Водещи новини 15. 05. 2011



Дата04.01.2018
Размер285.98 Kb.
#41049
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП
Водещи новини 15.05.2011


Труд - 4 стр.

Станишев готов за президент, ако променят конституцията






Лидерът на БСП Сергей Станишев е готов да участва в кампанията за президент, ако ГЕРБ направят промени в конституцията, които да му позволят това да стане. Сега е невъзможно, тъй като основният закон разпорежда, че за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната. Това автоматично изключва за Сергей Станишев, тъй като той е роден в Украйна. „Аз съм готов да бъде разглеждана и моята кандидатура, защото всички разбират много добре, че през 1991 г., когато е бил приеман съответният текст за условията за кандидатиране, той е правен с две цели - да не се кандидатират царят и Андрей Луканов", коментира Станишев. По думите му такава промяна би позволила да се „снемат въпроси" по отношение на евентуалните кандидатури на Кристалина Георгиева, Меглена Кунева, които пък не са живели постоянно в България през последните 5 години. Лидерът на БСП дори обяви, че неговата партия би подкрепила подобен акт от страна на ГЕРБ. Станишев каза още, че БСП ще води разговори за президентските избори с опозиционните парламентарно представени партии - и с ДПС, и със „Синята коалиция".




24 Часа - 4 стр.

Станишев играе за президент, ако ГЕРБ промени конституцията






Лили ИВАНОВА

Сергей Станишев е готов да се кандидатира за президент, ако ГЕРБ промени конституцията. Това заяви самият той вчера. Така лидерът на БСП отговори на думите на премиера Бойко Борисов, че в кандидатпрезидентската битка трябва да се включат шефовете на партии. Станишев има ограничение по конституция да е кандидат-президент, защото е роден в Украйна. Той гарантира, че ако Борисов и ГЕРБ решат да променят конституцията, за да се кандидатира той, ще имат подкрепата на БСП. А и подобна промяна би снела въпросите по отношение на Кристалина Георгиева и Метена Кунева, напомни той. „Сравнението на Борисов по отношение на президентския пост с Георги Първанов и неговото евентуално кандидатиране е съвсем различно. Смешно и нелепо е обяснението на премиера, защото Първанов се кандидатира като лидер на партия, която беше загубила парламентарни избори, и направи впечатляващ успех и победа. Да имаш изпълнителната власт и да избягаш в президентската институция, която е много ограничена, действително си е бягство", каза още Станишев. Според него Борисов трябва да изпълни ангажиментите, които е поел като премиер. Червеният пленум одобри вчера коалиционната формула за изборите. Записано бе, че коалицията трябва да е максимално широка и да надхвърля рамките на традиционните за БСП партньорства. На тези избори ще се решава моделът на развитието на страната за доста време, затова е логично да се водят разговори с опозиционните парламентарни партии, каза Станишев. Той посочи, че залогът е много по-голям, отколкото интересите на БСП, на Синята коалиция или на ДПС. Красимир Премянов пък вече няма да е член на Националния съвет, защото е председател на Съюза на тракийските дружества, но остава в БСП. 
*** 
Текст под снимка 
Сергей Станишев показва на Радослав Гайдарски снимки на дъщеря си Дария по мобифона СИ.




Стандарт - 4 стр.

Станишев се пробва за “Дондуков” 2






Готов съм да се явя на президентските избори срещу Бойко Борисов. Това заяви соцлидерът Сергей Станишев след вчерашния пленум на Столетницата. По конституция обаче той няма това право, тъй като не е роден в България. Призовавам Бойко Борисов да предложи бърз ремонт на конституцията, който да позволи на родените в чужбина български граждани да се кандидатират за "Дондуков" 2, поиска шефът на червените. Той настоя да се отмени. изискването кандидат-президентите да са прекарали последните 5 г. в България преди вота. Така няма да има пречки за кандидатурите на Меглена Кунева и Кристалина Георгиева, посочи Станишев.




Телеграф - 2 стр.

Станишев прегърна Костов и Яне






Радо КИРОВ

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че е готов да се обедини със Синята коалиция на Иван Костов и РЗС на Яне Янев за изборите на есен. Вчера след пленум на Националния съвет на БСП експремиерът очерта политиката на партията за местните и президентските избори през октомври. „Логично е да водим и разговори с опозиционните парламентарно представени политически сили. Залогът е много по-голям от интересите на БСП, ДПС, Синята коалиция или депутатите от РЗС", обяви Станишев. Според него загубата на ГЕРБ на изборите е много по-важна от интересите на отделните опозиционни партии. За разлика от сътрудничеството с ДПС за пръв път в новата история на България лидерът на левицата покани десницата за съвместни действия и освен това демонстрира желание за близост със свързвания с Октопода Яне Янев. На въпрос дали би се кандидатирал за президент бившият премиер обясни, че с радост би го направил, ако ГЕРБ се ангажира да промени конституцията. Според нея президентът трябва да е роден в България, а Сергей Дмитриевич Станишев е роден в украинския град Херсон.




Труд - 4 стр.

Борисов: БКП хвърляха хора на прасетата






След като БСП организира 45-и и 46-и конгрес, а не първи или втори, това означава, че припознава делата на БКП. 
Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум на Съюза на репресираните от комунистическия терор. Според него, след като не е сменена поредността на партийните форуми и партията отчита възход и успех, може да направи заключение, че тя признава и делата на партията, която е „давала хора да ги ядат прасета в Скравена или по другите лагери.




24 Часа - 4 стр.

Бойко: Разказвайте как комунистите са давали хора на прасетата






Лиляна КЛИСУРОВА

Премиерът обвини БСП в наглост и цинизъм 
Разказвайте какво е било по лагерите, как комунистите са давали хората на прасетата. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към репресираните на третия им конгрес вчера. Гости на форума, който се проведе в София вчера, бяха още Петър Стоянов и Евгений Бакър-джиев. Времето минава, а пропагандата на комунистите е такава, че се забравят нещата. Не трябва да отслабваме натиска върху тях за това, което са сътворили, натърти Борисов. Трябва да сме безпощадни към БСП, аз не смятам да им се давам, емоционален бе премиерът и залата му отвърна с аплодисменти. „22 г. след промените БСП се държи така, сякаш нищо не се е случило, и говори, че прави преход. Правят 45-и или 46-и конгрес и така приемат и периода, когато са изтрепали толкова хора. Така те признават цялата си история, което значи, че да дадеш хората да ги ядат прасетата в Скравена и други лагери, е нормално за тази партия", каза още Борисов. Пред репресираните той разказа, че дядо му бил убит от комунистите, а в документите било записано, че е бил враг на народа и е умрял от червен вятър. Каква наглост и цинизъм, възмути се премиерът. Той разказа, че е доволен за това, че е бил осъден от комунистите да плати глоба, защото ги репресирал и обиждал. Когато платих глобата, го направих с истинско удоволствие, защото сега мога да кажа, че комунистите са били репресирани от мен, допълни Борисов. С ваша помощ вече 5 пъти побеждавам БСП, това е една добра участ за тях, това им е урок, но и победа на всички, които са били репресирани, обърна се към залата премиерът. И изрази учудване, че Иван Костов не е на форума и не е направил навремето това, което прави в момента ГЕРБ с разчистването на посланиците, агенти на ДС. 
*** Текст под снимка Премиерът Бойко Борисов поздрави репресираните по време на третия им конгрес в София вчера. Той ги призова винаги да напомнят за това, което комунистите са правили по лагерите, и да бъдат безпощадни към БСП.




Стандарт - 4 стр.

Бойко: Няма да се дам на комунистите






 

 

Обявили ме за "Враг на народа", възмути се премиерът Няма да им се дам на комунистите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на третия конгрес на репресираните от комунистическия режим. Той припомни, че миналата година е бил осъден за репресиране на социалисти. И с радост е платил глобата си. "Тая партия не се свени да си прави 45-и и 46-и конгрес! Даже аз като станах главен секретар, не можах да си видя за първи път досието. Като го видях, се оказа, че с големи букви е написано "Враг на народа". Питаха защо съм бил кмет? И от какво починал дядо ми? От червен вятър! Вижте каква наглост дори в това, какъв цинизъм. Нали, червен вятър го бил отнесъл!", възмути се премиерът. "Трябва да разказвате какво е било там, как са давали хората на прасетата в Скравена да ги ядат", допълни той. И заключи, че той лично не прави сметка да им се даде.




Телеграф - 2 стр.

Бойко към репресираните: Няма да се дам на комунистите






Радослав НИКОЛАЕВ

„Не правя сметка да се дам на комунистите, отсече премиерът Бойко Борисов на конгреса на репресираните от комунистическия режим. Министър-председателят сподели възмущението си, че комунистическата партия прави 45-и, 46-и конгрес, отчита възход и признава цялата си история, включително репресиите към хора в концентрационните лагери. „Да дадеш хора да ги ядат прасетата в Скравена или по другите лагери, значи е нормално за тази партия", изрази силни емоции Борисов и призова репресираните от режима да не мълчат за това, а да разказват за случилото се тогава, за действията на Народния съд, защото времето минава. „Аз като главен секретар можах да си видя за първи път досието. Там с големи букви за дядо ми е написано „враг на народната власт". Защо? Бил кмет? И от какво починал? От червен вятър. Вижте каква-наглост, какъв цинизъм -червеният вятър го отнесъл, а мене ме осъдиха да им платя глоба", възмути се премиерът. Той каза още, че когато е платил глобата, го е направил с истинско удоволствие, и поясни „че комунистите са ме глобили, че са репресирани от мен". Според него дори 22 години след промените, независимо че са върнали държавата не 45 години, но и встрани, комунистите продължават да се държат все едно нищо не се е случило, а сме им длъжни. Борисов отново демонстрира раздразнението си към поведението на сините. „Съжалявам, че тези, които са си заплюли дясното пространство, сиреч -демократичното, но и антикомунистическото * ги няма сред вас", каза той, визирайки партиите от Синята коалиция. В изказването си пред репресираните откомунистическия режим премиерът засегна и тема-тас посланиците, служили на ДС. По думите му, щом в Берлин, Лондон, Рим и Токио все още посланици са хора от бившата Държавна сигурност, значи нищо не се е променило. Премиерът: Жалко, че тези, дето се правят на десни, не са сред Вас Премиерът беше гост на конгреса на Съюза на репресираните от комунистическия режим.




Труд - 4 стр.

Сините: Има опасност ГЕРБ да преяде с власт






„Ако ГЕРБ спечели вота за държавен глава, това ще е преяждане с власт, обяви в Сливен лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него само десен президент може да е коректив на сегашното управление. Кандидатът на СДС за държавен глава Румен Христов допълни, че има нужда от дясна алтернатива, защото в момента „найважните постове в държавата се заемат от бивши членове на БКП". И ги изброи - президентът Георги Първанов, председателката на парламента Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов. „Когато СДС се бореше за демокрация, такива хора си пазеха партийните книжки", отсече Христов.




24 Часа - 4 стр.

Малинов: Липсата на кандидати не оставя време за кампания






ГЕРБ и БСП стесняват значително времето за предизборната кампания с намеренията си да обяват кандидатите си късно. Това заяви Светослав Малинов, който вчера бе единодушно избран за кандидат на ДСБ за президентския пост. Той и номинираният от СДС Румен Христов ще отидат на отворени вътрешни предварителни избори сред десните, за да се реши кой ще се включи в битката окончателно. Не очаквам компромати срещу себе си, каза Малинов и обеща открита и силна кампания. С този кандидат на преден план излиза нова генерация политици, каза Иван Костов. (24 часа)




Труд - 4 стр.

Кофи с истина" се излели върху Цветанов






Късното обявяване на кандидатите за президент е от страх от избирателите, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Партията одобри окончателно номинацията на кандидата си Светослав Малинов, който ще се яви на предварителните избори на „Синята коалиция" за десен президент. „Кофи с помия" е много лоша алегория, защото кофите бяха с истина, отсече Костов по повод реплика на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ ще обяви кандидат-президента Си през септември, защото върху споменавания за поста МВР шеф Цветан Цветанов се излели „кофи с помия".




Труд - 4 стр.

Дал се стяга за местния вот






Ахмед Доган ще влезе в историята не като борец за права и свободи, а като острието, машата на Държавна сигурност, каза пред препълнения салон на театъра в Кърджали изключеният бивш зам.-председател на ДПС Касим Дал. Освен местни симпатизанти, за да го подкрепят, бяха дошли и изселници от Турция. Дал, депутатът Корман Исмаилов и проф. Людмил Георгиев се обявиха за създаване на политическа алтернатива без доносници и агенти на ДС. Касим Дал обеща алтернатива на ДПС още на местните избори наесен. „Дали като независими или под формата на гражданско движение, но ще издигнем кандидати", отсече той. И отрече да е „троянски кон на ГЕРБ". Дал призова събралите се да не допуснат на трибуните хора от ДС на отбелязването на бунтовете срещу т. нар. възродителен процес в Джебел. Срамно е идеолози на тази „срамна страница от историята ни" да са носители на мъката нажертвите, каза Дал.




24 Часа - 4 стр.

Няма таен сговор на ГЕРБ с „Атака" и ДПС






Цветан Цветанов определи като "повече от несериозни" упреците на Синята коалиция, че ГЕРБ има таен сговор с ДПС и "Атака". ГЕРБ управлява самостоятелно и се подкрепя от независими депутати и политически партии", коментира Цветанов във Варна.




Труд - 5 стр.

Първанов се отчита в книга






Книжка с отчет за свършеното през двата президентски мандата подготвя Георги Първанов. Държавният глава планира и обиколка за отчет пред хората. Президентският проект АБВ няма да участва в местния вот, но ще подкрепя качествени кандидати. Държавният глава скастри лидера на „Атака" Волен Сидеров. „Той успя да ни скара с всички съседски държави. И продължава да се държи провокативно и с последния му скандал с посланика на САЩ Джеймс Уорлик", каза Първанов. По повод настояването на „Атака" САЩ да плащат наем за военните бази, президентът отсече: „И при Варшавския договор не са се плащали наеми."




Стандарт - 4 стр.

Разрешават керваните за вота






Ще има принцип на уседналост, но той няма да бъде повече от 6 месеца за предстоящите местни избори. Това обяви в Кърджали шефката на парламента Цецка Цачева. Така дамата намекна, че герберите ще редактират изборния кодекс и ще намалят от 10 на 6 месеца уседналостта за вота тази есен. По думите на Цачева само с правила, без да има воля, изборният туризъм, един чисто български патент, не може да се избегне. Затова според нея тази негативна практика може да се преустанови само ако всички партии имат воля да не се допускат подобни случаи. Цачева бе на посещение в Кърджали заедно с министъра на икономиката Трайчо Трайков. Те участваха в първия Майски фестивал "Бъдеще с традиции", с който символично бе открит новият туристически сезон. 
"Постната пица беше за миналата година, сега вече можем да си позволим зелник, баница с коприва, лучник и други вкуснотии", коментира дамата състоянието на родната икономика. Цачева и Трайков разгледаха и опитаха над 170 баници, подготвени от домакините за Майския фестивал в Кърджали. Фестивалът се организира по инициатива на областния управител Иванка Таушанова с подкрепата на Жени-ГЕРБ.




Труд - 19 стр.

Цецка Цачева в Кърджали: Заменихме постната пица с баница






Вече е по-вкусна баницата, тъй като постната пица беше за миналата година. Така в Кърджали председателката на Народното събрание Цецка Цачева отговори на въпроса как й изглежда кризисната баница през 2011-а. Тя и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откриха Първия майски фестивал „Бъдеще с традиции". Цецка Цачева доразви тестената си алегория: „Сега вече можем да си позволим зелник, баница с коприва, лучник и други вкуснотии, които домакините от Кърджалийско с много любов са приготвили за този празник." Над 170 вида баници бяха изложени в отделни павилиони на 7-те общини на Кърджалийска област. Това беше и гвоздеят на програмата на фестивала, който по думите на организаторите му дава заявка да стане ежегоден. Цецка Цачева и Трайчо Трайков връчиха наградите на победителите в конкурса за най-майсторско 
печиво. Наред с традиционната тракийска баница, родопския клин и популярната къпана баница, участничките в конкурса представиха уникално разнообразие от баници с месо, зеленчуци и плодове, с ориз, локум, карамел, халва и дори с печени тиквени семки. Имаше и деликатеси с екзотични имена като бурана, луичник, ямурталък, чиятатлъсъ и дюрме. Бюрото за имигрантите в Кърджали се включи с вкуснотии от руската, турската и арменската кухня. 




Телеграф - 2 стр.

Митрева да се пенсионира сама






Министър-председателят призова управителя на Националния осигурителен институт Христина Митрева да се пенсионира. „Г-жа Митрева е в пенсионна възраст. Надявам се да си подаде молба и парламентът да предложи нов човек на нейно място", заяви премиерът. Ден по-рано Борисов каза, че като лидер на управляващата партия ще осигури необходимото мнозинство,което да одобри освобождаването на Митрева. Причината за нейното освобождаване е, че Митрева е заложила завишени приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване.




Труд - 4 стр.

Премиерът призова Христина Митрева да се пенсионира






Борисов щял да осигури парламентарно мнозинство за отстраняването на шефката на НОИ Премиерът Бойко Борисов призова управителката на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева да се пенсионира. „ Надявам се да си подаде молба и парламентът да предложи нов човек на нейно място", заяви Борисов. Според Кодекса за социално осигуряване 62годишната Митрева може да бъде освободена от парламента, който избира ръководството на НОИ. Премиерът обаче каза, че като лидер на управляващата партия ще осигури необходимото мнозинство, което да одобри маането на Митрева. Официалният мотив за освобождаването на дамата от поста е заради неправилно заложените приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Според разчети на Националната агенция за приходите (НАП), която събира осигурителните вноски, приходите от осигуровки за тази година са надписани с повече от 200 милиона лева. От НАП още в края на миналата година са внесли становище в надзорния съвет на НОИ, според което приходите са твърде завишени. Междувременно обаче се появиха още няколко версии за освобождаването на Митрева. 
Според една от тях натиск оказали частните пенсионни фондове, тъй като през март те бяха принудени да преведат в НОИ 108 млн. лева. Става дума за парите, натрупани до 31 декември 2010 г. в индивидуалните партиди на работници, които изпълняват условията да ползват правото си на ранно пенсиониране до 31 декември 2014 г. 
Представители на частните фондове коментираха пред „Труд", че не са натискали за пенсионирането на Христина Митрева, но и нямат нищо против тя да бъде отстранена.




24 Часа - 5 стр.

Пенсионират шефа на НОИ за грешни сметки






Премиерът Бойко Борисов официално призова управителя на Националния осигурителен институт Христина Митрева да се пенсионира. Причината е, че в ръководената от нея институция били заложени грешни приходи от осигуровки. "Г-жа Митрева е в пенсионна възраст. Надявам се да си подаде молба и парламентът да предложи нов човек на нейно място", заяви премиерът вчера. Митрева отхвърли обвиненията за грешни приходи. Всички прогнози са правени на базата на макрорамката, подадена от финансовото министерство, каза тя. Бюджетът на общественото осигуряване бил съгласуван с вицепремиера Симеон Дянков. Въпреки това обаче шефът на НАП я обвинява за това, че в хазната са влезли едва 1/3 от планираните приходи. Очакваше се повишените с 1,8% вноски да увеличат постъпленията с 80 млн. лв. 62-годишната Митрева работи в НОИ от 1997 г. С идването на кабинета на ГЕРБ тя бе поканена от социалния министър за негов заместник. През март 2010 г. е избрана от парламента за шеф на НОИ. (24 часа)

неделя, 15 май 2011 02:14:03




Стандарт - 4 стр.

Премиерът чака оставката на Митрева






съобщи той. "Шефката на НОИ е в пенсионна възраст. Надявам се да си подаде молбата и парламентът да предложи нов човек на нейно място", обясни министър-председателят Бойко Борисов.




24 Часа - 6 стр.

Шефът на Европол идва у нас заради фалшификатите






Роб Уейнрайт, директор на Европол, идва у нас тази вечер заради съвместните действия на неговатг служба с МВР, включител но и операция "Еврото". Това съобщи вчера във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов. 
Обиските в рамките на акцията в Пловдив продължават. Проверяват се две печатници за съпричастност. Открити са заготовки за още 500 хил. евро с но-минал 100 и 200 евро, каза Цветанов. Директорът на Европол ще има среща и с премиера Бойко Борисов.




Труд - 7 стр.

Издирват печатница за фалшиви евро






Петима души са арестувани в Пловдив и Хасково при операция „Еврото" за пласиране и производство на фалшиви евробанкноти. Акцията по задържането им стартира в петък следобед, когато на паркинг на бул. „Никола Вапцаров" в кв. „Кючук Париж" под тепетата при опит за продажба на ментетата е задържан 42годишен мъж. В него са открити 200 000 фалшиви евробанкноти с номинал от 500. Малко след това е заловен Г. Г. (43 г.) от Пловдив, както и Петър Павлов-Растера от Първомай и X. К. (32 г.) Петият член на групата бил спипан в Хасково. 
Организатори на бандата са Петър Растера и Румен Хобота, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. При обиските на 14 адреса под тепетата и в Хасково са иззети общо 517 700 фалшиви евробанкноти в различни копюри и банкнота от 100 долара. Намерени са и 110 листа с напечатани кутии за цигари „Марлборо". Все още обаче полицията търси печатната база, където са произвеждани ментетата. Проверка на „Труд" установи, че Растера има две печатници в Първомай. По документи в базите се произвеждат некролози, опаковки за вафли и визитки. До една от тях е къщата на Павлов, където живее със съпругата си Анета, майка си и детето. „Те са скромно семейство, не се държат като богаташи", разказват хора от квартала. През 2003 г. Петър Павлов пак беше задържан по обвинение за производство на фалшиво евро. По-късно бил осъден на 3 години условно. Заради успешната операция у нас ще пристигне директорът на Европол Роб Уейнрайт.




24 Часа - 6 стр.

Търсят печатница, бълвала евро менте






Екатерина ТЕРЗИЕВА

Два пъти полицията в Пловдив влиза в печатниците на Петър Павлов-Растера в Първомай вчера, за да открие дали там са печатани фалшивите банкноти, засечени при операция "Еврото". Вратите на "Растер Павлов" и на фабриката за опаковки "Пи пак" в Първомай бяха запечатани с ленти от БОП. През целия ден отпред дежуряха патрули от местното полицейско управление, които забраняваха достъпа до сградите. От петък досега при операцията са открити 517 000 евро менте, складирани в апартаменти е Пловдив. Качеството на парите било много добро, смята се, че са пласирани в ЕС. Разследващите проверяват откъде фалшификаторите са се сдобили със специалното печатарско мастило за банкноти и документи, наричано на жаргон "светещо червено". В България само монетният двор на БНБ и 3-4 печатници имат лиценз да работят с него. Според запознати то е крадено от работници и продавано на пловдивската група. Цената му била хиляди левове за опаковка от 300 г. При обиските на 14 адреса в Пловдив, Хасково и Първомай са намерени сили-конови отливки за 100 и 200 евро, релефи, метални плаки и клишета. Конфискувани са компютри и лаптопи, принтер, джиесеми, флашки и 3 автомобила. Намерени са и отпечатани кутии за цигари "Марлборо". В ареста са петима - криминално проявените P. Н. (42), който първи бе хванат с 200 000 евро на паркинг на бул. "Никола Вапцаров" в Пловдив, съгражданинът му Г. Г.(43) и X. К. (32) от Първомай. В Хасково е заловен К. А., осъждан. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов тарторите на бандата били Румен Хобота и Петър Павлов-Растера. 48-годишният бизнесмен от Първомай влязъл в печатарския бизнес през 1990 г., като отворил малък цех в Смолян. След години се върнал в родния си град и вдигнал цех за некролози, фактури и визитки, а през 2008 г. и фабрика за опаковки. Макар Растера да е работодател на близо 30 човека и собственик в четири фирми, не демонстрирал висок стандарт, карал мерцедес среден клас, бил любезен с хората. На 1 май т.г. дори бил отличен с приз за принос към местната община.




Стандарт - 4 стр.

Шефът на Европол идва спешно






у нас днес. Роб Уейнрайт пристига заради успешната акция на родните служби в петък. При съвместната операция с Европол бе заловен с 200 000 евро менте фалшификаторът Петър Павлов от Първомай, познат с прякора Петьо Растера. Намерени са заготовки за още 500 000 евро с номинал от по 100 и 200 евро, като ментетата се разпространяват в ЕС, каза министърът. Цветан Цветанов и Уейнрайт ще обсъдят съвместната работа в тази насока и ще се набележат мерки за работа с трансграничната престъпност.




Телеграф - 5 стр.

Растера с евроментето печатал и кутии за „Марлборо"






Ели КРУМОВА

Арестуваният при акция „Еврото" собственик на печатница „Растер" в Първомай Петър Павлов е произвеждал и кутии за нелегални цигари „Марлборо". В обекта били открити освен 200 000 евро менте и 110 листа с напечатани кутии за цигари, както и кашон с над 1000 нарязани кутии за цигари от същата марка, научи „Телеграф". Осъжданият преди години Петьо Растера и неговият авер пловдивчaнинът Румен Хобота били тарторите на разбитата в петък банда за отпечатване и пласиране на фалшиво евро. До този петък Румен Хобота не бе попадал в полезрението на полицията. Имал чисто досие и не бил съден. Ченгетата го закопчали пръв в акция „Еврото" на паркинг до болница „Свети Пантелеймон" с 200-те бона евро менте. По-късно в хода на разследването лъснали още релефи, метални плаки, клише за поставяне на холограми, тампони с нанесена боя, 3 лаптопа, 2 компютърни конфигурации и т.н. Заради операция „Еврото" на посещение у нас ще пристигне директорът на Европол Роб Уейнрайт, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Печатницата на Петьо Растера бълвала и кутии за нелегални цигари.




Телеграф - 2 стр.

Цветанов: ОЛАФ пак ни вярва






Илка КАТРЕВА

Върнато доверие и обмен на информация в реално време са резултатите от срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов с директора на европейската служба за борба с финансовите измами Джова-ни Кеслер. „България е част от трансграничен канап за цигари, а контрабандата започва да взема размери с участието на организирани групи от Европейския съюз и става все повече трансг-ранично престъпление. По тази причина България ще търси партньорство с ОЛАФ за съвместни операции", обясни Цветанов след разговора си с Кеслер. Като пример за добро сътрудничество вицепремиерът посочи операция „Медузите", при която бе арестуван и вече бившият председател на общинския съвет във Варна. По повод скандала между лидера на „Атака" Волен си-деров и американския посланик Джеймс Уорлик вицепремиерът заяви, че държанието на Сидеров е укоримо и не е л поведение на български политик.




24 Часа - 2 стр.

До седмици ЕС пуска наш проект за боклука






Петя ДИКОВА

Строежът на метрото бил пример за другите, заяви Дирк Анер 
До няколко седмици се очаква да бъде одобрена първата фаза от проекта за интегрирана система за управление 
на отпадъците в София, съобщи шефът на генерална дирекция „Регионална политика" в Еврокомисията Дирк Анер, докато разглеждаше строителството на метростанцията „Лъвов мост". След одобрението ще може да започне изграждането на депо за неопасни отпадъци край село Горни Богров, поясни Анер. Според Европейската комисия проектът за строежа на метрото може да бъде смятан за модел за подражание, заяви вчера еврочиновникът, станал известен у нас с критичните си писма до българските власти за слабото усвояване на еврофондовете. Повторил го и на срещата с кмета на София Йорданка фъндъкова. Анер заяви вчера пред министъра за евросредствата Томислав Дончев, че не е идвал у нас от 2 г. и за това време нещата доста са се променили. Влакът вече бил поставен на правилните релси и сега от нас се очаква да ускорим изпълнението на проектите, финансирани с евросредства. Анер не пожела да посочи нито един проблемен проект, като заяви, че сътрудничеството на правителството ни с различни финансови институции при реформата на администрацията и изпълнението на проектите го правели оптимист. Трябвало обаче да се засили капацитетът на общините при изпълнение на проектите. През септември представители на Еврокомисията и на българското правителство ще започнат да обсъждат приоритетите за страната ни за следващия бюджет на ЕС от 2014 до 2020 г. Анер не пожела да коментира спекулациите, че е възможно да бъдат намалени парите на България заради ниската усвояемост. Неговата дирекция щяла пак да постави като критерий при оформянето на бюджета БВП на глава от населението. По този признак повечето райони у нас имат нужда от най-голяма помощ. „Ако ще се вземат резултатите от предния период, аз искам да ни мерят на финала, а не за първите 3 г. от първия програмен период на страната", заяви пък Томислав Дончев.




Труд - 6 стр.

До седмици първо „да" от Брюксел за ща за боклук






Изграждането на депото на завода за боклук в София може да започне до няколко седмици. Това съобщи министърът за еврофондовете Томислав Дончев. „Очаквам до месец да имаме добри новини поне за първата фаза", каза Дончев. Европейската комисия поиска от България проектът да се раздели на две фази и ние направихме необходимото, напомни той. В първия етап се включва изграждане на компостираща инсталация и едно буферно депо. Вторият е строежът на самия завод. В събота министърът запозна шефа на генерална дирекция „Регионално развитие" Дирк Анер с изпълнението на ключови инфраструктурни проекти, финансирани от Брюксел. През юни ЕК ще излезе с предложение по какъв критерий ще се отпуска европейско финансиране през следващия планов период (2013-2020 г.), каза Анер. Неговата дирекция щяла да предложи да се ползва БВП на човек. Това е добре за България, найбедната страна в ЕС, тъй като за нея би трябвало да се отдели по-голямо финансиране.




Труд - 6 стр.

Бизнес класа с интернет и кафе пускат железниците






Комфортът ще вдигне цената на билетите с 20-30%

През юни в някои влакове за първи път ще бъде пусната бизнес класа. Това съобщи пред „Дарик" радио транспортният министър Александър Цветков. „Нови вагони ще предлагат по-добър комфорт. В тях ще има възможност за интернет, ще се поднасят кафе, чай и напитки, така че всеки, който пътува, да се чувства максимално удобно", обясни Цветков. Според него луксозните екстри ще вдигнат цената на билетите за бизнес класата с 2030 на сто над обикновените тарифи на БДЖ. Все още не са правени точни разчети. Т. нар. уикенд влакове, които миналата година бяха пуснати до Варна и Бургас, ще продължат да се движат и това лято. Според Цветков интересът към тях е голям. В месеците с найолям интерес към морето тези влакове са превозили 30 000 пътници, каза той. На БДЖ ще бъдат отпуснати европейски средства за закупуване на нови вагони и локомотиви, когато реформата в железниците бъде доведена докрай, коментира транспортният шеф. Това означава, че през 2014 г., когато ще бъде завършена скоростната жп отсечка от Пловдив до Бургас, ще има възможност да бъдат купени нови влакове, пресметна Цветков. По отношение на летния трафик по пътищата Цветков съобщи, че от юли частично ще бъде въведено ограничение за движението на ТИР-овете в петък и неделя. И т. г. ще се правят обстойни проверки преди началото на активния сезон на туристическите кораби и водните съоръжения по морето. Транспортният министър съобщи още, че от юни се възстановява движението на кометите по Черноморието от Созопол до Златни пясъци. „Такива комети от това лято ще се движат по нашето Черноморско крайбрежие. От Созопол през Бургас, Несебър, Варна, Златни пясъци. Още от юни ще видим кометите, които помним от миналото.Те ще са с разписание, с билети и резервации. Най-дългият маршрут ще струва около 50 лева", каза транспортният министър. Той отново потвърди, че максимално допустимата скорост по магистрала „Люлин", която се открива днес, ще бъде 130 км/ч. Това е нормалното ограничение за магистралите, напомни Цветков. 
***Пак слухове за смяна на министъра Нови слухове, че транспортният министър Александър Цветков ще бъде отстранен, се завъртяха в публичното пространство. Причината била, че вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков не бил доволен от работата на Цветков. За наследник на министъра се спрята сегашният му заместник Ивайло Московски, твърдят наши източници. Новината, че транспортният шеф ще бъде уволнен, е потвърдена от 3 правителствени източника, пише в последния си брой и в. „Капитал".




Телеграф - 8 стр.

С 50 млн. лв. по оперативна програма учим чужд език без пари






50 млн.лв. ще бъдат отпуснати по европейска програма „Развитие на човешките ресурси" за безплатно обучение по чужд език и компютри. Това съобщи зам.-минис-търът на труда и социалната политика Красимир Попов. Общият бюджет на оперативната програма е 1,213 млрд. евро, от които до края на годината ще бъдат договорени над 85%. 
Курсове 50 млн. лв. ще отидат за продължение на програмата „Аз мога". Чрез нея безплатно се учат езици, компютърна грамотност, графичен дизайн и др. До момента са се включили 147 000 души, а 83 000 са завършили успешно. Заради големия интерес новите пари ще бъдат насочени главно към езикови и IT курсове, заяви Попов. За да тръгне човек на курс е необходимо само да подаде молба в бюро по труда. Там получава ваучер. После сам си избира езикова школа и й плаща с ваучера. Програмата е само за работещи. Развитие 30 000 безработни ще бъдат наети на работа, след като са били обучени по програма „Развитие", каза още Попов. В момента се обучават още 20 000 човека, а 11 000 са започнали работа от началото на програмата. За да наемат човек, работодателите трябва да подадат заявления в бюрата по труда. Трябва да посочат и нужните компетенции на бъдещия служител. Впоследствие безработните ще бъдат обучени, като междувременно ще получават и стипендия. Има промяна в програмата за професионална квалификация. Кандидатите по нея вече ще се насочват към сфери, в които минималната работна заплата е над 300 лв. Работа Осигуряване на стаж на студентите предвижда Министерството на образованието, което също е бенефициент по програмата. От юни ще бъдат осигурени 90 млн. лв., обяви зам.-минис-търът Петя Евтимова. Проектът предвижда провеждане на стаж от минимум 240 часа или по 10 дни месечно. Ще получават и стипендия в размер на 576 лв. Това значи, че за всеки изработен час ще взимат по 2,40 лв. От юни ще тръгне и проект за ограмотяване на възрастни на стойност 15 млн. лв. Целта е всички отпаднали от училище преди 18-го-дишна възраст пак да се върнат по класните стаи. 700 средищни училища пък ще получат 180 млн. лв за въвеждане на целодневна форма на обучение от септември. С парите се осигурява провеждането на извънкласни оформи и обедно хранене, каза още Евтимова.




Труд - 6 стр.

Предлагаме карго летище на китайци






Стара Загора търси добър инвеститор за превръщането на бездействащата от години аерогара край града в карго летище, което може да осигури бърз достъп до 500 млн. потребители в Европа. Това обясни в Стара Загора депутатът от партия ГЕРБ Живко Тодоров на 6-членна китайска делегация, водена от Ху Чунхуа, бивш губернатор на провинция Хъбей в автономната област Вътрешна Монголия, и посланика на КНР у нас Гуо Йеджоу. Китайците обаче не се интересуват само от инвестиции в авиацията. „Проявяваме интерес към българското животновъдство, производството на розово масло, вино и кисело мляко, както и от възможностите за коопериране в областта на туризма", съобщи Ху Чунхуа. В съботния следобед китайската делегация посети и ТЕЦ „Марица-изток 2". Интересът им към електропроизводството у нас е обусловен от това, че в провинция Вътрешна Монголия се произвеждат 22% от въглищата за китайската енергетика. „Само от началото на годината в България дойдоха 10 бизнес делегации от Китай", припомни посланик Гуо Йеджоу. Икономическият растеж на китайската област Вътрешна Монголия е 17 процента годишно. Преди дни друга китайска делегация заяви интерес към обработката на огромни масиви от пустеещи земи у нас.




Черно море - 3 стр.

БСП иска Гуцанов за кмет, той не е решил желае ли






Всички организации на БСП - Варна, са номинирали Борислав Гуцанов за кандидат -кмет, но той още не е взел решение дали да участва на вътрешнопартийните избори. Постът не бил негова болна амбиция. В ефира на Дарик вчера Гуцанов увери, че сам би се оттеглил, ако сред номинираните от БСП за кмет има личност, която да покаже необходимите качества за този пост. „Ако не бяхме направили сделките с автобусите, сега нямаше да има „Градски транспорт". Аз съм участвал само в една от тях за 1 млн. лв., а съм обвинен, че общината е била ощетена с 2 млн. евро", заяви по повод операция „Медузи" Гуцанов. По думите му Европейският съд за правата на човека в Страсбург е изискал от българската държава обяснения за случая с ареста му. Семейството на Борислав Гуцанов подаде жалба в авторитетната институция срещу действията на полицията на 31 март 2010 г., когато лидерът на БСП във Варна беше арестуван. Мм 




Народно дело - 2 стр.

Номинираха Борислав Гуцанов за кмет






Всички организации на БСП - Варна, са номинирали Гуцанов за кандидат-кмет, но той още не е взел решение дали да участва на вътрешнопартийните избори. За първи път БСП - Варна, ще проведе предварителен вот. Постът кмет не бил „болна амбиция" за лидера на БСП. В ефира на „Дарик" Гуцанов увери, че сам би се оттеглил, ако сред номинираните от БСП за кмет има личност, която покаже необходимите качества за този пост."„Ако не бяхме направили сделките с автобусите, сега нямаше да има „Градски транспорт". Аз съм участвал само в една от тях за 1 млн. лв., а съм обвинен, че общината е била ощетена с 2 млн. евро", заяви по повод операция „Медузи" Гуцанов. По думите му Европейският съд за правата на човека в Страсбург е изискал от българската държава обяснения за случая с ареста му. Семейството на Борислав Гуцанов подаде жалба в авторитетната институция срещу действията на полицията на 31 март 2010 г., когато лидерът на БСП -Варна, беше арестуван. Миналия месец в доклада си по случая Българският хелзинкски комитет заключи, че „Държавните органи - МВР и прокуратурата, са станали доброволно директни проводници на политическата целесъобразност, което не им е позволено от закона. Това е недопустимо в държава, която претендира да е съвременна и правова". 




Телеграф - 2 стр.

ГЕРБ с 4-ма кандидати за Смолян






Четирима са номинираните за кандидат-кмет на ГЕРБ в Смолян. Това са депутатът Николай Меле-мов, съветниците Костадин Каранлъков и Венера Аръчкова и екскметът на Смолян Данчо Киряков. Гласуването на номинациите беше явно. Предложена беше и кандидатурата на Даниела Да-риткова, но тя си направи отвод. На събранието бяха номинирани също кандидати за кметове на населени места и 44-ма кандидати за общински съветници.

Труд - 30 стр.

Търговище стяга писта за спидуей






До края на годината мотостадионът в Търговище трябва да покрие критериите и да кандидатства за лицензиране за домакинство за европейски и световни шампионати по спидуей. Плановете бяха оповестени от депутата Румен Петков, шеф на Организационния комитет за „Гран при" на България. Бившият вътрешен министър откри в Търговище третия кръг от шампионата по спидуей на България и Румъния. След 16-годишно прекъсване в града отново се организират състезания, федерацията по мотоциклети зъм, собствениците на пистата и общината полагат усилия бързо да приведат съоръжението според международните изисквания. Това е единственият оцелял у нас мотостадион за спидуей, на който могат да се правят състезания на високо ниво.




24 Часа - 26 стр.

Търговище ще се кандидатира за кръг от световния шампионат






по спидуей, ако бъде възстановен стадионът за този атрактивен спорт. Вчера в града бе депутатът Румен Петков, който е шеф на организационния комитет на всички състезания по мотоциклетизъм у нас, включени в световния и европейския календар.

24 Часа - 26 стр.

Премиерът сменя тениса е голф






Премиерът Бойко Борисов ще се отдаде на голфа, след като приключи със заниманията по тенис. Вчера премиерът откри новия комплекс в Правец и дори изпробва уменията си със стика. Дук виждам много приятели от тениса, а явно не е далече времето, когато и аз ще се преориентирам", призна Борисов. Новото игрище вече разполага с 18 дупки и претендира да бъде сред най-добрите на стария континент. Инвестицията е за над 25 млн. лева, които с тези за целия комплекс достигат 60 млн. Борисов добави, че е много доволен от изграждането на подобни съоръжения. „На това игрище ще се проведе голямо състезание, ще дойдат много чужденци и персонал покрай тях, което означава, че ще похарчат пари, а това е ДДС за бюджета", напомни премиерът. Той ще бъде патрон на състезанието за европейската купа през септември в Правец. На откриването присъстваха спортният министър Свилен Нейков и този на културата Вежди Рашидов. Сутринта премиерът откри и 8-ия турнир „Лидерите" на вестник „Стандарт", който е част от Големият шлем за медии с тези на „24 часа", „Труд" и мастърса в Сандански. „Радвайте се, че нямам време днес за тенис", обяви Бойко Борисов. (24 часа)

Каталог: dobrev k.mbox -> att-1324
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1324 -> Анализи и коментари 15. 05. 2011


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница