Закон за медийните услуги и независимо от многото критики в тази посока, аз съм убеден, че от него има смисъл, заяви доц. Лозанов. Председателят на сем подчерта, че един от основните инструменти на закона е тойДата26.10.2018
Размер17.19 Kb.
plevenzapleven.bg

20 юни 2014 г.Радослав Христов

Доц. Георги Лозанов в Плевен: Добрия журналист рано или късно го уволняват


„Ако си добър журналист, рано или късно ще бъдеш уволнен, тъй като медиите имат своя собствена конюнктура. А след това е много важно, когато отново си потърсиш работа, да не попаднеш на същия собственик“. Това сподели днес в Плевен председателят на Съвета за електронни медии, доц. Георги Лозанов. Той бе в нашия град по покана на Дружеството на журналистите в Плевен, като взе участие в дискусия на тема „Медийна среда и обективна журналистика“. Повод за инициативата е отбелязването на 120 години организирано журналистическо движение в България.

Медийният експерт бе категоричен, че трябва да бъдат въведени допустими прагове на концентрация на собственост на медии, а в случая на първо място е необходимо да има прозрачност. Нужен е общ Закон за медийните услуги и независимо от многото критики в тази посока, аз съм убеден, че от него има смисъл, заяви доц. Лозанов. Председателят на СЕМ подчерта, че един от основните инструменти на закона е той да защитава журналистите от собствениците на съответната медия, в която работят, но сподели, че в практиката си досега не знае за случай на журналист, който е потърсил защита от Съвета. „Според мен най-нелепата поговорка е, че който плаща, той поръчва музиката. Още повече, че журналистиката е сред професиите, на които се крепи защитата на съвременния човек“, отбеляза Георги Лозанов.Експертът се спря подробно и на неписаното правило, че за журналистите лошата новина е добра новина, като изрази съгласието си с него. Журналистите са сапьори и те винаги трябва да са тези, минали първи през драмата на хората, изтъкна той. Според него, при съобщаване на проблем професионалният журналист трябва да се стреми да открие изхода, а както самият той посочи, ако няма проблем, вече не говорим за журналистическа тема. Доц. Лозанов определи журналистите като просветени лаици, като заяви категорично, че е много по-добре репортерът да не бъде тесен специалист в дадена област, за да може да предаде дадено събитие през очите на обикновения човек. Ето защо аз съм против ресорната журналистика, при която ставаш част от определена сфера и няма как да защитаваш общата критическа гледна точка, каза още той. По този повод шефът на СЕМ изтъкна, че най-добрият начин да „убиеш“ един политик, например, е не с критика, а с ласка, Това, обаче, е пагубно и за самия журналист, допълни доц. Лозанов.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница