Закриват психодиспансерите, оставят ги с по 5 легластраница1/17
Дата04.01.2018
Размер0.83 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
29.01.2016
Национални вестнициЗакриват психодиспансерите, оставят ги с по 5 легла


Диана Тенчева

Труд  стр. 2  

Закриват 12-те центъра за психично здраве (бившите психодиспансери). Те разполагат с 1506 легла, или средно с по 125 легла. Според план на центъра за обществено здраве, който вече е представен на здравния министър, центровете трябва да останат с 5 до 10 легла. Останалите се пренасочват към многопрофилни болници. Така ще се гарантира комплексно лечение, тъй като много от пациентите с душевни страдания имат и други заболявания, е аргументът на екипа на центъра за обществено здраве.

"Това е абсурдно! Защо трябва да се разрушават структури, които работят?!", възмутиха се пред депутатите от здравната комисия вчера шефовете на психодиспансерите в София, Бургас, Добрич и Русе. На тяхното мнение бяха и националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и председателят на психиатричната асоциация доц. Христо Кожухаров. А експерти посочиха, че целта на промяната е, щом психиатричните грижи минат в многопрофилни болници, а за дейността започне да плаща НЗОК, частните болници да могат да източват и от тази дейност. Сега МЗ плаща по методика все на държавни структури.

"Центърът в Бургас, в който има 19 психиатри, и то над 50 години, обслужва население от442 000 души. Всеки ден с линейка или полиция водят поне по един-двама пациенти в остро състояние, т.е. 400 души на година! Как ще имаме по 5 легла! Моля ви, не си правете експерименти с нас!", заяви д-р Надя Желязкова, управител на психодиспансера. "Резки движения няма да се правят", лаконично каза зам. здравният министър д-р Адам Персенски.БСП и ДПС не бързат с вота на недоверие


Левицата пак поиска закриване на комисията по досиетата

Здравка Андонова

Труд  стр. 4  

Две седмици след като се разбраха да внесат заедно вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2", БСП и ДПС все още не са обявили точните мотиви за искането си, както и кога "ще входират" необходимите 48 подписа, за да задвижат процедурата.

Засега е ясно, че темата на вота ще бъде провалът на правителството в сферата на здравеопазването, а вчера депутати от двете партии са постигнали "сходство в позициите" мотивите да се основават на цялостната политика на министър Петър Москов и приетите законови промени.

В левицата са категорични, че вот на недоверие заради провала в здравеопазването ще има, но първо чакали Москов да отговори на питанията им около скандала за дарените от Турция бебешки ваксини.

Няколко часа по-късно, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на образователния министър Тодор Танев заради "системни проблеми във ведомството и сектора", от "Позитано" 20 излязоха с позиция, че това е "бягство от отговорност", тъй като ГЕРБ, а не друг, са наложили новия образователен закон. Според БСП той ще доведе до редица проблеми в сектора.

В същото време социалистите отново се заеха с Комисията по досиетата, като официално внесоха законопроект за закриването и. С него се предлага архивът на комисията да се прехвърли в нова структура - Институт за национална памет, който да прави проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС), но само при съгласието на проверявания, като резултатът може и да не бъде обявяван публично.

Депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ пък обявиха, че ще предложат проверка на новите кредитни милионери от КТБ за принадлежност към бившата ДС.

Опозиция в оставка


Здравка Андонова

Труд  стр. 1  

Опозицията, т.е. БСП, аха да се напъне да внесе обещания преди седмици първи вот на недоверие срещу правителството и пак се захвана с вечната тема за агентите на Държавна сигурност.

Сега обаче по-важно е обществото да чуе вика на опозицията за есемес управлението на държавата. Или критиките й за гафовете на просветното министерство, заради които премиерът, а не опозицията, поиска оставката на министъра.

Да не стане така, че докато БСП се натутка да внесе вота на недоверие заради провал в здравеопазването, премиерът да поиска оставката и на министър Петър Москов? И накрая Бойко Борисов да замени и опозицията.Онкоболни от Гюргево ще се лекуват в Русе


Труд  стр. 7  

Онкоболни от Гюргево ще могат да се лекуват з Русе, съобщиха от областната управа. Освен достъп на пациенти до медицински услуги Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Русе и Окръжната болница в Гюргево ще разширят сътрудничеството си с обмен на добри практики и консултантски услуги. В румънския град оттатък Дунав има един действащ онкологичен кабинет. Окръжната болница там е малка и пациентите трябва да пътуват 60 км до Букурещ.

Румънки също чакат да раждат в Русе и да се облекчат процедурите с клиничните пътеки в двете държави.


Д-р Бисер Петров, хирург в УМБАЛ "Софиямед":

В "Софиямед" лекуваме хемороидите по съвременен, безкръвен и най-безболезнен метод


Труд  стр. 25  

Много хора смятат хемороидите за срамно заболяване и не говорят за него, докато не стане сериозно. Всъщност хемороидалната болест е едно от най-честите заболявания в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем. Всеки човек има хемороидален плексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал, но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс, тогава вече говорим за хемороидална болест. Когато има съмнение за хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист, не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото лечение. Освен това колопроктолога има в предвид, че и много други опасни заболявания (като рака на ректума) могат да започнат с подобни симптоми. Лекарствата повлияват добре оплакванията в първия стадий на заболяването, но не спират прогресията му и с времето губят ефективността си. За това най-често пациентът търси помощ от специалист, когато заболяването е вече много напреднало.

В началните фази на хемороидалната болест лечението се изразява в стриктно спазване на хигиенно - диетичен режим, венотоници, локално прилагане на медикаменти, заздравяващи лигавицата и намаляващи възпалението.Оперативно лечение се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дискомфорт за болния. Стадиите се определят от размера на самите хемороиди и пролабирането им извън аналния канал.

Методът, който се прилага в университетска болница "Софиямед", се казва THD (трансанална хемороидална дезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди, при които не е постигнат успех от консервативната терапия.

"THD по същество е нискоинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и впо-следствие се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при THD са толкова редки. А ползите за пациента са многобройни. Най-голямата, разбира се, е високата успеваемост спрямо стандартните операции. Болката е многократно по-малка. Няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период, болните се възстановяват по-бързо и по-рано се изписват от болницата, не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда", коментира д-р Бисер Петров, хирург в болница "Софиямед".

Препоръките на специалиста към пациентите с подобни проблеми е да потърсят колкото е възможно по-скоро специализирана помощ, преди заболяването да се е влошило, защото колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добри са резултатите.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница