Ян Карски (1914-2000)Дата20.08.2018
Размер45 Kb.
ТипБиография
Ян Карски 

(1914-2000) 

Ян Ка̀рски, с рождено име Ян Рому̀алд Кожелѐвски е полски офицер, куриер на Армия Крайова. Той провежда една от най-паметните мисии по време на Втората световна война – кръстосва Европа и Северна Америка през 1942 - 1943 г., за да информира западните лидери, че Холокостът е в ход. Биография 

Ян Карски, роден в католическо семейство в Лодз през 1914г., завършва право и дипломация през 1935 г. След избухването на Втората световна война попада за кратко в съветски плен. Успява да избяга от военнопленическия лагер и постъпва в редовете на Армия Крайова. Езиковите му умения го правят изключително ценен за полската съпротива и той е използван като куриер между полското изгнаническо правителство в Лондон и Армия Крайова.  

Известната историческа мисия на Карски е планирана и подготвена от антинацисткото движение в окупирана Европа и нелегалното Правителство на Полша в емиграция в Лондон. Само на 28 години, Карски е избран за тази необикновена, трудна и опасна задача заради проверените му човешки качества, образованието и стажа му на дипломат, перфектното владеене на английски, немски и френски език, както и заради фотографската му памет. В края на лятото на 1942 г., когато Карски се готви за тайна мисия, в която трябва да занесе информация от нацистка окупирана Полша в Лондон и Вашингтон, е посетен от двама еврейски лидери, които успели да напуснат за кратко Гетото, за да му разкажат за това, което наричали "войната на Хитлер срещу полските евреи". Въпросът им бил дали той може да предаде информацията на Уинстън Чърчил и Франклин Д. Рузвелт. Предложили му да влезе в гетото и да види сам какво се случва. Карски, католик от патриотично полско семейство, се съгласява. Първоначално той рисковано събира информация на територията на Полша, като успява да проникне два пъти във Варшавското гето, както и под прикритие в Преходния лагер в Избица, от където евреите са транспортирани в лагерите на смъртта. Той лично се убеждава в нацистката практика на геноцид спрямо евреите и е първият, който събира критичен обем факти за Холокоста. На тази основа в периода 1942-1943 г. информира първо полското правителство в Лондон за факта и практиките на нацисткия геноцид над евреите, който по това време се осъществява главно на полска територия. През 1942 г. под псевдонима Ян Карски, който оттук нататък използва постоянно, заминава на поредната си мисия в САЩ и Великобритания. Една от основните му задачи е да информира правителствата на съюзниците за трагичното положение на еврейското население под германска окупация и, по-важното, за целенасочената системност в избиването на евреи в Полша.  

Лондонските поляци разчитали, че трудът на Карски ще даде аргументи на Уинстън Чърчил и Франклин Делано Рузвелт в спора им с Йосиф Сталин за бъдещето на Полша. Преди първата среща на “Голямата тройка” в Техеран, когато отношенията между Съветския съюз и западните съюзници все още са лоши, Карски се среща два пъти с Антъни Идън, външния министър на Великобритания, а после е приет и от Рузвелт. Срещата на Карски с президента на САЩ се състои на 28-ми юли 1943г., но за жалост не се постига желания резултат. Описаните от Карски факти са възприети като преувеличени с подозрението, че са политически повлияни от полското правителство в емиграция.  

Когато войната приключва, войските на съюзниците изразяват шок и изненада при откриването на нацистките лагери на смъртта. Разочарованието на Карски било дълбоко. Той отказва да говори за видяното и случилото се до 1981 г., когато Ели Визел надделява над него и го убеждава да говори публично за опита си. Карски участва в документалния филм на Клод Лансън - Шоа. Неговият труд, "Моят доклад за света: история на тайна държава", е публикуван отново през 2013 г.След войната Карски емигрира в САЩ, където става американски гражданин и получава докторска степен от университета в Джорджтаун, където има дълга и отличителна кариера като професор по международни отношения. През 1982 г. получава признание за героизма си от Яд Вашем, а през 1994 г. е признат за почетен гражданин на Израел. Той получава най-високите полски военни медали за най-смелите си действия. Биографията му е публикувана през 1994 г. от Е. Томас Ууд и Станислав Янковски, Карски: Как един мъж се опита да спре Холокоста (Лондон: Джон Уайли и синове).Ян Карски умира във Вашингтон през 2000. 

Поради своята дейност Карски е носител на множество международни отличия – титлата „Праведник на света“, кавалер на „Ордена на Белия орел“ (най-високото полско държавно отличие) и ред други признания. Сеймът на Република Полша обявява 2014 г. за Година на Ян Карски. През май 2012 г. посмъртно е награден от американския президент Барак Обама с „Медал на свободата“. 


Самият той учредява награда „Ян Карски и Пола Ниренска“, връчвана ежегодно от YIVO в Ню Йорк и Еврейския исторически институт във Варшава на автори на публикации, посветени на ролята и приноса на полските евреи в полската култура. Aмериканското списание „Нюзуик“ поставя Ян Карски сред най-великите личности на XX век, а военната му мисия е обявена за един от крайъгълните моралните камъни на цивилизацията. 

„Аз бях незначителен дребен човек. Моята мисия беше важна“, казва за себе си Ян Карски. Нобеловият лауреат Ели Визел пише за него: „Човешкото и хуманистично послание на Карски има стойност, която нито ходът на времето, нито силите на злото могат да изтрият или намалят. Благодарение на него повече от едно поколение продължава да вярва в човешкото милосърдие“.  
Каталог: wp-content -> uploads -> 2018
2018 -> Монтанска област дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> И н т е р п р о д ж е к т e о о д
2018 -> С т а н о в и щ е от подп доц д-р инж. Станчо Георгиев Станчев
2018 -> Великден в малта директен полет от София 06. 04 – 09. 04. 2018
2018 -> O nastavnom programu za osmi razred osnovnog obrazovanja I vaspitanja
2018 -> Област Монтана Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, упи, пи
2018 -> 1. Хомеостаза. Нервни и хуморални механизми на телесната хомеостаза. Видове регулаторни системи
2018 -> Почивка в кампания 2018 Бая Домиция, Неапол Giulivo 4
2018 -> Конкурс за детска рисунка 17. 30, Народно читалище „Съгласие 1862" фоайе Вечерен бал с маски 19. 00, зала „Съвременност" в Културно-информационен център „Безистен"


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница