Ясни са кандидатите за изработката на мултимедийния каталог на БългарияДата11.02.2018
Размер83.85 Kb.
Ясни са кандидатите за изработката на мултимедийния каталог

на България

На 17 септември в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма бяха отворени ценовите оферти на фирмите, участващи в процедурата за изготвяне на туристически портал на България.

В процедурата участваха 14 кандидати - Обединение „Нови Технологии в Туризма", Консорциум „ЕНА", Консорциум „За Виртуална България", „Бианор Сървисис" ЕООД , Консорциум „Ита Груп Ла Фит", Обединение „Туризъм Плюс", „Айсиджен Корпорейшън" ООД, „Контракс" ЕАД , „Сирма Солюшънс" АД , Обединение „БГ Туризъм", Консорциум „С.А. Консултинг" ДЗЗД, Консорциум „Мусала Софт – Вирус Креатив", ДЗЗД „България Травъл 2010" и Консорциум „Фадата – Юръп". За две от компанията комисията е установила несъответствие с критериите за допустимост. Други пет не са изпълнили изисквания на техническото задание.

Седемте фирми и обединения, чиито ценови предложения бяха публично отворени на 17 септември, са: Консорциум „Ита Груп Ла Фит", „Айсиджен Корпорейшън" ООД, „Контракс" ЕАД, Обединение „БГ Туризъм", „С.А. Консултинг" ДЗЗД, ДЗЗД „България Травъл 2010" и Консорциум „Фадата – Юръп".

Офертите им за разработване на туристическия портал на България са в ценовия диапазон от 990 хил. лв. до 1 560 765 лв. Проектът "Мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България" е на стойност 6,41 млн. лв., като 1,9 млн. лв. от тази сума са предвидени за доразвиването на официалния туристически портал на България. Финансирането е по линия на Оперативната програма "Регионално развитие".България за пръв път с хотел сред най-добрите SPA в света
За пръв път България бе включена като дестинация в каталога на най-добрите Wellness & Spa хотели в света. Български хотел бе удостоен с най-престижния лиценз за хотелски и спа услуги – Европейски Спа и Уелнес Сертификат /Wellness & Spa Europe Certificate/. Международното отличие е присъдено на Грандхотел и Спа

„Приморец” Бургас за високо качество и стандарт на предлаганите услуги. Едва 28 хотела в света, от които само 10 в Европа, са покрили критериите на Сертификата. Той се защитава пред Европейския Одитен Институт за Уелнес и Спа /The European Audit Institute Wellness & Spa e.V./ За тържественото връчване в Бургас специално пристигна Вицепрезидентът на Европейския сертифициращ институт д-р Михаел Гек. 5 звездният Спа „Приморец” успя да защити “Premium” степен за качество, с което се присъедини към елитното семейство на най-класните от своята категория.

За да получи Първа категория на Европейския Сертификат за качество, Гранд хотел „Приморец” отговори успешно на 850 изисквания. Критериите на одита са били фокусирани върху цялостната дейност – ниво на обслужване на рецепция и стаи, поддържане на чистота, качество на храната, разнообразие на уелнес и спа услугите, ниво на сигурност, тишина и комфорт, съобразителност на персонала и много други от момента на регистриране до момента на излизане от хотела. Резултатите са обобщени и сумирани в няколко направления като обща атмосфера на хотела, компетентност на персонала, допълнителни услуги като екскурзии и културни мероприятия, съотношение цена-качество.

Европейският Одитен Институт за Уелнес и Спа /EAWS/ е със седалище в Бад Вилдунген, Германия. Това е единственият в Европа международен институт за стандартизация и развитие на спа и уелнес центрове и е най-авторитетната оценяваща организация в света. В Института работят всепризнати специалисти предимно от Германия, Швейцария и Австрия. Те притежават т. нар. Публичен печат, обвързан със стандартите на TÜV Rheinland. Сертификатът има давност 2 години.

Европейският Одитен Институт за Уелнес и Спа /EAWS/ е единственият в туристическия бранш, който задава максимален брой критерии и изисквания. Големият брой на въпросите за оценяване показва колко дълбоко, подробно и обективно е оценяването на хотелите. Проверяващите са квалифицирани специалисти от различни области, с голям професионален опит в одитирането на 5 звездни хотели. Те пристигат инкогнито, под чужда самоличност и в произволно време, за да почувстват истинската, неподправена атмосфера на хотела.

В Бургас проверяващите са пристигнали предрешени като обикновена семейна двойка германски туристи и прекарали седмица в Гранд хотел „Приморец”. В същото време до ръководството на хотела е пристигнало известие за посещение на експерти от /EAWS/, но 1 месец по-късно и никой не е могъл да се усъмни в „измамата”. „Изключително са наблюдателни и дори провокативни”, разказаха от управата на хотела. „Незабележимо поръсиха в стаята обелки от фъстъци, които се

сливаха с цвета на мокета, за да проверят доколко поддържаме чистотата. Едва след петия ден се представиха...”.

Европейският СПА Сертификат е признание не само за отличения хотел, но и за нивото на българския туризъм въобще. За пръв път български хотел ще влезе в каталозите, предназначени за първокласни туристи, и ще разчупи представата за България като евтина дестинация. Високата оценка на одита е знак, че и на нашето

Черноморие може да се намери спокойствие, комфорт, богато разнообразие от спа процедури, съчетани с перфектно обслужване и културен туризъм, на добра цена.

НИМ и филиалите му няма да работят в понеделниците до Коледа


Считано от 20.09.2010 г. до 19.12.2010 г. Националният исторически музей и филиалите му (Боянска църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон”, Земенски Манастир "Св. Йоан Богослов", Музей "Параход "Радецки" – Козлодуй, Църква “Свети Четиридесет Мъченици” – Велико Търново, Църква „Св. Св. Теодор Тирон И Теодор Стратилат“ – Добърско) ще бъдат затворени за посетители всеки понеделник.

Европейците са увеличили круизните си пътувания с 50%

4,9 млн. жители на Европа са резервирали пътуване с кораб през 2009 г., което е увеличение от 50% в сравнение с 2004 г., сочат данни на Европейския круизен съвет, пише в. Труд. По този начин европейците вече формират близо 30% от всички круизни пасажери в света.

Според съвета круизна индустрия в Европа генерира над 34 млрд. евро от продажбите на стоки и услуги, което затвърждава растящото й влияние в туристическия сектор.

Пасажерите са похарчили 1,3 млрд. евро за услуги, включително за самолетни билети, настаняване, туристически обиколки, храна и пристанищни такси. Това е увеличение от 7,6% спрямо 2008 г. През 2009 г. европейските пристанища са били посетени от 23,8 млн. туристи, което е с 80% повече спрямо 2005 г.

Круизните пътешествия са най-предпочитани от британските туристити.

Към 2009 г. в Средиземноморието развиват дейност 152 круизни кораба, а 94 - в моретата на Северна Европа. Най-големият център в Европа за строителството на круизни кораби е Италия - към 2014 г. в страната ще бъдат построени над половината от всички нови съдове. Италия и Гърция се конкурират за титлата най-популярна дестинация при круизните пътувания, като всяка от двете държави

формира близо 21% от пазара. Испания е трета с дял от 17,3%. Според прогнозата на Европейския круизен съвет броят на туристите, които се отправят на пътешествие през 2010 г., ще нарасне с 5,4% спрямо 2009 г.

През 2009 г. в круизния бранш са били заети почти 300 000

души.


Шестседалковият лифт над Банско ще бъде построен

Строежът на новия лифт в ски зона Банско, който беше разрешен от Министерството от околната среда и водите (МОСВ) през лятото и след това беше спрян заради неправомерно изсичане на

дървета, отново е пуснат, пише в. Дневник.

Министърът на околната среда Нона Караджова е подписала ново разрешение за изграждането на лифта. Решението не допуска спиране на изпълнението при обжалване. Екоорганизации ще обжалват предварителното изпълнение на заповедта. Според проекта ще бъде изграден нов 6-седалков лифт над местността Бъндеришка поляна на мястото на сега действащия 4-седалков лифт.

Министерството не е изискало от концесионера "Юлен" оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с мотива, че проектът няма да навреди сериозно на природата. Първоначално МОСВ също не поиска ОВОС с аргумент, че сегашната просека на лифта няма да бъде разширявана. Но от „Юлен“ са я е разширили, изсичайки 25 дървета без разрешение. Тогава зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева заяви, че проектът няма да бъде пуснат за предстоящия ски сезон.

Новото решение на министър Караджова дава право на концесионера да отсече 82 дървета, за да постави съоръжението. За нерегламентираната сеч в началото на „Юлен“ беше наложена глоба от 20 000 лв. Сумата все още не е внесена, каза директорът на Национален парк „Пирин“ Георги Грънчаров. Районната прокуратура в Разлог също проверява сечта около лифта, каза още Грънчаров.

Очаква се скоро да бъдат готови резултатите от проверката за площта на ски зона Банско. Тя беше назначена след сигнали от екоорганизации, че „Юлен“ ползва повече от позволената й по концесионния договор площ.София ще е домакин на международна туристическа

конференция през ноември

От 3 до 5 ноември в столичния хотел Шератон ще се проведе туристическата конференция „Тенденции и иновации в туристическия бизнес”, пише econ.bg.

Конференцията се организира от eCommerce Academy. В рамките на събитието ще бъдат дискутирани тенденциите в онлайн туристическия пазар в Централна и Източна Европа. Форумът ще запознае участниците с тенденцията в онлайн търговията и маркетинговите похвати в сферата на туризма. Основен акцент ще бъде поставен върху интернет и съвременните технологии и начините за внедряването им в туристическия бизнес. Ще бъдат обсъждани още възможности за финансиране от Европейския Съюз в туристическия бранш, възможностите за допълнителни приходи в хотелите и др.
Стартира процедура за кандидатстване за сертификат Зелена къща

Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) стартира процедура за кандидатстване за сертификатна марка Зелена къща. Заявления за кандидатстване ще се приемат до 22 октомври 2010 г.

За сертификатна марка Зелена къща могат да кандидатстват малки места за настаняване – стаи и къщи за гости и семейни хотели с капацитет не повече от 20 стаи.

Обектите трябва да се намират в села и малки градове, за които е характерно традиционно земеделие и/или близост до природни забележителности, както и в стари квартали на по-големи градове. Сградите, в които са разположени местата за настаняване, не трябва да противоречат на местния архитектурен стил. Кандидатите за сертификатна марка ще бъдат оценявани според минималните изисквания за качество в селския туризъм на Европейската федерация за селски и агротуризъм – Еврожит (www.eurogites.org).

Съответствието с минималните изисквания осигурява присъждане на степен Номинация Зелена къща. Във втория етап на оценката ще се проверява доколко се прилага методологията за отговорно предлагане на туристическа услуга, разработена от Европейския център за еко и агро туризъм – ЕСЕАТ (www.eceat.org). Методологията проверява съответствието на предлагането с европейските изисквания за устойчив туризъм - икономично използване на вода и енергия; намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране; принос към местната икономика; популяризиране на местната култура; участие в природозащитни мероприятия. При положителен резултат се присъжда степен Сертификат Зелена къща.Ако резултатът е недостатъчен, обектът има право в продължение на три години да ползва удостоверението за Номинация, докато изпълни критериите от методологията. Целта на сертификатната марка е разпространение на европейските изисквания за качество на продукта и устойчива туристическа дейност. Мерките не са насочени само към домакините на местата за настаняване, но и към техните гости, които със своето отговорно поведение правят устойчивия туризъм възможен. Подробно описание на процедурата за кандидатстване и получаване на удостоверение за марката е публикувана на www.baatbg.org.

Стобските пирамиди вече са в 100-те национални туристически обекта


От няколко дни скалният феномен Стобски пирамиди вече е част от 100-те национални туристически обекта, пише в. Труд. Кметът на село Стоб, в близост до което се намира феноменът, Константин Катранджиев споделя, че Стобски пирамиди са включени в една и съща категория с Рилски манастир. Предстои изработването и на отделен печат, както и на рекламен видеоклип. Стобските пирамиди са интересни скални образувания, разположени в Западна Рила. Намират се от северната и южната страна на планинския рид. Височината им е между 7 и 10 метра.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница