Въведение в графичните средиДата06.05.2017
Размер20.5 Kb.
Въведение в графичните среди
Графичната среда служи за визуална работа с компютъра, стартиране на графични програми и т.н и т.н Потребителите на Windows познават единствено графичната среда на Explorer . Всъщност, един Win потребител приема за стартиране на графичната среда стартиране на операционната система. В Линукс, тези 2 понятия се разделят. Операционната ви система може да е стартирана, но графична среда да липсва :) Естествено за удобство на домашните потребители са създадени графичните среди ( GUI = Graphical User Interface ) или desktop средите, така че прословутият черен конзолен екран на Линукс да остана само като опция .
Казах "графичните среди" - говоря в множествено число, защото те са повече от 1 . Има избор между различни по функционалност, външен вид и размери графични среди . Като стандартни във всяка дистрибуция обикновено са включени трите главни среди - KDE , Gnome и XFCE . Всяка графична среда се задвижва от Х (тоест "хикса" ) на която основа са мениджърите на прозорци и графичните среди . Но нека разгледаме главните графични среди и се запознаем с основното за всяка от тях .
KDE - K Desktop Environment . Това е най-разпространената в момента графична среда. Нейните преимущества са много програмни инструменти и модули, които целят висока степен на конфигурация и персонализация на графичната среда. Като цяло е насочена към новобранците . Нейни минуси обаче се високите системни изисквания които нерядко водят до нестабилност на системата ако нямате сериозна машина. Ако обаче се радвате на добра машина ще се насладите на красотата и функционалността на тази графична среда . За файлов и интернет браузър средата използва Konqueror (който е завидно богат на функции) а като офис пакет се инсталира KOffice . Ако искате да разкрасите допълнително KDE по много различни начини, посетете www.kde-look.org . Програми, писани специално за KDE от този адрес : www.kde-apps.org .
Gnome . Създаден изцяло върху GPL лиценза по времето, когато имаше големи съмнения дали KDE ще продължи да съществува като безплатен open source продукт, днешно време Gnome е стандартна графична среда за много дистрибуции , сред които ще изтъкнем Debian, Ubuntu, Fedora . Спонсори на проекта Gnome са фирми като Hewlett Packard, Sun Microsystems, Novell, RedHat, MandrakeSoft ... Доста по-олекотена и стабилна от KDE . Много усилия бяха положени и вече можем да кажем, че средата поддържа достатъчно опции за настройка според предпочитанията на потребителя . Файловият мениджър тук е Nautilus и предлага всичко необходимо за потребителя . Аналогични на сайтовете за KDE - за теми, тапети, икони и т.н адресът е www.gnome-look.org , а за всякакви полезни програми за тази графична среда - www.gnomefiles.org (над 850 приложения и допълнения) .
XFCE . Изключително бързо просперираща десктоп среда. Това чудо върви там, където KDE и Gnome могат само да мечтаят :) Екипирайте един 300 MHz процесор с 16 MB RAM и средата е готова да хвърчи . Майтапът настрана, предимствата на XFCE са че е забележимо по-бърза от другите графични среди при зареждане и стартиране на приложения и използва минимални ресурси от вашата система, като по-този начин имате повече мощ при други приложения. Заедно с всичко това - има красив външен вид и не и липсва функционалност . Ако искате да доразширите функционалността и разкрасите вашата XFCE десктоп среда, посетете XFCE-Goodies и www.xfce-look.org .
Повече информация можете да намерите на официалните страници на десктоп средите. Надявам се информацията да ви е полезна и да е добър старт за всеки, който тепърва опознава Линукс !


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница