За здравноосигурителни събитияДата07.10.2016
Размер67.78 Kb.
www.bnr.bg, 19.07.2016 г.

http://bnr.bg/sofia/post/100716865

НЗОК тества Регистрационната система за здравноосигурителни събития
От днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва тестово внедряване в реални условия на Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ.

Проектът стартира в 5 лечебни заведения: УМБАЛ „Света Анна“ АД гр. София; Първа МБАЛ ЕАД гр. София; Първа САГБАЛ „Света София“ ЕАД гр. София; СБАЛО ЕАД гр. София; МБАЛ-Русе АД гр. Русе.

За тази цел изпълнителят на договора - консорциум „Стемо – Гама Консулт“, ще осигури безплатно до 3 броя устройства за генериране на Уникален идентификационен номер. Тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ. Петте болници няма да бъдат задължени да регистрират в новата система всеки пациент. Задачата ще е единствено да се проследи работата на системата в реални условия и да се изчистят непредвидени грешки, които ще възникнат по време на работа.

Едновременно с работния тест, предвиден в договора, по решение на Надзорния съвет, Касата до дни ще започне и пилотен проект, който включва внедряването на системата в 20 болници.


www.investor.bg, 19.07.2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/firmi-vse-po-aktivno-iztegliat-lekarstva-ot-pazara-v-bylgariia-221049/

Фирми все по-активно изтеглят лекарства от пазара в България

От 2014 г. досега е спряна продажбата на територията на страната на 300 медикамента

Все повече лекарства изчезват от пазара в България и с все по-ускорени темпове. Това показват данните на Изпълнителната агенцията по лекарствата (ИАЛ).

От 2014 г. досега е спряна продажбата на територията на страната на 300 медикамента, а голяма част от тях нямат алтернатива. Най-много са препаратите за лечение на заболявания на нервната система.

По данни на агенцията през 2014 година от нашия пазар са изтеглени 97 лекарства. През 2015 година броят им нараства до 127. През първата половина на тази година са изтеглени още 73 лекарства.

Основната причина медикаментите да се изтеглят от пазара е, че препаратите стават икономически неизгодни да бъдат предлагани от производителя поради различни регулации. И тъй като фармацевтичните фирми са длъжни да уведомяват Агенцията по лекарствата, когато решат да изтеглят лекарство от пазара, на сайта на агенцията пациенти и лекари могат да следят тази информация.

От последните съобщения на сайта на лекарствения регулатор става ясно, че само в последните две седмици са подадени заявления за преустановяване на продажбата на четири препарата.

Притежателят на разрешението за употреба Janssen-Cilag International N.V. е уведомил Изпълнителната агенция по лекарствата, че от началото на 2017 г. постоянно преустановява продажбите на територията на България на лекарствения продукт Olysio 150 mg capsule, hard x 28, съдържащ активното вещество simeprevir. Лекарството се прилага за лечение на хроничен хепатит С (СНС) при възрастни пациенти. В България обаче няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, съдържащ това активно вещество, който да бъде алтернатива, показва извършената проверка.

От март 2016 г. Sanofi Aventis България постоянно е преустановила продажбите у нас на лекарствения продукт Tranxene 5 mg hard capsules x 30, съдържащ активното вещество potassium clorazepate, показва справката в ИАЛ. Препаратът се използва за симптоми на безпокойство и при абстинентни състояния при алкохолизъм. Проверката е показала, че в България няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, съдържащ активното вещество, който да се прилага алтернативно.

Притежателят на разрешението за употреба Novartis Europharma Limited е уведомил агенцията по лекарствата, че от 1 април 2016 г. постоянно преустановява продажбите на лекарствения продукт Rasilez HCT 300mg/12.5mg film-coated tablets x 14, съдържащ активните вещества aliskiren иhydrochlorothiazide. Продуктът се използва за лечение на есенциална хипертония при възрастни. В България няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, съдържащ точно тези активни вещества, който да се използва като заместител.

Притежателят на разрешението за употреба Teva Pharmaceuticals България е уведомила агенцията, че от 1 ноември 2016 г. постоянно се преустановява продажбата в България на лекарствения продукт DACARBAZIN TEVA 200 mg powder for solution for injection x 10, съдържащ активното вещество Dacarbazine. Той се прилага за лечение на малигнен меланом, Хочкинов лимфом, саркоми на меките тъкани. В България няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, съдържащ активното вещество Dacarbazine, е показала проверката.

Министерството на здравеопазването има предложение за компенсиране на медикаменти, които липсват от пазара. В законопроекта за промени на Закона за лекарствата, който влиза за обсъждане в парламента през есента, здравният министър Петър Москов предлага държавата да може да внася лекарства без аналог, които се изтеглят от България от производителите заради ниски цени или по други причини.

В момента няма такъв механизъм и традиционно употребявани у нас лекарства периодично изчезват. Това налага пациентите да ги купуват от съседни страни.

Предложението обаче не решава проблема с изтеглените генерици от нашия пазар. Фармацевтичният бранш алармира за проблема от години.

Представители на генеричните производители също са принудени да изтеглят от пазара продуктите си. Такъв процес вече е започнал за препарати в областта на психиатрията, онкологията, неврологията. Генеричните медикаменти са подложени на един вид двойно рефериране – на европейско ниво и на база сериозната конкуренция на вътрешния пазар. В комбинация с паралелния износ фирмите са поставени в неизгодна икономическа позиция за ограничения български пазар.

В резултат на изтеглянето на генерици от пазара рисковете са големи - автоматично повишаване на разходите за лечение, тъй като пациентите ще трябва да се лекуват с иновативни медикаменти, или пък липса на алтернативна терапия въобще. Наред с това се повишават разходите на публичния фонд, който трябва да плаща за скъпите препарати, вместо за генерици.

Евгения Маринова

www.zdrave.net, 19.07.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/dvama-zam-zdravni-ministri-bordove-bolnitsi-58633

Двама зам.-здравни министри в бордове на болници

Заместниците на Петър Москов не получават възнаграждение за участието си в бордовете

Двама са зам.-здравните министри, които членуват в директорски съвети на болници. Това става ясно от отговор на министър Москов на въпрос от депутатите от Реформаторския блок Вили Лилков, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев.

Става въпрос за заместниците на министъра д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски.

Преди малко повече от месец д-р Шарков бе избран за член в борда на директорите на бургаската болница, като замени предишния представител на държавата в ръководството на лечебното заведение д-р Лучия Добрева, която от своя страна напусна, тъй като оглави частна болница. От отговора на министъра става ясно също така, че д-р Шарков все още не е вписан като член на борда в Търговския регистър.

Другият зам.-министър, който е в ръководството на болница, е д-р Адам Персенски. Той пък е член на съвета на директорите на габровската МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Третият заместник на Петър Москов – д-р Бойко Пенков, е член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Комисията по прозрачност на МЗ – органът, пред който могат да се обжалват решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства.

И тримата участват също така в съвети, комисии и работни групи, информира депутатите министърът.

Останалите трима членове на политическия кабинет на Петър Москов – началникът на кабинета Руслана Петрова, парламентарният секретар Мартин Павлов и шефката на дирекция „Връзки с обществеността“ Ивалина Павлова – не участват в съвети, комисии, работни групи и т.н., става ясно още от отговора на министъра.

В съответствие с постановеното от Закона за администрацията, нито един от зам.-министрите не получава възнаграждение под каквато и да било форма за тази си дейност, информира също така Москов.


20.07.2016 г., с. 5

Накратко

Старите лекарства ще се събират

разделно в 22 общини по пилотен проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщи екоминистерството. Освен медикаменти разделно събиране ще има и за бои, лакове и други опасни продукти от бита. В Шумен, Разград, Съединение, Левски и Созопол ще бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата, а камиони ще пътуват на определен период от време до населените места в 17 съседни общини. Така пилотната схема ще обхване 360 хил. жители. Сега тези отпадъци се хвърлят в контейнерите.

20.07.2016 г., с. 7

Ваксините от Турция свършили, сега има редовни доставки

Има недостиг в някои райони

Ваксини от задължителния имунизационен календар отново липсват на места, съобщиха потърпевши родители в редакцията на „24 часа". При някои джипита нямало 4-валентна ваксина, а при други - 5-валентна.

Дарените през юли 2015 г. от Турция количества от 5-компонентна ваксина са изчерпани в повечето райони на страната още до края на същата година, съобщиха от здравното министерство в отговор на въпроси на „24 часа". През тази година изпълнението на имунизационния календар е гарантирано, увериха от ведомството на д-р Петър Москов.

„През май 2016 г. са приключили тръжните процедури и са сключени договори за необходимите количества от всички ваксини по Националния имунизационен календар. Включени са и необходимите количества за необхванатите поради недостиг на ваксини и подлежащи на имунизация през 2014 и 2015 г. деца. Миналата седмица пристигна доставка на 4-компонентна ваксина, която веднага бе раздадена на регионалните здравни инспекции (РЗИ)", обясниха от МЗ.

Тази ваксина се отпуска по график на общо-практикуващите лекари от понеделник, 18 юли. Ваксината е предвидена за 6-годишните - те се реимунизират срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.

Тази седмица в склада на МЗ се очаква поредната доставка от 3-компо-нентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Тя се поставя на 13-месечна възраст.

До края на юли се очаква и поредната доставка от 6-валентната ваксина, казаха още от МЗ. Тази имунизация е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В, полиомиелит и хемофилус, инфлуенце тип В. Прилага се на бебетата, щом навършат 2 и 3 месеца.

Предстои връчването на поредната заявка за 5-компонентна ваксина на доставчика, спечелил търга през май. Тя се прави на възраст 1 година и 4 месеца.

Ваксините се предоставят от РЗИ според получените количества, уточниха от МЗ.

Миналата година в Пловдивска област имаше проблем с доставката на 4-валентната ваксина и не бяха обхванати родените през 2008 и 2009 г., каза д-р Таня Учорджие-ва от РЗИ - Пловдив. От началото на 2016 г. обаче има достатъчно от тази ваксина и децата от двата набора са ваксинирани. Осигурена е и за реимунизация на 6-годишните. Няма проблем и с 5-ва-лентната ваксина.В Бургаско обаче има недостиг на ваксини, съобщи шефът на РЗИ Георги Паздеров. „Получаваме регулярно доставки, но недостиг съществува. Общо взето, се справяме с календара", заяви Паздеров.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница