пише закон, за кого?

- Вежди Рашидов: Аз мисля, че го казах. Една група хора са писали закон против някого. Аз мисля, че в България законите трябва да бъдат написани от група експерти за цялата нация. Разбира се, че като казвам за кокошката и яйцето, имам предвид, че той един път отива на едно място, отново се връща като бумеранг на другото място и това няма край. Ще ви дам един пример. Какво значи ние да накараме хората, защото колекции се правят от хора със средства, държавата, която като структура е по-мощна, прави националните си сбирки, прави и международните си сбирки. Националната галерия е също една колекция, само че е на държавата. Навсякъде по света има фондации, колекционери. Аз лично живея 40 години благодарение на колекционерите. Кой да ми купи работата? И как може да се доказва колекция. Те не се правят в супермаркета, аз съм го обяснявал. Ще ви покажа нещо. Преди години една сутрин на най-големия бит пазар в Париж, една сутрин обикалям бит пазара и гледам една женица на един куфар продава няколко лъжици, един пръстен и едно часовниче. Ето, сега ще ви го покажа. Погледнете го внимателно, сигурно вие не знаете какво е.- Водещ: Няма изписано нещо.

- Вежди Рашидов: От вътре има изписано. Този часовник е златен часовник и аз го купих за около 700 долара от бит пазара.- Водещ: Не е ли висока цената, колкото й да е златен?

- Вежди Рашидов: Абе колкото да е златен, когато отидох в Париж да го видят часовникари, ми предложиха 10 хил. евро.- Водещ: За това нещо?

- Вежди Рашидов: Да, това нещо се казва „Наполеон ІІІ” и може би по света има 4-5 такива.- Водещ: ”Наполеон ІІІ” швейцарски часовник, страхотно.

- Вежди Рашидов: И се оказва един уникат. Каква фактура искате за това да ви дам. Една женица, на едно куфарче преди много години. Нарочно го взех тази сутрин, за да ви покажа. За това казвам, че колекции не се продават в супер.- Водещ: Можете ли да го свалите, че да го покажем пред камерата. Страхотно. Четох на скоро във вестника, че сте имали един човек в ателието, който ви е помагал – наливал е бронз. Впоследствие се оказва, че този човек става един от най-търсените колекционери на бронзови бикове и ги продавал в Сараите горе.

- Вежди Рашидов: Не, единствено Ахмед Доган колекционира с него.- Водещ: Не, на всички рождени дни на ДПС са купували от него. Преди, казват, купувахме от Вежди Рашидов, а сега купуваме само от него.

- Вежди Рашидов: Никога не са купували от мен и аз не продавам в България, ако някой иска да знае, така че.- Водещ: А, какъв е този толкова талантлив ученик, който открива горе в Сарая?

- Вежди Рашидов: Може ли тази тема да я отменим. Това е едно момче, което завърши при мен, работи при мен, чирак ми беше в ателието. Покрай мен се запозна с Доган. Доган реши малко така да ми покаже, че той може да купи и произведе с пари някой, не можа да разбере. Напъни в областта на културата имаше г-н Доган, смешна работа.- Водещ: Разбрах. Със закона все пак какво ще стане с него, ще има ли промяна?

- Вежди Рашидов: От тази закон никой в България не се интересува, освен няколко човека и медиите.- Водещ: Да, но стана голям шум.

- Вежди Рашидов: Е, голям шум, защото се фиксираме върху имена. Само че, не са един-двама колекционерите в България. Ние сме длъжни да поощрим хората, които имат средства да могат да купуват, да консервират, да реставрират, разбира се, без абдикацията на държавата от ценностите, които има. Работят законите на много страни – на Франция, на Италия, на Америка. Имат търгови къщи, ние трябва да вземе един модел на работещите държави и спокойно да го приложим. Какъв е проблемът, никакъв проблем не виждам в този закон, аз не виждам какво толкова да се ...- Водещ: Още един въпрос към вас, свързан с това дали ще има пари за българския театър и за българското кино?

- Вежди Рашидов: За българското кино е имало, то е на субсидия, и засега работи много добре. Има и ще има пари. Това, че кризата малко ще трябва да постесним отвсякъде по малко, не значи че ще спираме процеса.

- Водещ: Ще има ли рязане на месо в културата от читалища, театър, кино?

- Вежди Рашидов: Читалищата са над 4 хил. Те са много сложно нещо. Те са публични, общински, общинско-държавни, държавно-частни ..- Водещ: Селски?

- Вежди Рашидов: Селски, не селски. Там е много сбъркана цялата история. Тя е много мешана. Единствено министерството субсидира почти всички читалища. Да, читалищата ще трябва да се огледат много внимателно. Много е объркано с читалищата и са много на брой.- Водещ: Всички сигнали, които получаваме, и въпроси, ще ги предадем на вас и вашия екип да ги погледнете, защото има много конкретни въпроси – за къщи, за буквари, за паметници на културата, за отделни музеи, изложбени зали. Не смятам, че всеки от тези въпроси може да бъдат поставени сега. Това са конкретни сигнали и трябва да ги проучите.

- Вежди Рашидов: За всичко ще направим проверки и ще отговорим.- Водещ: Още малко да ви върна към работата на правителството. Как ви се струва, ще има ли скоро антикризисна програма? Много започнаха да ви атакуват от опозицията, че това правителство само разкрива далавери, а няма нещо конкретно, което да прави за хората, някакви действия, които да бъдат в позитивна и градивна посока.

- Вежди Рашидов: Вижте, при 2,8 млрд. дупка в бюджета, нали си давате сметка, че правителството за това вади някакви кирливи ризи, и тези 2,8 млрд. не са взети от това правителство. Дайте да бъдем малко и хигиенични и почтени. Аз съм доста сериозен критик и бих бил критик и на това правителство, ако то е непочтено. Има откраднати много пари. Ще го кажа в прав текст, както аз обичам да казвам. 2,8 млрд. лв. от живота на българите не са малко пари и не са от това правителство. Да, това правителство има волята да вади кирливите ризи, разбира се, те трябва да бъдат доказани, защото не е редно да попадне в затвора невинен човек.- Водещ: Добре, вие сте експресивна личност, какво би ви накарало да напуснете това правителство, да се разграничите, да се дистанцирането от него, от Бойко Борисов?

- Вежди Рашидов: Аз споделям тази ценностна система на ГЕРБ, която проповядваха досега. Лично към Бойко, даже с изненада казвам, че Бойко много бързо се развива и той може да бъде един нов Стамболов, ако си удържи.- Водещ: Нов Стамболов, имаше един такъв кандидат през 1997 г.

- Вежди Рашидов: Ами ползваме Стамболов, защото той е един серт човек, който направи някакви драстични промени в обществото. Трябва да се сложи първото стъпало, на което да стъпим и да станем що-годе нормална европейска държава.- Водещ: И какво да е то?

- Вежди Рашидов: Да освободим европарите. Малък проблем ли е това. Те ни бяха спрени заради това правителство. България е единствената страна, която благодарение на едно управление, беше наказана. Полагаме всички усилия тези европари да бъдат освободени и да дойдат до хората. Защото в нашия край нито една инвестиция не е влизала 20 години. Няма какво да се изненадваме.- Водещ: А, какво може да ви прокуди от това правителство, какво може да ви откаже от Бойко Борисов?

- Вежди Рашидов: Подмяната на идеологията, която проповядва ГЕРБ. Аз не съм член на ГЕРБ, но споделям ценностите на ГЕРБ на този етап. Да, аз искам да живея в правова държава, в нормална държава с ясни правила, държава, в която законодателните уредби да работят, съдебната система да работи и искам внуците ми и децата ми да не желаят да бягат от България.- Водещ: Как си обяснявате поведението на ДПС, след като се създаде това правителство? Очакваха се етнически конфликти, напрежение. Получи се съвсем друго, ДПС мирясаха и няма от тяхна страна дори и критика към правителството.

- Вежди Рашидов: Вижте, тука явно не е глупав, явно цяла България се забавляваше с една простотия, която в 21 век, когато сме в ЕС, трябваше аз единствено да казвам, че първо е невъзможно и второ е голяма глупост.- Водещ: За порциите?

- Вежди Рашидов: За порциите той ги раздаваше. В крайна сметка той не излъга за това.- Водещ: А, за какво, за етническия конфликт ли?

- Вежди Рашидов: Разбира се. Когато в социализма извършихме една глупост, това не значи, че то може да се повтаря безкрайно. 15 години Доган повтаря едно и също и медиите мълчаха и правителствата мълчаха, че той е единственият гарант за сигурността на българските турци, а за всички останали български граждани Конституцията.- Водещ: Чувства ли се Вежди Рашидов по този начин – гарант на българските турци?

- Вежди Рашидов: Не, гарант е единствено Българската Конституция пред всички български граждани, които са равноправни пред закона.- Водещ: Благодаря. „На Барекадата” министърът на културата Вежди Рашидов. Основното послание, което той отправи в нашето студио е „Бойко Борисов има шанса да бъде новия Стефан Стамболов”, каза Рашидов и други интересни неща. Проследете ги онлайн в рубриката „На Барекадата”. Благодаря ви за вашите изключително интересни въпроси. Всички конкретни сигнали ще бъдат предадени на екипа на Вежди Рашидов.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница