What about Me? реж. Дънкан Бриджман и Джейми Като, Великобритания, 2008, 90 мин dir. Duncan Bridgeman and Jamie Catto, uk, 2008, 90 minДата21.07.2016
Размер241.78 Kb.
What about Me?

реж. Дънкан Бриджман и Джейми Като, Великобритания, 2008, 90 мин.

dir. Duncan Bridgeman and Jamie Catto, UK, 2008, 90 min.

Вдъхновяващ поглед върху творчеството и лудостта! Този мечтателен проект води Джейми Като и Дънкан Бриджмен на повече от 50 различни места, за да изследват комплексността на човешката природа. Как? Чрез музика! Музиката на Бааба Маал, Лила Даунс, Умо Сангаре, бедуинска музика, китайски рап, японски барабани тайко, пигмеи от Габон, тюркско гърлено пеене, мъдростта на Ноам Чомски, Дийпак Чопра, Уил Йънг, Макси Джаз и Тим Робинс, Били Конъли, Майкъл Стайп и Екхарт Толе, таксиметров шофьор, мозъчен хирург, улични хлапета...В ритъм, без сценарий и сториборд. Филмът засяга общочовешки теми като Бог, секс, смърт и... пари.Награди и номинации:

Голяма награда за най-добър документален

филм на Red Rock Film Festival’ 08

Прожекции/Screening:

23.XI Френски Център 18:00 French Centre

25.XI Art Hostel 18:00

27.XI Чешки център 18:00 Czech Centre

29.XI Червената къща 18:00 Red House

www.whataboutme.tv

Ангел Клуб / Angel Club

реж. Тамара Пещерска, България, 2009, 54 мин.

“Ангел клуб” разказва историята на един човек сбъднал мечтата си – Ангел Тичалиев. Той е професионален музикант и ръководител на сливенския оркестър “Карандила”. Виждайки , че деца на 12-13години ходят всеки ден на училище,а дори не знаят да умножават, Ангел решава дапромени нещо. През 2007 г. той събира около 15 деца от кв. ”Надежда”–циганското гето на град Сливен - и започва да ги учи на музика. Името на детския оркестър е “Карандила Джуниър”

(Karandila Junior).

Прожекции/Screening:

28.XI Чешки център 18:00 Czech Centre

29.XI Art Hostel 18:00
Джихад за любов / Jihad For Love

реж. Парвез Шарма, САЩ, 2008, 90 мин.

dir. Pervez Sharma, USA, 2008, 90 min.

Четиринадесет века след като Пророкът Мохамед получава просветление за светия Коран, Ислямът вече е втората най-голяма и най-бързо разпространяващата се религия в света. Гей и мюсюлманин – кинорежисьорът Парвез Шарма пътува през различните измерения на Исляма, за да разкрие историите на тези, които е най-малко вероятно да го направят сами: хомосексуалните мъже и жени мюсюлмани. На 9 различни езика и в 12 държави, те споделят пред камерата своето разбиране за „джихад“. Според тях, за да черпиш от извора на Исляма се изисква преосмисляне на самата идея за великия

джихад и да се свързване на понятието със съкровеното му значение - „вътрешна борба“ или „стремеж да следваш Божия път.”

Награди и номинации:

Награда за най-добър документален филм на

фестивалите Tri Continental в Индия, Mix в

Бразилия, Image Nation в Монтреал, Gay and

Lesbian FilmFestival в Торино

Участвал е в официалната селекция на

Берлинале 2008

Прожекции/Screening:

28.XI Чешки Център 20:00 Czech Centre

29.XI Евро Синема 19:00 Euro Cinema

www.ajihadforlove.com

Doing Time, Doing Vipassana

реж. Eйлона Ариел, Айелет Менахеми, Индия-Израел, 1997, 52 мин.

Документ за въвеждането на Випасана медитацията в един от най-големите затвори в света. Филмът е хроника за това как медитативната програма Випасана трансформира затвора “Тихар” в Ню Делхи, Индия. Там обитателите са над 10 хиляди. Представяйки интервюта с директора на затвора,пазачите и затворниците режисьорът изследва как Випасана подобрява човешкото поведение и характер. Основната идея е, че Випасана може да бъде ефективен начин за рехабилитация на затворници по целия свят. Щом действа така благотворно на тях, значи би могла да помогне на всеки човек.

Прожекции/Screening:

25.XI Чешки Център 20:00 Czech Centre

www.bg.dhamma.org
Моето тяло / My Body

реж. Маргрет Олин, Норвегия, 2002, 26 мин.

В този изключително личен филм норвежката режисьорка Маргарет Олин разкрива за трудностите на една жена да приеме тялото си, при положение, че още в детството си се сблъсква с доминиращия идеал за красота, представен в женските списания. Маргарет изследва контурите на тялото си от различни ъгли и се заснема с домашно видео. Лентата буквално следва картинните сравнения и ироничните коментари на режисьорката . Докато демонизира несъвършенствата на тялото си далеч не идеалното си здраве, авторката ни предлага една хумористична композиция, в която по безпристрастен начин се отразяват нейните тинейджърски комплекси.


Награди и номинации:

Аманда”2002 (норвежкият Оскар) задокументален филм

Най-добър късометражен документален

филм “Един Свят” Прага 2004

Прожекции/Screening:

28.XI Френски Център 11:00 French Centre
11-ия час / 11-th Hour

реж. Надя и Лейла Конърс, САЩ, 2008, 90 мин.

Как стигнахме до тук? 11-тият час е последният момент, когато все още е възможна промяна. Филмът с Леонардо ди Каприо призовава за възстановителни мерки чрез промяна на нашия начин на мислене и поведението ни. Повече от 50 значими мислители и активисти, включително реформаторът Михаил Горбачов, физикът Стивън Хокинг и Нобеловият лауреат Уангари Матай документират екологичните кризи, предизвикани от човешка дейност. Филмът засяга проблеми като глобалното затопляне, масовото унищожение на видове и обезлесяването и търси начини за тяхното преодоляване.

Прожекции/Screening:

23.XI Дом на киното 19:00 House of Cinema

24.XI Люмиер 19:00 Lumiere

25.XI Одеон 19:30 Odeon

www.11thhouraction.com
Денят след мира / The Day After Peace

реж. Джереми Гили, Великобритания, 2008, 82 мин.

Възможно ли е примирие за един ден? 21 септември е международен Ден на мира, официално признат от страните-членки на Организацията на обединените нации. Борбата, обаче, далеч не свършва дотук. “Денят след мира” представя забележителното 10-годишно пътуване на режисьора и основоположник на този ден - Джереми Гили. Каузата е ясна - огънят наистина трябва да спре на 21 септемви. Камерата проследява призивите на Джереми Гили за реалното съществуване на ден без огън и насилие. В крайна сметка Гили, придружаван от Джъд Лоу, се оказва в Афганистан, където провежда кампания за масова ваксинация срещу детски паралич в Деня на мира.


Награди и номинации:

Награда за най-вдъхновяващ филм на

годината – Cinema for Peace 2009

Cinèma Vérité Award’ 2008

Награда за най-добър документален филм

на Международния филмов фестивал,

Зимбабве” 2008

Прожекции/Screening:

26.XI Червената къща 18:00 Red House

www.peaceoneday.org
Фавела Райзинг / Favela Rising

реж. Джеф Зимбалист и Мат Мочари, САЩ-Бразилия, 2005, 80 мин.

Ако Рио де Жанейро е сред любимите ви туристически дестинации, запознайте се и с несправедливостта, насилието и опасностите в задния двор на вечния карнавал. Фавелата е свърталище на бедни, наркодилъри и гангстерски групировки. От дъното на мизерията и отчаянието се появява Андерсон Са – човек, който има една мечта. Да използва музиката като средство за борба срещу насилието и безнадеждността. Са създава музикалната група „Афро реге”, която се превръща в израз на гражданската съпротива срещу престъпността. Филмът ще ви запознае с усилията на „Афро реге” да откъснат тийнейджърите от продажбата на наркотици и насилието

чрез всекидневни репетиции по музика и танци.
Награди и номинации:

International Documentary Association’ 05 –

Best Feature

Трайбека” ’05 – Награда за документалендебют

Прожекции/Screening:

24.XI Евро Синема 19:00 Euro Cinema

27.XI Червената къща 18:00 Red House

www.favelarising.com
Джаки Комфорти - Ретроспектива

Джаки Комфорти, основател и ръководител на „Комфорти Медиа Консептс„, е работил 25години във филмовите и видео индустрии на САЩ, Германия и Израел. Свободно говорещ четири езика, той допринася за успеха на компанията си с уникална комбинация от опит, талант и умения. Джаки отваря „Комфорти Медиа Консептс„ в Тел Авив,Израел, през 1988 и в Чикаго през 1991.Работи в няколко жанра – от документални филми до драми и комедии. Като популярен лектор и почетен говорител, Джаки Комфорти вдъхновява разнолика публика отцелия свят.Примерът на Варна

28 мин., България

Учители, експерти и служители на администрацията говорят за необходимостта от промяна. Историята на един баща показва това на

практика.
Училището по любов на Пенка

10 мин., България

Краткото видео разказва за Пенка Касабова,

пионер в началното образование и грижа за

децата в България. Според Пенка за работата с деца най-важна е любовта.Прожекции/Screening:

25.XI Чешки център 18:00 Czech Centre

Приобщаване или възможностите

на възпитателите

20 мин., САЩ

Фокусът на филмът са възпитателите и социалните работници.Обсъждат се както реализирането на системите за ефективна интеграция, така и шансовете, които предоставя приобщаването,необходимостта от разработване на тези системи за подпомагане.

Изборът

30 мин., САЩФилмът се фокусира върху четирима ученици на различна възраст, с различни увреждания и техните съученици, семейства и общности. Демонстрира как всеки от тях е приобщен успешно към общия образователния процес в класната стая,както и системите и методите, който подпомагат интеграцията.

Прожекции/Screening:

24.XI Чешки център 19:30 Czech Centre

www.comforty.com
Това е моето тяло

реж. Джаки Комфорти, Израел, 25 мин.

Ще видите кратък репортаж, документиращ признанията на няколко жертви на сексуално насилие и експлоатация,придружени от интервюта с активисти,социални работници и експерти. Видеото е илюстрирано с изкуство създадено от хора,жертви на насилие.Свидетелство

реж. Джаки Комфорти, Израел, 11 мин.

В този филм е представен монологът на човек, жертва на сексуален тормоз, когато е бил на 9 годишна възраст. Споделя как се е освободил от травмата и разказва за ефектите от злоупотребата. Човекът дава своите съвети на хората, ангажирани с проблема и звучи напълно възстановен... докато в един момент не осъзнаем, че далеч не е излекуван..Прожекции/Screening:

26.XI Френски Център 18:00 French Centre

www.comforty.com
Семейства, приятели, бъдеще

23 мин., САЩ

Филмът изучава интеграцията на хора със специални потребности, която обикновено започва чрез приятелство. Наблюдавайки двама ученика, които заедно намират още приятели и малко по малко се включват в обичайните за всяка общност дейности. Свидетели сме и на положителния ефект,наблюдаван от семействата на децата, които споделят надеждите си за тяхното бъдеще.

Стъпка по стъпка : история на Хедър

63 мин., САЩ

Ще имаме възможност да наблюдаваме промените, които настъпват у Хедър, дете със синдрома на Даун, с течение на времето. Филмът е продукт на двугодишно обстойно проучване на процесите, които текат по време на обучението.www.inclusionseries.com

Прожекции/Screening:

28.XI Червената къща 18:00 Red House

Имигранти / Immigrants

реж. Андрей Алтъпърмаков, България, 2009, 72 мин.

“Имигранти” проследява живота на няколко български семейства, решили се да експериментират с бъдещето си и да прекратят досегашния си начин на живот.Въпреки трудностите, тези хора предпочитат неизвестността, съпътстваща имигранта,отколкото трудното всекидневие в годините на прехода у нас.Филмът е още едно доказателство, че животът обича смелите, но дали с всички се случва така...


Прожекции/Screening:

27.XI Евро Синема 19:00 Euro Cinema
Миньорите / The Miners

реж. Андрей Алтъпърмаков, България, 2007

Въпреки че живеят до един от най-богатите ни и бързоразвиващи се морски курорти -“Слънчев бряг”, хората от близкото селище са затворени в тъмнината и опасностите на мините. Те живеят под земята, така както са го правели и техните бащи. Героите си

спомнят съветите на родителите никога да не следват стъпките им, но съдбата им отреджа друго. Всяка професия си има своята специфичност, а тяхната е единствено за най-силните. Въпреки трудната и често свързана с много опасности работа, миньорите едва свързват двата края. Често остават и без заплати. Някои от тях си спомнят, че са се захванали с миньорската професия с надежда да си построят къща, но това, което са успели да “спечелят” е дископатия.

Прожекции/Screening:

23.XI Чешки център 20:30 Czech Centre
Срещу стената / Gesicht zur Wand

реж. Стефан Вайнърт, Люксембур, 2009, 85 мин.

Пет истории за мечтата за свобода и за насилническите методи на тайната полиция на ГДР. Петте героя на филма са представители на около 72-те хиляди задържани от тайната полиция при опит да избягат от ГДР. Вайнерт

„подхваща историята там, от където спечелилият „Оскар” филм „Животът на другите“ я оставя. Изпипаните декори са излишни, режисьорът се нуждае само от кураж да остави георите да разкажат историите си“ , пише в. Ди Цайт.

Прожекции/Screening:

23.XI Чешки център 19:00 Czech Centre

24.XI Червената къща 18:00 Red House

www.gesichtzurwand.de

Пианистът от Багдад / Liberace of Baghdad

реж. Шон Макалистър, Обединено Кралство, 2005, 74 мин.

Преди падането на режима на Саддам Хюсеин, Самир Петер бил известен иракски пианист, който радвал посетителите на луксозните хотели в Багдад всяка вечер.Той е християнин както още 600 хиляди поклонници в страната. Дори и да му се отдаде възможност да пътува до САЩ,където живее дъщеря му, той не би напуснал страната. Това е негово решение, въпреки че тук нищо не го задържа след смъртта на жена, разстреляна пред очите му. Този документален филм представя личната история на Самир като един нетрадиционен поглед върху ситуацията в Ирак.

Награди и номинации:

Сънданс ’05 – Специална награда на журито в международния документален конкурс Британска независима филмова награда ’05

за най-добър документален филм Номинация от Режисьорската гилдия на Америка за документален филм
Прожекции/Screening:

23.XI Евро Синема 19:00 Euro Cinema

26.XI Червената къща 20:00 Red House

www.seanmcallister.com
Новото Елдорадо / The New El Dorado

реж. Тибор Кошич, Унгария, 2004, 76 мин.

Росия Монтана е малко китно село в западна Трансилвания. В планините наоколо има 300 тона злато и сребро. Ето защо канадско-румънската златодобивна компания „Голд Корп“ иска да разработи модерна мина. Това е забележителен план за регионално развитие. Ще има злато, ще има и сребро. Жителите на селото ще бъдат настанени в чисто нови, модерни жилища. Родните им домове ще бъдат съборени. На площ от 800 хектара ще бъде изграден резервоар за цианидните отпадъци, от златодобива. „Златото се превърна в наше проклятие,” споделя жител на селото. Росия Монтана ще изчезне от лицето на земята.Награди и номинации:

2005 - Най-добър документален филм на

Унгарската филмова седмица

2005 - Най-добър документален филм на

фестивала в Триест

2005 - Голямата награда на Envirofilm Festival

Прожекции/Screening:

25.XI Евро синема 19:00 Euro Cinema

Алтънджиите идат

реж. Никола Бошнаков, България, 2006, 20 мин.

“Алтънджиите идат” улавя недоволството на обикновените хора, обединили силите си срещу големите компании, пристигнали да унищоважат природата им. Филмът проследява протестите на населението в Крумовград, Източни Родопи.Проблемите за причинени от канадска компания,решена да добива злато в областта. Предприемачът не се интересува от последиците от цианидните отпадъци на златодобива.


Награди и номинации:

2006 - Най-добър български филм на

фестивала за късометражно кино

В двореца”, БалчикПрожекции/Screening:

27.XI Френски Център 18:00 French Centre

Десетилетие на твърдост

Филм на New Tang Dynasty Television, 45 мин.

New Tang Dynasty Television Film, 45 min.

Най-голямото и най-влиятелно китайско духовно движение преживя десетилетие на репресии. Милиони последователи остават отдадени на основополагащите идеи на движението за „истина, състрадателности толерантност” след десетилетие на клевети в държавно-ръководените от държавата медии,злоупотреби в затвори и психиатрични заведения и несигурност. Учението на Фалун Гонг започва да се разпространява устно и само след няколко години вече се практикува от хора в цял Китай. Животът на тези хората се променя, а заедно с него и китайското общество тръгва по пътя на промяната. Но изведнъж идва забраната,бруталната репресия. А заедно с нея и десетилетие на оцеляване.


Прожекции/Screening:

25.XI Червената къща 18:00 Red House

25.XI Червената къща 20:00 Red House
Ние, децата на 20-ти век / Nous, Les

реж. Витали Каневски, Франция, 1994, 84 мин.

Двама млади руснаци са хвърлени в затвора по обвинение за убийство. Филмът е потресаващо пътешествие в сърцето на един паралелен свят,наситен с дълбока скръб и нещастия.

Виталий Каневски провокира с усмивката,непринудената си външност и с черния си хумор.Но той познава добре този свят, който

представя в документалния си филм, защото е прекарал няколко години зад решетките.

Пътешествието на режисьора из поправителни домове и затвори документира безизходното положение на децата от улиците на Санкт

Петербург и Москва.Прожекции/Screening:

23.XI Френски Център 20:00 French Centre

Хартията не може да обгърне въглена /

реж. Рити Пан, Франция, 2007, 90 мин.

В днешното камбоджанско общество, живеят 30 хиляди проститутки, една трета от които на по-малко от 17 години. Без патос, нито воайорство режисьорът Рити Пан се потапя в дълбоката човешка драма на младите жени без бъдеще и в безизходно положение. Неговите 13 героини живеят заедно в една сграда в Пном Пен. Като заснема отблизо разговорите им, Рити Пан изследва раните на едно общество,обезличено от геноцида, извършен от червените кхмери 30 години по-рано и се бори срещу забравата, от която страда страната му.

Награди и номинации:

Най-добър документален филм на Европейските филмови награди, 2007Прожекции/Screening:

27.XI Френски Център 20:00 French Centre
S 21 - Mашината за убиване /

реж. Рити Пан, Франция-Камбоджа, 2004, 101 мин.

Между 1974 и 1979г., по време на режима на червените кхмери близо 20 хиляди души са интернирани, измъчвани и екзекутирани от органите на камбоджанската Държавна сигурност. Всичко това се случва в центъра на Пном Пен. В продължение на около 3 години режисьорът Рити Пан прави проучванията, на които се базира документалната лента.Наблюдавайки конфронтацията между инквизитори и жертви по време на една от най-ужасяващите политически идеологии на 20-ти век, Рити Пан отразява с внушителна проницателност същността на тоталитарния механизъм.

Награди и номинации:

Специалната награда на Вацлав Хавел и

Голямата награда за режисура “Един свят”

Прага, 2004

Най-добър документален филм на

Европейските филмови награди, 2003

Прожекции/Screening:

26.XI Френски Център 20:00 French Centre

26 Френско документално кино / French Documentary Films
Създай ми страна / Invente-moi um pays

реж. Каталина Вилар, Франция, 2005, 59 мин.

“Предложих на деца, които живеят в отчуждение във Франция, да снимам игрален филм с тях. В процеса на работа той се превърна в основата на докумeнтален филм. Снимачната площадка беше за тези деца мястото, където те могат да разкажат и споделят историите си.

Да си припомнят миналото и да разговарят зарасизма или религията. Аз снимах, защото те мечтаеха за този филм, те го пишеха,подготвяхасе за него.Написването на сценария,пресъздаването на персонажите,търсенето и създаването на декора събуждаха спомени, които бяха основна тема в разговорите. От значение за мен е въображението, което ги е спасявало през това време.Прожекции/Screening:

24.XI Френски Център 18:00 French Centre

Обичах толкова силно... / J’ai Tant Aime...

реж. Далила Енадр, Франция, 2008, 50 мин.

„Исках да живея като модерните жени,които изживяват любовта,” казва Фадма,вече възрастна дама и мароканска берберка. Преди, по времето на индокитайската война, тя е служила като компаньонка на войниците от френската армия. Портретът на Фадма е откровен и интимен, без следа от носталгия или съжаление. Тя ни разкрива съдбите на множеството марокански „жени за разтуха”, след като войната приключва. Тази лична сюжетна линия е изтъкана на фона насъвременната мароканска история.
Прожекции/Screening:

24.XI Френски Център 20:00 French Centre
Късометражни документални филми 1

Селекция от фестивал “Media That Matters”

Следващата вълна/The Next Wave

реж. Дженифър Редфърн и Тим Мецгер/2009

/САЩ/ 8:03 мин.

2009 – Награда на журито.

Новела, Новела/Novela, Novela

реж. Елизабет Милър/2004/ 07:20 мин.

2004 – Winner of the Women’s Rights Award

Късчета и парченца- на кратко от Йордания/

Bits and pieces-a short from Jordan

реж. Джаки Савирис и Бен Мандел/2009/4:

35 мин.

2009 - Winner of the Diversity Award

Животът на един номад/A Nomad’s Life

реж. Лин Тру/2008/9:23 мин.

2008 - Winner of the Sustaining Traditions

Award

Момиче на име Кай/A Girl Named Kai

реж. Кай Линг Ксю, 2005, 8:00 мин.

2005 - Winner of the Lesbian, Gay, Bisexual,

Transgender Rights Award

Чук-чук, кой е там?/Knock, Кnock, Who’s

There?

реж. Пъблик Сървис Анаунсмънт/Индия,

2005, 0:59 мин.

2005 - Winner of the Community Engagement

Award

Прожекции/Screening:

24.XI Червената къща 20:00 Red House

28.XI Евро Синема 19:00 Euro Cinema

29

Short Documentaries 2

Slection from “Media That Matters” film festival

Най-щастливата ядка на света/The Luckiest

Nut in the World

реж. Емили Джеймс/ 2008/ САЩ/ 06:00 мин.

2008 Good Food - Winner of the Community

Engagement Award

Новините са каквито ги направим/ The News

is What We Make It

реж. Ники Робаре/ 2005/ САЩ/ 8:21 мин.

2005 - Winner of the Media Reform Award

Лаптоп/ Laptop

реж. Лари Фрай/2005/САЩ/ 0:30 мин.

2005 - Winner of the Digital Divide Award

Посветено на моето семейство/Dedicated to

Мy Family

реж. Никол Соботке/2004/САЩ/ 3: 51 мин.

2004- Winner of the Family and Society Award

Смей се на дебелото хлапе/Laugh at the Fat

Kid

реж. Кристина Шонтаг/2004/ 7:57 мин.

2004 - Winner of the Peter Yarrow Peace in Our

Classrooms Award

Тайният живот на хартията/The Secret Life

of Paper

реж. Вирджиния Рамзи, Брайън Ол, Елеонор

Сондерс/САЩ/2009/5: 37 мин.

2009- Winner of the Rethinking Resources

Award

Обичай ме с латекс/ Luv me Latex

реж. Пи Ес Ей, 2003, 2:00 мин.

2003 - Winner of the Safe Sex Award-2:00

Буря/Storm

реж. Томас Браун/ 2003/САЩ/ 8:00 мин.

2003- Winner of the Peace in Our Classrooms

Award in Honor of the Work of Peter Yarrow

Прожекции/Screening:

27.XI Червената къща 16

Никола Ковачев завинаги!

Режисьорът Никола Ковачев е роден на 3 ноември 1926 година в град Видин.Завършва Държавното висше театрално училище. Изявява се и като успешен театрален режисьор, но ще го запомним с качествените и нестандартни документални филми. „Отвсякъде гонен, навсякъде приет“, Никола Ковачев неколкократно е уволняван, но намира начини да прокара свободомислието си във времето на най-голяма цензура. Честното му творческо поведение го прави един от основателите на Комитета за защита на Русе през 1988г. Разочарован от действителността в България Никола Ковачев се затваря в себе си през последните години от живота си.Но филмите му “Лодки”, “Лято в Отманли”,“Зимно време”, “Временно”, “Тъпанът еголяма музика”,“Казан” и още много други документират не само времето,в което са правени, но съдържат и една мощна скрита енергия, която се докосва до същностни процеси, действия и човешки характери. Организаторите на фестивал „Един свят” представят два от филмите му в знак на почит и уважение към напусналия този свят велик български документалист.
00 Red House

28.XI Евро Синема 19:00 Euro Cinema


Е, и?

реж. Никола Ковачев, музика Кирил

Дончев, България, 1990, 68 мин.

Филмът представя историческа хроника

на промените през 1989 г., които поставят

България на нов път на развитие. Автор

на документалната лента е от един от

най-ярките ни автори и режисьори в

документалното кино - Никола Ковачев.
Казан

реж. Никола Ковачев, България, 1995, 60

мин.

Необикновена метафора сравнява казана за варене на ракия с положението на България и народа ни. Иронични и тъжни препратки към ежедневието на загубилия ценностите си народ. Една от последните работи на уникалния български документалист Никола Ковачев.Прожекции/Screening:

27.XI Art Hostel 18:00

Прожекции/Screening:

26.XI Чешки център 18:00 Czech Centre

Даршан – Прегръдката /

реж. Ян Конен, Франция-Индия, 2006, 106 мин.

Мата Амританандамайи (Амма) е една от най-известните духовни водачи на това хилядолетие. Неин отличителен знак е да поздрави с прегръдка всеки посетител дошъл специално за „даршан” (среща с учителя), като понякога бройката на прегърнатите хора достига забележителната цифра от 45 хиляди за период от 21 часа. В ашрама си тя храни бедните и се грижи за бездомните, като също така участва в редица благотворителни инициативи по света. Амма демонстрира изключително състрадание към хора и животни и проповядва необходимостта от мир и доброжелателност в нашите тревожни времена.Прожекции/Screening:

26.XI Евро Синема 19:00 Euro Cinema

28.XI Евро Синема 15:30 Euro Cinema

www.moviesphere.com
Пепел и сняг / Ashes and Snow

реж. Грегъри Колбърт, САЩ, 2005, 63 мин.

dir. Gregory Colbert, USA, 2005, 63 min.

Авторът Грегъри Колбърт е фотограф и от 1992 г. до към началото на новия век прави повече от 30 експедиции из екзотични страни като Индия, Египет или Кения, а темата която го вълнува са релациите,диалозите и изобщо общуването между природата, животните и хората. Резултатът от неговите търсения всъщност е Ashes and Snow. Това е един по-различен филм, който разказва с картини, почти без говор, за едно пътуване...от себе си към...себе си...Прожекции/Screening:

24.XI Art Hostel 18:00

www.ashesandsnow.org
Киматика/Kymatica

реж. Бенджамин и Даниъл Стюарт, САЩ, 2009, 84 мин.

Еволюцията всъщност е себеопознаване.Фалшивото его е рака на днешната цивилизация, на планетата Земя. Дали ще открием отново изгубената си истинска същност, която ще ни донесе свободата,или ще продължим да робуваме на паразита на фалшивото си его, докато не изчезнем като вид? Киматика е отличен филм, който се опитва да посочи основните причини за погрешният път на човечеството, който е довел до дисбалансa между планетата,природата и човека.Прожекции/Screening:

26.XI Art Hostel 18:00
Цайтгайст/Zeitgeist The Movie

реж. Питър Джоузеф, САЩ, 2007, 90 мин.

Какъв е духът на времето ни? Като един умел разказвач на теории на конспирацията,режисьорът на филма не ни дава отговор на този въпрос. Това очевидно неспира зрителския интерес, съдейки по впечатляващата гледаемост на филма откакто е първоначално пуснат чрез Google Videos през 2007. Филмът проследява по новаторски и провокативен начин корените на някои християнски вярвания до древни езически култове. Втората част, оставя вярна на строго политическата тематика и разглежда хипотезата терористичните атаки

от 11-ти септември да са били вътрешно дело на американското правителство. Третата част поема по следата на големия световен капитал, който в ръцете на влиятелни банкери и световни лидери, се превръща в оръжие за манипулация.


Краткият път към Нирвана

Маурицио Бенацо, Ник Дей, САЩ, 2004, 85 мин.

Пряк път към Нирвана е филм, (заглавието е друго, кое от двете ще се ползва?)документирал празника Кумбх Мела.Този празник като “Пурна Кумбх Мела” се провежда на всеки 12 години. Но “Маха Кумбх Мела” се провежда веднъж на 144 години. Мястото е Аллахабад или Хардвар,градовете се сменят всеки път. През 2001г., за “Маха Кумбх Мела” на едно място се събраха 70 милиона поклонници – най голямото събиране на хора в историята на човечеството.Връхна точка на празника е ритуалното къпане там, където се срещат водите на реките Ганг и Ямуна и Сарасвати в очакване на духовно прочистване и благословия и така постигане на Нирвана...

Награди и номинации:

Награда на публиката – Международен

филмов фестивал Седона 2005

Най-добър документален филм –

Международен филмов фестивал Тибурон

2005


Прожекции/Screening:

28.XI Tea House 13:30

29.XI Червената къща 20:00 Red House

www.melafilms.com
Животът е притча

реж. Мария Ташева, България, 71 мин.

Документален филм за учението и делото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).Красивите и величествени гледки от Рила и вдъхновяващото слово на Учителя ни пренасят в магията на лятната духовна школа на Бялото братство.Прожекции/Screening:

29.XI Tea House 13:30

www.beinsadouno.org
Едно / One

реж. Уард Пауърс, САЩ, 2005, 79 мин.

Това, което прави историята на Уорд Пауърс толкова необичайна е, че той никога не е правил филми. Единственото нещо, което е знаел от началото за проекта, се превръща в негова ръководна тема: Ние сме едно цяло.Енергията на ЕДИНството ще е силата, която ще движи осъществяването на проекта. Идеята на филма е проста - да зададем

основните въпроси на живота на широка извадка от човечеството (включваща обикновени хора, велики духовни водачи, автори и хора-икони като Лиелън Вон Лии, Садгуру Джаги Васудев, Рам Дас, Тич Нат Хан, Робърт Търман, Дийпак Чопра, Отец Томас Кийтинг, Мантак Чиа, Барбара Маркс-Хъбард и Риане Айслер) и нека диалогът започне!

Прожекции/Screening:

23.XI Tea House 19:30

www.onethemovie.org
Внимание! Стълби! / Mind The Steps

Видео-арт програма с куратор Атанас Джонов, Австралия, 2009, 64 мин.

Video art programme curated by Atanas Jonov, Australia, 2009, 64 min.

Социален видео-арт / Social Video Art

Това е богата програма на артистични творби от Австралия, които представят разнообразните подходи и жанрове във видео-арта. Програмата информира за възможностите на изкуството да подпомагат социалния, културния и политически прогрес. В същото време заглавието на селекцията обръща внимание на несигурността, в която е затънал съвременният свят.Програмата е на английски език.

Прожекции/Screening:

28.XI Червената къща 20:00 Red House

Съпътстващи събития / Accompanying events

17 ноември - 1 декември Гаммалерия

Paña е в кома

Енергетична живопис от Димитър Свиленов

Откриване на изложбата 17.11. от 18:30

Паня в превод от езика на Буда означава мъдрост,извираща от личното ти съзнание. Да наблюдаваш действителността такава, каквато е, чрез наблюдаването на истината в самия себе си.Паня означава да опознаеш действителността чрез непосредствения си личен опит. Като практикува Паня, човек се освобождава от нещастието, породено от замърсяванията на съзнанието. Човекът е забравил за връзката със собственото си тяло, физически съществува,но съзнанието му е в кома. Енергетичните платна на Димитър Свиленов пречистват и пробуждат. Той сочи едни от най-перспективните тенденции в съвременното изкуство на нашето

време – импресивната проекция на космоса и подсъзнанието или просто казано „изкуството на духа” (май без кавички е по-добре). Авангардните проекти на автора носят послания от вечността и разкриват нов тип реалност.
25 ноември Гаммалерия

Внимание! Храна!

Ден на здравословното хранене и вегетарианството. Полина Маринова от Вегетарианско интернет общество и СвиленКласанов, създател на хляба и ресторанта “СлънцеЛуна” ви канят да преосмислите отношението си към храната и да опитате здравословни вегетариански ястия.


Програмата включва:

Прожекции за ученици от 10 и 12 часа с дискусия.

Обяд за журналисти от 13 часа.

Прожекция, дегустация и дискусия за зрителите

на фестивала от 19 часа.

Събитията ще се случат в Гаммалерия:

www.gammallery.com
26 ноември Чешки център 20:00

Джаз концерт

В саксофонният квартет “Fourcolor” участват тримата млади немски музиканти Катарина Томсен, Флориан Трюбсбах, Андре Симиоти и добре познатия на българската публика Владимир Кърпаров, живеещ в Берлин. Всеки един от тях допринася с оригиналния си музикален почерк за характерното и неповторимо звучене на саксофонния ансамбъл. Репертоарът на квартета включва основно собствени

композиции, както и някои от световно известните аранжименти и композиции, писани за саксофонен квартет,

като, например, творбите на МайкМауер, Астор

Пиацола, Джордж Гершуин, Южен Боца, Скот

Джоплин и много други.
27 ноември Чешки център 20:00

Дръм съркъл

Мартин Иванов е създателят на програмата „Ритмология” и е директор на Института за съвременно изкуство и терапия „Libera”. Той е един от онези българи, които са натрупали ценен опит навън, за да се посветят на нещо значимо в

България. Мартин Иванов е композитор, диригент и перкусионист, който е прекарал почти 15 години в САЩ и Канада.Мартин Иванов полага основите на барабанната терапия и барабанното фасилитиране в България. Провел е множество обществени, образователни, корпоративни и терапевтични събития основани на ритъма и изразните средства на ударните инструменти.
Уъркшоп за учители,

младежки лидери и НПО:

Документалното кино в образованието и възпитанието - практически модели

28 ноември Гаммалерия 16:30

“Къщата за човешки права - организатор на фестивала “Един свят”, работи за намиране на средства за обучаване на учители, които да се възползват от уникалната методика на чешката фондация “Човек в опасност” за работа с ученици. На уъркшопа ще бъдат представени

два практически подхода от културно-образователната програма на “Един свят”. Ако проявите интерес за участие в уъркшопа, пишете на education@bgoneworld.org. При интерес във вашето училище да се проведат такива обучения,моля пишете на promo@bgoneworld.org или се обадете на тел.0885721389

Ако търсите нови възможности за възпитаниеи обучение на учениците в ценностите на гражданското общество, на този уъркшоп ще намерите информация за мултимедийните беседи за начални и средни училища - ЕДИН СВЯТ в училище.Филмите доближават най-малките зрители до събитията в различни кътчета на света и представят живота на техните връстници, които страдат заради войни, глад, болести и бедност. Документалните снимки ограмотяват децата и отварят вратите към една по-сериозна дискусия за толерантността и насилието в училищата, злоупотребата с детския труд,децата - жертва на порнографията и расизма,както и децата войници.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница