За Бургаски регион потвърдените случаи през годините са: 2014г. – 7, 2013г. – 7, 2012г. – 9 и през 2011г. 10 случая. Предполага се, че броят на действително заболелите е много по-голямДата02.06.2018
Размер20.55 Kb.
ЛАЙМСКА БОЛЕСТ
Лаймската болест е една от най-разпространените предавани с кърлежи инфекции в България. Ежегодно в страната се регистрират около 400 случая.

За Бургаски регион потвърдените случаи през годините са:

2014г. – 7, 2013г. – 7, 2012г. – 9 и през 2011г. 10 случая. Предполага се, че броят на действително заболелите е много по-голям.

Клиничната картина мoже да имитира редица заболявания.


Лаймската болест протича в три основни стадия:

Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър по-голям от 5 см. на мястото на ухапване от кърлежа, което бързо се разширява.

Паралелно със зачервяването може да се изяват и други симптоми на Лаймската болест, като увеличени лимфни възли на мястото на ухапването, болки в мускулите и ставите, отпадналост, повишена температура, невралгия, главоболие /грипоподобно протичане/.

Симптомите могат да отзвучат и без специфично лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.
Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите чувстват умора, имат проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите и епизодите със силно учестен пулс. Манифестира се с някои от следните клинични прояви – неврологични, ставни, очни, сърдечни, кожни и др.
Третият стадий включва усложненията от нелекуваната Лаймска болест изразяваща се с хронични проявления на кожата, ставите и зрителния нерв.

Лечението на Лаймската болест се определя от стадия на болестта. Препоръчва се високи дози антибиотици и при нужда повтаряне на лечението вместо продължителна терапия. Възможни са рецидиви предизвикани от запазени в организма причинители.


Профилактика на ухапване от кърлеж:

  • Избягвайте навлизането в райони с гъста растителност!

  • Носете предпазно облекло: дълги и стегнати крачоли и ръкави на дрехите в светли цветове, за да се виждат полазелите кърлежи!

  • Използвайте репеленти за предпазване на кожата и перметрин за дрехите!

  • Правете ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи – това е най-важно в поведението срещу развитие на инфекция!


Модел на поведение след ухапване от кърлеж:

Изготвил: Дирекция ПБПЗРЗИ гр. Бургас

Април 2015г.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница