Вестник "Труд", 2 февруари 2006 г. Мисля за алтернативно българско киностудиоДата11.06.2018
Размер34.19 Kb.
Вестник "Труд", 2 февруари 2006 г.

Мисля за алтернативно българско киностудио


Tа за мен, кинаджията, който съм създаден от тази кинематография като артист, и дължа всичко, болката е огромна. Навремето, през 1990 г., когато решиха да се разформироват колективите, а продуцентите да излязат навън, ние всъщност загубихме възможността държавата да подпомага Киноцентъра. След това се образува “Бояна филм”, но дружеството нямаше финансовата възможност да направи поне малко от това, което са направили в Мосфилм. После започна новата мъка - защо именно “Ню имидж”... Аз заявявам, че не мога да повярвам на никоя фирма, че сто години ще прави кино в България.
Три спектакъла от видяното в различни театри на Русия би искал задължително да доведе у нас Стефан Данаилов - “Полет над кукувиче гнездо” на Александър Морфов в “Ленком”, монодрамата с участие на Марина Нейолова “Шинел” по Гогол в “Съвременник” и “Едно съвършено село” от Работилницата на Фоменко - много интересен режисьор от старото поколение, който дълги години е бил в изолация. “Ще командировам директора на Народния театър “Ив. Вазов” в московския МХАТ, за да изберат заедно с Олег Табаков кои представления ще гостуват в Русия и у нас. “Срещите ми в Москва бяха емоционални, с приятели, jзапочваха и завършваха с прегръдка. Важно е какво ще последва след нея...”, казва Данаилов.
Водеща Ива Йолова: Имаме си закон за киното, но как ще го изпълняваме без наше киностудио?
Стефан Данаилов: Това не трябва да пречи на закона за киното. Надявам се, че не сме подписали с някакви варвари, които няма да дадат камера под наем, или ще искат невероятни цени. Не крия, че бях изненадан, късно разбрах, че в капитала влизат и реквизит, гардероб, и пр. Значи трябва да плащаме на американеца, за да ползваме костюмите, които са шити за нас преди 20-30 г.
Водеща: Преди 2 дни имаше писмо от собствениците на “Ню имидж”, които обещават мед и масло за киното ни.
Ст. Данаилов: Аз съм склонен да вярвам все пак в някакви добри намерения. Да не забравяме, че в бъдещия управителен съвет на “Ню имидж” ще има представител на Министерството на културата. А и всичко, което е записано в договора, ще бъде наблюдавано под лупа. За 2006-а съм осигурил 8 млн. за българско кино, както е по закон, което дава възможност да се реализират много повече филми, в сравнение с предишни години. И не смятам да съм този, който ще затвори филмовия пазар, защото имаме нов монополист.
Водеща: И все пак търсите ли друг изход?
Ст. Данаилов: Има един проект, който бихме могли да реализираме, за първи път го заявявам пред вашия вестник, аз мисля за алтернативно студио. С основно държавно участие.
Ще кажете - изпуснахте питомното, за да гоните дивото. Но ако останем само в тази ситуация, без конкурентна среда - няма да се получи нищо. България все още има възможност... Много хора от гилдията не са загубили напълно надеждата. Трябва да се запазва националният капитал за нас. Това е ежедневна тема в този кабинет. Ако нямаш здрави нерви и хубавото хапче аксенакс, можеш да изгърмиш.
Водеща: Министерството насрочи конкурси за шефове на центрове - и за назначени с конкурс, и за тези - без... Какво целите?
Ст. Данаилов: Тук има служители на центровете, които са прехвърлили отдавна трите години по закон и е по-добре за самите тях да минат през конкурс, което не значи, че те трябва да бъдат сменени. Държавният служител има особен статут. Известно е, че трябва да имаме 10 процента съкращение, в същото време на мен ми трябват допълнителни бройки, за да реализираме европейски програми, които се изискват от министерството. А те са свързани с хора, с отдели, които трябва да бъдат създадени. Към края на април започват конкурсите за останалите структури...
Водеща: Дано не е партиен принципът?
Ст. Данаилов: Не е. При Стефан Данаилов няма партийни принципи. Тук става въпрос за умения и качества.
Водеща: Кога ще разведем окончателно културата с туризма?
Ст. Данаилов: По закон отдавна е станало. Може би тази седмица най-сетне ще знаем името на председателя на агенцията на туризма. Служителите на министерството са много натясно и аз очаквам колкото и да са ми симпатични тези дами и господа от туризма, да си отидат. Затова забавям и структурата ни. Казвам на Хаджиниколов, че е зам.-министър на обществени начала. Защото не мога да му плащам заплата, нямам основание. Но се разбрахме, че е смешно да спрем водата и тока, средствата, които са похарчени от Министерството на културата, ще бъдат компенсирани от бюджета на туризма по-късно.
Водеща: Намериха ли се кандидати да оправят българския Лувър?
Ст. Данаилов: И днес имам среща с автора на първия проект. Трябва да се ремонтират зали за ансамбъл “Филип Кутев” и Алианса. Строежът е спрян още през март 2005. До края на седмицата ще продължи работата, тъй като съм поел ангажимент до края на май да бъдем готови. Към останалата част на сградата има много интереси. А държавата не може да осигури средства за салони, галерии, театрално пространство... Ще се обърна за помощ към бизнеса. Може да бъде предоставена и на концесия част от собствеността.
Водеща: Какво предвиждате за други имоти в София?
Ст. Данаилов: С кмета Бойко Борисов обсъдихме въпроси, свързани с парковата част пред НДК във връзка с 25-годишнината на двореца и с паметника. Той ме информира за осветлението, което е правил на църквите, Народната библиотека... Много ми се иска ние да инвестираме в осветлението на Националната галерия.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница