Законни, хем се притеснява за приходите на "Паркинги и гаражи" Таня Петрова Паяците в софийската "Дата02.01.2018
Размер302.9 Kb.
ТипЗакон


14.11.2008 г.

Паяците в столичната "Синя зона" пак оцеляха
Общината хем ги счита за незаконни, хем се притеснява за приходите на "Паркинги и гаражи"
Таня Петрова
Паяците в софийската "Синя зона" за пореден път оцеляха. Въпреки че правната комисия на Столична община счита вдигането на коли от зоната за незаконно, СОС отложи взимането на решение заради страхове, че ще обърка работата на "Паркинги и гаражи".

В момента законът за движението по пътищата предвижда принудително вдигане на автомобили само в два случая - ако колите са паркирани правилно, но се налага да бъдат преместени, или ако са спрели в нарушение на правилата за движение. В същото време паяците в София вдигат и коли, паркирали без да плащат в "Синя зона" и престояли заскобени над максимално позволения срок за паркиране в нея от 2 часа.

"Тази практика е в разрез със закона. В случая водачите не нарушават правилата на движение, а въведеното от нас изискване за заплащане на престоя. Единствената позволена санкция в този случай е заскобяване", коментира Вили Лилков от ДСБ. Затова той предлага тези автомобили да не се вдигат, а водачите да плащат такса за престоя и глоба. "Заскобените автомобили ще могат да се вдигат само ако собствениците не са се появили до изтичането на работното време на "Синя зона". Тогава можем да приемем, че те наистина пречат", обясни Лилков.

Аргументите на Лилков за незаконосъобразност на текста бяха приети от общинската комисия по нормативна уредба. В същото време обаче транспортната комисия гласува против заради опасения, че промяната в режима ще повлияе зле на дисциплината на водачите и е възможно да възникне хаос.

"Трябва по-внимателно да преценим последствията от такава промяна и да потърсим и становище на МВР. Тя ще има и финансов ефект върху постъпленията в "Паркинги и гаражи", коментира новият зам.-кмет по транспорта Александър Цветков. И според шефа на транспортната комисия Радослав Тошев текстът трябвало допълнително да се обмисли. "Вие не изхождате от закона, а от някаква целесъобразност за удобството на "Паркинги и гаражи", репликира Лилков. Предложението ще бъде внесено отново на следващата сесия.

Въпросът за паяците в "Синя зона" не се поставя за пръв път. Според шефа на "Паркинги и гаражи" Николай Александров в текста няма никакъв проблем, защото колите са паркирани в нарушение на поставените знаци, тоест неправилно. И този въпрос обаче е спорен. Преди време Вили Лилков отправи питане за самите знаци, които са противоречиви. Основният знак забранява паркирането, под него има втори знак, указващ, че забраната важи от 7.30 до 21.30 часа (без уточнение за дни). Трети знак указва, че от 8.30 до 18.30 в работни дни паркирането е разрешено срещу заплащане. Така излиза, че в събота и неделя и рано сутрин и вечер паркоместата не могат да се ползват.
14.11.2008 г.

Ковачки - един обвиняем с вяра в светлото си милионерско бъдеще
Разследването за укрити данъци срещу бизнесмена полуполитик изглежда бутафорно, но може да се окаже и поредният удар срещу сараите на Доган
Петьо Цеков
По-ведър обвиняем от Христо Ковачки не бях виждал. Прокуратурата му търси 13 млн. неплатени данъци, подозира го в участие в организирана престъпна група, иска му 300 бона гаранция, а той бодро дава интервюта, от които лъха желязна вяра в светлото му милионерско бъдеще.

Как се чувства обвиненият за източване на държавата в особено големи размери? Чувства се "нормално". Сериозни ли са му проблемите? Божеее, не са, разбира се - това са "някакви дребни трудности". Човекът е толкова спокоен, че даже подчертава: "Има позитиви - ще можем да се похвалим пред Брюксел, че имаме човек с определено икономическо влияние, на когото е поискана рекордно висока гаранция"....

Айде стига, бе!

Вярно е, че България има огромен бекграунд от усмихнати обвиняеми. И на влизане, и на излизане от съдебните зали падаше такъв смях през последните 3-4 петилетки... Ама чак пък такъв непукизъм никой не е демонстрирал.

Ковачки очевидно не е притеснен, че е закован от прокуратурата. Възможно е да не е притеснен, защото бизнесът му е чист и прозрачен като сълзата на комсомолка. Ако е крил данъци, а се държи така, значи причината за това будистко спокойствие може да бъде абсолютната му сигурност за изхода на прокурорската атака. Човекът знае, че този шум около него не е сериозен, че няма да завърши със съд и присъда, затова хич не се стряска от удара. Знае, че

атаката е бутафорна

Та той знаеше, че ще бъде претърсен, поне няколко дни преди самото претърсване!

В интерес на истината, колкото и да се съмняваме, трябва да допуснем, че в България има независима съдебна система, която се опитва да работи професионално. Прокуратурата душела около Ковачки цели 2 години; тя твърди, че има неопровержими доказателства срещу него; събра смелост да му връчи обвинение - значи все пак има нещо гнило в бизнеса на титулувания като втори по богатство у нас.

Но заплашен ли е от затвор Ковачки, или прокуратурата просто е в акция по изчистване на един свенлив данъчен длъжник, ще разберем, когато видим какви доказателства е събрало държавното обвинение. Хората на Борис Велчев сега ще четат няколко месеца - те изнасяха пет часа папки от офиса на Ковачки на ул. "3020". После, догодина преди изборите, ще стане ясно с какво разполагат. Изясняването на казуса "Ковачки" може да се ускори, ако имаме информация дали проверките на бизнеса му са следвали естествения си ход, или всичко е било катализирано през последните седмици.

Този човек се появи в публичния свят преди 7 години и оттогава спечели 700 млн. долара. Когато някой в България печели по 100 млн. USD на година, трудно може да се повярва, че има проблеми с конкуренцията. Ковачки започна от една фабрика за брикети, а сега иска да строи АЕЦ "Белене" или поне да вземе спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"; след като изкупи Димитровград, е на път да изкупи всичко, свързано с енергетиката в София; дава хляб на 32 000 души и смята да стане най-големият чуждестранен инвеститор в Сърбия.... - този човек няма как да има родна конкуренция, която да е поръчала удара срещу него.

Той сигурно по-добре от всички нас е наясно, че няма начин да прогресираш толкова бързо, без да имаш политическа подкрепа. А в политиката винаги може да се намерят завистници, които да искат да го вкарат зад решетките.


Кой подкрепяше Ковачки?
Преди всичко ДПС. Ковачки е вторият по големина корпоративен спонсор на ДПС - неговите фирми наляха в касата на Доган 30 000 лева през 2005 г. 30 бона не са много пари за ДПС, но пак подчертавам - става дума за официално декларирано спонсорство. Ковачки е и човекът, който най-бързо прогресира по времето на управлението на коалицията НДСВ-ДПС. Самоковският бизнесмен неведнъж е подчертавал, че изпитва огромно уважение към президента Първанов. "Между тях има много близки отношения", твърди и Стефан Софиянски. Анастасия Мозер стига по-далеч - тя казва, че Първанов лично е одобрявал кой да влезе в коалицията, която Ковачки създаде наскоро - "Движение Напред".

С две думи - нищо не подсказваше, че той има проблеми с властта. Даже протегна ръка и към опозицията, обявявайки се за десен. Хората, които не го долюбват, са извън управлението - Бойко Борисов, Волен Сидеров, Софиянски... Те нямат абсолютно никакъв властови ресурс, че да организират "жега" около милионера. Колкото и политическата врачка Стефан Гамизов да разправя, че сценарият може да е спретнат от бат' Бойко.

Но все пак... Да оставим настрани тези, които искат, но не могат да атакуват бизнесмен от калибъра на Ковачки. Да видим онези, които все пак могат да го направят. Властта!

От смъртта на Ахмед Емин около ДПС ври. Доган все още не се е съвзел от шока, а опозицията постоянно провокира интерес към тази трагедия. Успоредно с това тече скандалът около разработката "Лиана", която се свързва все по-устойчиво с незаконно партийно финансиране. Коалиционните партньори от НДСВ обявиха чрез Минчо Спасов, че бившата Държавна сигурност е създала партията на Доган. Милен Велчев заговори, че "размяната на политически обвинения е предпоставка за пречка за една бъдеща съвместна коалиция с ДПС". Победителят на следващите избори - Бойко Борисов, не иска ДПС в парламента. БСП по места - също. НДСВ се противопоставя на нова коалиция. Десните отдавна воюват с ДПС.


И в този момент спонсор на ДПС получава клеймо
- "участник в престъпен сговор". Работата май наистина намирисва. Май всички сили и средства са впрегнати в кампания под надслов: "Без ДПС в следващия кабинет". Дали тя ще е успешна, ще видим след следващите избори.

Честно казано, за историята е по-важно да се проследи какъв път извървява един човечец - от родината на картофите Самоков до онова бизнес съвършенство, което те вкарва за няколко години в обществото на мултимилионерите.

Та този човек е по-печеливш и от Бербатов...


14-20.11.2008 г.

Плетеница от фирми в дъното на обвинението за данъчни измами
ПЛЕТЕНИЦА от фирми около пернишкия бизнесмен по всяка вероятност била основната брънка в схемата от данъчните престъпле­ния, включително източване на ДДС в огромни размери, за които прокуратурата му е повдигнала обвинение, твърдят осведомени.

За това говори и фактът, че според неофи­циална информация на Mediapool за второто обвинение - за сговаряне с друго лице да извърши престъпление, става дума именно за шефове на фирми, които са подчинени на Ковачки. Според неофициална информация на агенцията до момента ставало въпрос за данъчни измами в размер на 12-13 млн. лв. -отклонени данъци, като сумата можела и да набъбне.

Дружествата на Ковачки покриват изключи­телно широк спектър от дейности с акцент вър­ху енергетиката и хранително-вкусовата про­мишленост. Според Търговския регистър той участва под различни форми в 40 дружества. В 21 от тях името му фигурира в управлението на фирмите, а в 8 е посочен като едноличен собственик на капитала. В 2 се води съдруж­ник, а като представител е записан в други 5 компании. Изключително трудно е дори за специалист по търговско право да установи в колко общо дружества участва Ковачки чрез собствените си фирми, твърдят юристи.

Империята на бизнесмена е концентрирана върху веригата супермаркети „Европа", Мини „Черно море" и „Чукурово", ТЕЦ „Марица 3" -Димитровград, няколко ВЕЦ-а, завод за пре­работка на стари автомобилни гуми, 25 % от Общинска банка, а отскоро и ТЕЦ „Бобов дол". Негова собственост са топлофикациите на Бур­гас, Сливен, Враца и Габрово. По информация от фирмения регистър ДАКСИ енергийният бос чрез Пенсионноосигурителното дружество „Топлина" притежава и едноименния пенсио­нен фонд. Голяма част от фирмите са оплетени помежду си по свръх сложен начин. Например Христо Ковачки е собственик на „ЕЛ ЕМ Импекс", която държи 100% от „Ню Партнерс", чрез нея 90% от РУМ „Деница", а заедно с „Топ груп" „ЕЛ ЕМ Импекс" е собственик и на „Гуми еко".

По проверката на фирмите на Ковачки се е работило в продължение на месец и половина-два и информацията е достатъчна, за да се повдигне обвинение, твърдят запознати.

Името на бизнесмена нашумя и в началото на годината, когато в интернет и пресата се появиха скандални и непотвърдени до момента изявления и публикации, че е изтеглил необез­печен кредит в размер на 300 млн. лева, което било създало риск за съответната банка.Очаквали арест преди месец

Едва изчакал Първанов да замине за Аржентина, премиерът дал съгласие за акцията срещу Ковачки, твърдят запознати
Сергей Стани-шев започвал разчистване на сметки с политиче­ски опоненти, твър­дят депутати по по­вод задържането на бизнесмена и вдъхно­вител на Коалиция „Движение Напред" Христо Ковачки.

Контактите с него са осъществявани от Румен Петков и от Георги Пър­ванов, твърдят социали­сти. Те смятат, че с този ход премиерът е нанесъл удар срещу двамата. ; На приема на президента на 24 май Ковачки бе забеля­зан да разговаря приятелски и продължително с Румен Пе­тков. През март президентът и енергийният бос присъст­ваха на среща в родния град на Първанов Перник. На нея бизнесменът обяви идеите си за развитие на града и за съз­даването на индустриална зона

Месец по-късно фирма на бизнесмена купи въглищни­те мини в града.

„Едва изчакаха Георги Първанов да замине за ДР" Жентина и погнаха близки до него хора", коментираха запознати. Депутат, близък до Станишев, твърди, че моментът за акцията не е из­бран случайно. В политиче­ските среди очаквали арест преди месец. Причината била в 150-те страници разработка в ГДБОП за бизнеса на енер­гийния бос. Няколко депута­ти казаха, че все се чудели какво отлага разговорите на Ковачки с органите на МВР.

Твърди се, че с този ход Станишев ще нанесе удар и на основния конкурент на БСП - Бойко Борисов и пар­тията му. Факт е, че кметът безпроблемно работи с Ко­вачки, който контролира сто­личната Общинска банка. В нея са милионите на всички общински фирми. Генерала ще трябва да обяснява мир­ното си съвместно съществу­ване с Ковачки, ако прокура­турата докаже обвиненията за данъчни нарушения на бизнесмена.

Според социалисти преми­ерът постига още една цел -точно преди конгреса на БСП на 22 и 23 ноември той по­казва, че е принципен борец срещу нарушенията. Ударът може да бъде отчетен като постижение на управлението и да помогне на Станишев да

се справи с вътрешнопартий­ните си критици, обясняват те. Една от версиите в политическите среди за удара сре­щу Ковачки е, че проверката е под външен натиск. От Евросъюза отдавна притискат управляващите и съдебната система за арести.

Дълго време ЛИДЕР се смяташе за резервен ход на ДПС, но след обединението с ВМРО и земеделците са наклонили везните към пре­зидента. Социалистите се опасяват от изказването на Ковачки при създаването на Коалиция „Напред", че ще работи с бизнес партиите. „Позитано" 20 вече някол­ко години умува как да спре местните бизнес формации от явяване на парламентарните избори. Заради тях БСП губи

мнозинства в общинските съ­вети. Идеята на Георги Пър­ванов била да държи „На­пред" като резервен вариант за балансьор в следващото Народно събрание. Сергей Станишев не бил съгласен да му прилепват патерици, твърдят социалисти.

Фигури от „Напред" не вярват, че мотивите за акци­ята срещу Ковачки са поли­тически.

„За мен това няма нищо общо с „Напред". Опитът ми на политолог показва, че

коалицията е подценявана от партиите, но тя има сво­ето място. Христо Ковачки е известен бизнесмен", ко­ментира заместник-шефката на ЛИДЕР Мария Пиргова. Партньорът от ВМРО Краси­мир Каракачанов също нищо не знаеше по случая.

„Вчера говорихме, всичко беше наред, нямам предста­ва", каза Каракачанов.

Депутатът от БНД и би­вш шеф на АЕЦ „Козлодуй" Йордан Костадинов и коле­гата му от ДСБ Иван Иванов официално ще попитат дали Ковачки е платил 100-те млн. лв. за ТЕЦ „Бобов дол".

„168 часа" помоли Ковачки за разговор, но той не отго­вори. Пресаташето му Деси Филипова също отказа ко­ментар.14.11.2008 г.

Анулират нагласени конкурси в столичния транспорт

Не е ясно дали общината може да се справи сама без частниците
Договорите с две частни фирми, участвали в миналогодишния конкурс за отдаването на концесия на 15 линии от градския транспорт в София, ще бъдат анулирани заради предоставяне на неверни данни. Това стана ясно по време на вчерашната сесия на Столичния общински съвет, в която беше разгледано питането на общинския съветник от ДСБ Христо Ангеличин за мерките, които общината ще вземе след скандала с концесионирането на автобусните линии. Той избухна в началото на месеца, когато след публикуван таен запис за договорки между превозвачите беше уволнен зам.-кметът Велизар Стоилов.

Според проверката, която започна в общината веднага след скандала, при две от спечелилите частни фирми – „Карат С” и „Юнион Ивкони”, има разминаване между предложеното и реално изпълненото от тях. Така например превозвачите „Карат С” са заявили, че няма да разчитат на подизпълнител при обслужването на автобусните линии, но проверката установила, че те използват услугите на фирма „МТК груп” по четири маршрута. „Юнион Ивкони” пък не е удържала на договорните условия да вози с нископодови автобуси.

В момента работна група, включваща и общински съветници, прави подробна проверка на договорите. Конкурсът от тази година, който беше за преотдаване на 49 линии от градския транспорт на частници, още не е разписан от кмета. До две седмици се очаква общината да излезе и с решение кой ще вози пътниците, ако частните превозвачи изтеглят своите автобуси.

Тъмносиният съветник Христо Ангеличин настоя да се спре и с „шушукането” по адрес на колежката му от БСП Таня Найденова, която също беше замесена в скандала с предрешения конкурс с автобусните линии. По думите му такъв човек няма място в транспортната комисия на общинския съвет. Председателят на общинския съвет Андрей Иванов заяви, че замесването на Найденова в скандала трябва да бъде разгледано в комисията по етика, а въпросът с оставането й в общинския съвет е решение на групата, която представлява - БСП.

Повече от два часа транспортните синдикати преговаряха вчера с новия зам.-кмет Александър Цветков за по-добри условия и заплати на шофьорите от над 1000 лв. Те се обявиха и против отдаването на концесия на частници на 49 линии от градския транспорт. Профсъюзите отново заплашиха, че ако не се изпълнят исканията им, ще се вдигнат на стачка.


14.11.2008 г.

Силистра, Пловдив и Харманли си делят 23 млн. лв. за балите
Правителството предоставя 23 265 936 лв. на общините Силистра, Пловдив и Харманли, които приеха на депата си боклука на София. 17 093 514 лв. ще бъдат предоставени на Пловдив за доизграждане на инсталацията в с. Шишманци срещу приемането и обез­вреждането на 125 хил. т от­падъци на София. На Силист­ра се осигуряват 2 209 280 лв. за закупуване на техника, оси­гуряваща приемане и обезвреждане на балите. По този начин се решава въпросът с обезвреждането на 180 хил. т отпадъци от Столичната об­щина. 3 963 142 лв. са предвидени за община Харманли за закупуване на техника и за строителни дейности. Община та ще приеме 50 хил. тона бали. Относно появилите се съмнения, че нови столични бали ще се складират в Пловдивско, главният еколог на общината Христо Минков заяви че такива споразумения няма Ако консорциумът "Екологичен завод" успее да преработи сметта на Пловдив, нека приема каквито иска боклуци щом има капацитет, обясни Минков за ДУМА, предаде кореспондентът ни в града Beселка Венкова.

14.11.2008 г.Един Ковачки добър доклад не прави
Въпросът е дали започва масов лов, , или е единичен отстрел заради политиката
АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ.

Дойче всмс"

Преди дни председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов каза, че е чувал за доста сделки па бизнесмена Христо Ковачки. конто имат съмнителен ха­рактер.

Според Моллов забогатя­ването му е на ръба на закона. Очевидно служителите на за­кона са решили да проверят дали това наистина е така. И то едва ли в отговор на контраатакуващата покана, която им отправи самият Ко­вачки.

Вече от доста време се пи­ше, че Ковачки е бил със съ­гражданин, широко известен като Косьо Самоковеца.

Друг човек, свързан е Ковачки неговият служител Борислав Георгиев, беше убит, а медии писаха, че е има­ло атентат и срещу самия Христо Ковачки.

Името на бизнесмена често се споменава заедно с това на скандално известния сърбин Сретеп Йосич, с когото спо­ред български издания той имал сблъсък на интереси в Сърбия. Иначе за Ковачки не се знае много, пък и рядко дава интервюта, движи се с бронирани коли и огром­но количество охрана. Завър­шил е квантова електроника в Съветския съюз, през 1991 г. започва да продава българ­ски консерви it Русия, после отваря магазини за хранител­ни стоки в София.

Някъде в началото на ново­то хилядолетие нашумява ка­то играч в крупни приватиза­ционни сделки, а в момента основните бизнесинтереси са в енергетиката, но се зани-

мава още с банково и застра­хователно дело, с туризъм и цигари.

Наскоро издание го обяви за едни от тримата най-богати българи, а неговата партия ЛИДЕР основа заедно с ВМРО и ЗНС коалицията „Напред".

Ако акцията от сряда на нравонрнлагащнте органи действително е насочена сре­щу незаконни практики в бизнес империята на Ковачкн -както изглежда засега, това може да се окаже първият случай в новата българска история, когато фигури от ранга на Христо Ковачки не е успяла да се спазари на тъмно с властите.

Добре известно е, че ЕС не отслабва натиска върху Со­фия с настояването да се

предприемат не само козме­тични мерки срещу корупция­та, организираната престъп­ност и политическите чадъри.

През февруари в Брюксел ще бъде оповестен поредният доклад т стореното от бъл­гарското правителство в тази област.

Тоест София няма много време и трябва да действа, ако иска европейските партньори действително да й повярват.

Но има и друго със своята партия и особено с новата коалиция Христо Ковачки да­ва негласна заявка да се пре­върне и в първия български олигарх

А навлизането на олигарси в българската политика приватизирането на част от вота на национално равнище (каквото наблюдавахме на местно) вече е сериозна опас­ност за българската демокра­ция.

Засега не е ясно какви са целите на акцията. Не е ясно още дали и какво ще бъде от­крито, а въпросът за евен­туална престъпна дейност и за вината се решава само от съда.

Нека не забравяме обаче, че на сцената в България, включително и по най-висо­ките етажи, положително има хора, които ще се опитат до попречат на подобни акции.

Тъкмо поради това трябва много внимателно да наблю­даваме следващите действия от току-що започналата дра­ма.


14.11.2008 г.Ще загубим собственост за 1 млрд. лв., призна кметът
Общината сдаде софийското парно
Два варианта за отстъпване на контрола върху “Топлофикация” на държавата
ЗДРАВКА АНДОНОВА

Столичният общински съвет все пак реши да сдаде контрола върху скандалното дружество "Топлофикация-София" на правителството. Местният парламент одобри два варианта за отстъпване на "решаващия глас" в столичното парно на държавата. Те бяха подкрепени с 50 гласа "за" срещу 4 - "против" и 2 "въздържал се" след двучасов дебат на "Московска" 33 вчера.

Едното предложение е исканият с понеделнишкото писмо на министър Петър Димитров до общината изход, а именно "Топлофикация" да стане 100% държавна собственост, като кметството прехвърли своя дял от 58 на сто безвъзмездно. Вторият вариант, който съветниците предлагат, е общината да запази 25% от дружеството с цел осъществяване на мониторинг, но без да влияе на оперативната и разпоредителната самостоятелност на другия акционер. Схемата, по която кабинетът ще получи контрола върху парното на София, ще бъде избрана от министрите.

Двата нови изхода за "Топлофикация-София" бяха подкрепени с гласовете на съветниците от ГЕРБ, НДСВ, "Атака" и част от БСП. Червеният общинар Георги Кадиев и сините му колеги Николай Желев, Стефан Иванов и Вили Лилков (ДСБ) застанаха "против".

Като "Монитор" писа, съветниците от БСП обсъждаха позицията на групата си до сряда вечерта и взеха решение да подкрепят доклада в последния момент. Мотивите - заради доброто на софиянци и пускането на парното. Гласувалите "против" вчера пък бяха категорични безвъзмездното прехвърляне на парното на държавата е "кражба".

"Харизваме собственост за около 1 млрд. лв. на държавата преди изборите, за да я продаде - сигурно си имат и купувачи", пресметна столичният кмет Бойко Борисов. Той подчерта, че кабинетът "е рекетирал" общината и я е принудил да вземе това решение.

Включването на парното в София продължава по график, твърдят от "Топлофикация". Все още не е ясно с какви пари и по какъв начин ще бъдат погасени дълговете на дружеството към "Булгаргаз", които в момента възлизат на около 60 млн. лв. Според експерти съществуват два варианта за разплата, ако парното стане държавно. Първият от тях е задълженията да бъдат разсрочени, а вторият - изкупени от трета страна.


14.11.2008 г.

С НЕНО ДИМОВ, депутат от ДСБ, разговаря Валентина Петкова

Мартин Димитров е кандидатът на Костов
Обединението на СДС и ДСБ е обречено на крах
То може да се провери, че в устава на ДСБ пише, че кандидатите се подреждат след вътрешни избори. Единствената промяна, на която ръководството има право, е да сложи водач на листата, когато изборите са национални. Бях втори след водача на листата, а този, който беше след мен, в един момент се оказа от трето на пето място, защото ръководството сложи преди него други хора.
- Г-н Димов, какъв е вашият коментар за отказа на Пламен Юруков да се кандидатира за лидер на СДС? Имат ли шанс три­мата, които официално обявиха амбициите си за най-високия пост в синя­та партия?

- Това, което се случва в СДС, се подготвя от доста време. За да се изпълни целта - оцеляване на ДСБ, паразитирайки върху орга­низма на СДС - трябваше да бъде отстранен Пламен Юруков. Това е първата крачка. Втората е да се из­дигне подставено лице, което да отвори вратата на СДС към ДСБ.

- Кое е това лице?

- Човекът на Иван Костов е Мартин Димитров. Кметът на Кюстендил Петър Паунов пък е кандидатурата на БСП. А Иван Сотиров - на СДС.

- Защо смятате, че Мартин Димитров е човек на Костов?

- Защото е част от плана за оцеляването на ДСБ. Неразчетенето в този план

обаче е, че организмът, от който ще се черпят сили, е толкова немощен, че нито паразитът, нито донорът ще оцелеят. С този ход такти­ката на Костов „разделяй и владей" се сменя с „обеди­нявай и владей".

Представете си Иван Ко­стов и Мартин Димитров един до друг и веднага ще ви стане ясно кой ще е лиде­рът. Няма нужда от дълбок анализ. Този план започва да действа, но не е ясно до каква степен ще сработи.

- Означава ли това, че атаката на Яне Янев сре­щу Юруков е била инспи­рирана от Костов?

- Не е невъзможно. Поне това потвърждават думите на Пламен Юруков, които излязоха в медиите.

- До какво би довело обединението на СДС и ДСБ - до влизане в парла­мента или до крах?

- По-скоро до крах. Дяс­ното обединение на някол­ко пъти показа, че има по-скоро отрицателен знак. На изборите за кмет в София през 2005 г. ДСБ и СДС по­отделно получиха около два пъти повече гласове, от­колкото заедно през 2007 г. на местните избори. Така че каквито и обединения да стават, ако не се покаже ал­тернативна политика, „успехът" ще е такъв, какъвто вече сме го виждали. Да искаме да правим днес коа­лиция със СДС, при поло­жение че го напуснахме, и то съвсем основателно, да искаме коалиция с ГЕРБ след всичко, което сме ка­зали за ГЕРБ, и в крайна сметка да искаме да напра­вим Бойко Борисов министър-председател, е доста нелогично. Защо някой трябваше да инвестира до­верие в ДСБ, че да става ГЕРБ управляваща пар­тия? Това беше тежка поли­тическа грешка - тактичес­ка и стратегическа от страна на лидера на ДСБ.

- Преди година и поло­вина вие застанахте сре­щу Иван Костов, но не на­пуснахте парламентарна­та група на ДСБ. От тези си позиции не сте ли по-мал­ко полезен и не съжаля­вате ли за това?

- Не съжалявам нито за миг, защото мога да си по­зволя да говоря от първо ли­це единствено число. Рабо­тата на опозицията в парла­мента за съжаление не е по­лезна, защото мнозинството не приема предложения­та. Т.е., колкото и да се ста­рае човек, не може да про­мени Бог знае какво. За мен е по-важно да съм последо­вателен. В началото пози­циите ми с ДСБ лъжливо съ­впадаха. След време се разминахме,но аз продъл­жавам да отстоявам същи­те принципи. Преди година и половина на четвъртото национално събрание на ДСБ бях длъжен да преду­предя накъде вървят неща­та. Тогава завърших с изре­чението, че лидерската криза ще доведе до гибел партията.

- Но защо вие и хора като проф. Николай Михайлов, Антонела Понева, Васил Паница, които имате го­леми несъгласия с лиде­ра си, останахте в ПГ на ДСБ?

- За да отстояваме зало­жените при учредяването на партията принципи, фор­мално погледнато, трябва да напуснат тези, които из­мениха на идеите. Присъ­ствието ни в ПГ не е само­целно. Аз и хората, които из­броихте, се опитваме да обърнем посо­ката, да влеем разум. За съ­жаление този разговор се профанизира от голяма част от апарата, който се чувства застрашен. Какъв е смисъ­лът да останеш в една пар­ламентарна група или в един парламент, ако нямаш цел.

- Каква е вашата цел?

- Да се върнем към онова основание от 2004 г., което ни даде право да разцепим СДС и да съградим ДСБ. Днес то има много повече смисъл, отколкото тогава. Верният ход е не да продъл­жаваме да се спускаме по улея, а да бъдем последователни и да носим отговорност. Личният пример е клю­чово важен.

- Вие как виждате лична­та си политическа кариера след този парламент?

- Не е нужно непременно да си депутат, за да правиш политика. Парламентариз­мът е средство, но идеите, целите и принципите са на първо място.

- И няма да се опитате да влезете в друга партия?

- На този етап не виждам партия, в която да си струва да вляза. Пред България има два пътя - олигархокомунистически или демократичен. Изобщо не смятам, че ЕС е панацея, ако ние не си оправим държавата.

- Колегите ви не ви ли обвиняват в идеализъм и наивност?

- Аз съм твърде прагмати­чен, за да бъда идеалист, но има неща, в които вярвам и няма да се откажа от тях. Ако го направя, значи съм се отказал от себе си.

- Миналата седмица с няколко независими ваши колеги по­искахте съд за депутатите, които гласуват с чужди карти. Защо сте толкова наивни да се над­явате, че мнозинството ще подкрепи такава идея?

- Много на пръв вид стран­ни неща са започвали от малка група хора. Въпросът е искаме ли да бъдем право­ва държава или не. И ако ще бъдем, не трябва ли законът да е най-тежък за тези, кои­то го пишат.

- Адмирации за предло­женията ви, но те като че ли не могат да се отнесат към нашите депутати?

- Защо да не могат? Аз искам депутатите да носят отговорност към избирате­лите, а не към партийния си лидер. В момента, ако на­родният представител не слуша и не удря чело пред лидера си, ще изпадне от кандидат депутатските ли­сти. А така парламентът се превръща в сбор от послушковци.

- Голямата битка за чел­ни места в листите вече е в ход. Не е тайна, че това става под натиска на ло­бита, игри и връзки. Вие как сте успявали да се вредите с избираемо мя­сто?

- При реденето на партий­ните листи има два пробле­ма. Първият е, че когато тръгнем да подреждаме де­мократично листите, влизат в действие тежки апаратни игри и в крайна сметка те не дават гаранция за качество­то на депутатите. Това оба­че се оплесква още повече, когато ръководството на партията започне да кори­гира демократичния вот.

- Да го пренарежда?

- Да. И понеже аз съм участвал няколко пъти в редене на листи, мога да ви кажа, че резултатът винаги е лош. А когато се случи от избираемо място абсолют­но несправедливо да оти­деш на по-задна неизбираема позиция, какъв може да е мотивът ти за успех?

През 2001 г. бях четвърти поред в листата на СДС. В крайна сметка се оказах на десето място. Няма лошо, така са решили. Но в такава ситуация човек най-малкото губи мотивация. Другото е, че когато някой печели до­верието на определен кръг, той има шанс да спечели до­верието на още хора. А кога­то спуснат някого отнякъде, неизвестно е дали за него ще гласуват достатъчно избиратели. Но за жалост така е във всички партии.

СИЛУЕТИ

Недоволните червени в София

Бунтарите на БСП
Mapueлa БАЛЕВА

Една районна органи­зация на социали­стите в София -„Витоша" се разбунтува и извади данни за начина, по който червените съ­ветници от години обс­лужват в Столичния общински съвет бизнес ин­тереси. Няколко души на­писаха „Кърваво писмо", с което взривиха червена­та организация („Труд" публикува в сряда и че­твъртък откъси от не­го). Писмото бе раздава­но на районните конфе­ренции на БСП в столица­та, получиха го и журна­листи. Отначало се мълвеше, че това е анонимка, компромат срещу важни фигури в партията. „Труд" намери хората, които са го написали и са помогнали за събиране на данните. Избрахме да представим трима от бунтарите в БСП-София, явни опоненти на предсе­дателя и Румен Овчаров.
Борис Цветков

Шилото

Младият Борис Цветков е първият, който публично поиска оставката на шефа на столичните червени Ру­мен Овчаров след местния вот м.г. „Шилото", както казват за него на „Позитано" 20, е ав­тор на всички по-мащабни инициативи на столетница­та срещу управлението на ГЕРБ в София. Той аларми­ра за проблемите в дет­ските градини. И подтикна шефа на ПЕС Пол Расмунсен и председа­телката на же­ните социалистки Зита Гурмей да дойдат да разберат за неволите на българските деца.

Какво става в Столичната община на Борис му е ясно - 4 г. е общински съветник в миналия мандат. 29-годишният тогава математик бър­зо се ориентира в обстанов­ката. Двамата с Антон Кутев първи скачат срещу заменките в общината. А сега, след като прословуто­то „Кърваво писмо" обходи София, признава, че факти­те в него са верни. Но уточ­нява, че не всички от група­та на левицата в СОС са участвали в тъмните сдел­ки. Борис се ядосва, че хо­рата не разпознават в БСП алтернативата и вини за то­ва ръководството на пар­тията. Днес е на 34 години, а мо­же да се похвали с богата политическа биография. Член е на Висшия съвет на БСП, един от създателите

на прословутия Дискусио­нен клуб за социална и местна политика в левица­та. „Момче, ти имаш енер­гия, която да стигне за пре­местването на „Позитано" 20 на „Раковски" 134, ако трябва." Това му казал преди време не на шега стар партиен другар.

Борис прегръща лявата идея едва 17-годишен и са­мо след година става шеф на младите социалисти. Бойното му кръщение в по­литиката е през 1999-а в протестите за спасяване на Славянския университет. Бунта срещу войната в Ирак повежда с жигулата на се­стра си. Старото руско вози­ло става трибуна, на която се качва соцлидерът Станишев, за да произнесе реч. Багажникът на жигулата удържа и червения люби­мец Стефан Данаилов. Е, капакът й хлътва 20-30 см. Но за идеята Борис е готов и на по-големи жертви.
Стоян Стоянов

Професионалистът

Казват, че в столичната БСП още не вярват, че са се намерили хора, които да обявят публично скандал­ните факти за участие на червени общинари в тъмни сделки. „Данните в „Кърва­вото писмо" са верни и аз съдействах за събирането им", призна пред „Труд" новият шеф на социалистите в столичния район „Витоша" Стоян Стоянов. И обясни, че за това го помолили не­гови другари. Те повече от година чакали отговор от градския съвет на партията на питанията си дали са верни всички писания по вестниците за „наши пар­тийци".

Първият въпрос на 52-годишния социалист при срещата ни е откъде сме взели писмото. И въздъхва, като чува отговора: „Лесно е, има го в интернет." „Ако не беше мълчанието и високо­мерието на ръководството ни, едва ли някой щеше да чуе за тези факти", разсъждава на глас той. Стоянов е един от общин­ските съветници през мина­лия мандат в София. Политическата му биография е доста дълга - член е на столетницата вече 33 години и е бил два мандата общинар преди 1989 г. - един като квартален съветник в Драгалевци и един по вре­ме на кметуването на Пе­тър Междуречки. На мина­лите местни избори се опи­тват да го предложат за кандидат-кмет на левицата от район „Витоша". Той от­казва, че шансовете за то­ва са минимални.

Миналата седмица обаче в присъствието на Румен Овчаров успява да спечели битката за шефското място в БСП „Витоша". И то още на първи тур. Другарите от квартала му възлагат зада­чи - „да каже истината, да промени статуквото и да върне морала в партията". Районът е труден - в него живеят едни от най-богати­те хора в столицата, „там повечето са реститути и не е лесно да се пропаганди­рат идеите на социализма". И обяснява, че борбата по време на избори във „Витоша" винаги се е свежда­ла до това,

левицата да успее да стане втора политическа сила. И са успявали.

Обвиняват го, че с т.нар. „Кърваво писмо" щял да „разруши" партията. „По-добре да си кажем кривиците, да се оправим и оттам да тръгнем напред", отгова­ря той. Стоянов смята, че война между Овчаров и Станишев няма, а доказа­телство за това е издигане­то на алтернативни канди­датури за шеф на столични­те социалисти. Освен Ру­мен Овчаров от района му са предложени Антон Кутев и Янаки Стоилов.

Според него е крайно време да се даде път на младите хора в левицата. Той сравнява отбора на БСП с оркестър - за да сви­ри добре, трябва да има от всички инструменти. Т.е. това важи и в соцпартията -не може да има само въз­растни или само млади. Според него е добре да се залага на нови лица в политиката

Амбицията е в кръвтa на Стоянов. Сега се занимава с частен бизнес, завършил е електроника, а после и ико­номика. Цял живот разпре­деля времето си между по­литиката и спорта. Член е на управителните съвети на спортен клуб „Левски" и на БСФС. Освен това огла­вява клуб „Левски" в Драга­левци, където фамилията му живее повече от век, съпредседател е на организа­ция за защита интересите на Драгалевци и Дървени­ца.

Спортът е в кръвта му - а ските, плуването и тениса владее най-добре. Оттам му е хъсът, с който се зала­вя с решаването на всеки проблем. Притежава уме­ние да лавира, но невинаги успява да убеди противниците в убежденията си. Слаломът от ските го е нау­чил на концентрация. До­бър оратор е, а в процедур­ните схватки се справя не-лошо.

Когато му писне от „пар­тийните" проблеми", си по­чива с книги и хубава музи­ка. Предпочита да чете фантастика, защото тя го откъсвала от ежедневието. А класическата музика и дисковете на Лучано Павароти и Пласидо Доминго го зареждали с енергия. Любимецът на червените Сте­фан Данаилов пък е пред­почитаният от него актьор -преди доста години успял да гледа как Ламбо изпипва ролята си по време на снимки.

Червеният бунтар винаги се е гордял с предците си. Неговият прапрадядо Боне Стоев е построил и подарил на Драгалевци първото училище. То е и най-старо­то школо в София. „Има го и в историята на общината", обяснява той. Освен това братът на този негов пра-роднина дядо Стефан, е укривал дякон Левски

Стоянов не обича публич­ността в партийната работа и смята, че политиката като игра и обществена роля си струва, когато е в отбор. Не­гови колеги смятат, че има моменти, в които той стра­ни от партийните прожек­тори от предпазливост. Ка­чество, което се цени в ле­вицата. Приятелите му го харесват заради прямота­та му, макар това да го пра­ви суров понякога. Вер­ността му към идеалите на столетната партия обаче невинаги му е помагала - трудно общува с хората от квартала, които имат про­тивоположни убеждения на неговите.


Инж. Христо Вълков

Идеалистът

73-годишният инженер Христо Вълков е от старата генерация верни дейци на червената партия. Поставя на първо място морала и смята, че и днес има място за тези ценности. „Властта трябва да се заслужи с мо­рал", натъртва той и обясня­ва, че е написал писмото с чиста съвест. „Аз съм активен участник, много неща проме­нях и редактирах, писмото не е анонимка, как­то се опитаха да го изкарат."

Вълков е убеден, че ако се установи верността на напи­саното в материала, социа­листите, участвали в раз­грабването на София, тряб­ва да освободят постовете си. И натъртва: „освен партийци сме и софиянци". На­деждата му е, че най-после в БСП-София ще започне де­бат за промяната й. Убеден е, че червените са обречени да управляват, защото са предвидими. „Само човек, който не е морално подготвен, може да се срасне с властта", сигу­рен е социалистът. „Румен Овчаров винаги ми е бил симпатичен, но сега е жалко - като се срещнем, няма да се усмихнем."

Христо Вълков е учил в ка­тедрата на акад. Ангел Балевски. Признава, че е аван­тюрист. Баща му е бил бан­кер, но той сам решава да учи в икономически техни­кум. Веднага щом получава диплома, заминава за Дими­тровград и 3 г. е миньор. По­сле 10 г. е проектант в АОН­СУ - прави математически анализи, 5 г. - в завод „Бал­канкар", 2 г. е директор на Изчислителния център. Се­га се занимава с нетради­ционна медицина - йонна детоксикация.


14.11.2008 г.Скандал

Софийски имоти" си внесли Джеймс Бонд


Ивайло КРАЧУНОВ

Свръхмодерна система за подслушване и видеонаблюдение си внесло от Гер­мания през 1996 г. общин­ското дружество „Софийски имоти". Луксозната техника била една от първите по ро­да си у нас, а за нея общин­ската фирма платила около 200 000 лв. Разследващите установили, че част от ка­мерите били монтирани в централния офис на „Со­фийски имоти" на улица „Гурко" 12. Но подслушвателната система изчезнала без следа. „Не можем да си обясним защо е било необходимо на една общинска фирма, коя­то се занимава с разпоре­ждане на имоти, да си купу­ва подслушвателна апара­тура", изумени са прокуро­рите Пламен Панайотов и Пламен Георгиев, които на­блюдават случая „Софий­ски имоти". Според обвинителите управниците на общинско­то дружество заобиколили счетоводството си за инте­ресната покупка. По това време изпълнителен дирек­тор на „Софийски имоти" е бил Тошко Добрев. Докато е бил пълновластен господар на общинското друже­ство, Добрев се е постарал то да бъде охранявано поне

като сграда на ФБР. Десет­ки камери, разположени на външната фасада, вътреш­ните коридори и стени, са дебнели посетителите като същински Биг брадър. В „Софийски имоти" се е вли­зало само с предварително уговорен час. А ако все пак някой гражданин е успявал да се промъкне през входа, на пътя му е заставал по­ртиер. В продължение на години Добрев е имал таен архив в стая №24. Той не е върнал ключовете за офиса дори когато се е разделил с поста си.

Една от последните сдел­ки, скрепена с подписа му, е създаването на съвместно­то дружество „Дигеста СИП" АД, в което с равни дялове участвали „Софий­ски имоти" и „Плада" ЕООД. През 2003 г. общинското дружество апортирало зла­тоносен парцел от над 20 декара между бул. „П. Ю. Тодоров" и ул. „Бяла Черк­ва" барабар с уличното платно. Атрактивният терен е бил включен в капитала на смесеното дружество заед­но с 449 дървета. Цената им обаче не е била включена в оценката на парцела. Така „Софийски имоти" е било ощетено с 122 919 лева, колкото е стойността на разтителността според експертите. За участието си в съ­вместното дружество „Софийски имоти" апортирали и още един апетитен терен на бул. „Скобелев" 55, както и още 3 парцела с обща

площ 1511 кв. м. По-късно обаче общинското дру­жество прода­ло своите 43 500 акции по номинал за об­що 2 185 000 лева. „Щетите от участието на „Софийски имоти" в съвместното дружество са за стотици хи­ляди левове. Експертизите показват, че ръководите­лите на дру­жеството са продавали имотите на це­ни минимум 50% по-ниски от пазарните", възмущават се обвините­лите. Прокуратурата проверява и сделка, при която общинското дру­жество е продало сградата на „Корпоративна търговска

банка" на пл. „Гарибалди". Според експерти „Софийски имоти" са продали сградата строена за прочутия банкер Буров за двойно по-ниска цена. „Резултатите по разследванията по сделки ни дават основание да счита­ме, че шансът за достигане на осъдителни присъди за виновните лица се увели­чава", подчерта пред „Труд" прокурор Панайо­тов.

Очаква се мегаделото „Софийски имоти" да влезе в съда до края на ноември. Освен дългогодишният управник на общинското дружество Тошко Добрев подсъдими са още 13 ръко­водители.

14-20.11.2008 г.Пламен Юруков се оказа неуспешен политико-икономически експеримент
Момчето, което се връща в кафето
Хората от бизнеса ще направят добре, ако се поучат и престанат да оглавяват партии

Евелина Гечева

* * *


Пламен Юруков се оказа неуспешен политико-икономически експеримент. Това едва ли някой би оспорил, след като дори най-преданите му доскоро съюзници вече се дистанцираха от него. Идеята, че добрият мениджър може да стане добър политик, може и да сработва на друго място и с други хора. В България вече е доказано, че това не се случва. По-скоро става обратното - натрупалите опит и контакти в политиката развиват добър бизнес впоследствие. Но това е друга тема.

Появата на Юруков на политическата сцена бе адмирирано от по-наивните, които вярваха, че ново лице, каквото и да е то, ще свърши на СДС по-добра работа, отколкото старите. Повечето от тях изглеждаха в очите на хората похабени от властта, от опозицията, от престоя си в пленарната зала и в медийното пространство.

За широката аудитория ще остане загадка дали Петър Стоянов и Филип Димитров се оттеглиха от политическата сцена, за да направят път на Юруков или защото са усещали накъде ще тръгне СДС с този лидер, чието възкачване на поста е било предизвестено.

Пламен Юруков е роден на 9 май 1964 г. в София. Завършва Френската гимназия в столицата. През 1990 г. се дипломира в СУ "Климент Охридски"със специалност философия. 1994 г. създава фирма "Балкам АД" с основна дейност - международна търговия и внос на сурово кафе и ядки. 1997 г. стартира и "Спетема кафе". През юли 2007-а е избран за председател на СДС.

Когато никому неизвестният търговец оглави синята партия, един от слуховете гласеше, че ролята му е да сближи СДС с ДСБ. Не е тайна, че огромна част от десните избиратели държат на този процес. Същото може да се каже и за партньорите на българските десни в Европа - ЕНП.

Друга мълва гласеше, че Юруков ще се превърне в мост между ДСБ и ГЕРБ. Копнеещите за единна десница и този път взеха желаното за действително и дадоха зелена светлина на подобен сценарий.

Сближаване се получи, но съвсем за малко и след доста лутаници на Юруков между ДСБ и ГЕРБ. По време на кметските избори той замалко да подкрепи Борисов в столицата. Впоследствие здравият разум надделя и двата нюанса на синьото се обединиха около Мартин Заимов като кандидат за столичен кмет. След това нито Костов, нито Юруков дадоха индикация, че са готови на бъдещо сътрудничество. Дясното обединение се върна във фризера, където си беше преди възцаряването на Юруков.

Сериозно политическо рамо получи Юруков от експрезидента Желев, който се обяви за съдействие между СДС и ГЕРБ. В същото време Желев се изказа остро против Костов и даде да се разбере, че обединение с ДСБ е вредно за СДС. Много по-вредни за синята партия се оказаха съвсем други неща. Пред Сметната палата Юруков скрил различни търговски съдружия, както и прехвърляне на имоти на съпругата си Соня.

По същото време проверка в системата на НОИ показа, че Пламен Юруков се е осигурявал на 220 лв. месечно, а от януари 2008 г. - върху доход от 240 лв. Той се оправда, че се осигурявал и втори път - на 1400 лева.

Срещу злополучния син лидер се откриха компрометиращи факти и по линия на САПАРД. Така на Юруков му се наложи да обяснява пред обществото неща, които нямат нищо общо с политиката. И още веднъж се видя, че е попаднал в нея или случайно, или по погрешка.

За година и половина той наистина успя да доразбие СДС. Още при избирането си се обяви за връщане на всички изгонени от Костов. После окачестви местните избори като успех за СДС. Веднага след тях промени позицията си за реабилитация на прогонените от Командира с аргумента, че старите лица не били желани в СДС. Принадлежността му към спецслужбите доля масло в огъня. Самият Юруков окачестви изнесените факти като компромати и обяви, че е чист. Да, когато дължиш под един милион, си чист, казваха бивши босове от несъществуващи вече банки. Вероятно по тяхната скала Юруков е като момина сълза.

Но ако изнасянето на неудобна за един лидер информация може да мине за атака към него, какво да кажем за собственоръчно сътворените безумия? С просто око е видно, че Юруков не е сред родените за водачи. Той излъчва нестабилност, колебливост и дори неуравновесеност - лута се от една крайност в друга. Или поне в политиката се прояви с такива качества.

Сред неизброимите му гафове на сцената на иначе пробивния мениджър се открояват призивът да не се плащат данъци, искането за импийчмънт на президента Първанов, атаките срещу ДПС, скандалите с ДСБ и с Бойко Борисов.

Като председател на синята партия ще се впише в нейната история с новия устав, според който всички избори ще се реализират пряко от членовете на СДС.

Като последен щрих към политическата му кариера се добави фактът, че няма да се кандидатира отново за председател на СДС. Пред Националния съвет на партията Юруков заявил, че компроматната война срещу него нанася много щети на СДС. За щетите, които той нанесе, вероятно ще се изкажат бъдещите му наследници. Самият Юруков най-вероятно ще се върне към бизнеса си, който, впрочем, не му помогна на политическото поприще. Това трябва да е обица на ухото за всеки бизнесмен, който се юрне да оглавява партия.

Покрай скандалите със синия лидер някои побързаха да обявят СДС за мъртъв. Вижда се - някой разчиства терена за бъдещи "десни".Вероятно не са малко хората, на които им се иска лъвчето да отиде в историята заедно с Юруков. Звучи като лош сценарий, претупан от гонещи други цели автори. СДС, слава Богу, не е създаден от Юруков. И ако наистина мине завинаги в историята, ще е заслуга на следващия председател. Който и да е той.


14.11.2008 г.

До вторник плащат парите за август в „Кремиковци“
До вторник заплатите за август ще бъдат изплатени на всички работници в „Кремиковци“ АД. Това каза синдикалният лидер на КНСБ в комбината Васил Яначков, след като заедно с лидера на КТ „Подкрепа“ Людмил Павлов се срещнаха в сградата на Министерския съвет с икономическия съветник на премиера. В срещата са участвали зам.- министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева и ръководството на Държавния резерв. Радева е информирала, че първият транш от един милион лева вече е постъпил в комбината. Синдикатите и протестиращите изразиха недоволство от изказване на столичния кмет, че държавата дотира „Кремиковци“ за пореден път и за това никой не търси сметка на кабинета. Металурзите заявиха, че протестът им няма политически характер. Нито Станишев ще ни умори, нито Бойко Борисов ще ни ползва за Троянски кон, каза Павлов пред протестиращите.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница