Във връзка с протеста на група български кинематографисти днес пред Народния театър от името на Изпълнителна агенция “Национален Филмов Център” смятам за необходимо да поясняДата02.01.2018
Размер20.62 Kb.


МИНИСТЕРСТВО НА KУЛТУРАТА

НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

Във връзка с протеста на група български кинематографисти днес пред Народния театър от името на Изпълнителна агенция “Национален Филмов Център” смятам за необходимо да поясня:

- За последните две години с много малки изключения българските продуценти, получили финансиране от Изпълнителна агенция “Национален Филмов Център” за завършени свои филмови проекти, не подават справки за разпространение, фестивално представяне и реализирани приходи на своите филми, включително и от показ на телевизионния екран.


- За 2009 и 2010 година размерът на възстановената субсидия като процент от приходите на завършените филмови продукции, съгласно член 7 от договора за държавно подпомагане, който всеки продуцент подписва с ИА НФЦ, е 0,00 лева.
- През същото време данните, които Изпълнителна агенция “Национален Филмов Център” подава към Министерството на културата като информация за зрители и приходи на българските филми, се изчисляват въз основа на косвени източници като справките на разпространители и киносалони и класацията “Топ 20”. Според тях през 2009 г., например, 13 нови български филма са имали само 42 хиляди зрители. През 2010 г., като изключим забележителния успех на „Мисия Лондон”, всички други български филми са имали едва 30-хилядна аудитория.

- Министърът на културата Вежди Рашидов многократно е защитавал и защитава необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за развитието на културата в размери, гарантиращи нормалното развитие на всички сектори на културата и изкуството, в т. ч. и за българското кино. Министерството на културата не е участвало и не е запознато с поправките в Закона за филмовата индустрия, обсъждани в Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание между първо и второ четене. В този смисъл адресатът на протеста на групата кинодейци не е и не може да бъде Министерството на културата.


- Независимо от нанесената временна поправка в Закона за филмовата индустрия чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2011 година финансирането на българското кино чрез Изпълнителна агенция “Национален Филмов Център” за следващата година е гарантирано в размер, не по нисък от размера на средствата, осигурени през 2010 година.

Александър Донев


Изпълнителен директор на ИА НФЦ
9 декември 2010 година, град Пловдив


София 1000, бул. “Княз Дондуков” 2А, тел.: (02) 988 38 31, факс: (02) 987 36 26, E-mail: nfc@nfc.bg, www.nfc.bg


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница