Вежди рашидов: в живота никога не съм бил вице; 2 Септември 2011 г.; Министърът на културата в интервю за в. „24 часа



Дата07.05.2018
Размер42.62 Kb.
#67806
ВЕЖДИ РАШИДОВ: В ЖИВОТА НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ВИЦЕ; 2 Септември 2011 г.; Министърът на културата в интервю за в. „24 часа”
обратно
Г-н Рашидов, името ви се завъртя в президентските залози. Според източници на “24 часа” е твърде вероятно вие да се окажете кандидатурата на ГЕРБ за вицепрезидент. Готов ли сте за този пост?

В политическата рулетка винаги попадат определени имена. Кандидатурата на един човек независимо кой е в крайна сметка е личен избор, разбира се – при условие че има кой да я предлага. Лидерът Бойко Борисов и ГЕРБ са тези, които могат да вземат своите решения и те да бъдат оповестявани.

Лично аз съм приел да бъда в екипа на Бойко Борисов не за друго, а заради мисията, която имам – да направя 4 български музея, реформа в сценичните изкуства, която никой в последните 20 г. не е пожелал да направи, да вдигна международния авторитет на българската култура.

Видими са успехите на театъра ни след направената реформа. Радостни са и фактите от успехите на младото българско кино - от “Мисия Лондон” до “Аве” и “Островът”. Колкото и да ни е трудна годината, сме обявили нова сесия за киното и няма да позволим реализирането му да бъде спряно. За първи път от години обявихме сесия и подкрепихме проекти на частните театрални трупи. Подкрепа от Министерството на културата получиха и състави на любителското творчество, книгоиздаването, читалищата. И не на последно място ще спомена, че министерството е подписало почти 100% европарите по проекти. След десетина дни приключваме ремонта с европейски средства на Ески джамия в Стара Загора, на операта в Русе, на музикалното училище в Пловдив, а вече приключи ремонтът на Националната гимназия по полиграфия и фотография. Предстоят ремонтите на зала “България”, на сградата на някогашния царски дворец, където е Националната художествена галерия, на Политехническия музей, на театъра в Шумен, на филхармонията в Бургас, реставрация и консервация на обекти като Трапезица, Плиска и Преслав, осъществяване модернизация на музейната мрежа и развитие на културния туризъм.

Така че всяко предложение е чест, но основна моя мисия е културата.

Предполагам, че и вие сте любопитен да чуете номинациите в неделя. Имате ли свой фаворит за президент? Кой би ни представлявал най-добре пред света - Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Соломон Паси, Петър Стоянов?

Като член на кабинета сами се сещате, че бих могъл да поназнайвам някои от номинациите.

Но тяхното оповестяване е право на премиера като лидер на ГЕРБ. Така че нека да изчакаме неделя. Естествено е, че моята подкрепа би могла да бъде или за премиера Бойко Борисов, или за министър Росен Плевнелиев. Ако говорим за Борисов, всички сме убедени, че той би могъл да бъде един силен, харизматичен и представителен президент, какъвто е и като премиер. А колкото до Росен Плевнелиев, той е един изключително добър експерт и професионалист, уравновесен, с прекрасна визия, човек, който с основание се ползва с подкрепата на обществото. И двамата биха били много добри президенти.

Преди 2 г. изнесохте най-тежката битка за ГЕРБ, като излязохте в Кърджали срещу ДПС. Успяхте да измъкнете мандат от Доган. Може би и сега ролята ви ще е да привлечете негов електорат?

Слава богу, че някои хора имат памет. Това беше един успех, който няма аналог в тези 20 г., и е исторически факт. Трябва да кажа, че след като премиерът ми възложи да бъда министър на културата, разбираемо е тази отговорност изцяло да ангажира енергията ми и смея да твърдя, че полагам големи усилия тази отговорност да бъде успешно реализирана. А колкото до привличане на още електорат в Кърджали, тъй като ГЕРБ е управляващата партия, тази отговорност изцяло бе възложена от Цветан Цветанов на Цвета Караянчева като областен лидер на ГЕРБ. Изборите ще бъдат аршин, с който се мери свършената работа.

Каква е спецификата на типичния гласоподавател на ДПС? С какво е по-различен от останалите?

Спецификата на всички етноси в България е липсата на какъвто и да е сериозен и задълбочен анализ на самите етноси през изминалите десетилетия. А онова, което е специфично за такива райони, е, че там няма избори, а има технология – нещо, което останалите партии не разбират. А иначе хората независимо от техния произход, вяра и идеология са еднакви навсякъде. Борбата за съществуване е за всички. Така че в случая повече мога да говоря за специфичността на всички български партии, които не са в час с машината ДПС. Едно колело не може да бъде спряно с постлан килим, а само с прът в колелото. Така че…

Какъв е тонът, който трябва да излъчва президентската институция?

На всички президентски избори започва една сериозна говорилня от политици до социолози, от журналисти до всезнайковци на тази тема. Самото съчетание “президент на България” само отговаря на този въпрос.

Как бихте моделирали вие – най-талантлив скулптор, образа на вицепрезидент? Строги или благи ще са чертите му?

На мен ми стига наградата, че съм бил цял живот и ще бъда, надявам се, и след мандата отново президент на собствения си дух. Имам една професия, която никога и при никакви обстоятелства не е носила отрицателни дивиденти както към мен, така и към страната. Носила е само позитиви. А всъщност това е ролята на изкуството. Друг е фактът, че в живота никога не съм бил вице. Аз съм малко като арменците – целият ми живот е бил стремеж да бъда първи в това, което правя.

Как ви се струват останалите кандидати за “Дондуков” 2 – Калфин, Кунева, Христов, Сидеров, Семов?

Не съм член на партия и никога не съм бил. Не бих се ангажирал с какъвто и да е политически анализ за което и да е от тези имена.

Премиерът винаги е демонстрирал топли чувства към вас. Проследи и последния вот на недоверие към правителството във вашата компания – двамата слушахте мотивите на опозицията в кабинета на Цецка Цачева. Предполагам, че сте си запалили и по една пура. Чухте ли през тези 2 ч нещо, което да ви накара да коригирате политиката си?

Премиерът винаги демонстрира топли чувства към всеки, който съвестно, точно, всеотдайно си върши работата. С премиера не само че могат да се слушат мотивите на една или друга опозиция, но има куп неща, които могат да бъдат дискутирани. За разлика от онези, които много се впечатляват, като се каже пура, аз намирам, че това е една по-дебела цигара, но всички осъзнаваме, че и пурите, и цигарите са вредни. Онова, което е полезно, са онези лентички, които премиерът с удоволствие и охота обича да реже.

Зад всяка отрязана лента има нещо, което може да бъде видяно, да бъде посочено с пръст, нещо, което е полезно за държавата. Тези ленти не са нито за министър-председателя, нито за мен. Няма нищо по-хубаво от градивните ленти на фона на неградивните и неоснователни бръщолевения.

Харесва ли ви политиката? Ако трябва да я скулптурирате, в какъв образ ще я видим?

Ако трябва да съм откровен, винаги съм имал резерви към политиката. А колкото до скулптурата – в живота е имало и ще има много интересни и достойни персонажи, които биха могли да бъдат по-трайни от всякакви политици.

Подарявали ли сте своя творба на Бойко Борисов?



Не съм.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница