Виктория Искрова Михайлова е родена на 01. 01. 1962 г. През 1986 г се дипломира като магистър фармацевт във Фармацевтичен факултет на му софия. От 1994 г печели конкурс



Дата20.09.2016
Размер78.67 Kb.
#10334
ТипКонкурс


Р Е Ц Е Н З И Я
От проф. Димитър Рачев Рачев, дф от катедра „Технология на лекарствените средства и биофармация” при Фармацевтичен факултет на Медицински университет, София, включен в състава на научното жури със заповед № РO-38-270 от 19.04.2013 на Ректора на СУ- София и избран за рецензент на първото заседание на научното жури.

Относно конкурс за заемане на академичната длъжност „доцент” в област на висше образование 7. „Здравеопазване и спорт”, по професионално направление 7.3. „Фармация” и научна специалност „Технология на лекарствените форми и биофармация”, обявен в Държавен вестник бр. 28 от 19.03.2013г.

На обявения конкурс за доцент по „Технология на лекарствените форми и биофармация” са представени документите на единствения участник гл.ас. Виктория Искрова Михайлова, дф.



I. Кратки биографични данни и активности на кандидата

Виктория Искрова Михайлова е родена на 01.01.1962 г. През 1986 г. се дипломира като магистър фармацевт във Фармацевтичен факултет на МУ - София. От 1994 г. печели конкурс и е назначена за асистент в катедра „Технология на лекарствените средства и биофармация” във Фармацевтичен факултет на МУ - София. От 1997 г. е старши асистент, а от 2002 г. и до днес е гл.ас. в катедрата. През 2003 година успешно защитава докторската си теза на тема „Структорно-реологични и биофармацевтични изследвания на хидрогелни матрични таблетки с молсидомин”. Има придобита специалност по: „Технология на лекарствата с биофармация”. Общият й трудов стаж по специалността е повече от 19 години.

Кандидатката е експерт по качеството на Софарма АД и е изготвила повече от 90 химико-фармацевтични експертни доклади за лекарствени продукти регистрирани у нас и в чужбина. Член е на Българската асоциация за фармацевтични технологии.

II. Оценка на учебно-преподавателската дейност

За периода 2010-2013 г. гл.ас. Виктория Михайлова е ръководила и ръководи и до сега практически упражнения по Технология на лекарствените средства и биофармация, средно по 500 часа на година. Тя води и упражнения със студенти, обучаващи се на английски език. Участва в изпитни сесии и провеждане на семинари, със средна заетост за посочените години от 20 часа на година. Кандидатът е изнасял лекционен курс по същата дисциплина на студенти от специалност „Помощник фармацевти“ от Медицински колеж, Университет „Асен Златаров“, Бургас. Тя е разработила самостоятелно практически упражнения, семинари и тестове по посочената дисциплина за обучение на студенти обучаващи се на български и английски език. Под печат, в съавторство, е практическо ръководство по технология на лекарствата за студенти, обучаващи се на английски език – “A practical guide to compounding pharmacy. Part III” (прилага се в пълен текст).

От 2011 г. Виктория Михайлова е зачислена за съръководител на докторант на самостоятелна подготовка към секция „Повърхности и колоиди“ в Институт по физикохимия при БАН. Гл.ас. Виктория Михайлова е била научен консултант и научен ръководител на 18 (осемнадесет), успешно защитили, дипломанти. Темите на дипломните работи са свързани с областта на фармацевтичната технология.



Обобщавайки учебно-преподавателската дейност на гл. ас. Виктория Михайлова категорично мога да я определя като изграден и непрекъснато развиващ се преподавател в обучението, както на български студенти, така и на студенти обучаващи се на английски език. Изявената й преподавателска дейност напълно отговаря на изискванията на ЗРАСРБ и Раздел IV на Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности в СУ „Св. Климент Охридски”.

III. Оценка на научно-изследователска дейност и нучната активност на кандидата

Гл.ас. Виктория Михайлова представя за конкурса следните си научни активи.



1. Научни статии

1.1. 31 (тридесет и една) - включително и статиите включени в дисертационния труд за получаване на научната степен „доктор”. От тях 25 (двадсет и пет) в специализирани списания реферирани в ISI Web of Knowledge или SCOPUS и 1 (една) е глава в книга”Inhaler devices: Fundamentals, design and drug delivery. Part 2 Drug formulations for inhaler devices, Woodhead Publishing Series in Biomaterials №59.



23 (двадесет и три ) след доктор, От тях 20 (двадсет) в специализирани списания реферирани в ISI Web of Knowledge или SCOPUS

2. Цитати (в издания реферирани в ISI Web of Knowledge или SCOPUS. ) – 142 (сто четиридесет и два.)

3.Участия в научни проекти

Кандидатката е участвала в общо 8 (осем) научни проекти. Шест от тях са финансирани от Съвета По медицинска наука на МУ-София. В два от тези проекта Виктория Михайлова е била водещ изследовател. Другите два проекта са финансирани от МОМН.



4. Участия в международни и национални научни форуми

Виктория Михайлова е участвала в 20 научни конференции и симпозиуми у нас и в чужбина.

От представените 25 реални публикации, 10 (десет) са в чужди списания и 12 (дванадесет) в списания с импакт фактор. Общият импакт фактор от тези публикации се равнява на 16.13. Някои от научните трудове са публикувани в световно престижни научни списания, а именно: 3 публикации в International. Journal of Pharmaceutics (IF 3.350); 2 в Nanoscience and Nanotechnology Letters (IF 0.53); 1 в Polymer Journal (IF 1.26); 1 в Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects (IF 2.24) и др.

Трябва да се отбележи, че една от реалните публикации на кандидата е в отделна глава 8 (в съавторство) в книгата ”Inhaler devices: Fundamentals, design and drug delivery. Part 2 Drug formulations for inhaler devices, Woodhead Publishing Series in Biomaterials №59, P.Prokopovich (Ed.), Woodhead Publishing Limited, 2013, 146-169 p.

При запознаването ми подробно с 25-те, представени от гл.ас. Виктория Михайлова публикации, мога да направя следните обобщени изводи за нейните научни приноси. Основните научни изследвания са насочени в областта на разработването и охарактеризирането на лекарствени системи с модифицирано освобождаване, а именно хидрогелни монолитни системи и лекарствено освобождаващи полимерни наночастици.

1. Разработване и охарактеризиране на хидрогелни системи

Като основни научни приноси на кандидатката в областта на хидрогелните системи могат да бъдат отбелязани теоретичните изследвания по изучаване процесите на водна пенетрация и набъбване на редица хидрогелни системи. и използването им за обясняване на процесите на освобождаване на лекарственото вещество молсидомин, с цел постигане на оптимални биофармацевтични показатели – скорост и степен на освобождаване на перорално въведени лекарствени форми, гарантиращи оптимален терапевтичен ефект. Във връзка с това са приложени реологичен анализ, с динамичен недеструктивен осцилационен тест, за изследване на процесите на водна пенетрация и набъбване на хидрогелни монолитни системи на база хидроксипропилметил целулоза (ХПМЦ), натрий карбоксиметил целулоза и термично прежелатинизирани нишестета, както и техни смеси. Изследван е структурният анализ на хидрогелите по пътя на реологично моделиране с модели на Максуел (обобщен и адаптиран). Приложени са математични модели на Peppas за изследване кинетиката на водна пенетрация и набъбване на смесени хидрогелни матрици и е доказано, че пенетрационните процеси могат да бъдат дифузионно- или релаксационно- контролирани. На базата на изведените теоретични зависимости е направен успешен опит за изясняване на зависимостите между структура, степен на хидратация и процесите на освобождаване на молсидомин от хидрогелни матрици.

Изведените теоретични зависимости за хидрогелните матрици са използвани за обясняване влиянието на фармацевтичните фактори върху освобождаването на много разтворимото лекарствено вещество триметазидин хидрохлорид и много малко разтворимото – индапамид от хидрогелни матрици на база ХПМЦ

2. Разработване и охарактеризиране на полимерни наночастици

Научно-изследователските изследвания в това направление са съсредоточени в разработване на съвременни технологични методи за постигане на контролирано и насочено действие чрез приготвяне и охарактеризиране на полимерни наночастици с оригинални синтезирани полимери: биоразградими - poly(D,L-lactide-poly(oxyethylene)-poly(D,L-lactide) и температурно чувствителни дихидрофилни графт съполимери на poly(N-isopropylacryl amide) с poly(ethylene oxide), както и на рН-чувствителни съполимери - poly(N-isopropylacryl amide-co-methacrylic acid) – poly(NIPAM/MAA), натоварени с лекарствени вещества.

Синтезираните графт полимери са изследвани за приготвяне на индометацин натоварени наночастици, използвайки методите на диализа и нанопреципитация. Установено е влиянието на съотношението полимер:лекарствено вещество върху лекарственото натоварване, както и размера на наночастиците в зависимост от механизма на образуване на наночастиците. Методът на нанопреципитация от етанол води до получаване на значително по-малки частици, под 150 nm с много тясно разпределение по големина. Проведените изследвания по проучване освобождаването на ЛВ от получените наночастици доказва възможността за контролирано освобождаване на активното вещество за период над 72 часа в зависимост от оптимизиране на параметрите: степен на натоварване, влияние на температурата, разтворителя и рН на средата, както и съдържанието на полиетиленов оксид в съполимера. Трябва да се отбележи и разработеният математически модел за анализиране на освобождзаването на индометацин от PNIPAM-g-PEO наночастици, чрез който на базата на експерименталните данни се изчисляват моделните критични параметри на процеса.

Синтезираните температурно- и рН-чувствителни poly(N-isopropylacryl amide-co-methacrylic acid) наночастици са натоварени с инсулин. Изведени са оптималните моларно съотношение на NIPAM, MAA и омрежващия агент за получаване на наночастици с желана фазова трансформация при 37 0С и рН 5 с цел създаване на глюкозо-чувствителни полимерни етилцелулозни мембрани за регулирано освобождаване на инсулин.

Към научната активност на кандидатката трябва да се отчетат и следните дейности:

1. Участия в научни проекти. Проведените изследвания по договорните проекти са свързани с актуални за фармацевтичната теория и практика проблеми, включващи: „Разработване на набъбващи хидрогелни матрици с молсидомин“, „Получаване и охарактеризиране на температурно-чуствителни полимерни наночастици с индометацин“, „Каликсаренови микро- и наноструктури–наноконтейнери за функционализирани полимери и физиологично активни вещества. В първите два договора Виктория Михайлова е водещ изследовател.

2. Ръководство на докторант. От 2011 г. Виктория Михайлова е съръководител на докторант към секция „Повърхности и колоиди“ в Института по физикохимиа на БАН. Темата на дисертационния труд е „Функционализирани наночастици с кополимерни вещества за фармацевтични приложения“. Срокът на докторантурата е до 31.10.2014 г.

3. Изготвяне на рецензии в специализирани научни списания

Кандидатката е определяна три пъти за рецензент в авторитетните списания: Medical Science Monitor (2003); Biomacromolecules (2005) и European Polymer Journal (2007).

При обобщаване на резултатите от научно-изследователската работа на кандидатката мога убедено да заявя, че Виктория Михайлова е един много добре подготвен и развиващ се учен, занимаващ се в полето на съвременното направление на фармацевтичната наука, това на лекарствените форми с насочено действие и контролирано освобождаване на лекарствените вещества. Науко-метричните показатели на гл. ас. Виктория Михайлова напълно покриват препоръчителните критерии на Научния съвет на Химическия факултет на СУ-София за придобиване на академичната длъжност „доцент”.
IV. Заключение

Направеният анализ в рецензията на научните и преподавателски активи на гл.ас. Виктория Искрова Михайлова показва, че кандидатката отговаря напълно на условията по чл. 29 от ЗРАСРБ и Раздел IV на Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности в СУ „Св. Климент Охридски”.за придобиване на академичната длъжност „доцент”


  1. Има придобита ОНС „доктор” по фармация през 2003 г.

  2. Заемала е академичните длъжности „асистент”, ст.асистент“ и „гл. асистент”, последната повече от 2 години.

  3. Науко-метричните й показатели надвишават препоръчителни критерии на Научния съвет на Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за придобиване на академичната длъжност „доцент”.


Всичко това ми дава пълното основание убедено да гласувам положително за кандидатурата на Виктория Искрова Михайлова, дф за заемане на академичната длъжност „доцент” по професионално направление 7.3. „Фармация”, научна специалност „Технология на лекарствените форми и биофармация” в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

14.06.2013 г. Рецензент:



София (проф. Димитър Рачев, дф)



Каталог: index.php -> bul -> content -> download
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
download -> Св. Климент Охридски
download -> Акад. Илчо иванов димитров (1931 – 2002) фонд 20 опис 1
download -> Азбучен списък на преподавателите
download -> Климент охридски” университетски архив
download -> График за провеждане на семтемврийската (поправителна) изпитна сесия на магистърска програма „политическа социология учебна 2014/2015 г. Поправителна сесия от 24 август до 11 септември 2015 г
download -> Обявява прием на студенти


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница