Въпрос с искане за устен отговор, последван от разискване o-0138/08



Дата13.10.2018
Размер43.5 Kb.
#84681
ВЪПРОС С ИСКАНЕ ЗА УСТЕН ОТГОВОР, ПОСЛЕДВАН ОТ РАЗИСКВАНЕ O-0138/08

съгласно член 108 от Правилника за дейността на ЕП

от Marco Cappato, Sophia in 't Veld, Andrew Duff и Olle Schmidt, от името на групата ALDE , Giusto Catania и Vittorio Agnoletto, от името на групата GUE/NGL , Monica Frassoni и Kathalijne Maria Buitenweg, от името на групата Verts/ALE

към Комисията


Относно: Френска инициатива в рамките на ООН за освобождаване от наказателна отговорност за хомосексуални прояви
Франция е подела инициатива в рамките на ООН за всеобщо освобождаване от наказателна отговорност за хомосексуални прояви, към която са се присъединили над 50 държави, сред които държавите-членки на ЕС, и която има за цел депозиране на обща декларация пред Общото събрание на ООН. В декларацията се заявява, че нарушенията, преследванията, изтезанията, нечовешкото, жестоко и унизително отношение, произволните арести и задържания, изпълнението на присъди и упражняването на дискриминация въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност съставляват нарушения на правата на човека и изискват законодателни или административни мерки, за да се гарантира, че сексуалната ориентация и половата идентичност не са основание за прилагане на наказателни санкции, по-конкретно изпълнение на присъди, арести и задържания. Ватиканът е изразил възражение срещу тази декларация чрез постоянния представител на Светия престол в ООН, монсиньор Челестино Мильоре, който е заявил, че "чрез декларация с политическа стойност, подписана от група държави, се изисква от държавите и международните механизми за прилагане и контрол на правата на човека да добавят нови категории, закриляни срещу дискриминация, без да се отчита обстоятелството, че ако бъдат приети, те ще създадат нови и непримирими форми на дискриминация. Например, държавите, които не признават съюза между лица от един и същи пол за "брак", ще бъдат привързани на позорния стълб и ще се превърнат в обект на натиск".
Какви инициативи е предприела или възнамерява да предприеме Европейската комисия, за да се осигури по-широка подкрепа на френската декларация от страна на държавите-членки на ООН? С кои държави извън Европа е осъществила контакт по този повод? Какво възнамерява да направи Комисията, за да предотврати дипломатическите действия на Ватикана и на 91-те тоталитарни или интегралистки държави в света, в които се предвиждат санкции, изтезания, наказания и дори изпълнение на смъртно наказание (в 10 ислямски държави) срещу хомосексуалисти?
Комисията не счита ли, че е необходимо неотложно да бъде повдигнат този въпрос в рамките на международните отношения и т.нар. междукултурен и междурелигиозен диалог, който ЕС води с Ватикана и "представителите" на католицизма, и да бъдат приети съответни мерки, както би се постъпило с трети държави?

Внесен: 09.12.2008

Предаден: 11.12.2008

Краен срок за отговор: 18.12.2008





758153.BG PE 401.811

Каталог: RegData -> questions -> orales
RegData -> {afet}Комисия по външни работи Комисия по развитие
orales -> Въпрос с искане за устен отговор, последван от разискване o-0075/09
questions -> Въпрос с искане за писмен отговор e-011514/2012 до Комисията
questions -> Въпрос с искане за писмен отговор e-008282/2013 до Комисията Член 117 от Правилника за дейността Slavi Binev (efd)
orales -> Въпрос с искане за устен отговор o-0217/2010 до Комисията
orales -> Кодекс на Румъния и свободното движение на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални лица (лгбт)
questions -> Въпрос с искане за писмен отговор e-5144/08 внесен от Marusya Ivanova Lyubcheva (pse)


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница