Всяка прилика с конкретни лица и събития е случайнаДата22.01.2019
Размер29.71 Kb.
МЪЖ В ПРОЛОМА

Текст: Езекиил 22:23-31

Както се казва: “Всяка прилика с конкретни лица и събития е случайна”. Обаче причинно-следствените връзки са закономерни. Ако Бог не намери в България мъж, който да застане в пролома – върху България ще бъде излято огнено негодувание. Всички тези неща се написаха за поука нам, върху които са достигнали последните времена, та да не постъпваме, както те постъпиха и да не ни постигне тяхната участ.


1. Мъж или човек изобщо.
Нека разгледаме отблизо стих 30: “И като потърсих между тях мъж, който би издигнал ограда и би застанал в пролома пред Мене заради страната, та да я не разоря, не намерих”. В английският превод думата за “мъж” е man, което може да означава и мъж, и човек изобщо. Затова ще разгледаме и някои други стихове с еврейските думи за “мъж”, за да разберем, може ли една жена, бидейки човек, да застане в пролома.
Когато Бог създаваше човека, думата на еврейски, която се използва за човек (от мъжки или женски пол) е adam: “И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде” (Битие 1:27)

Докато когато Бог направи жената да бъде подходящ помощник на мъжа, думата за “мъж” е iysh, а за жена- ishshah, защото от мъжа (iysh) бе взета.


А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета” (Битие 2:23).
Става ясно, че именно МЪЖ трябва да застане в пролома. Бог търси МЪЖ, а не жена.
2. Ролята на жените
Тогава жените безполезни ли са? Имат ли някаква роля изобщо? Ще си припомним най-яркият пример за застъпничество от страна на жена: Естир. Тя наистина изигра много важна роля в спасяването на израилтяните от изтребване. Но нещата не започнаха от нея. Имаше вече един мъж в пролома: “А Мардохей, като се научи за всичко, що бе станало, раздра дрехите си, облече се във вретище с пепел, и излезе всред града та викаше със силно и горчиво викане” (Естир 4:1). Това, което тя направи, е да послуша наставленията на този мъж, дори с риск за живота си: “...й заръча да влезе при царя, за да му се помоли, и да направи прошение за людете си... Иди, събери всичките юдеи, които се намират в Суса, и постете за мене, не яжте и не пийте три дни, нощем и денем; и аз и момичетата ми ще постим подобно; тогава ще вляза при царя, което не е според закона и ако погина, нека погина” (Естир 4:8,16).

И тъй, виждаме, че жените не са безучастни свидетели, но имат важна роля, а именно – да бъдат саможертвено покорни на мъжете, които са дръзнали да застанат в пролома. Тук не говорим за покорство към съпруга (Мардохей не беше съпруг на Естер). Тук става дума, за покорство към човека, коготото Бог е намерил, за да застане в пролома.


Да видим още един пример в Съдии 4:1-9. Девора извика Варак. Но всъщност Бог потърси “мъж, който да издигне оградата”. Бог използва жена за Своя уста. Въпреки насърчението от Божието пророчество, този мъж не беше готов да отиде сам. Т.е. той не положи цялото си упование на Господа. Както и да е, Бог му даде “патерица” в лицето на Девора, за да бъде извършено Божието намерение, но Варак не придоби чест от похода. Бойното поле е за мъже. Мъже, сами с Бога.
3. Бог потърси ЕДИН мъж
Бог не потърси армия (Съдии 7:4). Бог не потърси семейство, защото истинските воини винаги са сами на бойното поле (2 Царе 11:17). Бог не потърси група приятели. Бог потърси ЕДИН мъж. Ако и да не можем да вършим Божието дело еднолично и самостоятелно, пак в пролома не могат да застанат много хора. (Неемия 4:1-11). Стената на Ерусалим не можеше да бъде вдигната от един човек, но в пролома застана само Неемия. Дори от собствените му хора имаше някои, които бяха сключили договор с врага. Но той успя да “издигне оградата”, защото стоеше сам пред Бога в пролома.
И тъй, Господ търси мъж, който да застане в пролома, за да не бъде съсипана България, но да бъде спасена.
Нека се изправим и да викаме за милост към Бога, за да се смили Той над нас, да прости греховете ни и да изведе народът ни към спасение и благоуспяване в името на Исус Христос. Амин.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница