Вулкани и вулканична дейностДата11.01.2018
Размер96.22 Kb.
ТипРеферат
Русенски университет

“Ангел Кънчев”

Факултет:Природни науки и образование
РЕФЕРАТ

по

Основи на природните науки


Тема: Вулкани и вулканична дейност

Изготвил: Проверил:

Николинка Златева Доц.Т.Стефанова

Специалност: ПНУП

Фак.№096738

Съдържание:
 1. Вулканът като природно явление

 2. Вулканична активност

 3. Видове вулкани

  1. Щитовидни вулкани

  2. Купол от лава

  3. Пепелни конуси

  4. Супер вулкани

  5. Подводни вулкани

  6. Вулкани под ледовете

  7. Кални вулкани

 4. Любопитна информация

 5. Използвана литература

1.Вулканът като природно явлениеВулкан на "народен" език Огнебълвач е геоложка формация (най-често планина), при която се наблюдава излизане на магма (разтопена скална маса) над земната повърхност. Най-често на Земята вулканите се наблюдават в близост до границите на континенталните плочи. Изключение правят вулканите, които се наблюдават в така наречените горещи точки. Наименованието „вулкан“ произлиза от името на Вулкан, бог на огъня в римската митология.

Вулканологията е наука, която изучава вулканите, свързаните с тях явления и физичните, химични и магнитни свойства на лавата, магмата и скалите.Описва и изследва не само процеса на изригване на вулканите, но има също за цел да прогнозира изригванията, подобно на земетресенията.Вулканолозите са специалисти, които изучават процесите, произтичащи от изригването на вулканите.

Пушещите вулкани Броми и Семеру на о-в Ява в Индонезия.

 1. Вулканична активност

Най-общо вулканите се характеризират като активни, спящи или загаснали. Учудващо е, че отсъства консенсус сред вулканолозите относно дефиницията на "активен" вулкан. Животът на един вулкан може да варира от няколко месеца до няколко милиона години. Това прави до голяма степен безсмислена дефиницията "активен" спрямо дължината на човешкия живот и дори спрямо живота на цивилизациите. Например, много от вулканите на Земята са изригвали поне веднъж през последните няколко хиляди години, но в момента не показват никакви признаци на активност. Имайки предвид продължителността на живот на такива вулкани, те са активни, но спрямо продължителността на човешкия живот те са спящи. Положението се усложнява и от факта, че има вулкани, които се активизират, но не изригват.

Спящите вулкани са тези, които в момента не са активни, но могат да се активизират или изригнат отново. Загаснали са тези вулкани, за които се счита, че е малко вероятно да изригнат отново. Дали един вулкан е наистина загаснал, е изключително трудно за определяне. Калдерите на вулканите имат продължителност на живот, която понякога достига милиони години. Често ако калдерата не е била източник на изригване през последните няколко десетки хиляди години, то е много по-вероятно тя да бъде счетена за спяща, отколкото за загаснала.

Много учени считат един вулкан за активен, ако той изригва в момента или показва знаци на нестабилност и по-сериозна активност като земетръсна активност и значително отделяне на нови газове. Много учени също считат вулкана за активен, ако той е изригвал в историческо време, т.е. времето, за което съществуват някакви писмени сведения. Важно е да се отбележи, че дължината на историческото време е различна за различните райони на света.

Схема на устройството на вулкан:

1 - голяма магмена камера; 2 - твърда земя; 3 - канал; 4 - основа; 5 - пластова интрузия; 6 - разклонен канал; 7 - слоеве пепел, нанесени от вулкана; 8 - склон; 9 - Слоеве лава, нанесени от вулкана; 10 - гърло; 11 - паразитен конус; 12 - поток лава; 13 - устие; 14 - кратер; 15 - облак пепел


 1. Видове вулкани

Представата за вулкан най-често се свързва с конична планина, изпускаща лава и отровни газове от кратер, намиращ се на върха и ̀. Това описание обаче обхваща само един вид вулкани, а характеристиките им като цяло са доста по-разнообразни. Структурата и поведението на вулканите зависят от множество фактори. Някои вулкани имат назъбени върхове, оформени като куполи от лава, други пък се вписват в пейзажа като масивни плата. Изходни отвори, които изпускат вулканичен материал (пепел и лава, както се нарича магмата, след като достигне земната повърхност) и газове (предимно пара и магмени газове) могат да бъдат открити навсякъде по вулканичното образование. Други типове вулкани са крио вулканите (или ледени вулкани), които се срещат на някои от луните на Юпитер, Сатурн и Нептун, както и калните вулкани, които често не се свързват с магмената активност. Температурите на калните вулкани обикновено са значително по-ниски от тези на магмените, освен ако калният вулкан не е всъщност изход на магмен вулкан.

3.1 Щитовидни вулкани


Щитовидните вулкани носят това име, благодарение на разлятата им, подобна на щит форма. Те са образувани от лава с нисък вискозитет, която може да тече на голямо разстояние от кратера и обикновено не експлодират катастрофално.  1. Купол от лава

Куполите от лава се изграждат чрез бавно изригване или от лава с високо вътрешно съпротивление . Понякога те се образуват в кратера на предишно вулканично изригване, но могат да бъдат и самостоятелни. Подобно на страто вулканите, те могат да предизвикват яростни експлозивни изригвания, но тяхната лава не тече надалеч от първоначалното устие.  1. Пепелни конуси

Вулканичните конуси или куполите от пепел са резултат от изригвания, които бълват предимно малки парченца сгурия и пирокластика (и двете наподобяват пепел, от където идва и наименованието на типа вулкан), които се натрупват около устието. Обикновено изригванията са кратки и създават конусообразни хълмове с височина между 30 и 400 м. Повечето пепелни конуси изригват само веднъж. Образуват се под формата на паразитни конуси на по-големите вулкани или самостоятелно.

3.4 Супервулкани

Супервулкан е популярен термин за масивен вулкан, който обикновено има голяма калдера и потенциал да причини разрушения от огромен, понякога дори континентален мащаб. Подобни изригвания биха могли да причинят значително понижение на световните температури в продължение на много години, поради големия обем на сяра и пепел. Това е и най-опасният тип вулкан.

3.5 Подводни вулкани

Подводните вулкани са често срещани образувания на морското дъно. Някои са активни и в плитки води разкриват присъствието си изхвърляйки пара и скални отломки високо над морската повърхност. Много други лежат на толкова голяма дълбочина, че огромното тегло на водата над тях предотвратява взривното освобождаване на пара и газове. Те могат да бъдат открити чрез хидрофони и обезцветяването на водата от вулканични газове. Дори и големите подводни изригвания обикновено не обезпокояват океанската повърхност.

3.6 Вулкани под ледовете

Вулканите под ледовете се образуват от изригвания под глетчери или под ледените шапки на Северния и Южния полюс. Горещата лава разтопява леда и създава езеро. Поради наличието на вода, изстиналите образувания приличат на тези при подводните вулкани. Ако след време ледът изчезне от този регион, вулканът има форма на планина с плосък връх. Те са характерни за Исландия и Антарктика, но могат да се открият и в Британска Колумбия, както и в областта Юкон в Канада.

3.7 Кални вулкани

Калните вулкани или вряща кал представляват образувания, създадени от изхвърляни на повърхността геотермални течности и газове. Образуват се в райони с оскъдно наличие на вода. Водата се издига на повърхността на място, където почвата е богата на вулканична пепел, глина или други фини частици. Изхвърляните под действието на подземните газове частици кал се натрупват по периферията на образуванието като постепенно изграждат миниатюрна вулканична форма с височина до 2-3 метра.


L

Любопитни факти:


Десетте най-невероятни вулкани на планетата. 1. Mount Yasur е активен вулкан на остров Тана, Вануату с височина от 361 м над морското равнище. Блясъка на вулкана е очевидно това, което е привлякло Капитан Джеймс Кук на първото европейско пътуване до острова през 1774. Той е един от най-лесно достъпните живи вулкани в света. Всеки може да достигне до вътрешността му. Неговите изригвания, с огън и жупел и летящи пепели, обикновено се появява няколко пъти на час.
2. Котопакси е вторият най-висок връх в Еквадор, като достига височина от 5897 метра. Вулканът е един от малкото екваториални глетчери в света, който стартират с височина от 5000 м. Планината се вижда ясно на хоризонта от Кито. Котопакси е един от най-активните вулкани в света с повече от 50 изригвания след 1738г. 

3. Гунинг Бромо е активен вулкан и част от масива Tengger в Източна Ява. На 2329 метра не е най-високият връх на масива, но пък е най-известният. Районът е един от най-посещаваните туристически атракции в Ява. От вътрешността на кратера постоянно излиза бял дим. Общото въздействие е неземно, особено когато е заобиколено с тучни зелени долини около масива Tengger. 
4. Кракатау е вулканичен остров между Ява и Суматра. Изригването на връх Кракатау на 26-27 август 1883 г. е сред най-яростните вулканични събития отбелязани в историята. Изригването е било равностойно на 200 мегатона тротил, около 13 000 пъти повече от атомната бомба, опустошила Хирошима. Голяма експлозия е ясно чута чак в Пърт, Западна Австралия , на около 3 110 km разстояние. През 1927 г., изригване е причинило по малкият Анак Кракатау ("Детето на Кракатау") да се издигне от морето, и новопоявилият се вулканичен остров продължава да нараства със средна годишна стойност от 7 метра на година. Последното изригване на Анак е било през април 2008 г. и продължава и днес. 

 1. Волкана Аренал в Коста Рика е най-активният вулкан намиращ се на 90 км северозападно от Сан Хосе. Височината му е 1657 м над морското равнище и се извисява над езерото Аренал. Геоложки се счита, че този вулкан е млад, на по-малко от 3000 години. През 1968 г. Аренал изригнал и унищожил малкия град Tabacón. Поради избухването още три кратера са създадени по западните фланговете, но само един от тях все още съществува и днес. 


6. Етна е вторият по големина действащ вулкан в Европа, който в момента е с височина 3 329 метра. Планината е с 21 метра по-ниска, отколкото беше през 1981 година. Разположен на източния бряг на Сицилия, плодородния вулканичен тор подпомага за благоприятното земеделие, с лозя и овощни градини разпространено в ниските склонове на планината и в широката равнина на Катания на юг. 1. Везувий е най-известен с  изригването си в АД 79, което доведе до унищожаването на римските градове Помпей и Херкулан и смъртта на 10 000 до 25 000 души. Той е избухвал много пъти и днес е смятан за един от най-опасните вулкани в света, защото население от около 3 милиона души живее наблизо. Височината на основния конус постоянно се променя от изригванията, но в момента е 1281 метра. 1. Планината Фуджи е най-високата планина в Япония на 3 776 м височина. Изключително симетричния конус на вулкана е известен символ на Япония и често се изобразява в изкуството и снимки, както и посещаван от туристи и алпинисти. В момента, той е класифициран като активен с нисък риск от изригване. Последното регистрирано изригване е било през 1708г. Около 200 000 души изкачват планината Фуджи всяка година, 30% от които са чужденци. Изкачването може да отнеме на някои между три и осем часа, докато спускането от два до пет часа. 

8.Вулкана Mayon е известен като "Перфектният конус", защото има почти перфектна конусовидна форма. Горните склонове на този невероятен вулкан са стръмни средно 35-40 градуса и са запечатани от малък кратер на върха. Неговите страни са с пластове от лава и други вулканични материали. Mayon е най-активен от активните вулкани във Филипините, след като избухна над 49 пъти през последните 400 години. Най-разрушителното му изригване е било на 1-ви февруари 1814 год., когато близките градове са били бомбандирани с вулканични камъни, причинявайки смъртта на 2200 местни жители.  1. Килиманджаро, намиращ се в североизточната част на Танзания, близо до границата с Кения, понастоящем не е  активен вулкан. Със своите 5 892 м над морското равнище, планината е най-високата в Африка. Като такива и подпомогната от сравнително лесното си изкачване, Килиманджаро се е  превърнала в основна дестинация за планинари и фенове на StarTrek от цял свят. Въпреки, че е разположена близо до екватора, Килиманджаро е известен като Снежната Африка, защото покритите със сняг върхове се издигат над равнините в саваната. В горната част на планината обаче се наблюдава оттегляне на най-новите снежни покривки на ледниците през последните години.


Използвана литература: 1. http://www.sibir.bg/blog/shadow_mist/index.php?blogPage=blogPreviewArticle&artID=497509
 2. Хенри Свенсен , Персей 2010 “Краят е близо: Земетресения, вулкани, урагани и други природни бедствия”Каталог: referats
referats -> Специализирани микропроцесорни системи (курс лекции) Учебна година 2008/2009
referats -> Програмата Internet Explorer
referats -> Високоскоростни компютърни мрежи. Високоскоростни км-класификация
referats -> Бройни системи основни бройни системи
referats -> Морфология и расология съдържание
referats -> 1 Строеж на атомите – модели Ръдърфор, Бор, квантово механични представи основни принципи, атомни орбитали, квантови числа
referats -> Международно наказателно право понятие за международното наказателно право
referats -> Тема 11. Връзка на асемблер с езиците от високо ниво
referats -> Въведение в операционите системи
referats -> Тема първа


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница