Закон за възрастните хора и зид на Закона за частните съдебни изпълнителистраница1/5
Дата19.07.2018
Размер0.74 Mb.
ТипЗакон
  1   2   3   4   5
04.04.2013

НСОРБ
Министър Андреева ще се срещне с УС на НСОРБ

mh.government.bg4.4.2014 г.

Днес, 11, 00 часа, в сградата на НСОРБ ще се проведе среща между министър Таня Андреева и Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Р България. Ще бъдат обсъдени приоритетите на МЗ за 2014 г., както и възможностите за взаимодействие с местната власт.
Кметът Димитранка Каменова на заседание на НСОРБ

berkovitsa.bg/04.04.2014

Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова ще участва на 4 април 2014 г. в заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. То ще се проведе в София в офиса на сдружението, където гост ще бъде Министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. В дневния ред на заседанието ще се обсъждат представители на НСОРБ в Междуведоствения съвет по ПИП “ Растеж и устойчиво развитие на регионите“, становища по проекти на нормативни актове по ЗИД на Закона за движение по пътищата, проект на Закон за възрастните хора и ЗИД на Закона за частните съдебни изпълнители.
Отваряне на оферти в община „Тунджа”

yambolpress.bg април 04, 2014 7:47 Краси Харутюнян 0 коментара

На 04. 04.2014г. от 10:00 ч. в конферентната зала на Община „Тунджа” ще бъдат отворени постъпилите оферти в открита процедура с предмет: „Организиране и провеждане на обучения във връзка с реализацията на проект „Община Тунджа – повишаване квалификацията на общинските служители” по обособени позиции: Обособена позиция 1 „Организиране и провеждане на обучения по ключови компетентности”; Обособена позиция 2 „Организиране и провеждане на обучение „Компютърните технологии в помощ на общинска администрация”.

Отварянето на офертите е публично и на него могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и на юридическите лица с нестопанска цел.


Министър Таня Андреева ще се срещне с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България

focus-news.net | 4 Април 2014 | 09:11 | Агенция "Фокус"

София. Среща между министър Таня Андреева и Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България ще се проведе в сградата на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието. Ще бъдат осъдени приоритетите на МЗ за 2014 г., както и възможностите за взаимодействие с местната власт. Срещата ще се проведе от 11:00 часа.
Кметът на Търговище с важни задачи в Брюксел и София

4 април 2014 09:52 | Борислав Курдов | Дарик Шумен|

Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев като заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България днес участва в редовното му заседание.

От общинската администрация съобщиха още, че кметът е в столицата, след като в предходните два дни д-р Мирев участва в 106-та пленарна сесия на Комитета на регионите в Брюксел. В дневния ред на сесията са били включени редица становища за обсъждане и приемане, като част от тях са били свързани със Стратегията за разширяване и основните предизвикателства през периода 2013 - 2014 г..

В Брюксел д-р Мирев е участвал в разглеждането на проекторезолюция относно Хартата на многостепенното управление в Европа. Други теми, които са били застъпени и дискутирани на 106-та сесия са били „Достъпната енергия за всички", както и действията за информиране и насърчаване, чийто обект са селскостопанските продукти, на вътрешния пазар и в трети държави.

Д-р Красимир Мирев е участвал и в избора на членове на Бюрото на Комитета на регионите и на техни заместници.


Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще се срещне със здравния министър

informirash.me, Петък, 04 Април 2014 10:41

Кметът на Добрич Детелина Николова взема участие днес в заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в София, информират от общината. В програмата днес е предвидена среща на съвета с министъра на здравеопазването Таня Андреева, по време на която ще се обсъди концепция за спешната помощ. Кметовете ще продължат заседанието с избор на зам. – председател на УС и на представители на сдружението в Междуведомствения съвет по публична инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Дневният ред включва и становища по проекти на нормативни актове за законите за движение по пътищата, за възрастните хора, за частните съдебни изпълнители. Ще се обсъди и рамка за дейността на работната група за разработване на методика за определяне на твърди битови отпадъци, както и методология за приоритизиране на обекти на културното наследство с национално и световно значение, които ще бъдат финансирани от Оперативна програма „Регионално развитие" 2014 – 2020 г. Заседанието ще приключи с разглеждане на възможности за разширяване обхвата на големи проекти на НСОРБ.
Кметът - на заседание на НСОРБ в София

4 април 2014 11:13 | Дарик Добрич |

Кметът на Добрич Детелина Николова участва днес в заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в София, съобщават от пресслужбата на общината. Заседанието ще започне със среща с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, на която ще бъде разгледана концепция за спешната помощ.

Кметовете ще изберат зам.-председател на УС и представители в Междуведомствения съвет по публична инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Дневният ред включва и становища по проекти на нормативни актове за законите за движение по пътищата, за възрастните хора, за частните съдебни изпълнители.

Ще се обсъди и рамка за дейността на работната група за разработване на методика за определяне на твърди битови отпадъци, както и методология за приоритизиране на обекти на културното наследство с национално и световно значение, които ще бъдат финансирани с евросредства. Заседанието ще приключи с разглеждане на възможности за разширяване обхвата на големи проекти на НСОРБ.
МОН кани отговорни за изборите институции на среща

akademika.bg, 4 април, 2014 11:35

Министерството на образованието и науката кани на среща отговорните за изборите институции. Тя ще бъде инициирана през следващата седмица и ще е между представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), Министерството на вътрешните работи, Националното сдружение на общините и други. Причината е съвпадението на честванията на 24 май с деня за размисъл в навечерието на изборите за Европейски парламент на 25 май.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова пред журналисти по повод отговора на ЦИК на нейно писмо, в което бе поставен проблемът и бе отбелязано желанието на МОН да осигури отбелязването на празника без да влиза в противоречие с Изборния кодекс.

„В отговора на ЦИК са цитирани членове от Изборния кодекс, според които кметовете и областните администрации организират провеждането на избори. Това налага да се обърнем към по-широк кръг институции, за да търсим заедно решение как да не нарушим законовите изисквания, но и да осигурим безпроблемно провеждането на празничните събития“, каза проф. Клисарова.

„Общото мнение е, че няма да нарушим празника на абитуриентите и на целия български народ – 24 май, така че всеки да може да гласува и така да изрази гражданската си позиция на евроизборите“ допълни тя.


Над 200 млн. лева са предвидени за Спешната помощ

bnr.bg/horizont/04.04.14 в 15:54 / Гергана Хрисчева

Над 200 милиона лева са предвидени за преструктуриране на спешната помощ, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева. 160 милиона лева от тях са по Оперативна програма "Регионално развитие", останалите са от държавата.

Министър Андреева се срещна с представителите на Националното сдружение на общините, за да обсъдят създаването на спешни приемни отделения в общинските болници. Целта е да се намали смъртността сред населението, в случаите, когато тя е свързана със спешна помощ.

Това, което ние ще направим, е оборудване и там, където има нужда от кадри, те да бъдат привлечени или на допълнителни договори и от работещите в тези структури към момента. Дори имаше едно много добро предложение, за което ние ще мислим, възможност на работа и на кадри, които не са щатни, не са на основен трудов договор срещу по-голямо заплащане.

Д-р Красимир Мирев, заместник-председател на Националното сдружение на общините, заяви, че стратегията е много сериозна крачка в реформата на здравеопазването:

Тя в момента на реализация ще ликвидира някои от недъзите на доболничната помощ. Трябва да се внимава с разположението на тези центрове, да избегнем отново концентрацията на хора и ресурс в определени малко градове и да забравим периферията. И статистически да делим усилията от тези реформи с оглед на това удължаване живота на пациентите, намаляване на заболеваемостта от така наречените "рискови болести" - инсулт, инфаркт.

Концепцията за спешната помощ ще се прилага индивидуално във всяка община.


МОН пита ЦИК и МВР дали може да празнуваме 24 май

offnews.bg 04 април 2014 в 16:23 Александра Маркарян

Министерството на образованието и науката ще инициира среща с представители на ЦИК, МВР и Националното сдружение на общините, за да се обсъди въпросът с честванията за 24 май.

Те се оказаха под въпрос, защото датата съвпада с деня за размисъл преди изборите за Европейски парламент (насрочени за 25 май).

На празника учителите и учениците няма да имат достъп до училищата, в които вече ще бъде доставена изборната документация, указателните табла и кабините за гласуване, а сградите ще бъдат запечатани и охранявани от полиция. По тази причина няма да е възможно например на 24-и да се организира изпращане на абитуриентите.

Провеждането на масови тържества, на които по традиция се канят политически ангажираните кметове, също са под въпрос на празника, който се оказва и ден за размисъл, когато предизборната агитация е забранена, а допускането й се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева.

Срещата между образователния министър Анелия Клисарова, представители на ЦИК, МВР и Сдружението на общините ще се състои идната седмица. Клисарова вече е изпратила писмо до ЦИК, в което тя пита как едновременно да се спазят изискванията на Изборния кодекс за деня за размисъл, да бъде отбелязан 24 май и да се проведе изпращането на абитуриентите.
Реформират спешната помощ с над 200 млн. лв.

dnes.dir.bg | 17:09 | 4 април 2014 | Надежда Христова

Над 200 милиона лева са предвидени за преструктуриране на спешната помощ, обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева.

160 милиона лева от тях са по Оперативна програма "Регионално развитие", останалите са от държавата.

Здравният министър се срещна с представители на Националното сдружение на общините, за да обсъдят създаването на спешни приемни отделения в общинските болници, съобщиха БТА и БНР.

Таня Андреева допълни, че очаква от кметовете да представят своята визия и предложения, за да се пристъпи към изпълнение на концепцията. По думите й, в общините ще има и нови филиали на центровете за спешна медицинска помощ, а държавата след това ще има грижата те да функционират и да бъдат осигурени със средства, апаратура и кадри.

"Целта е да се намали смъртността сред населението, в случаите, когато тя е свързана със спешна помощ. Това, което ние ще направим, е оборудване и там, където има нужда от кадри, те да бъдат привлечени или на допълнителни договори и от работещите в тези структури към момента", обясни здравният министър. По думите й предстои обсъждане на предложението кадри, които в момента не работят по основен трудов договор и на щат, да получават по-високо заплащане.

Кметът на Търговище и зам.-председател на Националното сдружение на общините д-р Красимир Мирев каза, че стратегията за спешната помощ е много сериозна крачка в реформата на здравеопазването.По думите му тя ще "ликвидира някои от недъзите на доболничната помощ".

"Трябва да се внимава с разположението на спешните центрове, за да се избегне концентрацията на хора и ресурси в определени малко градове и да забравим периферията. И статистически да делим усилията от тези реформи с оглед на удължаване живота на пациентите, намаляване на заболеваемостта от така наречените "рискови болести" - инсулт, инфаркт", каза още Мирев.

Той допълни, че лекарите от друго здравно заведение, което е на територията на общината, биха могли да дават дежурства в спешните отделения, които ще бъдат високоплатени.

Концепцията за спешната помощ ще се прилага индивидуално във всяка община.
Предлагат лекари от различни болници в страната да дават дежурства в спешната помощ

4 април 2014 17:52 | Димитър Панев | Дарик България|

Лекарите от различни здравни заведения в страната да дават високоплатени дежурства в спешната помощ, независимо дали във филиалите на центровете за спешна медицинска помощ, или в спешни отделения на общинските болници. Тази идея на Националното сдружение на общините е била обсъждана със здравния министър д-р Таня Андреева като част от концепцията за развитие на спешната помощ у нас. Тази концепция предвижда оборудването на спешни отделения в общинските болници в страната и обезпечаването им с апаратура. Целта е да се намали смъртността сред населението, която е резултат от ненавременната намеса на бърза помощ. За цялото това преструктуриране на спешната помощ са предвидени повече от 200 млн. лв. като 160 млн. от тях са по Оперативна програма „Регионално развитие."

От Националното сдружение на общините са категорични, че подкрепят реформата в спешната помощ, която се отнася до оборудване на спешни отделения в общинските болници и на филиали в центровете за спешна помощ. Трябва обаче много да се внимава с разположението на тези спешни центрове на територията на страната, убеден е кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев:„Да избегнем отново концентрацията на хора и ресурс в определени малки градове и да забравим периферията. Реализирането на районни или регионални центрове за спешна помощ на базата на съществуващите общински болници ще даде една възможност за осмисляне и преквалификация на кадъра, но най-вече и на самите бази, които в момента много трудно преживяват".

„Не е въпросът дали имат право лекарите да работят на два трудови договора, а по-скоро ние имаме предвид, че те биха могли от други здравни заведения на територията да дават дежурства и то високо платени дежурства с оглед да подпомогнат на този етап кадрово. Защо не? След като могат да отидат до Лондон да дадат дежурства от 24 часа, аз мисля, че може и в България да се случи това, зависи какво ще се предложи", заяви още д-р Мирев.

Според него първите резултати от реформата в спешната помощ ще бъдат явни най-рано до две години, когато новите структури ще бъдат обезпечени с апаратура и кадри.

Д-р Таня Андреева пък изрази надежда цялата реформа в спешната помощ да бъде завършена до края на мандата й като здравен министър.

ОБЩИНИ
ФОКУС
Зинаида Златанова ще участва в Срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на интеграцията на ромите
4 Април 2014 | 07:16 | Агенция "Фокус"

Брюксел. Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще участва в Срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на интеграцията на ромите, съобщиха от правителствената информационна служба. Форумът ще се проведе в Брюксел и ще бъде открит от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Близо 500 представители на институциите на ЕС, националните правителства и парламенти, международни организации, гражданското общество (включително ромски организации) и местните и регионалните власти ще представят своите гледни точки относно това какво е постигнато досега и как в бъдеще да се работи за по-успешното интегриране на ромите.

Участие в дискусията ще вземат еврокомисарите по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и по трудовата заетост, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор, президентът на Румъния Траян Бъсеску, както и министри и държавни секретари от други девет държави — членки на ЕС. В своето изказване Златанова, която е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, ще акцентира върху ползите от европейската солидарност върху подобряване условията на живот на ромската общност и нейната интеграция.

Усилията на тазгодишната Среща на високо равнище ще бъдат съсредоточени върху три предизвикателства пред по-успешното интегриране на ромите на местно равнище: как да се гарантира ефект на приобщаване от политиките за всички роми на местно равнище; как да се помогне за това финансирането от ЕС да достига до местните и регионалните власти в подкрепа на интегрирането на ромите; как интегрирането на ромите да стане реалност на местно равнище в държавите, обхванати от процеса на разширяване.

В българската делегация са включени и Господин Господинов, кмет на община Мъглиж и Анифе Хасан, заместник-председател на Националната мрежа на здравните медиатори.
Посланикът на Норвегия и руска делегация от кметове и представители на бизнеса ще посетят Казанлък

4 Април 2014 | 08:06 | Агенция "Фокус"

Казанлък. Посланикът на Норвегия и руска делегация от кметове и представители на бизнеса ще посетят Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината. По покана на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова се очаква днес да пристигне на посещение Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в Република България. По програма тя има среща с кмета на община Казанлък, председателя на Общинския съвет, заместник-кметовете на общината и главния архитект. След работната среща е предвидено Н.Пр. Гюру Катарина Викьор да посети исторически и културни забележителности на територията на Община Казанлък. Специално посещение на 6 април в Казанлък предвижда високопоставена руска делегация, която ще вземе участие в Българо-руския бизнес форум, организиран на 7 април. В делегацията са включени кметове на райони в Московска област, кметове на населени места във Воронежка област и Забайкалието, ръководители на бизнес организации. Руската делегация ще осъществи среща с кмета на община Казанлък, председателя на Общинския съвет и представители на местния бизнес.
Бургас организира информационно събитие в изпълнение на проект за повишаване ефективността и оптимизация на общинската администрация

4 Април 2014 | 08:16 | Агенция "Фокус"

Бургас. Община Бургас организира информационно събитие в изпълнение на проект „Повишаване ефективността и оптимизация на структурата на общинска администрация - Бургас", финансиран по ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Събитието се организира за представяне на Плана за действие, като резултат от проведения функционален анализ, както и Плана за мониторинг, преглед и публичност на изпълнението на Плана за действие. Събитието ще се проведе в зала Компас на хотел България, гр. Бургас, ул. "Александровска" 21 от 13.30 часа.
Община Каварна е с най-много чуждестранни инвестиции

4 Април 2014 | 10:25 | Агенция "Фокус"

Община Каварна е с най-много чуждестранни инвестицииСнимка: Община КаварнаКаварна. Териториалното статистическо бюро гр. Добрич предостави информация за размера и структурата на преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор за 2012 г. Това съобщиха от пресцентъра на община Каварна. В общината са постъпили над 160 милиона евро, което е 61.6% от чуждестранните инвестиции за областта на фона на прогреса в нефинансовия сектор в цялата област. Следва община Балчик с 43,7 млн. евро или 16.7% от инвестициите.

Данните сочат, че 261 милиона евро са преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в област Добрич през 2012 г., което е с 12,1% по-малко в сравнение с предходната година. Установено е, че най-много пари се инвестират в секторите промишленост и услуги. Спад се наблюдава в чуждестранните инвестиции в строителството. През 2012 г. в този сектор са влети с 33,4% по-малко пари от сумите през предходната 2011 г.


Подмяна на водопроводи за над 400 000 лева ще се извърши в селата Върбово, Търговище и Протопопинци

4 Април 2014 | 11:10 | Агенция "Фокус"

Видин. Водопроводи ще бъдат изградени в селата Върбово, Търговище и Протопопинци, каза за Радио “Фокус”- Видин кметът Ваньо Костин. Той добави, че предстои асфалтиране на пътя, преминаващ през тези села, но преди това ще бъде изградена водоснабдителната инфраструктура, която се нуждае от подмяна. Проектите са малки и обхващат само главните улици, където преминава пътят. Финансирането в размер на около 440 000 лева е осигурено по Публичната инвестиционна програма.

По нея ще бъде реализиран и проект за изграждане на Център за настаняване от семеен тип за лица с деменция в село Върбово. Той е на стойност 260 000 лева. Два пътя ще бъдат асфалтирани в община Чупрене тази година, каза още Ваньо Костин. По Програмата за развитие на селските райони ще бъде рехабилитиран пътят Чупрене-Върбово-Върбовски кантон. Осигурени са около 1,5-2 млн. лева. Основният път до Чупрене - ІІІ-114, ще бъде възстановен със средства от агенция „Пътна инфраструктура”. Общинският път не е ремонтиран от 24 години, а държавният многократно е кърпен, но не е асфалтиран от 40 години. Двата ремонта са належащи, каза Ваньо Костин. По думите му, с тяхното изпълнение пътната мрежа в община Чупрене ще бъде асфалтирана на 100%, тъй като останалите пътища са рехабилитирани през последните 2 години.

/Стефка ПАВЛОВА
Във Велико Търново изравняват нивото на шахтите с новото ниво на уличните настилки

4 Април 2014 | 11:55 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. Работници на Консорциум „Търновски пътища“ продължават работа по почистването на тротоарите и настилките след цялостното преасфалтиране на няколко улици и кръстовища във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Едновременно с това се извършват и дейности по „повдигане“ на нивото и изравняване на шахтите с новото ниво на уличните настилки. Шахтите и техните капаци се повдигат до новото на новия асфалт, а пространството около тях се бетонира, за да се гарантира изравняването на настилката и здравината на съоръженията на шахтите. Тези дейности са необходими и важни както за подобряване експлоатационните качества на новите настилки, така и за гарантиране безопасността на движение.
В Кюстендил се проведе заседание на обществения консултативен съвет

4 Април 2014 | 12:17 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. В Кюстендил се проведе заседание на обществения консултативен съвет, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Една от основните точки в дневния ред на работната среща беше представянето на напредъка по оперативните програми за програмния период 2014-2020 година и споразумението за партньорство с Европейската комисия. В рамките на тази точка участва директорът на Областен информационен център – Кюстендил Любомира Велинова. На срещата бяха прочетени отговори на изпратени от предишното заседание въпроси, свързани с липсата на пасища в района на ромския квартал „Изток” и начисляването на количества питейна вода на живущите в жилищните блокове. Стана ясно, че животновъди от Кюстендил са подали жалба заради липсата на пасища край ромския квартал. В тази връзка е получен отговор от Областна дирекция „Земеделие”, в който се посочва, че в този район няма пасища, а само земеделски земи на частни собственици, които сами може да се разпореждат с имотите си. Поради тази причина животновъдите трябва да се обърнат към кмета на Кюстендил, който да определи общински или държавни пасища, ако има свободни. Относно питането за начисляването на допълнителни количества питейна вода, беше прочетен отговор, изпратен от водния оператор, в който се посочват начините за отчитане на водата в жилищните блокове. Част от присъстващите на работната среща не останаха удовлетворени от отговора и поради тази причина ще бъде изпратена покана към водния оператор, който да присъства на следващото заседание. /Венцеслав ИЛЧЕВ


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница