Водопади в българия райско пръскалoДата19.07.2018
Размер33.96 Kb.
ВОДОПАДИ В БЪЛГАРИЯ

Райско пръскалoВидимско пръскалоСкакавица


Райското пръскало


Райско пръскалоКалоферско пръскало или Голям джендемски водопад е водопад, намиращ се на Пръскалска река, ляв приток на Бяла река. Той е най-високият водопад на Балканския полуостров. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра. Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема. В подножието на водопада се намира хижа Рай — изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.
Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича туристи от страната и чужбина.Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи,скално катерене,екотуризъм,парапланеризъм и за всички,които просто обичат планината и свежия планински въздух.

Видимското пръскало


Видимското пръскало е водопад, стичащ се по склоновете на резервата Северен Джендем, в парк Централен Балкан в Стара планина.

Водопадът се намира в непосредствена близост до град Априлци и по-специално до ВЕЦ „Видима“. Височината на водопада е над 80 метра, което го прави втори по-височина следРайското пръскало. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Те извират от връх Юрушката грамада. Водата се стича под такава форма, че подножието се е превърнало в естествен басейн, подходящ за отдих и почивка. Природата е изваяла около водопада множество алпийски скали и поляни, които правят региона притегателна сила за туризъм. Създадена е и екопътека „Видимско пръскало“.Трасето на екопътеката „Видимско пръскало”върви успоредно на река Пръскалска,минава през столетна букова гора иотвежда до скални стени,от които се спуска 80 метровият водопад Видимско пръскало.


Скакавица


Скакавица е името на най-високия водопад в планина Рила. Намира се в Национален парк Рила. Водопадът е разположен на река Скакавица в Скакавишката долина в подножието на източния склон на вр. Кабул, Северозападна Рила. Той се намира на 1750 m надморска височина, а височината, от която пада водата, е 70 m.Скакавица е основен туристически обект в областта. Това се дължи на карстовите извори, разположени в околността, както и на вековните гори от бяла мура, които го заобикалят.Намира се на 10-на минути от хижа Скакавица и е лесно достъпен и много приятен през всички сезони. Зимата замръзва изцяло и там се провеждат състезания по ледено катерене. През зимата трябва да се внимава, защото местността над водопада е лавиноопасна.

НАЙ-ВИСОКИТЕ ВОДОПАДИ В БЪЛГАРИЯИме

Височина на пада, m

Местоположение

Райско пръскало

125

край хижа “Рай”, Средна Стара планина

Видимско 
пръскало

80

край гр. Априлци, Средна Стара планина

Скакавица

70

река Големи дол, Кюстендилска област
Осоговска планина

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница