Закон за културното наследство. Това се случи, след като с не много ясни мотиви Министерството на културата изтегли своя законопроектДата01.01.2018
Размер43.24 Kb.


1 януари, 2018

до средствата

за масова информация


София 1303,
ул. “Опълченска” № 66


тел.: 931 24 37 и 971 95 74
0888 512 167; 0895 649 898

buditel@mail.bg

П О З И Ц И Я

на Сдружение „Кръг Будител”

След близо тригодишен труд Комисията по култура в Народното събрание внесе изненадващо и светкавично се постара да бъда приет на първо четене Закон за културното наследство. Това се случи, след като с не много ясни мотиви Министерството на културата изтегли своя законопроект.

Колкото и по стахановски да бяха извършени тези операции, за общността, имаща пряко отношение към проучването, съхранението и популяризирането на културно-историческото ни наследство, тези действия не останаха скрити. На импровизираното обсъждане в Народното събрание и от последвалата реакция в медиите стана ясно, че така предложеният законопроект няма нищо общо със очакванията.

А те бяха:

- Закон, отговарящ на съвременните реалности и кореспондиращ с европейското законодателство. Отчитащ процесите в глобализиращия се свят и освен защита, осигуряващ и перспектива за развитие.

- Закон, зачитащ правото на собственост.

- Закон, действително защитаващ националното ни културно-историческо наследство и ограничаващ иманярството и незаконния износ.

- Закон, подпомагащ децентрализацията и даващ възможност за развитие на процесите по изследване и социализация на културно-историческото ни наследство.

Това са малка част от очакванията.

Най-бърза реакция, както може да се очаква в едно демократизиращо се общество, показаха неправителствените организации. Становището си заявиха Съюз на нумизматичните дружества в България, Софийско нумизматично дружество “Г. С. Раковски”, Народно-образователно читалище на любителите и пазителите на националните старини, Национално сдружение за защита на културното наследство на България “Бъднина”, Съюз на антикварите в България, Съюз на българските антиквари, Национално дружество “Традиция”, Асоциация “Археа”, Асоциация “Сфера”, Асоциация “Екология и сигурност”, Фондация „Тракия” и др. Със свои мнения в медиите излязоха изявени и дългогодишни специалисти. Всички те са единодушни, че закон трябва да има, но не във вида, в който е предложен.

Сдружение „Кръг Будител” приема по принцип някои от изказаните становища, други счита за неприемливи. Заставаме зад убеждението, че трябва да се направи нужното за корекция на голям брой текстове. След 18-годишно чакане не е оправдано да се претупва в дни, необмислено и рисковано един толкова важен за страната ни закон.

Ето защо предлагаме да се проведе реално обществено обсъждане, в което да участват учени, музейни специалисти, колекционери, неправителствени организации и не на последно място законотворци и представители на изпълнителната власт.

Нека запазим сътвореното по нашите земи!

За Сдружение „Кръг Будител”


Пламен Крайски

(Председател на УС)


Кратко представяне

на Сдружение „Кръг Будител”
КРЪГ БУДИТЕЛ е обединение от съмишленици, спонтанно възникнало около списание “БУДИТЕЛ”. Участниците в него споделят идеята, че днес повече от всякога, ние БЪЛГАРИТЕ, като граждани на обединена Европа, трябва ясно и категорично да отстояваме своята национална идентичност. Да присъстваме достойно с достиженията на своята история и култура в многообразния букет от нации в Европейския съюз. Изповядвайки това свое убеждение, членовете на КРЪГ БУДИТЕЛ поставят националната идея над партийните програми и с живота, и работата си допринасят за израстването на българската нация. Будителите не са само герои от нашето минало, но и живи днешни български граждани. Будителската идея не е знаме, а чувство и качество, което убедени сме, всеки българин носи у себе си.
„Кръг Будител” включва в своята общност студенти и учени, историци, изкуствоведи и изследователи, общественици и бизнесмени.
ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБ “КРЪГ БУДИТЕЛ”:

проф. Андрей Пантев, д-р Албена Танева, Александър Божков, Александър Вълчев, ст.н.с. д-р Божидар Димитров, доц. дин Валерия Фол, Валерия Сариева, акад. Васил Гюзелев, Галя Пиндикова, проф. д-р Георги Бакалов, ст.н.с. д-р Георги Китов, чл.кор. проф. дин Георги Марков, Гергана Йорданова, Даниела Агре, доц. Д-р Евгени Сачев, ст.н.с. д-р Иля Прокопов, ст.н.с. д-р Йордан Василев, доц. д-р Калин Порожанов, Красимир Николов, Камен Велков, проф. дин Кирил Йорданов, Людмил Станчев, проф. д-р Мила Сантова, н.с. д-р Николай Марков, Павел Петков, Петър Кънев, Пламен Край-ски, Румяна Пашалийска, Светлана Ленева, доц. д-р Сергей Игнатов, доц. Д. изк. Симеон Недков, проф. д.ик.н. Стоян Денчев, Соня Първанова, ст.н.с д-р Теофана Матакиева, проф. Христо Харалампиев, ст.н.с д-р Христо Темелски.

Колективни членове са Институтът по тракология “Проф. Александър Фол” при БАН, Националният исторически музей, Националният политехнически музей, Национален литературен музей, Регионален исторически музей – Кърджали, ЕЛКО ООД, СТС Принт АД, 3М-Представителство за България.
Всички те са обединени около общите цели да се:


  • опази, съхрани, развие и популяризира богата култура, древната история и уникалното културно-историческо наследство на българския народ;

  • укрепи националната идентичност и да спомогне за интеграцията на българския народ в условията на членството на България в Европейския Съюз;

За осъществяване на тези си цели „Кръг Будител” издава списание „Будител”.


Към Сдружение “КРЪГ БУДИТЕЛ” работи Обществен съвет:

Александър Божков – Председател, Петър Кънев и доц. д-р Сергей Игнатов – членове.

Управителен съвет на Сдружение “КРЪГ БУДИТЕЛ”:

Пламен Крайски – Председател, ст.н.с. Иля Прокопов и доц. Калин Порожанов – членове.


За контакти: Пламен Крайски –

0888 512 167, 0895 649 898;

02/ 971 95 74, 975 59 46,931 24 37;


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница