Wiki системаДата03.08.2017
Размер21.75 Kb.

Wiki система


Версия: 1.0
Да се проектира и реализира система за публикуване и управление на съдържание (статии). Системата трябва да подържа статии, разделени на категории (една статия може да спада към повече от една категория), потребители, които се делят на 3 роли: обикновени, power-users и администратори.
Да се реализира следната функционалност:

Управление на потребители


 1. Идентификация на потребител (login, logout)

 • Неидентифицираните потребители имат достъп само за четене – могат да разглеждат статиите и категориите, но не и да редактират/създават нови статии/категории.

 • Идентифицираните (влезлите успешно в системата) обикновени потребители могат да създават/трият и редактират статии, които не са заключени.

 • Идентифицираните (влезлите успешно в системата) power-users могат да създават/трият/редактират категории, да редактират статии, които са заключени и да правят всичко, което правят и обикновените потребители.

 • Администраторите имат достъп до административната част на приложението, където могат да повишават/понижават/изтриват обикновени потребители в power-users и да заключват теми за редактиране. Те са също пълноценни потребители на системата със статут power-user.

Статии


 1. За всеки продукт се поддържа следната информация:

 1. Системата трябва да позволява следните действия със статиите:

 • добавяне на нова статия.

 • добавяне/премахване на категория към статията

 • редактиране на статията

При добавяне на статия трябва да се подържа някакъв markup език, който в последствие да се конвертира към следните HTML тагове: заглавие (

), параграф (


), линк (yyy), картинка (yyy. Таговете могат да се влагат. Примерен такъв език е bbCode използван в най-различни форуми или кодът, който се използва в повечето wiki/CMS системи.

Категории


 1. За категориите се пазят следните свойства.:

 • заглавие (напр. „Web Framework Tutorials”)

 1. Позволени са следните действия със статиите:

 • добавяне на категория.

 • премахване на категория (като категорията се премахва от всички статии, които са принадлежали към нея и се изтриват всички дъщерни категории)

 • редактиране на категория (смяна на името или родителя)

Структурата от категории е йерархична, като на първо ниво може да има много категории. Ако една статия е в дадена категория, тя не е автоматично и във над-категориите й, освен ако не е изрично указано (една статия може да е в няколко категории едновременно).

Поведение


 1. wiki-системата трябва да има начална страница, в която се показват последно добавените статии и да има препратка към страницата за разглеждане по категории.

 2. Разглеждане по категории – показват се в две отделни части под-категориите на текущата и в другата част – статиите принадлежащи на текущата.

 3. Функционалност за търсене – показва списък от статиите, които съдържат даден search-string. Търсенето може да се направи по-интересно: да оцветява search думата в статиите или категориите.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница