За втори път софия участва във връчване Наградата на младите зрители на Европейската филмова академияДата29.07.2017
Размер40.29 Kb.За втори път СОФИЯ участва във връчване

Наградата на младите зрители на

Европейската филмова академия
Номинираните филми са „МИСИЯ MGP”,

СЪЖАЛЕНИЕ” и „БУРЯ”


Европейската филмова академия и

Международният филмов фестивал София Филм Фест

отправят покана към младите зрители, които имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.


Във Филмовия ден на младите зрители на 4 май от 13:00 до 19:00 часа Домът на киното в София ще бъде едно от седемнайсетте места в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.
Европейската филмова академия представя трите номинирани филма за Наградата на младата публика 2014: 
СЪЖАЛЕНИЕ, 95 мин, Холандия
режисьор Дейв Шрам
сценарий Мария Петерс и Дик ван ден Хувел

Продецинт Дейв Шрам, Мария Петерс и Ханс ПосБУРЯ, 103 мин, Германия

режисьор Катя фон Гарние

сценаристи Кристина Магдалена Хен и Леа Шмидбауер

продуценти Ева Карлстрьом и Андреас Улмке-СметънМИСИЯ MGP, 90 мин, Дания
режисьор Мартин Миее-Ренард
сценаристи Мартин Миее-Ренард , Гите Локегаард

и Ханс Хансен

продуценти Хенрик Мьолер Шоренсен и Марсела Дичман

Младежите в Олбор (Дания), Барселона (Испания), Белград (Сърбия), Братислава (Словакия), Будапеща (Унгария), Клуж-Напока (Румъния), Ерфурт (Германия), Изола (Словения), Лондон (Великобритания), Призрен (Косово), Рига (Латвия), София (България), Стокхолм (Швеция), Тбилиси (Грузия), Тел Авив (Израел), Валета(Малта) и Вроцлав (Полша) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.


В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването. Младите зрители от цяла Европа могат да общуват и да обменят впечатления и на специалната страница в социалната мрежа https://www.facebook.com/YoungAudienceAward
Записването за участие като жури във Филмовия ден става като изпратите три имена и възраст на press@sofiaiff.com. 

За допълнителна информация: 0879 070 153, Христо Христозов, координатор.
Третото връчване на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия се реализира през 2014 година с помощта на организациите-партньори: Британски филмов институт, Център за образователни средства (Дания), ДокуФест (Косово), EducaTIFF (Румъния), Филмовия център на Сърбия, Филмотеката на Каталуния (Испания), Фондация „Златно врабче” (Германия), Унгарския национален филмов фонд, Министерството на туризма в Малта - отдел „Култура”, Националния филмов център на Латвия, Асоциацията „Нови хоризонти” (Полша), Фондация „Noosfera” (Грузия), Института „Otok” за развитие на филмовата култура (Словения), Международен филмов фестивал „София Филм Фест”, Шведския филмов институт,Филмотеката на Тел Авив (Израел) и Филмовия Форум „Visegrad” (Словакия).
Филмите бяха номинирани от селекционна комисия, съставена от еспертите по детско кино Маргарет Алберс (Германия, Фондация „Златно врабче”), Михал Матус (Израел, представител на Международния детски филмов фестивал в Тел Авив), Ян Назевски (Полша, New Europe Film Sales) и Естер Вуояла (Финландия, Детски международен филмов фестивал Оулу).
Европейската филмова академия днес обединява около 3000 професионалисти в киноиндустрията на Стария континент, като основната цел е популяризация на европейската филмова култура. Създаването на академията е по инициатива на група кинематографисти през 1988 година. За първи президент е избран Ингмар Бергман. През 1996 година негов приемник става Вим Вендерс, а за председател на борда на академията е избран Ник Пауъл – многократен гост на София Филм Фест, създател на прочутата компания Virgin Records (заедно с Ричард Брансън), продуцент с внушителна филмография и директор на National Film and Television School във Великобритания. От 2005 до 2013 година председател на борда на академията бе френският продуцент Ив Мармион. В момента тази длъжност се заема от полската режисьорка Агнешка Холанд.
Основната цел на Европейската филмова академия е да популяризира инициативи и участва в различни дейности, свързани с филмовата политика. Програмата на академията включва конференции, майсторски класове, работни групи и семинари, чиято обща цел е да се изгражда мост между творчество и индустрия. През 2011 година Бордът на Европейската филмова академия за първи път направи своя официална среща в България. Членовете на ЕФА имаха възможност да се срещнат с българската кинообщност, да обсъдят условията за създаване на филми у нас, както и да участват в програмата на София Мийтингс; някои от тях, като Фолкер Шльондорф, Анджей Жулавски и Горан Паскалевич, представиха свои емблематични филми пред публиката на София Филм Фест. Всяка година кулминацията на дейността на ЕФА е церемонията по раздаването на Европейските филмови награди – „Оскарите” на Стария континент, които се гласуват от нейните членове. 27-ите награди ще бъдат раздадени на 13 декември 2014 година в Рига.
Наградата на младите зрители се организира и връчва от Европейската филмова академия и EFA Productions с подкрепата на немския фонд Mitteldeutsche Medienförderung (MDM).


Филмовият ден на младите зрители в София се реализира от Арт Фест/София Филм Фест и с подкрепата на:

За повече информация:

Светлана Дамянова,

прес офис – София Филм Фест

Tel:  +359 2 9166 029press@sofiaiff.com

пл.”България” №1, София 1463, тел.: (359 2) 9166 029, 851 92 75, e-mail: press@sofiaiff.com


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница